Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Trampov drugi dolazak

boomer crook

Trampov drugi dolazak  - Page 6 Empty Re: Trampov drugi dolazak

Post by boomer crook Tue Nov 12, 2024 8:33 am

https://www.rollingstone.com/politics/politics-lists/worst-people-trump-orbit-second-term-1235158719/tucker-carlson-1235158779/#recipient_hashed=1457b26cc427f3d3502f89da0e43622b0a56f666b14059beb519c3645931ffde&recipient_salt=4b4affd6bb8af458272f5ebb2d545a35fafe0a0478bdf8606f57897225ab48e4

i nas prijatelj grenel je na listi

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started

Post by beatakeshi Tue Nov 12, 2024 9:03 am

"...one of the most nasty, dishonest people ..." - taman po našoj meri.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Nov 12, 2024 9:28 am

Prilicno neubedljiv Milanovicev tekst, bar meni. Ovo za merkantilizam je u pravu, ali to je banalnost, a nije u pravom smislu ni ideologija.

Ja bih rekao da Tramp nije fasista, ali iz ovog spiska koji je ponudio BM, reklo bi se pre da jeste nego da nije.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Nov 12, 2024 9:36 am

pa ja isto ne mislim da je fasista ali mislim da tramp svakako ide ka sukobu sa kinom. ne znam na cemu BM gradi svoj optimizam ali videcemo hteli ili ne. 

podelio sam zato sto mislimd da treba da se prica o ideologiji trampizma svakako

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Nov 12, 2024 9:47 am

boomer crook wrote:https://www.rollingstone.com/politics/politics-lists/worst-people-trump-orbit-second-term-1235158719/tucker-carlson-1235158779/#recipient_hashed=1457b26cc427f3d3502f89da0e43622b0a56f666b14059beb519c3645931ffde&recipient_salt=4b4affd6bb8af458272f5ebb2d545a35fafe0a0478bdf8606f57897225ab48e4

i nas prijatelj grenel je na listi

E pa sjajno.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Sox

Post by Sox Tue Nov 12, 2024 10:12 am

Koliko sam video, Rubio jos nije 100% siguran za Drzavnog sekretara dok je Volc potvrdjen. Mesto Savetnika za nacionalnu bezbednost je blizu po znacaju Drzavnom sekretaru. Volc se kao clan GOP u Domu zalagao za tvdji odnos prema Kini dok je bio za popustanje sa Rusijom. Rubio se isto pomerio u tom smeru iako je on ranije bio neokon-intervenista. Ali on je oportunista.

Na prvi pogled izgleda kao zatezanje sa Kinom. Ali kazu da svaki izbor u Vladi, Tramp radi u dogovoru sa Maskom. Mask ima velike poslove u Kini. Ne znam, mislim da ce da stiskaju Kinu da im nesto omoguci ali mislim da nece ici na neki sukob.
    disident

Post by disident Tue Nov 12, 2024 10:42 am

Erős Pista wrote:
    Nim Chimpsky wrote:Nisu nezavisni kandidati krivi za pobedu trumpa. Da su svi ti glasovi otisli Kamali promenio bi se rezultat samo u Wisconsinu. Republikancima je uspela demotivaciona kampanja za sta su najvise odgovorni mediji koji se tradicionalno percipiraju kao naklonjeni demokratama (vidno je bilo prestrojavanje WaPoa, NYTa i CNNa) a jos vise korisnjakovici koji su tapetarili razne montaze i podmetacine na socijalnim mrezama.

+1
    Trampov drugi dolazak  - Page 6 1529856955

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Sox

Post by Sox Tue Nov 12, 2024 10:44 am

Ne moze Tramp biti fasista ako se ne zalaze za ukidanje politickog pluralizma u Americi. Ali da se cak i to desi, a nece, opet nije fasizam ako ne ispunjava neke druge elemente. Primer je Frakova Spanija, mnogi ce je nazvati fasizmom ali bolji poznavaoci politicke teorije i prakse ce Frankovu Spaniju zvati klerikalnom Vojnom huntom.
    Fasizma se mnogo poziva na "velicanstvenu istoriju"(Antika i-ili Srednji vek) ali on zeli neke revolucionarne promene u drustvenim odnosima sto vecina Vojnih hunti nije htela vec je htela da ocuva stari sistem vladjucih strktura najcesce povezanih sa Rimokatolickom crkvom. Fasizam je nastao iz modernog, avangardnog pokreta. On trazi dinamizam ne ocuvanje okostalog sistema.

Sto se tice privrede i fasizma, to je promenljivo pitanje iako se korporativizam dovodi u vezi sa fasizmom. Na pocetku fasisticke vlasti u Italiji, ministar privrede je bio liberal.

Merkantilizam se menjao tokom vremena, nije isti onaj iz XVII stoleca. Sustina je da imas prednost u odnosu na trgovackog partnera i da "izmuzes",to moze da se ostvari kroz manipulaciju valutom(slabljenje sopstvene valute) ili drzavne subvencije itd.
    Upravo velicina trgovinskog deficita odredjuje Trampovu poziciju prema nekoj zemlji. Tako preti Evropi, narocito Nemackoj, da se trgovinski deficit  koji Amerika ima u trgovini sa Nemackom mora smanjiti.
    Sa Kinom je jos ekstremnije.
    To je tradicija Amerike.
    Gradjanski rat u Americi je velikim delom izazvan pitanje carina izmedju industrijskog severa, koji je hteo da se zastiti od Britanije ili Francuske, i poljoprivrednog juga koji je hteo da ima pristup trzistu Britanije ili Francuske za svoj pamuk sa polja robova.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Nov 12, 2024 10:51 am

bolji poznavaoci su u ovom slucaju apologete. frankov sistem je DOVOLJNO fasisticki (kao i salazarov kad smo vec kod toga)

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Nov 12, 2024 11:26 am

Sve umirujući primeri kod Milanovica, Republikanci koji su odbili Društvo naroda, pa onda Atinski pomorski savez pred Peloponeski rat. Šta bi moglo poći po zlu.
    паће

Post by паће Tue Nov 12, 2024 11:51 am

Трампара нема идеологију, нема ни аџеенду, он има Правила Стицања.

_____
       the more you drink, the W.C.
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Tue Nov 12, 2024 12:03 pm

Sox wrote:Ne moze Tramp biti fasista ako se ne zalaze za ukidanje politickog pluralizma u Americi. Ali da se cak i to desi, a nece, opet nije fasizam ako ne ispunjava neke druge elemente. Primer je Frakova Spanija, mnogi ce je nazvati fasizmom ali bolji poznavaoci politicke teorije i prakse ce Frankovu Spaniju zvati klerikalnom Vojnom huntom.
    Fasizma se mnogo poziva na "velicanstvenu istoriju"(Antika i-ili Srednji vek) ali on zeli neke revolucionarne promene u drustvenim odnosima sto vecina Vojnih hunti nije htela vec je htela da ocuva stari sistem vladjucih strktura najcesce povezanih sa Rimokatolickom crkvom. Fasizam je nastao iz modernog, avangardnog pokreta. On trazi dinamizam ne ocuvanje okostalog sistema.

Sto se tice privrede i fasizma, to je promenljivo pitanje iako se korporativizam dovodi u vezi sa fasizmom. Na pocetku fasisticke vlasti u Italiji, ministar privrede je bio liberal.

Ma fasizma nije ni bilo...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Nov 12, 2024 12:12 pm

boomer crook wrote:pa ja isto ne mislim da je fasista ali mislim da tramp svakako ide ka sukobu sa kinom. ne znam na cemu BM gradi svoj optimizam ali videcemo hteli ili ne. 

podelio sam zato sto mislimd da treba da se prica o ideologiji trampizma svakako

Ne znam gledajući iz istorijski primera koje je dao gde se tu uopšte vidi optimizam, ali što se tiče bolda- Amerika, ne Trump, ide u sukob. A i brat Xi isto hoda ka tome. Što ne znači da će vojnog sukoba biti, naravno.
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Tue Nov 12, 2024 1:16 pm

Летећи Полип wrote:
    One Eyed Bob wrote:Sve češće su njegova pisanija gotovo pa običan punditry gde moraš da pabirčiš da bi našao krtinu - subverziju, žuisans (sniff), Bahtina, krađu uživanja, perverznu radost potčinjavanja Trampovim lažima, Kristalnu noć kao karneval. U ovom tekstu ne mora da se pabirči mnogo.

Ima i obligatory vic o prašnjavim jajima  Trampov drugi dolazak  - Page 6 1727922752

Bilo bi lepo kada bi nesto od tog CT alata primenio i na shitlibe, ili levicu. Ispada da psihoanaliza vazi samo za desnicu, dok Kamaline pristalice funkcionisu na nekom visem nivou svesti. Pizda bio i ostao.

zar nije drug fernu vukao u potpisu zizekov citat o pc liberalima. o tome kako oni cenzurisu govor ali u stvari izvlace zadovoljstvo iz toga. valjda je gotcha momenat bio u implicitnoj ironiji, u smislu da nekom krades zadovoljstvo i da te taj cin zadovoljava. prilicno banalno a bez njegove standardne inverzije.

tako da, ono, mozda vise nesvesnog ima u desnici nego u levici. pogotovo kad liberali ne daju znake zivota i jedva da imaju nekakvu spiku dok se tramp davi u govoranciji. misim ova primedba je ko da pitas a zasto zizek samo sranje tekstove o sranje filmovima. pa mozda zato sto sranje filmovi imaju vise represiranog, vise 'zanrovske' 'strukture', vise dubine po kojoj moze da se kopa. dok su dobri filmovi slobodna igra povrsina s onu stranu jezika.

(ne znam nista o lakanu, ovo je samo pretpostavka)

_____
    ova zemlja to je to
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Tue Nov 12, 2024 1:20 pm

sto se debate o fasizmu tice, misim da je bilo dva argumenta. jedan je bilo popisivanja onoga sto je cinilo istorijski fasizam a ne krasi trampa. a bio je i drugi koji je hteo da se oslobodi istorijske kontingencije i bio je vise na telolosku stranu: fasizam je odgovor burzuja na rast levice a posto mi nemamo levicu ni tramp ne moze da bude fasista.

_____
    ova zemlja to je to
    čika Condor

Post by čika Condor Tue Nov 12, 2024 6:11 pm

Летећи Полип wrote:
    Sox wrote:Ne moze Tramp biti fasista ako se ne zalaze za ukidanje politickog pluralizma u Americi. Ali da se cak i to desi, a nece, opet nije fasizam ako ne ispunjava neke druge elemente. Primer je Frakova Spanija, mnogi ce je nazvati fasizmom ali bolji poznavaoci politicke teorije i prakse ce Frankovu Spaniju zvati klerikalnom Vojnom huntom.

Ma fasizma nije ni bilo...
    Ma da, bre, Milanović da se malo potrudi pa da nam objasni kako je Hitler zapravo bio imperijalni socijalista… Opričano je ovo mnogo puta, evo tu skoro me je Vinetu ubeđivao da se svaki fašizam završio tamo negde 70-tih, a onda sam ga ja pitao da li je možda Šešelj fašista. Još mi nije odgovorio. Mislim, može i tako. Naravno da ono što je Hitler radio ne postoji nigde više na svetu. Za Musolinija već nisam 100% siguran. Ali kad neko pakuje i prodaje mržnju pod firmom politike, kada neko jasno označi grupu ljudi kao ”neprijatelja” koga treba odstraniti iz društva, kada prezire žene i manjine, kada laže o svemu, i konačno - kada mu je nemoguće (i nepotrebno!) odrediti ideologiju, jer mu je sva ideologija on sam, i staje u parolu: Verujte meni!

…well, u tom slučaju se stiče dovoljno ”elemenata”. Ovde se više ne radi o političkoj partiji nego o pokretu. Namera je fašistička, i moguće više među njegovim sledbenicima nego kod samog Trampa. Uostalom, i Hitler je famously rekao da im je govorio samo ono što su želeli da čuju.
    Sox

Post by Sox Tue Nov 12, 2024 7:25 pm

disident

Post by disident Tue Nov 12, 2024 10:52 pm

Umirujući pogled 

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    plachkica

Post by plachkica Wed Nov 13, 2024 12:12 am

roksi

Post by roksi Wed Nov 13, 2024 12:35 am

polako ali sigurno formiranje gileada, imaju i aunt lidiju.
    bice bezanja u kanadu.
    Del Cap

Post by Del Cap Wed Nov 13, 2024 1:31 am

e muke

Post by beatakeshi Wed Nov 13, 2024 8:09 am

Mislim da su Ukrajinci dobro shvatili Trampovu ideologiju - klijentelizam.
    Del Cap

Post by Del Cap Wed Nov 13, 2024 10:24 am

plachkica

Post by plachkica Wed Nov 13, 2024 10:41 am

Old Dry Keith

Post by Old Dry Keith Wed Nov 13, 2024 10:46 am

Najzad spektakl

_____
    Gdje punac drži pive?