Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Filozofski fragmenti

паће

Filozofski fragmenti - Page 7 Empty Re: Filozofski fragmenti

Post by паће Wed Jan 04, 2017 12:18 pm

Indy wrote:
    Ta ueponajzd kultura je (barem neke od) nas zadojila... Filozofski fragmenti - Page 7 3363120308 A glavni posao joj je, izgleda, bio da osigura udoban rad Imperije i učini svet sigurnim za biznis.

Пио сам и ја то млеко, ама без ножева (у смислу оне поморанџе). Целу ту рок културу сам схватио као управо побуну против њих таквих. Чак сам и овако матор одбио и помисао да идем на тамо неки концерт на месту које се зове "Нисанов павиљон" - миссим, јбт, који је то рокенрол кад се свира у сали која носи име корпорације?

Оно, није да им није упалило. Могли бисмо опет да им измислимо неку културњачку контру, време је.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Indy

Post by Indy Thu Jan 05, 2017 1:09 pm

Šta nas čeka u 2017? Weaponized Narrative!

(Hehe, što volim ovaj izraz "weaponized", ko li ga je samo smislio.)

Far from being simply a U.S. or U.K. phenomenon, shifts to “post-factualism” can be seen in Poland, Hungary, Turkey, France, and the Philippines, among other democracies. Russia, whose own political culture is deeply post-factual and indeed post-modern, is now ably constructing ironic, highly cynical, weaponized narratives that were effective in the Ukrainian invasion, and are now destabilizing the Baltic states and the U.S. election process.

Such a large and varied shift to weaponized narrative implies that the enablers are indeed systemic. One fundamental underpinning – often overlooked – is the accelerating volume and velocity of information. Cultures, institutions, and individuals are, among many other things, information-processing mechanisms. As they become overwhelmed with information complexity, the tendency to retreat into simpler narratives becomes stronger.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jan 05, 2017 7:46 pm

Umro je Derek Parfit.

Filozofski fragmenti - Page 7 Parfit-2
    http://dailynous.com/2017/01/02/derek-parfit-1942-2017/

http://www.vox.com/science-and-health/2017/1/3/14148208/derek-parfit-rip-obit

This view — that our distance from our future and past selves is greater than we might imagine, and our distance from other people’s present selves is smaller — has a lot in common with traditional Buddhist teaching. An appendix to Reasons and Persons is devoted to drawing out this similarity. After being introduced to the book by Harvard philosopher Dan Wikler, a Tibetan monastery in northern India began chanting passages from Reasons and Persons along with more traditional material.
    And this argument also influenced how Parfit thought about his own death. One particularly poignant passage from the book has circulated among former students and colleagues on social media since his passing:

When I believed [that personal identity is what matters], I seemed imprisoned in myself. My life seemed like a glass tunnel, through which I was moving faster every year, and at the end of which there was darkness. When I changed my view, the walls of my glass tunnel disappeared. I now live in the open air. There is still a difference between my life and the lives of other people. But the difference is less. Other people are closer. I am less concerned about the rest of my own life, and more concerned about the lives of others. When I believed [that personal identity is what matters], I also cared more about my inevitable death. After my death, there will be no one living who will be me. I can now redescribe this fact. Though there will later be many experiences, none of these experiences will be connected to my present experiences by chains of such direct connections as those involved in experience-memory, or in the carrying out of an earlier intention. Some of these future experiences may be related to my present experiences in less direct ways. There will later be some memories about my life. And there may later be thoughts that are influenced by mine, or things done as the result of my advice. My death will break the more direct relations between my present experiences and future experiences, but it will not break various other relations. This is all there is to the fact that there will be no one living who will be me. Now that I have seen this, my death seems to me less bad.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Jan 10, 2017 8:38 pm

mislim da moze ovde.

[size=39]Konji ili INA[/size]

Jedan znanac, u kafani, upita me, malo u šali, a više ozbiljno, e je li moguće da mi je preče na cijeloj ovolikoj stranici novina pisati o tome kako konji nemaju trepavica na donjem očnom kapku nego napisati bar nešto, ‘na primjer, o sudbini hrvatskog naftnog giganta po imenu INA’

http://www.portalnovosti.com/konji-ili-ina

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Agdw Hmlkh

Post by Agdw Hmlkh Tue Jan 10, 2017 8:48 pm

tuzno i briljantno
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Jan 10, 2017 9:26 pm

Odlican Sinan.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jan 14, 2017 8:44 pm

Uvek aktuelno

Filozofski fragmenti - Page 7 C2FIXzPXUAIORoT

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Feb 23, 2017 10:25 pm

_____

Bluberi

Post by Bluberi Sat Mar 18, 2017 4:07 am

РОМАНТИЗАМ И САВРЕМЕНОСТ
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 22, 2017 10:25 am

William Murderface wrote:
    sjajno Filozofski fragmenti - Page 7 4101625831
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 22, 2017 1:00 pm

nije baš on topic, ali ne znam gde bi drugo ovo stavio a moram da podelim Filozofski fragmenti - Page 7 1861198401

izvesni Slobodan Blagojević prevodi i komentariše Aristotela, izdala Paideia gomilu knjiga. svaka čast na poduhvatu i trudu (mislim, prevodi čovek sve, i biološke spise i meteorologiju i sve), ali komentari koje daje uz tekst su dumreš od smeha. deo 'dodatnih napomena' uz prvu knjigu De Anima:

Slobodan Blagojević wrote:Dakle, [Aristotelov] cilj je i u ovom hermeneutičkom zahvatu uvek istina o samoj stvari, i počast koju on odaje starim misliocima, makoliko da ta počast izgleda začinjena jednom ciničnom superiornošću--jer da oni do svojih tvrdnji zapravo dolaze prinuđeni samom istinom--zapravo je najdublja počast koja se druom može dati (jer, to znači reći za drugog da je duhovno živ). U nekom kontrapunktu sa "autentičnom" doksografijom (npr. Diogen Laertije, Zeller, Ross, Guthrie, Coplston, Jaeger, Burns, itd., Žunjić, Marković, itd., itd.) posle koje ne vidimo nikakav razlog zašto se ti ljudi time uopšte bave (jer zašto se bave time, a ne pecanjem, golfom, onanijom, politikom, spašavanjem kanadskih kitova, ili zavođenjem ćerke vicepremijera?), Aristotelov pristup istoriji mišljenja odražava upravo tu razliku između doxa i episteme koja je u toj i takvoj doksografiji potpuno izgubljena.

Bolje je i poštenije reći za stare da su neuki i da pričaju bla-bla besmislice nego ih tretirati kao glj-glj detinjstvo čovečanstva (jedna od Marxovih somnabulnih metafora u trenucima odmaranja od čitanja Apijanovih "Indika" koju (metaforu) svi sa oduševljenjem ponavljaju, jer da je detinjstvo navodno "nevino"--najpre, to uopšte nije tačno, jer deca su najperverznija podvrsta ljudi--a naše (čije? Mardokajevo?) detinjstvo je navodna grčka civilizacija, v.id. Grundrisse, ovde objavljeno u skraćenom obliku pod pompeznim naslovom "Temelji slobode", st. 38 (kao da je uopšte moguće utemeljiti temelj svega): normalna deca, po Marxu, bili su Grci; no, ova ocena je zapravo samo parafraza Hegelovog evropocentričkog razumevanja svetske istorije, v.id. Filozofija istorije, jer (veli Mardok-x) da "ima dece neodgojene i dece starmale, i mnogi od starih naroda spadaju u tu kategoriju". A Nemci, u koju kategoriju dece oni spadaju? Da li su oni nestašni, ili su možda previše nestašni, ili oni nisu deca?). No, Mardokaj Levi je lek za nizak pririsak, jer kome se kosa ne digne na glavi posle ove basne o narodima kao neodgojenoj deci, taj ne bi trebalo ni da ima pritisak. (Ovo je samo primer aristotelovske hermeneutike na delu i na drugom "terenu"; nije ni Mardokaj potpuno u zabludi, a ni mardokajevci).
    Filozofski fragmenti - Page 7 286371741 Filozofski fragmenti - Page 7 3137070404 
    kakav carski rant Filozofski fragmenti - Page 7 3579118792
    opet kažem ponavljam, komentar na prvu knjigu De Anima.

jel zna neko ko je taj Slobodan Bogosavljević? ne uspevam ništa da nađem o njemu
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Mar 22, 2017 1:04 pm

Bogosavljević ili Blagojević?

A komentar je Filozofski fragmenti - Page 7 3579118792 Filozofski fragmenti - Page 7 3579118792 Filozofski fragmenti - Page 7 3579118792

Čekaj, to piše u knjizi? Nisu neki njegovi komentari na blogu? Neko njegovi komentari, štampani u prevodu knjige?

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 22, 2017 1:08 pm

Blagojević.
    Aristotel, "O Duši" i Parva naturalia, Paideia 2012, pp. 45-6.
    ja nisam mogao da verujem šta čitam Filozofski fragmenti - Page 7 3579118792
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Wed Mar 22, 2017 1:22 pm

Car. Filozofski fragmenti - Page 7 1233199462

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.

Post by Nino Quincampoix Wed Mar 22, 2017 1:51 pm

odlično  Filozofski fragmenti - Page 7 286371741

podseća me malo na Ranoviča, koji se u svojoj inače sasvim dobroj knjizi o helenizmu, najebavao majki kome je stigao.

Post by Nino Quincampoix Wed Mar 22, 2017 2:08 pm

Bio je onaj Slobodan Blagojević iz Sarajeva, koji je objavljivao u Feralu ali se on uglavnom bavio poezijom.

Evo nešto brzinski s gugla

Kako prevoditi Aristotela?

Post by Nino Quincampoix Wed Mar 22, 2017 2:13 pm

da sad se setih, taj je Slobodan Blagojević jedno vreme bio urednik Nolita i pisao pod pseudonimom Aristid Teofanović
    boomer crook

Post by boomer crook Thu Mar 23, 2017 11:04 am

car

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Thu Mar 23, 2017 11:04 am

ovako je fusnote pisao samo robert anton wilson

_____
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Fri Mar 24, 2017 3:11 pm

Filozofski fragmenti - Page 7 GPcarUK
    Bluberi

Post by Bluberi Thu Apr 13, 2017 2:41 am

Svako ko se želi aktivno baviti politikom mora povod za ovaj  ovaj tekst (Liotarov izveštaj o znanju) maltene znati napamet
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Apr 13, 2017 7:10 am

Sledeći put kada neko krene da vas smara...  Filozofski fragmenti - Page 7 2952840586

Filozofski fragmenti - Page 7 15db929b3368b0b4dafc69bab807b26d
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Thu Apr 13, 2017 9:09 am

@Blu: koji je povod za tekst?
    Bluberi

Post by Bluberi Thu Apr 13, 2017 2:57 pm

Kad sam rekao povod mislio sam na Liotarov izveštaj o znanju.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Fri Apr 14, 2017 11:10 am

Napisao si "mora znati povod za ovaj tekst", a tekst je izveštaj o znanju. Kako je onda povod za tekst sam tekst koji si linkovao?

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 10:32 pm