Ima...SVE. Dodik, Piramide, Djokovic, Suljagic...sve!
https://www.nytimes.com/2022/06/14/magazine/bosnia-genocide-pyramids.html
Great day in #BanjaLuka with the Mayor Draško Stanivuković.
— Viola von Cramon (@ViolavonCramon) June 20, 2022
We need more young people in politics and those who fight against corruption, captured institutions and bring fresh energy & its’ own ideas on the political scene in #RepublikaSrpska & #BiH. :flag_ba::flag_eu: pic.twitter.com/EPLlYpkz1Y
Apartman mi je, nažalost, u Ulici Franje Tuđmana, nisam sretan šta se ulica po njemu zove, al šta ću. Sve je ovde fino, osim šta crkva dvaput na dan zvonom udara, brate mili, tri minute udara, ne staje!
Notxor wrote:Memići
Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine, javlja BIRN BiH.
Prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.
U najavi događaja Udruženje piše da će prikazati film o zločinima nad srpskim narodom u Podrinju “povodom oslobađanja Srebrenice 11. jula od strane zločinačkih hordi”.
“Ovim događajem želimo obilježiti dan oslobađanja, nastanka mira i života u Podrinju”, navodi se u saopćenju ovog udruženja.
fikret selimbašić wrote:Notxor wrote:Memići
Kako me onaj što je kupio ranac likom i nastupom podsjeća na epizodistu koji od Slavka Štimca kupuje zeca u Doli Bel.
14:05
Jesi li išao na Ajron Mejdn? Nisam, idem na Vajtsnejk. Gde? Sedamnestog jula u Sarajevu.
Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine, javlja BIRN BiH.
Prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.
U najavi događaja Udruženje piše da će prikazati film o zločinima nad srpskim narodom u Podrinju “povodom oslobađanja Srebrenice 11. jula od strane zločinačkih hordi”.
“Ovim događajem želimo obilježiti dan oslobađanja, nastanka mira i života u Podrinju”, navodi se u saopćenju ovog udruženja.
Povodom zvanične informacije menadžmenta svjetskog benda Whitesnake o otkazivanju ostatka evropske turneje, u okviru koje je ovaj bend trebao održati koncert u sarajevskoj Skenderiji 19. jula, Avalon produkcija – koja stoji iza tri otkazana koncerta izrazila je žaljenje zbog otkazivanja ovog muzičkog spektakla te najavila povrat novca od kupljenih ulaznica svim fanovima.
Ustavni sud BiH potvrdio je da su prava "konstitutivnih naroda" temelj Ustava BiH. Pitam se hoće li "branitelji suvereniteta BiH" osuditi ovo "bezobrazno miješanje u unutarnje stvari BiH" njemačkog parlamentarca SPD-a Ahmetovića? Je li Bundestag sada iznad Ustavnog suda BiH? https://t.co/QzoLQtSqbV pic.twitter.com/MgawO6GTKD
— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 8, 2022
Nakon 27 godina napokon su iz naziva mostarskih ulica protjerani ustaški dužnosnici i ideolozi iz vremena tzv. NDH. Gradsko vijeće Grada Mostara je na sjednici održanoj 14. jula sa 25 glasova „za“ odlučilo da se preimenuju:
- Ulica Mile Budaka u Ulicu Alekse Šantića
- Ulica Vokića i Lorkovića u Ulicu Tina Ujevića
- Ulica Rafaela Bobana u Ulicu fra Ljudevita Laste
- Ulica Jure Francetića u Humsku ulicu
- Ulica Tabornika Ive Zelenike u Ulicu Ciglana
- Ulica župana Đure Spuževića u Ulicu Ismeta Ice Voljevića.
Podsjetimo, dogovor u vezi s novim nazivima mostarskih ulica usuglasili su članovi Komisije u kojoj su bili gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH), predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić (SDA), te predsjednici klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka Velibor Milivojević, Vlatko Marinović i Zlatko Guzin.
plachkica wrote:šta se dešava u bosni, ceo dan mi iskače reuf koji najavljuje aparthejd i sudbinu palestinaca za bošnjake?
plachkica wrote:šta se dešava u bosni, ceo dan mi iskače reuf koji najavljuje aparthejd i sudbinu palestinaca za bošnjake?
fikret selimbašić wrote:plachkica wrote:šta se dešava u bosni, ceo dan mi iskače reuf koji najavljuje aparthejd i sudbinu palestinaca za bošnjake?
Navodno se Šmit sprema da nametene izborni zakon po volji HDZ/SNSD. Sastanči se cijeli dana sa predstavnicima stranaka i za sad ništa zvanično nije izrečeno ali meni se čiini da će to i da se desi, možda ne danas ili sutr ali ima vremena da to do oktobra bude nametnuto i sprovedeno.
A kakvo je stanje u BiH i šta nas čeka uskoro, najbolje govori slika NATO admirala koji nam je danas bio u posjeti.
- Spoiler:
Ako je ovo što sam uspio saznati o izmjenama Izbornog zakona tačno, mi - Bošnjaci, Bosanci, Ostali - poslije toga kao grupa nemamo šta tražiti u Bosni i Hercegovini, jer će naša egzistencija biti legalizovano ropstvo. Ostaju nam dva izbora: Anadolija ili neki novi rat.
— Emir Suljagić (@suljagicemir1) July 19, 2022
plachkica wrote:
(btw, dodik je tri dana u izraelu, dobio je i orden jerusalimske patrijaršije, cvijanović je u americi, velika diplomatska ofanziva. nadala sam se da su izbori u oktobru njegov kraj no izgleda da je neuništiv)
Republika Srpska odlučila je da emisijom akcija dokapitalizuje Rudnik željezne rude „Ljubija“, nakon čega će ostati bez većinskog udjela u ovom preduzeću. Po dogovoru, akcije će kupiti kompanija „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“, za koju je ovaj posao lobirao i dogovarao kontroverzni Evgenij Zotov, otkriva portal Capital.
Za ponuđene akcije američko–kanadski konzorcijum isplatiće 50,7 miliona KM.
Odluku o dokapitalizaciji i povećanju kapitala biće razmatrana na vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika željezne rude „Ljubija“, koja je zakazana za 10. avgust.
Trenutno kapital RŽR „Ljubija“ iznosi 50.777.428 KM, a nakon dokapitalizacije od 50,7 miliona, će iznositi 101,5 miliona KM, što znači da će RS biti manjinski vlasnik, piše Capital.
„Treća emisija redovnih akcija upućena je investitoru koji će za upisane hartije od vrijednosti uplatiti najmanje 100.000 KM. Treća emisija upućuje se investitoru “AMERICAN – CANADIAN CONSORTIUM SE -GDEC CORP“, navodi se u prijedlogu odluke.
Na čelu ove kompanije su američki državljani jevrejskoj porijekla.
Zanimljivo je da se priča o prodaji rudnika ponovo aktuelizuje samo dan nakon sastanka člana predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom.
Dodik je na svom tviter profilu juče napisao da je sa „dragim prijateljem“ Libermanom razgovarao kako da „ojačaju saradnju RS i Izraela naročito u oblasti ekonomije“. Odluka o dokapitalizaciji RŽR „Ljubija“ je objavljena dan poslije.
plachkica wrote:Ako je ovo što sam uspio saznati o izmjenama Izbornog zakona tačno, mi - Bošnjaci, Bosanci, Ostali - poslije toga kao grupa nemamo šta tražiti u Bosni i Hercegovini, jer će naša egzistencija biti legalizovano ropstvo. Ostaju nam dva izbora: Anadolija ili neki novi rat.
— Emir Suljagić (@suljagicemir1) July 19, 2022
Visoki predstavnik Christian Schmidt vratio se danas u Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke, a kako Klix.ba saznaje planirano je da u utorak donese izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.
Schmidt je prethodnih dana boravio u Njemačkoj nakon što je objelodanjeno u javnosti da planira nametnuti izmjene.
Tome su se usprotivili mnogi političari i građani u BiH, a ni međunarodna zajednica nije oduševljena dokumentom. Mnogi članovi Bundestaga su reagovali na Schmidtove planove izražavajući snažno neslaganje.
Međutim, u utorak će Schmidt ipak iskoristiti Bonske ovlasti, a izmjene koje će stupiti na snagu su u velikoj mjeri iste kao i one koje smo već objavili.
Doći će do nekih manjih izmjena, ali će ključni problem i dalje ostati, a to je uvođenje cenzusa od tri posto za delegiranje u Dom naroda FBiH. Time bi bili izgubljeni hrvatski delegati u dva kantona što bi moglo napraviti značajnu promjenu u raspodjeli političke moći u BiH.
Schmidt je danas stigao letom WizzAira u Tuzlu, nakon se uputio za Sarajevo, u svoju rezidenciju.
Schmidt je danas stigao letom WizzAira