kondo wrote:sps je uvek imao mnogo bolje kopirajtere od vučića i sns. ovaj tekst je bukvalno mislena imenica za bilo koga od njih.
Da, i upravo zato su gori od SNS
kondo wrote:sps je uvek imao mnogo bolje kopirajtere od vučića i sns. ovaj tekst je bukvalno mislena imenica za bilo koga od njih.
"JA SAM NOVI FIRER, UJEDINIĆU SVET!" Kosta opsednut Hitlerom - Šokantni detalji iz istrage masovnog ubistva u Osnovnoj školi na Vračaru
Masovni ubica Kosta K. (13) doktorima do detalja pričao o Gebelsu i njegovim "genijalnim" metodama, pomenuo čak i da su ga uvredili Jevreji. U prvom iskazu u policiji Kosta je sve priznao, a u bolnici tvrdi da je imao prekid filma i da se ne seća da je bilo koga ubio. Policija trenutno traga za dadiljom koja ga je odgajila, dok roditelji ističu da ga slabo poznaju.
Kosta K. (13), koji je prošle nedelje počinio masovno ubistvo u OŠ 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru, opsednut je Adolfom Hitlerom! Dečak je lekarima na psihijatrijskoj klinici u kojoj je smešten posle hapšenja detaljno pričao o nacističkoj ideologiji, o Hitleru i 'genijalnim metodama i planovima' nacističkog šefa propagande Jozefa Gebelsa!?!
- Ja sam novi firer, ujediniću svet... - rekao je Kosta šokiranim doktorima, kojima je čak kazao i da su ga Jevreji strašno uvredili, ali nije umeo da objasni kako se to, kada i gde dogodilo!
Pravi se blesav
Kako saznajemo, prilikom pretresa stana u kome je živeo Kosta, u njegovoj sobi pronađena je nacistička literatura, brojne knjige i skripta. Roditelji, međutim, tvrde da o tome ne znaju ništa!?
- I otac i majka su u policiji i tužilaštvu rekli da nemaju pojma da je njihov sin opsednut Hitlerom i da je u svojoj sobi imao nacističku literaturu! To je vrlo malo verovatno, mada je činjenica da su oni malo vremena provodili sa sinom - kaže izvor Informera, koji napominje da je Kostu odgajila dadilja, za kojom nadležni još tragaju:
- Ta dadilja je Kostu čuvala od jedanaestog meseca, pa sve do pre neku godinu. Ona objektivno i najbolje poznaje dečaka-ubicu. Da bismo sve shvatili, jako je važno da i sa njom obavimo razgovor.
Neverovatan je zid cutnje oko ovog lika i njegovog oca, medijima se samo bacaju koske poput one tupave majice i srcanog udara. Nismo jos uvek saznali jel sluzbeni kalasnjikov ili ne. Samo na tw su bile price da nesto radi u GS ili VBA.disident wrote:Strasne su price koje idu po selu, nije bilo hitne pomoci da dodje, dosla je samo jedna na kraju, sami su ljudi i roditelji razvezli decu i mrtve do hitne u Smederevu, da u Smederevu nije billo lekara, da je bio opsti haos. Horor su price kako su ljudi culi sta se desilo, na sta je licila ta noc, ne mogu to ni da prepricam, godinama me nesto ovako nije pogodilo.
Da ljudi pricaju novinarima kako je policija stitila ubicu i oca ubice sve ove godine za sve i svasta, a da se nista od toga ne objavi.
rujofil wrote:Neverovatan je zid cutnje oko ovog lika i njegovog oca, medijima se samo bacaju koske poput one tupave majice i srcanog udara. Nismo jos uvek saznali jel sluzbeni kalasnjikov ili ne. Samo na tw su bile price da nesto radi u GS ili VBA.disident wrote:Strasne su price koje idu po selu, nije bilo hitne pomoci da dodje, dosla je samo jedna na kraju, sami su ljudi i roditelji razvezli decu i mrtve do hitne u Smederevu, da u Smederevu nije billo lekara, da je bio opsti haos. Horor su price kako su ljudi culi sta se desilo, na sta je licila ta noc, ne mogu to ni da prepricam, godinama me nesto ovako nije pogodilo.
Da ljudi pricaju novinarima kako je policija stitila ubicu i oca ubice sve ove godine za sve i svasta, a da se nista od toga ne objavi.
rujofil wrote:Neverovatan je zid cutnje oko ovog lika i njegovog oca, medijima se samo bacaju koske poput one tupave majice i srcanog udara. Nismo jos uvek saznali jel sluzbeni kalasnjikov ili ne. Samo na tw su bile price da nesto radi u GS ili VBA.disident wrote:Strasne su price koje idu po selu, nije bilo hitne pomoci da dodje, dosla je samo jedna na kraju, sami su ljudi i roditelji razvezli decu i mrtve do hitne u Smederevu, da u Smederevu nije billo lekara, da je bio opsti haos. Horor su price kako su ljudi culi sta se desilo, na sta je licila ta noc, ne mogu to ni da prepricam, godinama me nesto ovako nije pogodilo.
Rekao je Hulja prekjuče da je u pitanju potpukovnik Vojske Srbije, a ja dodajem da je generalštabni oficir.
— Čarli Vafls (@CharlieWafflees) May 7, 2023
Miša Vacić, a leader of Vučić’s satellite Serbian Right was for example invited in 2018 as a guest of honour in a primary school for a tournament in a strategy game recreating one of the decisive battles of WW1. Vacić in Rome in 2021 at the gathering of European extremists:point_down_tone1: 6/17 pic.twitter.com/5FwdEXRlfy
— Srdjan Cvijic (@srdjancvijic) May 7, 2023
A šta ako niko ne snosi krivicu? Dete-ubica je tako retka anomalija da je sasvim normalno ne znati i ne razumeti zašto se ovo dogodilo. Normalno je i da nikada ne shvatimo
— Jovana Gligorijević (@Jovanana) May 7, 2023
"Ja sam danas bio na Savetu roditelja škole, i preneću vam stav koji nije zvaničan stav Saveta roditelja, ali jeste negde osluškivanje i dece i roditelja povodom ove situacije. Moje dete je prvi razred i bilo je u smeni kada se to dogodilo. Vrlo brzo sam obavešten i došao sam po dete. Deca su bila izvedena iz škole, sva deca su se okupila na Cvetnom trgu i tu su već razmenila sve informacije, tako da i mala deca znaju šta se dogodilo i to su preživela na traumatičan način“, ispričao je Vojin Šaljić, roditelj osmogodišnje devojčice, u Utisku nedelje.
Na pitanje šta njegovo dete zna o tragediji u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, kaže:
„Ona zna sve što se desilo. Ja kada sam došao po dete, usput sam pokupio još neku, oni su već imali informaciju da je ubijen čuvar i dvoje dece, o tome su pričali na putu do kuće. I svako od nas će reagovati na neki način, ja sam razgovarao s decom, umirio ih, ja nemam problem s detetom trenutno“.
Ali, kaže da je najveća bojazan roditelja – povratak dece u školu.
„Ono što je najveća bojazan je taj povratak koji se najavljuje u sredu. Dete koje je u pratnji žandarmerije izaslo iz škole 3. maja, treba na taj isti ulaz da se vrati, da im se sve to vrati, i da budemo gde“, upitao je Šaljić.
Prema njegovim rečima, tako brzi povratak u školu nije rešenje.
„Mislim da to nije rešenje, da to ne razumu ni predstavnici Ministartva prosvete ni zdravstvenih ustanova koji su danas bili na Savetu roditelja. A gotovo 60 posto roditelja zauzelo je stav da se u tu zgradu neće vraćati u sredu, 60 posto roditelja je zahtevalo rekonstrukciju zgrade, preuzređenje, tako da kada se deca vrate ne dožive tu traumu i slike koje su imali pred očima kada su iz zgrade izlazili“, naglasio je Šaljić.
I dodaje: „A postoji saglasnost da treba integrisati zajednicu, da se krene s grupnim radom, da se odeljenje okupi, da se izmestimo iz mesta događaja dok se škola ne renovira“.
Mór Thököly wrote:Ma kako moze niko da.ne snosi krivicu za to sto maloletnik ubija ko vojni specijalac ocevim pistoljem po svojoj skoli. Nemojmo sada da od "glupo je ktiviti samo roditelja" (sa cim se nelagodno slazem) doci do toga - ko zna sta je to bilo, mozda niko nije kriv.
Erős Pista wrote:Mór Thököly wrote:Ma kako moze niko da.ne snosi krivicu za to sto maloletnik ubija ko vojni specijalac ocevim pistoljem po svojoj skoli. Nemojmo sada da od "glupo je ktiviti samo roditelja" (sa cim se nelagodno slazem) doci do toga - ko zna sta je to bilo, mozda niko nije kriv.
Nisam ja to baš tako shvatio. Mislim da čak i ako ćale bude osuđen, opet postoji stravična nesrazmera između toga za šta će biti osuđen, ili za sta uopšte može da bude osuđen (ne samo pravno, nego i moralno) i ovog užasa. Ima neka šupljina u sredini zločina koju naprosto nije moguće popuniti ničim smislenim, bar ne u terminima krivice. Imaš devetoro mrtvih, od toga osmoro mrtve dece i još jednog mrtvog čoveka, a kad se saberu sve potencijalne krivice, opet nikako ne uspevaš to da pokriješ. Klinac je zločinac, ali je i pored svega ipak samo klinac, nije samo pravno nepodložan suđenju, nego zaista nema još pravi agency na koji možeš da okačiš krivicu u punom smislu te reči. Ćale je ipak, u najgorem slučaju, samo loš i neodgovaran ćale, nije zločinac. Nekako kad sabereš sve to nikako da dobiješ ono što bi svima sada bilo najpotrebnije - neko za koga bi se bez ostatka moglo da kaže da je kriv za taj užas.
Crkni u mukama. pic.twitter.com/e2FU4kx62v
— ŽeljkaB (@b_zeljka) May 7, 2023
Mór Thököly wrote:Jer ovo zapravo NIJE masovno ubistvo kao sto gledamo u Americi ili ponekad u nekim severnim zemljama. Ovo je masovno ubistvo iz ili osvete ili iz nekog drugog licnog razloga. On je osim onih koje je hteo da ubije ubio samo one koji su mu se nekako nasli na putu. Ovo nije rqndom masovno ubistvo nego masovno ubistvo koje bi u "idealnom" slucaju zavrsilo "samo" ubijanjem tacno definisanih ljudi. Tako da je Ruzic, osim sto je bio sa one strane morala, usput i promasio ceo fudbal. I onda dolazimo do toga ko sve, koliko dugo i kako tacno perpetuira 1 paranoicnu osvetnicku kulturu u Srbiji (pa i okolo) u kojoj je protiv onih koji su ti sopstvenim samozaludjivanjem krivi za nesto manje-vise dozvoljeno - sve.
A ovo je samo prva tacka.
roditelj/staratelj bi morao da odgovara za postupke djeteta dok to dijete ne postane krivično-pravno odgovornoMór Thököly wrote:Ma kako moze niko da.ne snosi krivicu za to sto maloletnik ubija ko vojni specijalac ocevim pistoljem po svojoj skoli. Nemojmo sada da od "glupo je ktiviti samo roditelja" (sa cim se nelagodno slazem) doci do toga - ko zna sta je to bilo, mozda niko nije kriv.