1. Inland Empire
2. Blue Velvet
3. Wild at Heart
4. Mulholland Drive
5. Lost Highway
6. Dune
7. The Straight story
8. Eraserhead
9. Fire Walk with me
10. The Elephant man
Solus_Rex wrote:Meni je problem sa biografski ključem što građi najčešće pristupa uzročno: kako su nastala neka velika dela, dakle doslovnom rekonstrukcijom okolnosti kojom se poništava intuitvna instanca u gestu stvaranja. To je jedan nepodnošljivi kliše i sreće se u nebrojeno primera a retki su autori koji samosvesno od njega drže distancu.
Npr. film sa Ed Harisom koji glumi Džeksona Poloka doslovno otkriva situaciju sa ručkom među prijatelji a u kojoj Polok kao slučajno zasniva svoj likovni signatura, što ne samo da me sprečava da se fokusiram na ostatak filma nego da ceo filmski format preskoči ako se uopšte opredeljujem za tematiku. Na drugoj strani me uopšte ne dotiču zavisnosti i subkulture crnaca s kraja četrdesetih ali se Istvud mora priznati majstorstvo narativnog zavođenja da kroz hroniku o jednom posrnlom geniju iz istog peroda sa filmom Bird potpuno eskivira trop o kom umetnost transendira život i okolnosti svog nastanka. Velika je šteta, dakle što sa svojom pažnjom u izgradnju karaktera Istvud nije stigao da snimi i film o trouglu Poloka, Li Krazner i Grinberga koji mnogo više zavređuje od svih adaptacija o životu ludog Vinsenta.
Solus_Rex wrote: Velika je šteta, dakle što sa svojom pažnjom u izgradnju karaktera Istvud nije stigao da snimi i film o trouglu Poloka, Li Krazner i Grinberga koji mnogo više zavređuje od svih adaptacija o životu ludog Vinsenta.
Летећи Полип wrote:Ajmo sad Tarantina:
1. Kill Bill
2. Pulp fiction
3. OUaTiH
4. Django
5. Reservoir Dogs
6. Inglorious Basterds
7. Jackie Brown
8. Death Proof
9. The Hateful Eight
zvezda je zivot wrote:ja mogu listu samo za reditelje koji imaju do 5 filmova
npr. elaine may: