Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ekološki ustanak

ficfiric

Ekološki ustanak - Page 22 Empty Re: Ekološki ustanak

Post by ficfiric Thu Dec 09, 2021 8:14 am

Летећи Полип wrote:Ako su ispunjeni uslovi, nema smisla produzavati proteste.

Bem li ga, pre samo desetak dana smo imali ovakvu situaciju

Subota 14h

Ekološki ustanak - Page 22 121846435_blokada1

Nedelja 12h

Ekološki ustanak - Page 22 121852243_protest1

Nedelja 18h

Ekološki ustanak - Page 22 259761451_1889672831222685_1346077574793477014_n-1000x560

Otkud sad prica o precizno definisanim zahtevima i tome da su gradjani izasli samo zbog toga? Prosle nedelje su se probudili i oni koji deset godina odbijaju da se izjasne o bilo cemu. Deset godina opozicija pokusava da dpdje do tih ljudi i kad je napokon uspela - sviraj kraj.

Ok, kuzim da se ne mogu dugo blokirati putevi ali postoje i drugi nacini borbe

_____

Uprava napolje!

Post by MNE Thu Dec 09, 2021 10:18 am

Cousin Billy wrote:u polemike samo sa zvaničnim nosiocima vlasti, izabranim licima, osobama koje imaju direktnu odgovornost za neki sistem. ovo smeće trolovsko, pisce-poltrone, komentatore, analitičare, kolumniste, sve to tretirati kao da je vazduh.
    eto to je to
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Dec 09, 2021 10:36 am

Cousin Billy wrote:i onda Informer piše da je lažnim ekolozima borba protiv srpskih heroja važnija od prirodne sredine, tviter četnici krenu u hajku na zelenu agendu a za Mladića...

ne pričaš sa profesionalnim trolovima i kraj. šta ima da polemišeš sa Krletom, kome je glavna retorička alatka pitanje "jel znaju tvoji da si peder".

u polemike samo sa zvaničnim nosiocima vlasti, izabranim licima, osobama koje imaju direktnu odgovornost za neki sistem. ovo smeće trolovsko, pisce-poltrone, komentatore, analitičare, kolumniste, sve to tretirati kao da je vazduh
    .

Tako je.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    ficfiric

Post by ficfiric Thu Dec 09, 2021 2:52 pm

SAOPŠTENJE SAVEZA EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA SRBIJE

Uz radost zbog malih ali važnih koraka koje je narod Srbije ostvario preuzevši sopstvenu sudbinu u svoje ruke i uključivši se u proteste u velikom broju, SEOS podseća na to da nas do konačne pobede očekuje dug put.

Kao savez koji je nastao zbog najave i pripremnih radnji za otvaranje rudnika litijuma na više lokacija u Srbiji, konačnim ostvarenjem svog cilja smatramo obustavljanje svih istraživanja i zabranu eksploatacije rudnih bogatstava, prevashodno rude litijuma, od strane inostranih kompanija na teritoriji Republike Srbije.

Sa protestima različitih oblika i blokadama nastavićemo iz razloga koje navodimo u daljem tekstu saopštenja.

Prvo, konferencija za medije predsednika Srbije dodatno nas je uverila da ne možemo imati poverenja da će se poštovati prava i interesi građana zbog tvrdnji samog predsednika da ministri imaju „maniju“ da se mešaju u resore za koje nisu zaduženi i da je administracija u Vladi „aljkava“. Uvereni smo da takav sklop donosilaca odluka i činovništva ne može da se igra sa našim sudbinama i životima.

Poverenje je izigrano i po pitanju posete predsednika Gornjim Nedeljicama jer nisu poslate inspekcije na teren, nije tražen uvid u rad kompanije „Rio Sava“ na terenu, i jer nisu uvažene zakonske odredbe po kojima je ova kompanija odmah trebalo da bude uklonjena sa teritorije Srbije, a projekat obustavljen. Umesto svega toga, predsednik je u Gornje Nedeljice poslao bandere i pomenute ministre koje je sam negativno kvalifikovao.

Nije održana sednica Skupštine Opštine Loznica na kojoj je trebalo da se odbornici izjasne o prostornom planu.

Drugo, SEOS je već mesecima aktivan i održava stručne skupove i proteste. Blokade smo najavili i organizovali kao krajnji apel zbog zakona za koje sumnjamo da su prilagođeni stranim korporacijama koje vrše ili planiraju istraživanja na teritoriji Republike Srbije. Ove zakone doživljavamo kao izuzetno važna akta koja se tiču svakog građanina Srbije, a predsednik Republike je još jednom pokazao da ih tako ne doživljava izjavivši da nije siguran da li je potpisao jedan od njih.

SEOS je podneo primedbe na predlog ovih zakona. Samo su neki od ovih zahteva usvojeni i to delimično.

ZAKON O REFERENDUMU I NARODNOJ INICIJATIVI objavljen je u Službenom glasniku RS 25.11.2021, a stupio je na snagu već narednog dana, 26.11. Po obećanju predsednika Republike Srbije, datom na konferenciji za medije, ovaj zakon će biti na važnosti nepunih 15 dana, jer je predsednik obećao na pomenutoj konferenciji da će Vlada kao predlagač zakona odmah početi da radi na izmenama i dopunama ovog zakona, koje izmene i dopune će kasnije ići u skupštinsku proceduru.

Po tom zakonu, za koji je sada jasno da nije valjan, već je raspisan poziv za referendum za tako važnu stvar kao što je Akt o promeni Ustava Republike Srbije. A ukoliko Zakon nije valjan, neophodno je poništiti i raspisivanje referenduma koje bi se po njemu sproveo.

SEOS je po pitanju ovog zakona imao tri zahteva. Delimično ispunjenje prvog od njih je najavljeno jer će, prema izjavi predsednika, vreme između dva referenduma ukoliko prvi nije pozitivan biti produženo sa jedne na četiri godine. Na drugi – regulisanje procedure sprovođenja referenduma u vanrednim okolnostima – nije bilo čak ni komentara. Što se tiče trećeg zahteva (ukidanje overe potpisa za narodnu inicijativu), predsednik Republike je na konferenciji za medije izjavio da će overa biti ukinuta.

Pored toga što je na dva zahteva najavljena delimična reakcija, a na treći nismo dobili ni komentar, nemamo nikakve garancije da će organi koji donose odluke zaista i postupiti u skladu sa izjavama predsednika Srbije. Zbog toga ove zahteve smatramo u potpunosti neispunjenim.

ZAKON O EKSPROPRIJACIJI – Iako je predsednik na konferenciji za medije rekao da Zakon o eksproprijaciji koji je usvojen u skupštini nije proglasio ukazom, te da ga je vratio Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, smatramo da još uvek nisu ispunjeni prvobitni zahtevi. Ovo stoga što Narodna skupština nema obavezu da postupi po instrukcijama predsednika, te se lako može desiti da zakon koji je vraćen u skupštinsku proceduru bude u parlamentu opet usvojen u celosti, bez bilo kakvih izmena, a Ustav nalaže da je predsednik DUŽAN da takav ponovo izglasani zakon proglasi, jer će u suprotnom to učiniti predsednik Skupštine.

Imajući u vidu predviđena ustavna rešenja u ovoj oblasti, smatramo da je neophodno da se nastavi sa blokadama sve dok Narodna Skupština ponovo ne odluči o Zakonu o eksproprijaciji, ili dok ga predlagač ne povuče iz skupštinske procedure, te najavljene blokade predstavljaju apel Narodnoj skupštini i predlagaču zakona da poslušaju glas naroda i o pomenutom zakonu odluče u korist svih građana Republike Srbije.

Treće, predsednik je na konferenciji za štampu govorio o relokaciji jalovišta, što nedvosmisleno potvrđuje da je namera otvaranja rudnika i dalje jaka. Tom prilikom je izjavio: „Nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je bilo predviđeno prvobitnim planovima.“ Zar su postojali „prvobitni planovi“ kojima je bilo predviđeno uništavanje života određenog broja ljudi?

Zar se brojem uništenih života može kalkulisati u momentu kad već imamo uginuća životinja, trovanja ljudi i štetu po osnovne životne resurse?

Na kraju, tražimo od nadležnih organa da ponište i povuku sve oblike kažnjavanja građana koji nisu izazivali incidente a učestvovali su mirno i dostojanstveno na proteklim blokadama, s obzirom na to da je samim činom vraćanja oba zakona u proceduru i na doradu potvrđeno da su protesti bili više nego opravdani.

Protesti će se nastaviti kao vid pritiska na Narodnu skupštinu Republike Srbije da glasa u skladu sa najboljim mogućim rešenjima po stanovništvo i prirodu naše zemlje.

Zbog svih ovih okolnosti, a posebno onih koje nisu postojale u momentu podnošenja zahteva SEOS-a Narodnoj skupštini, izvršili smo korekciju svojih zahteva i izdali ovo saopštenje.

_____

Uprava napolje!

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Dec 09, 2021 8:26 pm

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Dec 09, 2021 8:28 pm

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Dec 09, 2021 8:52 pm

"Pretpostavljam da Vam Džon Rols nešto znači..."

Umirem!

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Dec 09, 2021 8:59 pm

Erős Pista wrote:

Krletu nije problem da ispadne glup, nego da napravi sranje. A sranje jeste napravio - u jednom trenutku ga je zaskočio pitanjem o, ni manje ni više nego - genocidu u Srebrenici. Ovaj se dovijao, dovijao i na kraju rekao da po Krletovoj definiciji (zločin počinjen sa namerom uništenja jednog naroda) Srebrenica nije genocid. To je bio pravnički trik koji mu je ostavio deniability (da u drugom smislu, Srebrenica jeste genocid), ali takve finese se ne mogu iskomunicirati na TV-u, svakako ne u ovakvoj emisiji. Čulo se da za njega Srebrenica nije genocid, a odmah nakon toga i da je Kosova Srbija (drugo Krletovo pitanje na koje je odgovorio).

Nedostatak osnovnog obrazovanja.

Pravi odgovor bi bio: Vi mene pitate o Srebrenici, a da li znate ko stoji iza ubistva Kralja Aleksandra?

To je bio odgovor moje komsinice svaki put kada smo pokusavali da razgovaramo o tome da treba da se popravlja krov, i da ona treba da se ucipi za pare.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    ficfiric

Post by ficfiric Thu Dec 09, 2021 9:11 pm

Uostalom, kakve veze ima sta Savo misli o Srebrenici

_____

Uprava napolje!

kondo

Post by kondo Thu Dec 09, 2021 9:12 pm

Nisam studirala pravo ali sam nešto malo guglovala......  Ekološki ustanak - Page 22 3579118792

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Dec 09, 2021 9:18 pm

meni je baš drago da smo rešili ekološki problem koji ne postoji, na ova ostala trovanja na smo navikli
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Dec 09, 2021 10:17 pm

Odgledah celu emisiju. U kakvom je kokainskom ludilu Jelena Milić, to je bizarno.

_____

Uncle Baby Billy

Post by Uncle Baby Billy Thu Dec 09, 2021 11:17 pm

_____
    ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
    kondo

Post by kondo Thu Dec 09, 2021 11:32 pm

a gde je uopšte radio lik?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.

Post by MNE Thu Dec 09, 2021 11:39 pm

mislim da je vozio bus
    Del Cap

Post by Del Cap Thu Dec 09, 2021 11:44 pm

Čuo sam da je radio u nekoj asfaltnoj bazi za Valjevo put / Beograd put / Čumeta
    plachkica

Post by plachkica Thu Dec 09, 2021 11:45 pm

bagerista u čumetovoj firmi

Post by MNE Thu Dec 09, 2021 11:46 pm

e znam da je bio neki šofer
    Del Cap

Post by Del Cap Fri Dec 10, 2021 9:36 am

Ekološki ustanak - Page 22 20211210
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Dec 10, 2021 9:52 am

eve ga

Post by MNE Fri Dec 10, 2021 10:05 am

da li si duvao vutru u srednjoj
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Dec 10, 2021 10:14 am

Talason wrote:eve ga

Eto, to je to.

Vucic ni nakon skoro 10 godina vlasti nije eksplicitno odgovorio na ova pitanja, ali organizator eko protesta pod hitno da se izjasni.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Dec 10, 2021 10:38 am

Razumem da ovi NGO projektni trolovi ovako razmišljaju (tj. govore), ali mi zaista ne ide u glavu da se "naši" hvataju na Krlovu bućku. Eno Uspeha Petrovića razoračanog i Savom i srpskim fašizmom. Sve, apsolutno sve mora da se pretvori u kulturni rat, eto šta je. Tu se lakše pliva nego u ovom riotintoiziranom mulju praktičnog i mogućeg, i stoga 
    daj vadi koordinate poznatih i udobnih sukoba, i orijentiši se u odnosu na njih.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Dec 10, 2021 10:52 am

Pazi, malo se i sam Sava uhvatio na bućku. Ovo za genocid je bilo Krletova nameštaljka - mada jeste zanimljivo kako svaki put kad kažeš da si iZnAd iDeoLošKih pOdeLa na kraju ipak moraš da kažeš (pa makar držao prekrštene prste iza leđa) da Srebrenica nije genocid i da je Kosovo Srbija (što je znatno manji problem, naravno). Ali nije nameštaljka kada u razgovoru sa Jelenom Milić krene naklapanje o ni prvoj ni drugoj Srbiji, i o tome kako će se obračunati "i sa ratnim i sa mirovnim profiterima".

Primera radi, narodni tribun ™ Ćuta takođe balansira između "dve Srbije" i već godinama stoji na čelu pokreta sastavljenog od seljaka sa jugoistoka, ratnih veterana, itd, pa ga ipak nikad nismo čuli da ispaljuje ovako blentave parole.

Hoću reći, jedno je odbiti da se odgovori na ova pitanja (što je u njegovoj poziciji sasvim opravdano), a drugo je nadugačko objašnjavati svoju poziciju o Srbiji iznad podela, koja se na kraju uvek završi tako što moraš da se zakuneš na svetoj knjizi poricanja genocida.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Dec 10, 2021 10:58 am

Ćuta je namazan svim mastima (nije se dugo pojavio takav kalibar igrača), ovaj pokušava da bude catchall a nema potrebne skilove. Ali zaista je sve to suštinski nebitno na kratke staze i ovde i sada.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sun Nov 17, 2024 8:38 am