Lazar Bošković’s Post
Spajam kreativnost i tehnologiju. Autor i kreativni konsultant za svekanalni marketing i PR na internetu. Vlasnik i kreativni direktor agencije AgitPROP.
2mo Edited
Znate li šta je PODACIJSKA PISMENOST (DATA LITERACY)?
- Spoiler:
Koliko je to nov pojam, govori i činjenica da „data literacy“ još uvek nije prisustan čak ni na poznatim onlajn-rečnicima engleskog jezika. Zato ni pojam „podacijska pismenost“ (još uvek) ne postoji u srpskim rečnicima.
Sada je knjiga o tome prvi put dostupna na srpskom jeziku, u izdanju Kompjuter biblioteka. Imao sam tu čast da budem recenzent za brojne digitalne pojmove (zahvaljujući mom nagrađivanom Rečniku interneta i digitalne komunikacije), uključujući i definisanje samog naziva knjige.
PODACIJSKA PISMENOST je skup znanja i veština potrebnih u savremenom svetu sa obiljem digitalnih podataka, koji nas i privatno i poslovno svakodnevno okružuju i pristižu kroz brojne digitalne uređaje. Ova knjiga je praktični vodič kroz svet podataka, te obuhvata prikupljanje, upravljanje, analitiku, vizuelizaciju, edukaciju i ispravno korišćenje podataka za donošenje poslovnih odluka.
Hrvati i Slovenci su pojam „data literacy“ preveli kao „podatkovna pismenost“, što na srpskom jeziku ne zvuči tako dobro, a i vuče koren od reči „podatak“, a nama je potrebna množina – „podaci“ („data“).
Mogli smo da pribegnemo jednostavnom rešenju – „pismenost o podacima“, ali to je nezgodno za praktičnu upotrebu. U srpskom jezičkom fondu reči za ostale nove digitalne pojave (nove vrste pismenosti) već su se odomaćili pojmovi „digitalna pismenost“, „informatička pismenost“, „informaciona/informacijska pismenost“, „komunikaciona/komunikacijska pismenost“, „medijska pismenost“, „računarska/kompjuterska pismenost“...
Stvorena je potpuno nova reč, za potpuno novu oblast – PODACIJSKA PISMENOST, koja je veoma precizna u svom značenju, u duhu je srpskog jezika, a potiče od množine „podaci“. Ona je, zajedno sa INFORMACIONOM PISMENOŠĆU, prva stavka u spisku DIGITALNIH SPOSOBNOSTI (DigComp 2.2).
Pogledajte promo poglavlje i KUPITE NA:
https://lnkd.in/dnTbmhxb
Језичарење
- Post n°76
Re: Језичарење
imamo li neko srećnije rešenje svaki put ko da mi neko zabija šilo u mozak
_____
Hong Kong dollar, Indian cents, English pounds and Eskimo pence
- Post n°77
Амери су први аписмени, немају ни једнину за ту основну реч, па кажу „овај подаци је тачан“.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°78
Je li, "sura boja" u srpskom seoskom jeziku - to je siva? Ili plava?
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°80
Hvala, nisam bila.sigurna, zbunila me jedna porodicna prica od pokojne babe i to sto sam tek danas naucila da su plave oci i sive oci dve potpuno razlicite boje ociju...
_____
- Post n°81
Orao je suri, je li, i šta još?
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°82
Kod nas je to sve isto posto tipa 60% ima braon
Moj brat ima sive oči i ceo život sluša kako ima "plave oči". Žena, koja ima zelene - isto
Moj brat ima sive oči i ceo život sluša kako ima "plave oči". Žena, koja ima zelene - isto
- Post n°83
Pa po ovoj prici, oci mog dede: baba je pricala da kad su je odveli da upozna svog buduceg muza, nju je toliko bilo stid, da nije smela da ga pogleda u oci, a da je slucajno smogla hrabrosti i videla da ima sure oci, ne bi nikad pristala da se uda za njega.Ferenc Puskás wrote:Orao je suri, je li, i šta još?
Ja sam ceo zivot mislila da je mislila na plave oci. Ali se danas setih toga kad sam prvi put guglala grey eyes, jer je sve jasnije da mladji klinac nema svetlo plave vec vrlo distinktno sive oci.
_____
- Post n°84
Кад смо код grey eyes, чудно ми је да у језику који има tan, teal, magenta, purple, violet, lilac, crimson, peach и још двадесет назива за боје које као сви знају и умеју да разликују, не постоје одвојене речи за смеђе и црнке, него су обе бринете.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°85
To ti je isto kao kod nas samo obrnuto (ne sada doduse, nego tada kad su nastajali ti nazivi)
- Post n°86
Ма као и модра - сви знају реч, и мисле да је то боја модрице, јер зашто би се иначе тако звала, ал' јок, модрица вуче на љубичасто (па после на разне нијансе, са све жућкастима, кестењастима и како коме већ пролази кроз фазе), и како онда изгледа модро небо? Исто нико не зна која је то тачно боја.
Као уосталом она „угасито челикаста“.
Као уосталом она „угасито челикаста“.
_____
- Post n°87
Modro je plavo. Plavo nije slovenska/slavenska reč
- Post n°88
A da, sinji. Sinja kukavice.
_____
- Post n°89
Da, sinje more svijetu reci...hr himna
_____
my goosebumps have goosebumps
- Guest
- Post n°90
Kod Homera su ovce ljubicaste, more je boje vina, nebo je bronzano, a plave boje nema u epovima (mislim da je plava poslednja od glavnih boja dobila posebno ime u indoevropskim jezicima). Sto je jos ludje, izgleda da stvar nije samo u imenovanju nego i u percepciji boja. Radjeni su eksperimenti koji pokazuju da ispitanici iz razlicitih kultura mogu ili ne mogu da percipiraju razliku izmedju odredjenih boja . To je valjda u sklopu teorije lingivstickog relativiteta koja se bavi odnosom jezika i kognicije.
Mozda betty, kako god se ovde zvala, moze da napise malo opsirnije o tome. Nesto me danas mrzi da budem pametan dok proslavljam renneovu titulu
Mozda betty, kako god se ovde zvala, moze da napise malo opsirnije o tome. Nesto me danas mrzi da budem pametan dok proslavljam renneovu titulu
- Post n°91
Ferenc Puskás wrote:Orao je suri, je li, i šta još?
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°92
Valjda Blek stena? Sam ću se ispratiti.
_____
- Post n°96
Ferenc Puskás wrote:Valjda Blek stena? Sam ću se ispratiti.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°97
паће wrote:Кад смо код grey eyes, чудно ми је да у језику који има tan, teal, magenta, purple, violet, lilac, crimson, peach и још двадесет назива за боје које као сви знају и умеју да разликују, не постоје одвојене речи за смеђе и црнке, него су обе бринете.
brunette
/bruːˈnɛt,brʊˈnɛt/
noun
[list=eQJLDd][*]a person with dark brown hair (typically used of a woman).
"she's a gorgeous, green-eyed brunette"
[/list]
- Post n°98
То си ми решио, браво. Како се зову црнке?
_____
- Post n°100
паће wrote:То си ми решио, браво. Како се зову црнке?
ne znam, moraćemo da ih pitamo