Svetislav Kostic
15 h ·
Da se razumemo srpska opozicija nije napravila bilo kakvu grešku kada su u pitanju promene prebivališta njenih kandidata. Ona je samo žrtva opstrukcije SNS koja je računala, i u tome bila potpuno u pravu, na strastvenu želju dela opozicione jasnosti da se onima koji izlaze na izbore pronađe neka greška. Samo greške nema, odnosno ona se sastoji u tome što se nije bilo poslušno.
Evo da vidimo. Da bi se neko kandidovao za odbornika u nekoj opštini ta osoba mora da ima prebivalište na toj opštini i mora da bude upisana u birački spisak na toj opštini. To piše u čl. 3 Zakona o lokalnim izborima.
Upis u birački spisak ima konstitutivno dejstvo. To znači da ako nisi upisan u birački spisak nemaš pravo da glasaš, odnosno da ostvaruješ svoje biračko pravo.
Prošle nedelje su donete dopune Zakona o jed. biračkom spisku prema kojima ako je neko menjao svoje prebivalište u poslednjih 11 meseci taj se naknado upisuje u birački spisak opštine gde je imao staro prebivalište. E sad je važno da se primeti da se tim osobama prebivalište ne menja. Ono ostaje tamo gde je sada. Njima se samo i to samo za ove izbore menja upis u birački spisak i oni se upisuju ne prema važećem nego prema starom prebivalištu.
Ovo ne važi samo za kandidate koji su na listama koje su za izbore 2. juna predate do stupanja na snagu dopuna Zakona o jed. bir. spisku.
Zakon je stupio na snagu u subotu 11. maja.
Opozcija je podnosila liste 11. i 12. maja.
Na dan kada se podnosi lista svi naši kandidati su upisani u biračke spiskove prema svom sadašnjem (promenjenom) prebivalištu. Dakle, oni svi ispunjavaju uslove koje zakon predviđa.
Ono što se kod njih zna jeste da bi trebalo da u nekom trenutku do 2. juna budu upisani u biračke spiskove prema svom starom prebivalištu. Nikome od njih taj upis nije izvršen do sada. Pošto nije to znači da na današnji dan niko od njih nema pravo da glasa bilo gde drugde do na opštinama na kojima su im sada prijavljena prebivališta i gde su i dalje upisani u biračke spiskove. I jedino što će se desiti jeste da oni neće glasati na opštinama gde su kandidati, nego na nekim drugim opštinama, i to pod uslovom da se zakon uredno primeni u budućnosti.
Ovo nije nikakav pravni problem. I za to ima jasan primer. Bez obzira na izmene propisa ja sam i do sada mogao da budem npr. prijavljen na opštini Palilula i da se na toj opštini kandidujem. Tu sam i upisan u birački spisak. Lista se proglasi, a ja onda odem i promenim svoje prebivalište na npr. Voždovcu. Moja lista opstaje, sa njom ne postoji nikakav problem, samo što ja više ne glasam na Palilulu, već na Voždovcu.
Ima još argumenata za ovo tumačenje. Npr. ovim zakonom bi se svim kandidatima koji su menjali prebivalište u poslednijh 11 meseci ukinulo aktivno biračko pravo i to dan pre poslednjeg roka za predaju lista, što bi svako bilo neustavno i ni na koji način nije mogla da bude intencija zakonodavca.
Sva ova pitanja su inače i razmotrena tokom priprema za donošenje ovog zakona.
Perfidnost igre koja se ovde igrala sadržana je i u sledećim elementima koje niko da ja znam nije našao za shodno da primeti.
Naime, sve "problematične" liste naše koalicije su proglašene. Prigovori su, dakle, ulagani na proglašene liste. E sad, usled genijalnosti bojkota od 2020. godine, opozicija nema svojih predstavnika u lok. izbornim komisijama jer se njihov sastav određuje prema broju odbornika. Mi odbornika nemamo - jer smo bojkotovali, pa sada nemamo ni predstavnika u opštinskim izbornim komisijama. To znači da su predstavnici SNS u opštinskim izbornim komisijama, predstavnici koji su uredno imali uvid u to da su neki naši kandidati menjali prebivališta u poslednjih 11 meseci (to ima na izvodu iz lične karte), glasali da se naše liste proglase. Dakle, predstavnici SNS nisu smatrali da postoje problemi sa našim listama.
E onda se kao nađu anonimni građani (sa npr. Žujovićeve liste) koji, služeći se poverlijvim podacima za koje ne znamo kako su do njih došli, ulažu prigovore.
Ti se prigovori usvajaju ali na jednoj gradskoj opštini. Na ostalima ne. Neki su povučeni, neki su novo podneti. Ali iza njih ne stoji SNS. Doduše SNS tj. njegovi predstavnici su o prigovoru odlučili kako su odlučili na NBG, ali inicijalno oni ni tamo nisu videli problem.
Tačno je i to da je u opoziciji bilo glasova da se pristupi drugačije i da se na listama ostave samo oni koji nisu menjali prebivališta, ali to bi isključilo veliki broj stvarno odličnih kandidata. A mi odličnih kandidata nemamo na bacanje. I napravljen je svestan izbor - raditi u skladu sa zakonom, kako bi se obezbedili najbolji ljudi na pravom mestu, uz rizik da neko podmuklo i nezakonito napravi problem ili da svoje najbolje ljude žrtvujemo podmuklosti SNS. Izabrali smo ljude. I ja mislim da smo ispravno postupili.
Onda kreće sve ovo. Takmiče se ljudi koji ništa o svemu ovome ne znaju da pljunu, da omalovaže, da se podsmevaju. Ne bave se ni SNS, ni fantomskim listama, ni svojom odgovornošću što su nekima od njih otvarali medijski prostor (npr. Žujović), već je meta napada opozicija, na prvom mestu ZLF. Jer ZLF nije poslušan.
Sve ovo ide dotle da se na Novoj S javljaju natpisi (prepisani od Informera) kako je opozicija glasala za rušenje liste Save Manojlovića na Vračaru. Iako opozcija nema predstavnike u izbornoj komisiji na toj opštini. Pozdrav od bojkota 2020. Al nema veze, valjda je normalnije verovati Informeru nego opozcionim partijama. Bravo Nova S. Neki brže bolje pokušavaju da objasne kako su bili pametni. Samo ništa ne govore o svojim greškama i propustima koje neko drugi pokrivao, samo što je taj drugi bio dovoljno pošten da to ne koristi protiv onoga sa kojim bi trebao da radi zajedno. Da nešto kaže o izbornim radnjama se javlja čovek koji je onomad glasao iz Bodruma. Ili čovek koij je uspeo da svoju nekada vladajuću partiju sahrani i dovede do ispod cenzusa od 3%. Đorđe Vukadinović sladostrasno pominje Hila. Pošto je Hil naš, a ne Vučićev prijatelj. Sramota kada bi se za sramotu znalo.,
Npr. sramota je da niko nije primetio da je ta takva opozcija, taj takav ZLF u najgorim mogućim uslovima, uz nezapamćene opstrukcije, zahvaljujući svojim aktivistima i svojoj infrastrukturi prikupio nekoliko puta više potpisa od onoga što je iko ikada u ovoj zemlji skupio u poslednjih 8 godina. Jer je za lokalne izbore - eto čuda, potrebno mnogo, mnogo više potpisa nego za republičke. Npr. za jednu opštinu kao što je Palilula treba vam 1.100 potpisa, a za celu Srbiju 10.000. Samo u Beogradu se prikupilo preko 13.000 potpisa. Savo Manojlović je pošteno svoje potpise skupio. I on u krajnje nemogućim uslovima. To je rađeno uprkos što otvorenoj (najveći deo medija), što prikrivenoj (npr. Proglas) bojkot kampanji. SNS je briljirao. Umesto da se primeti podmuklost, kršenje zakona, zloupotreba prava, dobili smo seirenje, gomile gluposti. Najveći neprijatelj je ta opozicija. Sada je i Savo neprijatelj.
I - svi su bezgrešni, svi umeju da kritikuju i daju savete, samo niko od tih da primeti kako je ta bezgrešnost posledica samo i jedino toga da ništa i ne rade. Kada ništa ne radiš, sem što malo tvituješ, ništa i ne možeš da pogrešiš, osim da ispadneš glup u društvu.
Svako onaj ko je imao priliku da vidi šta su i kako su sinoć Biljana Đorđević, Radomir Lazovic, Dobrica Veselinović, Natalija Stojmenović, Vladimir Radojicic, Pedja Dikovic, Cariño Marraviño (Dragan Maravic) radili i na koji način su preuzeli odgovornost može samo i jedino da bude ponosan i na njih i na ZLF. Ja sam danas, pošto sam tome sinoć svedočio, ponosniji na svoje članstvo u ZLF nego što sam to bio ranije. Ovi ljudi su mi u najgorim okolnostima dokazali da su dostojni ne samo poverenja, nego i iskrenog poštovanja. I hvala im na tome.