Del Cap wrote: hk1 wrote:
ako nista drugo, a zapravo bi to trebalo biti najbitnije olaksace zivot stanovnicima kosova
kosovskim albancima ce definitivno skinuti sa reda to pitanje, a kosovske srbe ce izvuci iz ovog neprekidnog visedecenijskog ludila
oni vec godinama zive u drzavi kosovo, pogotovo ona vecina srba juzno od ibra, sa konacnim priznanjem zivot im moze biti samo laksi
njihov osnovni problem je ekonomske prirode, a iz gomile razloga, priznanjem ce se stvoriti uslovi da se ti problemi konacno resavaju
kolicina novca koju drzva srbija sipa na stavku kosovu je u direktnoj dispoporciji sa kolicinom novca koja se ulaze u ekonomski oporavak sredina u kojima zive srbi
ova politika koja se vodi godinama unazad, ako se moze nazvati politikom po pitanju kosova, dakle sutinski odlaganje resavanja problema i konstantno huskanje i potpaljivanje vatre je ubedljivo najgora opcija po srbe na kosovu
u ovoj situaciji, narocito nakon izlaska iz institucija, srbi na kosovu imaju iskljucivo obaveze ka drzavi kosovo,a spreceni su i odbijaju da ostvaruju prava i benefite od te drzave
kosovo ne mora biti iskljucivo albansko, moze biti u velikoj meri i srpsko
a moglo je i u daleko vecoj meri da se na vreme trgovalo onim sto je samo stajalo na papiru, a bilo i ostalo neostvarivo u realnosti dakle kosovom unutar srbije
koliko god takav pogled na stvari danas delovao nestvarno, uz odgovarajucu politiku na terenu i neizbeznu promenu medijske slike itekako moze postati nova stvarnost
odnosno, ne mora nuzno proizvesti "trijanonski sindrom"
naprosto, ako prihvatimo ovaj napredno radikalski narativ srpskog sveta, nista sem karlobag-karlovac-virovitica, zatiranja siptara i shooki i vracanja turaka na veru pravoslavnu nece biti dovoljno dobro
jedna od vecih lazi i podvala je da je odnos prema albancima, hrvatima, bosnjacima, nato paktu iskljucivo posledica desavanja devedesetih, naravno da jeste u odredjenoj meri, ali je pre svega u ogromnoj meri proizvod politike aktuelne vlasti i medijske slike koju kreiraju vise od decenije unazad
da je tako, jasno govori cinjenica da je taj odnos bio daleko pozitivniji pre 10-15 godina kad su sva ta desavanja bila itekako svezija
tako da, prema eventualnom priznanju, kao i u odnosu na dejtonski sporazum, nezavisnost crne gore javnost, srpsko drustvo ce se u najvecoj meri odredjivati prateci politiku aktuelne vlasti i medijske slike koju ona kreira
vrlo je tricky to sa srbima na ks. evo pre neki dan sam čuo rezultate (još) jednog istraživanja (akademci + nemački ngo, još nije objavljeno) - srbi na "jugu" su radikalniji od ovih na "severu" u pogledu toga da ne žele da zavise od kosovskih institucija nego žele prisustvo institucija srbije, a obe grupe to sve žele u daleko natpolovičnoj većini (to nije ni tema za raspravu). ovi na jugu su prirodom geografije daleko više zavisni od ks institucija. a i ostali stavovi su manje više u istom tonu. odnosno, nema lokalne srpske "potražnje" za integrisanjem u nezavisno kosovo, u odsustvu srpske države plan b je iseljavanje za one koji imaju ikakve mogućnosti za to.
sad, neko može da tvrdi da to nije nikakav autonomni stav nego su indoktrinirani, štagod (što nije moj stav, iz više razloga). postavka u kojoj bi ti ljudi eto samo da nastave svoje živote makar na nezavisnom kosovu a igračka su u rukama srpskosvetovnog beograda koji im nekako muti pamet je dosta zajebana za pokazivanje, i, iskreno, pomalo uvredljiva za te ljude dole. msm, ako se i beograd igra s njima i "kreira sliku" ne znači da oni nemaju svoje prilično jasne stavove. njihovo ukupno iskustvo sa ks institucijama je generalno loše i zadnjih je godina progresivno gore i to ima svoje posledice.
mera u kojoj beograd to (zlo)upotrebljava jeste važna tema za nas ali se kosovska tema razigrava na drugom frontu. mi ne igramo u svoju ličnu budućnost i slobodu života i imovine niti nam je državno/građanski status u pitanju. nekome je kosovo zavetna zemlja, nekome ustavno pitanje, nekome zemlja divljih neljudi albanaca, nekome inat zapadu, nekome smetnja da zakoračimo u bolje sutra, nekom smor od teme itd itd, da se ne ponavljamo.
ma to sta zele srbi na kosovo uopste nije upitno
ali radi se o tome da to nije realnost
sustina je da nema srpskih institucija, nema povratka kosova u okvire srbije i treba raditi najbolje sto se moze u tim okvirima
ne znam dal sam pisao o tome na ovom forumu, tokom oluje, stric koji je vozio hranu nasim vojnicima (rodjacima) na liniju, se vraca sa linije i donosi vesti
apsolutno sve sto se desava godinama i mesecima unazad, sve sto se desava tih dana i sve sto se desava od pocetka oluje jasno govori da je to kraj krajine, on nam u tom trenutku donosi vest da "stizu babini golubovi" i da ce oni pomoci da se odrze linije
e sad, tesko je docarati, ali otprilike to je kao kad bi se npr ukrajinci nadali da ce ih od rusije odbraniti ona otcepljena moldavska teritorija, to je otprilike taj odnos snaga i taj nivo realnosti
sa druge strane, negde u slicno vreme, posle dejtona imamo dve slicne grupe srba, sa posve razlicitom sudbinom
slicno kosovski srbima i te dve grupe su se trebale suociti sa cinjenicom da teritorija gde oni zive prelazi pod (centralnu) vlast neprijatelja sa kojim su do juce ratovali
jedno su sarajevski srbi, odnosno onaj deo sarajevskih srba koji su ziveli na grbavici, ilidzi, ilijasu i kako se vec zovu sva ta (oko) sarajevska naselja koja su tokom rata bili pod kontrolom srba, a po dejtonu zavrsila u federaciji
sa druge strane imnamo srbe u istocnoj slavoniji, zapadnom sremu i baranji
ovi prvi sarajevski su svi do jednog otisli iz svojih kuca, pokupili apsolutno sve sto se moglo, cak palili stanove za sobom i prekopavali umrle
danas zive rasuti po rep srpskoj, srbiji, sirom sveta, a cak su na livadi proed sarajeva izgradili tri ulice i to nazvali srpskim sarajevom
ovi drugi "istocno krajiski" su u najvecem broju ostali u svojim kucama
sudbinu i jednih i drugih je odredila politika i medijska slika koja im je servirana
ja ne zivim na kosovu, nije moj zivot u pitanju i ne znam koji ce se broj srba iseliti kad/ako srbija prizna kosovo i ne znam u kojoj meri su oni istinski ugrozeni (u odredjenoj jesu svakako), a u kojoj meri je to kreacija nasih medija pod uticajem vlasti
ali znam kako je ziveti u okruzenju gde se ratuje, gde postoji medjunacionalna netrpeljivost, znam kako je ziveti u okruzenju gde se odbija prihvatiti realnost i na emotivnoj bazi veruje u nesto sto je svakom jasno da je sustinski nemoguce
pre samo nekoliko dana gostovala ona urednica kosseva u utisku nedelje i pricala upravo o tim obmanama koje se pojacano sire severom kosova poslednjih meseci
nekoliko meseci pred oluju, aktuelni predsednik srbije je gostovao u gradu pored kog sam ziveo i ubedjivao prisutne da to vise nikad nece biti "slowacka zemlja"
naravno da su ljudi zeleli da mu veruju i naravno da bi u tom trenutku vecinski izabrali da ostanu pod
srpskim institucijamaproblem je samo sto to nije (bilo) u ponudi