Hrvatska
- Post n°776
Re: Hrvatska
Pročačkala sam japankom, ali po pesku
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°777
Ша. дошо Попеску да те отера?
_____
the more you drink, the W.C.
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°778
VjekOSlav wrote:(na otoku Murteru)
referendum
- Post n°779
Nezavisna lista "Za dobro mista" već godinama sustavno vodi kampanju protiv mene, ima samo jedan cilj. A to je zaustavljanje svega dobroga što se pod mojim rukovođenjem općine provodi već godinama, napisao je.
- Post n°780
More Toni poist i popit.
Skupe austrijske kurve.
Skupe austrijske kurve.
- Post n°781
https://youtu.be/T_7BcTckhfA?si=wzGsK6Ti5v9Dihm0
Vaša destinacija ne postoji.
Vaša destinacija ne postoji.
- Post n°782
Pad železnice ima mnogo faktora (od kojih su neki i pomenuti). A pad železnice između Bgd i Zgb ima još i više faktora.
- Post n°783
Nektivni Ugnelj wrote:Pad železnice ima mnogo faktora
Pomenuta je i cinjenica da zeleznica ne trosi benzin. Btw, za razliku od elektricnih automobila, infrastruktura zeleznica vec postoji, ne trebaju punjaci, ne trebaju baterije.
Da nekog stvarno interesuje ekologija, da ta prica nije samo pokrice za lobiranje za privatne kompanije, sad bismo imali sirom Evrope zahteve da se sto vise ulaze u putnicki saobracaj zeleznica
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°785
Atomizacija/individualizacija je kulturni fenomen, u smislu najširi moguć, sveprisutan, pritiska sve ostalo, neodoljivo i bez mogućnosti da se time upravlja.
- Post n°786
kad je vec tema zeleznica na hrvatskom topiku da pomenem mozda i prvu ukinutu prugu u samostalnoj hrvatskoj
sisak(caprag)-karlovac preko petrinje, gline i vrginmosta
prestala sa radom pocetkom rata 1991, posle rata nije obnovljen saobracaj
sad se delom koristi za poljske puteve, bilo je nekih ideja da se makar uredi vecim delom kao put, biciklisticke staze
gradjena je 1903, imama AU karte sa kraja 19veka gde je olovkom docrtana na mapu, tada u projektnoj fazi
od kad znam za sebe putovalo se vozom, autobuski saobracaj u tom kraju je bio slabo razvijen
i na simbolickom, ali ne samo na tom nivou pruga je za te krajeve znacila sve
moglo se lako u glinu, petrinju i najvaznije caprag, odnosno industrijski deo siska gde su zeljezara i rafinerija
do pre nekoliko godina gajila se nada kod lokalnog stnaovnistva da bi se pruga mogla obnoviti, a i danas na pomen pruge snazno reaguju
zanimljivo u ratu, cini mi se 1993 je obnovljen rad pruge (skoro cela se nalazila na prostoru RSK)
posle kratkog vremena je minirana uz nekoliko poginulih i tesko povredjenih putnika
zvanicno "slowacka diverzija" , nezvanicno i verovatnije, kao i u slucaju ubistva sabackih novinara i mnogih drugih "ustaskih diverzija" na ratnoj baniji, akcija je osmisljena i izvedena sa druge strane
sisak(caprag)-karlovac preko petrinje, gline i vrginmosta
prestala sa radom pocetkom rata 1991, posle rata nije obnovljen saobracaj
sad se delom koristi za poljske puteve, bilo je nekih ideja da se makar uredi vecim delom kao put, biciklisticke staze
gradjena je 1903, imama AU karte sa kraja 19veka gde je olovkom docrtana na mapu, tada u projektnoj fazi
od kad znam za sebe putovalo se vozom, autobuski saobracaj u tom kraju je bio slabo razvijen
i na simbolickom, ali ne samo na tom nivou pruga je za te krajeve znacila sve
moglo se lako u glinu, petrinju i najvaznije caprag, odnosno industrijski deo siska gde su zeljezara i rafinerija
do pre nekoliko godina gajila se nada kod lokalnog stnaovnistva da bi se pruga mogla obnoviti, a i danas na pomen pruge snazno reaguju
zanimljivo u ratu, cini mi se 1993 je obnovljen rad pruge (skoro cela se nalazila na prostoru RSK)
posle kratkog vremena je minirana uz nekoliko poginulih i tesko povredjenih putnika
zvanicno "slowacka diverzija" , nezvanicno i verovatnije, kao i u slucaju ubistva sabackih novinara i mnogih drugih "ustaskih diverzija" na ratnoj baniji, akcija je osmisljena i izvedena sa druge strane
- Post n°787
Dobro pruge, nego jel bi mogao da fotkaš te mape u što većoj rezoluciji
- Post n°788
Vrlo ma zaintirgirala prica o vlakovima krajine. Ali prvo da ispravim, nije Vrginmost nego Gvozd. To je mnogo vazno, povijesno jedan od najvaznih dogadjaja u povijesti hrvatskog sveta se tu desio,
Posle je hrvatska kraljevina postala ravnopravni clan Ugarske kraljevine, vrlo je vazno istaci-ravnopravi.
To se ne sme zaboraviti!
Posto nisam upoznat sa dogadjajima sa vlakovima krajine, nesto mi je cudno.
Koliko sam razumeo, prugu su obnovile vlasti RSK u sred rata.
1) ko je ranije unistio prugu? Pretpostavljam na pocetku rata 1991.
2) zasto bi Srbi unistili prugu koju su obnavljali uz civilne zrtve? Sta je bio smisao toga?
3) zasto prugu nisu obnovile hrvatske vlasti nakon 1995?
Posle je hrvatska kraljevina postala ravnopravni clan Ugarske kraljevine, vrlo je vazno istaci-ravnopravi.
To se ne sme zaboraviti!
2) zasto bi Srbi unistili prugu koju su obnavljali uz civilne zrtve? Sta je bio smisao toga?
- Post n°789
Sox wrote:
To se ne sme zaboraviti!
Колико се сећам, Крлежа је потрошио доста
_____
the more you drink, the W.C.
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°790
hk1 wrote:ubistva sabackih novinara
off: kad ih vec pominjes, bio sam danas na sahrani u tom delu groblja gde su oni sahranjeni. Inace, pored njih su sahranjeni i moji baba, deda, tetka... Majka asistenta snimatelja je i danas bila na groblju. Vec 33 godine, svaki put kada dodjem na groblje, ili je zateknem kako sedi ispred groba ili se vidi da je bila tu tog dana. Ranije je dolazio i otac.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°791
jel to beše donjošorsko groblje? moji su na kamičkom a ja sam bio mali tad, moji su išli na sahranu amidži i drugima.
- Post n°792
https://maps.arcanum.com/en/map/cadastral/?layers=3%2C4&bbox=1805525.7186340804%2C5674932.717010673%2C1807798.5258969974%2C5675755.609393306Nektivni Ugnelj wrote:Dobro pruge, nego jel bi mogao da fotkaš te mape u što većoj rezoluciji
niko nije unistio prugu, razlog prestanka rada 1991 je pocetak rataSox wrote:Vrlo ma zaintirgirala prica o vlakovima krajine. Ali prvo da ispravim, nije Vrginmost nego Gvozd. To je mnogo vazno, povijesno jedan od najvaznih dogadjaja u povijesti hrvatskog sveta se tu desio,
To se ne sme zaboraviti!
zato sto se ljudi koliko god te uveravali, zapravo ne dele na srbe i hrvate. smisao je da se suzbije bilo kakav zacetak normalizovanja stvari i ulivanje dodatnog straha i nemira medju narod, radi lakseg kontrolisanja
nisu imali interesa, odnosno imali su interes da je niposto ne obnove
jezivoficfiric wrote:hk1 wrote:ubistva sabackih novinara
off: kad ih vec pominjes, bio sam danas na sahrani u tom delu groblja gde su oni sahranjeni. Inace, pored njih su sahranjeni i moji baba, deda, tetka... Majka asistenta snimatelja je i danas bila na groblju. Vec 33 godine, svaki put kada dodjem na groblje, ili je zateknem kako sedi ispred groba ili se vidi da je bila tu tog dana. Ranije je dolazio i otac.
jadni ljudi
nazalost znam i sam nekoliko porodica, odnosno roditelja koji su ostatak svog zivota proveli na grobu deteta, cekajuci svoj kraj
valjda najgora moguca sudbina koja moze zadesiti coveka
inace ko nije upoznat, jedna od zrtvi je i otac voditelja pinka amidzica
inace, kakvo je raspolozenje u sapcu povodom toga znas li?
ne znam da li je iko ikad pokusao ozbiljnije rasvetliti ta ubistvo
kao sto rekoh, zvanicno "slowacka teroristicka akcija", nezvanicno...
ti novinari su na baniju dosli da obidju brojne sabacke dobrovoljce i rezerviste na banijskom ratistu
zapravo jedini dobrovoljci koje sam ja sreo ceo rat su upravo ti sabacki na samom pocetku rata
ti ljudi su bili zaprepasceni sa onim sto su zatekli na baniji, izuzetno se razlikovalo od rts propagande i propagande onih koji su ih i uveravali da dodju na baniju
prica se da materijal koji su snimili nije smeo da stigne nazad u sabac
- Post n°793
Del Cap wrote:jel to beše donjošorsko groblje?
Jeste. Kad se udje na onu kapiju do Zorke, pravo se ide ka njihovim grobovima. Ispred njihovih grobova je i spomenik sa njihovim imenima.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°795
hk1 wrote:inace, kakvo je raspolozenje u sapcu povodom toga znas li?
ne znam da li je iko ikad pokusao ozbiljnije rasvetliti ta ubistvo
kao sto rekoh, zvanicno "slowacka teroristicka akcija", nezvanicno...
ti novinari su na baniju dosli da obidju brojne sabacke dobrovoljce i rezerviste na banijskom ratistu
zapravo jedini dobrovoljci koje sam ja sreo ceo rat su upravo ti sabacki na samom pocetku rata
ti ljudi su bili zaprepasceni sa onim sto su zatekli na baniji, izuzetno se razlikovalo od rts propagande i propagande onih koji su ih i uveravali da dodju na baniju
prica se da materijal koji su snimili nije smeo da stigne nazad u sabac
Za razliku od svog sina, cirkuzanta, Amidza je bio dobar novinar. Pre rata, Glas Podrinja je skupio kompletnu opremu za pokretanje televizije. Televizija je povremeno i emitovala program - npr. za Civijadu 1990.
Kad je poceo rat, gomila rezervista iz Sapca je odvedena na ratiste i njihove porodice nisu znale nista o njima. Amidza je izvestavao za RTB i svaki put je koristio priliku da obidje jedinice gde su Sapcani. Snimao je svakog od njih i oni su dobili priliku da se jave svojim porodicama. Te materijale su emitovali na toj buducoj lokalnoj televiziji. I ja sam to gledao kao klinac, posto je na ratistu bio moj nastavnik fizickog - i njega je Amidza snimio. Ekipa je ubijena kada se vracala sa jednog takvog snimanja.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°796
pretpostavljam da si video ima na ovom linku dosta mapaNektivni Ugnelj wrote:Hvala za mapu
meni je ova interesantna jer je detaljna i vidi se razvoj sela
ovo je zapravo neka medjufaza kad je selo delom usoreno
u kasnijem periodu je znacajno drugacije izgledalo i cak se ni otac koji pamti od sredine proslog veka ne seca vecine ovih kuca
stara je porodicna prica da je seoska delegacija isla peske za bec (400km) za vreme reformi koje su nalagale da se kuce premeste sa porodicnih imanja u red pored puta
druga omiljena je ona na kojoj smo deo napoleonovih ilirskih pokrajina
- Post n°797
hk1 wrote:
niko nije unistio prugu, razlog prestanka rada 1991 je pocetak rata
zato sto se ljudi koliko god te uveravali, zapravo ne dele na srbe i hrvate. smisao je da se suzbije bilo kakav zacetak normalizovanja stvari i ulivanje dodatnog straha i nemira medju narod, radi lakseg kontrolisanja
nisu imali interesa, odnosno imali su interes da je niposto ne obnove
Nisam znao da je bilo takvo raspolozenje na Baniji i Kordunu 1993. Ta podmetnuta bomb, kada je neko dete stradalo(?), je bese bila tacno izmedju akcija HV "Maslenica" i "Medacki dzep"? Mislim da su tada pocinje neki zlocini nad Srbima ali mozda je to izmisljeno da zavadi narode i narodnosti.
Inace imam nesto eksluzivno za tebe
Da li znas sta se nalazilo ispred(iza) Karlovca na toj pruzi?
- Post n°798
stanje je bilo onakvo kakvo jedino moze biti u paradrzavi koja se sustinski kontrolise iz druge drzave, a jedina "privredna aktivnost" nakon sto je pljacka drzavne i imovine proteranih/ubijenih hrvata davno zavrsena je bio sverc, narocito ka kladuskoj, odnosno bihackoj enklavi
svako nepobodoban ko bi se usudio dici glas bi expresno bio proglase za saradnika shooki
zlocini hrvatske vojske nad srbima nisu izmisljeni, vrlo su stvarni
u izbeglickim danima sam upoznao roditelje i postao blizak prijatelj sa ocem (majka je ubrzo umrla) momka mucenog i ubijenog u operaciji medacki dzep, pa nemam tu mogucnost da se sa ovim zajebavam i ironisem poput tebe
a ono pak sto vi nacionalno osvesceni uvek zaboravite je cinjenica da monstrumi koji ubijaju ili organizuju ubistva ljudi pogresne nacije, sa istom lakocom ubijaju i pripadnike svoje nacije
mnogo je slucajeva u kojima su srbi ubijeni i ztrvovani u RSK
svako nepobodoban ko bi se usudio dici glas bi expresno bio proglase za saradnika shooki
zlocini hrvatske vojske nad srbima nisu izmisljeni, vrlo su stvarni
u izbeglickim danima sam upoznao roditelje i postao blizak prijatelj sa ocem (majka je ubrzo umrla) momka mucenog i ubijenog u operaciji medacki dzep, pa nemam tu mogucnost da se sa ovim zajebavam i ironisem poput tebe
a ono pak sto vi nacionalno osvesceni uvek zaboravite je cinjenica da monstrumi koji ubijaju ili organizuju ubistva ljudi pogresne nacije, sa istom lakocom ubijaju i pripadnike svoje nacije
mnogo je slucajeva u kojima su srbi ubijeni i ztrvovani u RSK
- Post n°799
Steta, mislio sam da mozemo civilizovano da komuniciramo a ne odmah Ad hominem napad.
I nema mnogo slucajeva zrtvovanja, ima samo jedan slucaj i zove se krajina.
Srpska strana nije imala razlog da minira prugu 1993 zbog razloga koji su naveo, vec se vodio rat skoro 3 godine sa dosta zlocina pre toga.
Inace je dosta ulozeno u obnovu saobracaj za pojmove rsk, dovlacena vozila od Knina do SRJ.
Ne treba tako lako davati izjave o tako tragicnim dogadjajima.
Pruga Sisak-Petrinja-Karlovac je bila u prekidu jer je kod Karlovca srusen most preko Kupe.
I nema mnogo slucajeva zrtvovanja, ima samo jedan slucaj i zove se krajina.
Srpska strana nije imala razlog da minira prugu 1993 zbog razloga koji su naveo, vec se vodio rat skoro 3 godine sa dosta zlocina pre toga.
Inace je dosta ulozeno u obnovu saobracaj za pojmove rsk, dovlacena vozila od Knina do SRJ.
Ne treba tako lako davati izjave o tako tragicnim dogadjajima.
Pruga Sisak-Petrinja-Karlovac je bila u prekidu jer je kod Karlovca srusen most preko Kupe.
- Post n°800
Mnogo bih voleo da saznam šta ovo zaista znači.Sox wrote:I nema mnogo slucajeva zrtvovanja, ima samo jedan slucaj i zove se krajina.