Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija i Ukrajina

Del Cap

Srbija i Ukrajina - Page 23 Empty Re: Srbija i Ukrajina

Post by Del Cap 20.05.22 15:15

Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji zbog rata u Ukrajini

BRISEL / BEOGRAD – Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu zavela Belorusiji zbog, kako se navodi u odluci EU, “situacije u Belorusiji i umešanosti Belorusije u rusku invaziju na Ukrajinu”.

U pitanju je Odluka Saveta EU 2022/579, koja je doneta 8. aprila. Dve nedelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Saveta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Koliko je poznato, ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini. Ona se u martu uskladila sa Odlukom Saveta EU kojom se produžava važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014.

Odlukom koju je doneo Savet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije beloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.

Radi se o proširivanju sankcija EU Belorusiji, koje su uvedene 2012. godine zbog kršenja principa demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u toj zemlji. Inače, tokom svih ovih godina Srbija se nije dosledno usklađivala sa restriktivnim merama Evropske unije režimu u Minsku.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim merama EU prema Belorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Saveta EU br. 325, kojom su samo produžene sankcije. Isto se ponovilo 2020. godine.

“Na prvi pogled ne postoje objektivni razlozi zbog kojih je Srbija prekinula usaglašavanje sa merama sa kojima se nekoliko godina bez problema usaglašavala. Za sve to vreme, Srbija je uspela da održi i dobar odnos sa režimom u Minsku, bez obzira na pridruživanje restriktivnih mera EU”, navodi se u ovom istraživanju.

Međutim, nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, na kojima je po zvaničnom saopštenju pobedio Lukašenko i masovnih protesta građana protiv izborne krađe, EU je reagovala sa tri spoljnopolitičke deklaracije u avgustu i septembru, kojima je osudila način na koji su izbori sprovedeni i represiju protiv građana i predstavnika civilnog društva.

“Na iznenađenje međunarodne i domaće javnosti, Srbija se pridružila ovim deklaracijama. Međutim, Srbija se nije usaglasila sa dopunama Odluke Saveta EU br. 642 oko proširenja liste osoba i entiteta pod restriktivnim merama koje su usvojene od strane Saveta u oktobru i novembru 2020. godine”, navodi se u ISAC-ovom istraživanju.

Nakon što je informacija da se Srbija uskladila sa deklaracijom osude situacije u Belorusiji došla do javnosti u avgustu 2020, premijerka Ana Brnabić izjavila je da se nada da predsednik Aleksandar Lukašenko “neće zameriti Srbiji”.

Srbija se potom, tokom 2021. godine, usaglasila sa jednim delom restriktivnih mera beloruskom režimu, dok sa drugima nije, navodi ISAC.
    Erős Pista

Post by Erős Pista 20.05.22 15:19

Ta neka principijelnost.

A princip je da udaramo samo slabije.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Tovar

Post by Tovar 20.05.22 15:22

Erős Pista wrote:Ta neka principijelnost.

A princip je da udaramo samo slabije.

Sankcije onome tko je umiješan u invaziju, ali ne i onome tko je invaziju izvršio. Ima smisla.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 20.05.22 16:10

Kupovina vremena(tm)
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 20.05.22 16:12

Erős Pista wrote:Ovo su zaista grozne brojke (koje opet sa političkom sprovodivošću odluke o sankcijama ne moraju da imaju puno veze, ali su katastrofa same po sebi):

Грађани су рекли да прате ситуацији у Украјини, и око 49 одсто сматра да је Русија у праву, 6,1 миси да је то Украјина, став нема 24 одсто, а за 21 посто градјана нико није крив.

“Када смо питали ко је највише крив за сукоб у Украјини, чак 68,7 одсто рекло је да је то НАТО, Украјину криви 7,4, Русију 5,6, а нема став око 18 посто грађана”, рекао је Вукадиновић.

"Manje od polovine gradjana misli da.je Rusija u pravu!"
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 20.05.22 16:17

Mislim, kolko je jadno ovo sa snakcijama BLR, ali ne Rusiji...
    Erős Pista

Post by Erős Pista 20.05.22 17:41

https://rs.n1info.com/vesti/mup-madjarske-za-n1-srbija-nam-nije-trazila-pomoc-u-vezi-sa-laznim-dojavama/

Pazi, kad čak ni pajtaši neće da lažu za njih.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 20.05.22 19:10

Terorizam, preozbiljna stvar da bi se tek tako lagalo
    ficfiric

Post by ficfiric 20.05.22 19:25

Lazna istraga laznih dojava

_____

Uprava napolje!

ficfiric

Post by ficfiric 20.05.22 19:32

Za one dojave za bombe u avionu, verujem da su postojale - Rusima su se sekle sve linije i logicno bi bilo da je neko pokusao da presece i liniju preko AS-a.

Sto se tice ovog izdrkavanja nad skolama i bolnicama - sto bi to neko radio, sta je cilj? Sto bi neko iz inostranstva poklanjao ikakvu paznju ovom slepom crevu Evrope?

S druge strane, Vucic je sad u fazi sirenja panike a ovo se savrseno uklapa u to a pritom nijedna dojava nije uperene protiv nicega sto je njemu bitno - nije tesko povezati odakle sve ovo dolazi

_____

Uprava napolje!

ficfiric

Post by ficfiric 20.05.22 23:21

Srbija i Ukrajina - Page 23 FTOhFr5XEAAINQf?format=jpg&name=small

_____

Uprava napolje!

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 21.05.22 0:14

Tragikomedija
    Erős Pista

Post by Erős Pista 21.05.22 9:25

Srbija i Ukrajina - Page 23 Inform22

_____

Filipenko

Post by Filipenko 21.05.22 9:47

Jeremic: Savez sa Boskom Srbija i Ukrajina - Page 23 1399639816
    Erős Pista

Post by Erős Pista 21.05.22 10:30

http://www.nspm.rs/hronika/kurt-volker-srbija-da-izvuce-zakljucak-da-je-rusija-veoma-opasan-prijatelj.-nije-rusija-tako-mocna-kao-sto-mislite.-svrstavanje-sa-moskvom-nece-doneti-nista-dobro-srbiji.html

_____

rumbeando

Post by rumbeando 21.05.22 20:29

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 21.05.22 20:45

rumbeando wrote:

Od dva zla - oba
    Erős Pista

Post by Erős Pista 21.05.22 20:52

Ovo su sve zamene za ono sto treba da urade, tj, pokusavaju da ponude zamene. Ali to ne fercera.

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 21.05.22 20:54

Da, ali ako ovako nastave iznervirace Ruse svejedno. Tj, to je mozda i cunning plan...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj 21.05.22 21:22

Srbija i Ukrajina - Page 23 Politika-460x0
    ficfiric

Post by ficfiric 21.05.22 22:57

Srbija i Ukrajina - Page 23 Pecat10

_____

Uprava napolje!

Del Cap

Post by Del Cap 21.05.22 23:44

Zar nije niko predočio Hilu onaj lažni citat Sv Save, da je Srbija "Istok Zapadu i Zapad Istoku"  Srbija i Ukrajina - Page 23 1861198401
    Erős Pista

Post by Erős Pista 22.05.22 10:44

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista 22.05.22 11:38

Jutros na Prvoj Jelena Trivan i Jaksa Scekic. Teshkoe, moramo svi da pomognemo predsedniku,, da budemo odgovorni etc. Podrazumeva se da to znaci uvodjenje sankcija, mada to bas ne kazu otvoreno. Trivan malo brani i dosadasnhe neuvodjenje energetkom zavisnoscu, Jaksa ni za to nema razumevanja, ali jasno je u kom se smeru ide.

Hajlajts: Jaksa se cudi otkud toliki Putinisti na Hepiju, Trivan kaze da odluka ne moze tako brzo da se donese "jer je vlada u tehnickom mandatu".

_____

rumbeando

Post by rumbeando 22.05.22 14:20

Mór Thököly wrote:Srbija i Ukrajina - Page 23 Politika-460x0

Za razliku od prošlosti kad se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni Istok ni Zapad, da je nekako posebna, da ide svojim putem, sad većina Srba misli da postoje pravi put i pogrešan put i želi da izabere pravi put. U životu morate da pravite izbore, i ovo je takav trenutak. Postoji samo jedan put, i to je Zapad, to je Evropska unija. Morate da odlučite da li hoćete da imate samodovoljnu vojsku, da kupujete oružje iz različitih zemalja ili da se pridružite kolektivnoj odbrani. To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onoga što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika Vučića.
    https://www.politika.rs/sr/clanak/507806/Nema-treceg-puta-Istok-ili-Zapad

Post by Sponsored content

Current date/time is 18.11.24 1:24