Notxor wrote:Šta je starije, Bosna ili Hercegovina? Ili su to balkanski Romul i Rem?
- шта је прво, кокошка или јаје?
- то ти, болан, зависи од тога одакле уђеш на пијацу
Notxor wrote:Šta je starije, Bosna ili Hercegovina? Ili su to balkanski Romul i Rem?
Ország bosanski, zvani ruksak.fikret selimbašić wrote:fikret selimbašić wrote:
- Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije – naveo je Izetbegović.
Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec dana, a za njim je bila raspisana i crvena Interpolova potjernica. Nakon predaje, Macan je prebačen u KPZ Sarajevo, jer je za njim bila raspisana potjerica, te određen pritvor. U sarajevskom KPZ-u Macan je, kako saznajemo, smješten u posbenu ćeliju.
Kako bi saznali informaciju više kontaktirači smo i direktora sarajevskog KPZ-a Faruka Zubčevića, no on nije želio davati nikakve izjave.
Podsjećamo, zbog ubistva sarajevskih policajaca početkom novembra pripadnici SIPA-e su izvršili pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, a u akciji su učestvovali i službenici MUP-a KS, MUP-a RS-a i OSA-e pod nadzorom Tužilaštva KS.
Macan je zet optuženog ratnog zločinca Milomira Savčića koji se nalazi u bjekstvu, a Macan se sumnjiči da je 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, sa još nekoliko osoba, likvidirao službenike MUP-a Kantona Sarajevo.
Advokat Duško Tomić, branitelj Aleksandra Macana, prvoosumnjičenog u istrazi ubistva sarajevskih policajaca, koji se predao u petak, kazao je za Klix.ba da je njegov klijent u Tužilaštvu BiH dao izjavu da je Savo Marinković policajcima pucao u glavu.
Kao Macanov branitelj koji mu je, kako kaže Tomić, dao puno povjerenje, otkrio nam je nekoliko detalja vezanih za iskaz koji je njegov klijent dao u Tužilaštvu BiH.
“Macan je ciljano išao u krađu. I da su ga uhvatili to je šest mjeseci zatvora. Zašto bi on napravio dvostruko ubistvo? Nema nikakve dileme da je Marinković pucao. Macan se kune da nije znao da Marinković nosi oružje”, naglasio je Tomić.
Dodao je da je i sami način na koji su ubistva počinjena pokazatelj da je izvršilac upravo Marinković.
“Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio policajca koji je vozio u čelo. Nakon toga drugog policajca, koji je bio suvozač, je pogodio u sljepoočnicu”, naglašava Tomić.
Za kraj, rekao je i da ima određene informacije o tome šta bi mogao biti motiv za ovaj strašan zločin.
“Marinković je bio veoma nasilna osoba. Osim toga, poznato je da je patološki mrzio Bošnjake. Također, policajci nisu slučajno naišli tu gdje su oni krali automobile, neko ih je telefonom zvao i poslao tamo. Zna se i sa kojeg broja. Motiv je bio da se destabilizira država”
Sotir wrote:Пре неки дан купио у Декатлону неке најпростије постављене гумене чизме (доле је гума, горе постављени део). Бацим поглед одакле су, кад оно - Made in Bosnia.
Дух Прњаворки је још ту!
kondo wrote:pa i te su kul za sneg.
ja sam slab na tigar pirot, moja žena ima trenutno 6 pari u predsoblju i sve ih nosi, ja samo 2.
Prema ažuriranoj listi SAD sankcije su uveli za:
- Alternativna televiziju iz Banjaluke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom
- Miloradu Dodiku, članu predsjedništva Bosne i Hercegovine
Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a danas objavilo proširene sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku te na listu za sankcije stavilo Alternativnu televiziju iz Banjaluke, tu neće biti kraj.
Kako saznaju pojedini mediji na američkoj crnoj listi naći će se još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s režimom Milorada Dodika.
Američki državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je saopštenje u kome se kaže da su SAD uvela sankcije bivšem predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji, njegovoj supruzi Tijani i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.
Pominjući Obrada Kesića dotaknuo se i navodnog ureda RS-a u Washingtonu, za koji je kazao da uopšte ne postoji.
-Obrad Kesić je kao predstavnik RS-a u Americi i kao ima ured tamo gdje se nalazi i Bijela kuća. Ja sam bio na tom otvaranju i to je iznajmljeni ured, nikoga tu nema. Ukoliko im treba, oni taj ured mogu iznajmiti za 570 dolara na dva sata. Ja sam i danas provjerio, njih jednostavno nema na toj adresi za koju tvrde da je smješten ured RS-a. Nije istina da imaju svoj ured u Washingtonu. Kada pogledate i broj telefona koji koriste, to je 1234567890, dakle potpuna jedna izmišljotina, objasnio je novinar.
fikret selimbašić wrote:
Za par godina gostuju kod Marića.
Mór Thököly wrote:fikret selimbašić wrote:
Za par godina gostuju kod Marića.
Prvo Balkan Info. Saznajte o ovim i mnogim drugim zanimljivim temama.
Cousin Billy wrote:
imam jedan problem: ne mogu da zamislim Dubai. da mi kažeš - hajde zamisli žurku u Helsinkiju, ili poslovni sastanak u Lahoreu, ili šta ja znam čekanje u domu zdravlja u Nagoji, ja to mogu da ekstrapoliram iz knjiga i popularne kulture i ličnih svedočanstava. Dubai mi je potpuno tuđinski grad. vidim tragove Dubaija recimo u Istanbulu - ljudi u potpuno belim galabijama, neverovatno belim, kao sneg, kao slepilo - oni tako pokazuju da nikada ništa ne rade svojim rukama - i zabrađene žene u haljinama koje izgledaju nezdravo, preterano skupo, to fotografije nikako ne mogu da dočaraju - visoke, potpuno sterilne zgrade koje vrište od novca, beli, ogromni automobili koji bešumno prolaze. A to je samo jedan komadić Dubaija u suštinski evropskom gradu čiji su neki delovi izloženi arapskoj lovi.
Jebemu bio sam u Kanu za vreme festivala pa nisam imao utisak takve projekcije finansijske moći, naši evroklošari ne umeju da dobace dotle koliko god novca da imaju, uvek tu ima i malo buržoaskog stida zbog toga što poseduješ previše, i uvek ima i joie de vivre momenta, gde trošenje nije samo sebi cilj.
U Dubaiju nema tog stida, samo to mogu da zaključim. Tamo je sve od zlata i dijamanta i najskuplje svile, tamo rade robovi kojima možeš da radiš šta hoćeš, tamo si car i gospodar. I apsolutno mi je nemoguće da se unesem u ovu fotografiju, nevidljiv mi je njen kontekst, ne znam šta ovi ljudi rade u svom penthausu, da li se prskaju Kristal šampanjcem, sede i pokazuju rolekse jedni drugima, iživljavaju se na robinjama, glade kite jedni drugima, broje pare, tuku se lajtsejbrovima i viču pew pew, jednostavno nemam nikakvu ideju o tome.