Beograd
- Post n°501
Re: Beograd
nema ni veze, bitno da se grad razvija i raste
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°502
Које, јел кулчина?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°503
Ovde ce valjda da prebace stari most.
_____
Belaj Boy
- Post n°504
kazu da ce stari most na veliko ratno ostrvo??
_____
- Post n°505
Tu (ne daj Boze) ili u blok 45
Al ce ga prvo valjda ovde.
edit: mada ako ce umesto onog pontona....
https://mondo.rs/Info/Beograd/a1988058/Rusi-se-Stari-savski-most.html
"Demontaža je vrlo složen posao i obaviće se pažljivo što znači da se postojeći most neće bušiti niti seći, nego će u jednom komadu da bude skinut sa stubova na obalu na gradilišni plato gde će biti rastavljen na delove i onda će rekom otploviti do nekog drugog mesta, a gde tačno, ne znam"
Al ce ga prvo valjda ovde.
edit: mada ako ce umesto onog pontona....
https://mondo.rs/Info/Beograd/a1988058/Rusi-se-Stari-savski-most.html
"Demontaža je vrlo složen posao i obaviće se pažljivo što znači da se postojeći most neće bušiti niti seći, nego će u jednom komadu da bude skinut sa stubova na obalu na gradilišni plato gde će biti rastavljen na delove i onda će rekom otploviti do nekog drugog mesta, a gde tačno, ne znam"
_____
Belaj Boy
- Post n°506
Ne verujem im ništa i veoma sam protiv stalnog mosta ka Lidu, ostavite VRO na miru.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°507
Jbt ja nikad nisam bio na VRO...
_____
Belaj Boy
- Post n°508
Tamo je mikroklima izuzetno neobična za Beograd, a i za Srbiju. Leti je uvek toplije nego u drugim delovima grada, vlaga je visoka i osećaj je kao da si u tropima.
Najveći problem ostrva su, za sada, Zemunci, ona prava zemunska gospoda, ostvareni, kulturni ljudi koji su tamo pronašli svoj mir (tj. imaju njive i plantaže, gaje kerove koji ubijaju zaštićene životinje itd). Želim da verujem da će to trajno ostati najveći problem, budući da je tamo nemoguće zidati zbog redovnog plavljenja.
Najveći problem ostrva su, za sada, Zemunci, ona prava zemunska gospoda, ostvareni, kulturni ljudi koji su tamo pronašli svoj mir (tj. imaju njive i plantaže, gaje kerove koji ubijaju zaštićene životinje itd). Želim da verujem da će to trajno ostati najveći problem, budući da je tamo nemoguće zidati zbog redovnog plavljenja.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°509
I Novi Beograd je nekada bio redovno plavljen, pa su to rešili. Ako zbilja bace oko na VRO, piši propalo. Biće još jedan mini-Dubai.
Lido mi je ostao uronjen u magiju detinjstva, ćale je imao čamac sa valjda tomosom 3, bio je vezan malo uzvodno od Venecije (koja u to vreme još nije postojala, pa ti vidi). Imao sam 4, 5, 6 godina i ta leta na Dunavu su nešto najlepše što pamtim, a Lido ubedljivo najveća radost među njima. Kad god odem tamo gorko se razočaram, t.j. baš ništa ne prepoznajem od svojih uspomena. Čudo je to, očima deteta.
Lido mi je ostao uronjen u magiju detinjstva, ćale je imao čamac sa valjda tomosom 3, bio je vezan malo uzvodno od Venecije (koja u to vreme još nije postojala, pa ti vidi). Imao sam 4, 5, 6 godina i ta leta na Dunavu su nešto najlepše što pamtim, a Lido ubedljivo najveća radost među njima. Kad god odem tamo gorko se razočaram, t.j. baš ništa ne prepoznajem od svojih uspomena. Čudo je to, očima deteta.
- Post n°510
Ogroman deo Beograda je promenjen nagore.
Počelo je 1994. sa umetanjem novogradnje neprilagođene ambijentu i čuvenom nadogradnjom zgrada tamo gde se može, drugi talas je počeo sa dolaskom DOS-a (Vračar i NBg prvenstveno) i onda je SNS napravio (ili dovršio, zavisno od doživljaja) spomenik primitivizmu i novokomponovanosti od celog grada.
Počelo je 1994. sa umetanjem novogradnje neprilagođene ambijentu i čuvenom nadogradnjom zgrada tamo gde se može, drugi talas je počeo sa dolaskom DOS-a (Vračar i NBg prvenstveno) i onda je SNS napravio (ili dovršio, zavisno od doživljaja) spomenik primitivizmu i novokomponovanosti od celog grada.
- Post n°511
ficfiric wrote:Nema Rusa pa se vise ne slavi 20XTri dana pred 80. godišnjicu oslobođenja Beograda, mural koji je u slavu tog događaja 2014. godine uradio KURS je danas prekrečen.
— Marko Miletić (@mil_marko) October 17, 2024
Još se ne zna ko je naručilac ovog uništavanja javne umetnosti ali dosta govori o politici gradske vlasti. pic.twitter.com/3t0qPEaX3L
ovo si dobro primetio, da politički otklon od rusa znači i nekakav (dalji) otklon od 1944/45, partizanstva itd. besmrtni puk propo.
danas je av na avali, polaže cveće na spomenik neznanom junaku. ja sam malo zarđao pa ne znam jel se kod tog spomenika išlo oduvek* za tu komemoraciju - jer spomenik je predratni i posvećen nečem drugom, a groblje oslobodilaca beograda (koje su kapitalno sređivali pre 10ak godina kad je dolazio neko iz moskve) je prigodnije mesto.
"Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vekovima unazad, nepokolebljiva ljubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima.
Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelja. Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda", napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije polaganja venca.
a ovaj prekrečeni mural će, navodno, dobiti istu tematiku, samo od nekih expovaca*
Mural u Beogradu posvećen oslobođenju glavnog grada Srbije u Drugom svetskom ratu, koji se nalazio na zgradi Instituta za mentalno zdravlje, prekrečen je da bi se na tom mestu iscrtao novi sa istom tematikom, saopštila je beogradska opština Stari grad za Radio Slobodna Evropa (RSE).
...
Opština Stari grad navela je da je na tom zidu u izradi mural posvećen obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda.
„Naslikaće ga umetnici koji će biti angažovani od strane specijalizovane izložbe Ekspo 2027, kao deo pripremnog programa urbanih umetničkih intervencija koje će trajati u kontinuitetu do održavanja same izložbe“, navela je opština Stari grad za RSE.
Dodaje se da su u sklopu toga započete različite aktivnosti i da su jedna od njih ulični mozaici koje je uradio umetnik EMEMEM.
Prethodni mural, kako je naveo Kurs, finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije.
To ministarstvo nije odgovorilo na pitanja RSE u vezi sa ovom temom.
- Post n°512
Ahah a kako se naložio urban narod* na ememememove intervencije
*i ja sam se nasankao, dabome.
*i ja sam se nasankao, dabome.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°513
Istini za volju, preko Zapadne kapije, ogroman baner "80 godina od oslobođenja", takođe i na video bilbordima.ficfiric wrote:Nema Rusa pa se vise ne slavi 20XTri dana pred 80. godišnjicu oslobođenja Beograda, mural koji je u slavu tog događaja 2014. godine uradio KURS je danas prekrečen.
— Marko Miletić (@mil_marko) October 17, 2024
Još se ne zna ko je naručilac ovog uništavanja javne umetnosti ali dosta govori o politici gradske vlasti. pic.twitter.com/3t0qPEaX3L
- Post n°514
_____
- Post n°516
Muzika uz vatromet povodom 80. godišnjice oslobođenja glavnog grada, kao da je 20. oktobra 1944. u Beograd ujahao Roki Balboa, a ne Peko Dapčević. pic.twitter.com/NYPNCScaFF
— Željko Veljković (@novinarupenziji) October 20, 2024
- Post n°517
Komentar sa beobuid
Neverovatno kako nam je danas jedna ovakva stvar sasvim obicna. Kada je pre dve godine organizovan prvi novogodisnji vatromet, to je bio dogadjaj kao da smo sleteli na Mars. I ljudi se onda naviknu na te standarde, i danas im je ovo nesto sasvim normalno, kao nesto sto se podrzaumeva. I u toj opustenosti, mnogi ne shvataju da se vrlo lako moze desiti da sve to nestane i da se vratimo tamo gde smo bili. Jedan ili dva pogresna koraka i kraj.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°521
Ovaj mural što je prekrecen je bio malo suvise "ruski". No, nema veze, I dalje na groblju oslobodilaca Beograda nema ukrajinske zastava...Ali ima azerbejdzana, jermenije, belorusije...
- Post n°522
ne znam koliko je relevantno objašnjenje da ukrajinci bojkotuju zvaničnu manifestaciju na groblju oslobodilaca i da zato nema njihove zastave
- Post n°523
Baš sam hteo da napišem da nisam siguran da bi Ukrajinci uopšte želeli da učestvuju u ovoj manifestaciji. Mislim da je ovako bolje za sve.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°524
koliko znam, uobučajilo se da ukrajinska delegacija dođe dan ranije na groblje oslobodilaca.
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Post n°525
Moguce. Ali u slavu 3. Ukrajinskog frontal, jedino nema - ukrajinske zastava