Virus
- Guest
- Post n°551
Re: Virus
- Post n°552
https://nova.rs/vesti/drustvo/korona-kosi-samo-u-jednoj-bolnici-za-24-sata-umrlo-10-ljudi/Korona kosi: Samo u jednoj bolnici za 24 sata umrlo 10 ljudi
Samo u Opštoj bolnici, u Korona centru u Sremskoj Mitrovici, od juče ujutru do danas, za 24 sata, umrlo je 10 pacijenata od posledica koronavirusa, pokazuju podaci do kojih je došla redakcija Nova.rs.
Statistika iz Sremske Mitrovice pokazuje da korona nemilice odnosi živote i da je zaražavanje masovno.
Prema podacima Ministarstva zdravlja, juče je u celoj Srbiji, u svim zdravstvenim ustanovama koje leče kovid pacijente, preminulo ukupno 50 ljudi, a bilo je 7.150 zaraženih, dok je na respiratorima bilo njih 278.
Sa druge strane, prema podacima u koje smo imali uvid u Sremskoj Mitrovici, ukupan broj pacijenata u jednom Korona centru je 159, a od toga na respiratorima njih 29, dok je čak 10 ljudi preminulo u 24 sata.
Današnja statistika pokazala je da je od koronavirusa preminula još 51 osoba. Testirano je 22.978 osoba, dok su na respiratoru 282 pacijenta.
Evo vesti s ostalim podacima sa slike iz lokalnog medija:
https://www.ozon.rs/vesti/2021/bolnica-smest-eno-159-paci-jenata/Sremska Mitrovica- Na Korona odeljenju Opšte bolnice Sremska Mitrovica trenutno je smešteno 159 pacijenata od kojih je 128 pozitivno.
Svi oboleli se smeštaju u Covid bolnicu, zgradu hirurškog bloka.
29 obolelih je na respiratorima, 13 pacijenata je intubirano.
Dakle, u bolnici u Sremskoj Mitrovici je smešteno 159 a umrlo 10 za 24 sata. U celoj Srbiji je u bolnice smešteno 6579, što je 41x više.
Ako je smrtnost od kovida u Mitrovici na nivou proseka za srpske bolnice, znači da imamo preko 400 mrtvih dnevno, ako je 2x lošija od proseka, znači da imamo preko 200 mrtvih dnevno.
- Post n°553
https://www.pirotskevesti.rs/zzjz-cak-sedam-osoba-preminulo-u-opstoj-bolnici-pirot-tri-iz-pirota-dva-iz-bele-palanke-po-jedna-iz-babusnice-i-dimitrovgrada/ZZJZ: Čak sedam osoba preminulo u Opštoj bolnici Pirot, tri iz Pirota, dva iz Bele Palanke, po jedna iz Babušnice i Dimitrovgrada
Danas je registrovano 70 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih lica na području okruga (Pirot 41, Dimitrovgrad 9, Babušnica 9 i Bela Palanka 11) i sedam preminulih.
Ako je smrtnost tamo na nivou proseka u Srbiji, u celoj Srbiji juče je bilo oko 550 umrlih, ako je dvostruko lošija, onda je oko 275 umrlih.
Last edited by rumbeando on Fri Oct 08, 2021 1:00 am; edited 1 time in total
- Post n°554
- Post n°555
Informer:
Blic:
Srpski telegraf:
Politika:
- Post n°556
Blizu smo pobede a imamo nedovoljan procenat vakcinisanih.
— joovanica88 (@joovanica88) October 7, 2021
Blizu smo pobede sa 7000 novozaraženih dnevno.
Blizu smo pobede sa preko 6000 hospitalizovanih.
Blizu smo pobede a umiru trudnice.
Blizu smo...
Tragedija.. pic.twitter.com/0h6u76jRGr
- Guest
- Post n°557
- Post n°558
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°559
stariji klijent, Rus, objasnio sam mu da će mlađa žena sve pare da potroši na ljubavnike ako umre i da mu je bolje da iskoristi privilegiju što tamo ima Sputnjika kolko oće jer je kod nas razgrabljen, poslušao me izvadio AT vidio da nema i ubo seTurul madár wrote:jedina šteta je kada umre neko vakcinisan ko je vodio računa o sebi i drugima, doduše takvi su retki među umrlima. sve ostalo nevakcinisano su darvinove nagrade, ko ih jebe, ulaze u statistiku glupaka.
ali to je generalno razuman lik koji je napravio kintu i koji može da ukapira šta znači vjerovatnoća, kod ovih naših je što kaže Kondo šta god im kažeš "ako mi je suđeno suđeno" i jbg nema tu pomoći
- Post n°560
objasnio sam mu da će mlađa žena sve pare da potroši na ljubavnike ako umre
East European pro-vaccination campaign
- Post n°561
MNE wrote:stariji klijent, Rus, objasnio sam mu da će mlađa žena sve pare da potroši na ljubavnike ako umre i da mu je bolje da iskoristi privilegiju što tamo ima Sputnjika kolko oće jer je kod nas razgrabljen, poslušao me izvadio AT vidio da nema i ubo seTurul madár wrote:jedina šteta je kada umre neko vakcinisan ko je vodio računa o sebi i drugima, doduše takvi su retki među umrlima. sve ostalo nevakcinisano su darvinove nagrade, ko ih jebe, ulaze u statistiku glupaka.
ali to je generalno razuman lik koji je napravio kintu i koji može da ukapira šta znači vjerovatnoća, kod ovih naših je što kaže Kondo šta god im kažeš "ako mi je suđeno suđeno" i jbg nema tu pomoći
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°562
- Post n°563
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°565
- Post n°566
Ja juče video onaj broj od 7 umrlih [za dan] u Pirotu (ona devojka od 20 godina što je umrla je dete školske drugarice moje poznanice) i broj od 7 mi je apsolutno sulud. Kovid odeljenje u Pirotu je prilično malo, ima možda najviše 10 kreveta koji se uglavnom koriste za pacijente koji nisu kritični. Svi ostali, kojima je potreban višlji stepen lečenja (upale pluća, kiseonik, respiratori...) se momentalno ambulantnim kolima šalju u niške kovid bolnice, koje služe za sve teže kovid bolesnike sa juga srbije, posebno malih mesta. Deo zašto mi je suludo: Iz ovog mogu da izvučem samo to da su niške kovid bolnice pune i da za pacijente iz Pirota nije bilo mesta, što je posebno zabrinjavajuće za budućnost. Ili jednostavno klinički centar Niš nije otvorio kapacitete koje su imali kad su kovid centri otvarani prošle godine. Užas.
Reklo bi se da su definitivno već desetak dana pritegli s hospitalizacijama (broj osoba na respiratoru linearno raste, a broj hospitalizovanih ima čak dve prelomne tačke) tj. da je prosečan kovid pacijent sve bolesniji. Treba se dobro paziti da se ne dođe u stanje za bolnicu, jer možda neće biti mesta.
https://www.b92.net/info/koronavirus/statistika.php
Broj postelja se i dalje ne povećava. Sad prirodna selekcija pokazuje svoju punu snagu. Na žalost, posljedično, broj mrtvih je izuzetno visok. Opet na žalost, taj broj nećemo znati u realnim vremenu. Možda, nekada, kao višak smrtnosti.
— boki crni (@cboris1978) October 5, 2021
Ono što je izjavila premijerka da se smanjuje broj novohospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih na manje od sto, i da to govori u smislu smirivanja epidemije je notorna laž. Samo zato što je ograničen kapacitet za hospitalizaciju,a polumrtvi se vraćaju kući, su takvu brojevi.
U Beogradu trenutno ne možete dobiti krevet u kovid bolnici dok neko ne umre. Ili ako imate vezu. Ali ako je već imate, iskoristite ju da dobijete krevet na Infektivnoj, u Mišoviću ili na VMC-u, tamo su vam najveće šanse.
Limitiranje bolničkih kapaciteta, onda kad pustiš epidemiju niz vodu, je ravno ubistvu svakog pojedinačnog pacijenta koji zahtjeva krevet sa kiseoničnom potporom a ne dobija ga. Samo to tako treba da se kaže. Samo kod nas nema selekcije po godinama, već ko prvi do kreveta.
— boki crni (@cboris1978) October 6, 2021
6500 hospitalizovanih mogu da budu dnevni limit, jer si ograničio broj postelja; umrli ne znaju za limit, zato i nije nikako 50, a to nam govore, već daleko veći, pogotovo kad ograničiš bolničke kapacitete. Ne bih da mračim, ali radi se o 200-300 ljudi dnevno, po statistici.
— boki crni (@cboris1978) October 7, 2021
Ono što će kovid pacijenti proživljavati u narednim nedeljama,a proživljavaju i proteklih nekoliko dana jeste prirodna selekcija u svoj svojoj jačini i surovosti. Kad nema bolničke podrške smrtnost od kovida je i do 10%.Na žalost, obistinile su se poruke o italijanskom scenariju.
I ona mantra "hvala Bogu" kad izađeš iz bolnice, a unutra se internista, anesteziolog, hirurg, medicinska sesta potrgali da ti pomognu, postaje puka stvarnost. Bez bolnica, kiseonika, sestara i doktora, samo će ti Bog biti na raspolaganju.
- Post n°568
Moj sin je 6 razred, nosi masku jedini u razredu(mozda jos jedno dete ponekad plus neki nastavnici) dve godine, biologicarka drzi meni predavanje preko njega da su maske stetne, druga deca ga zajebavaju i kaslju na njega. On je ok i ne dotice ga, da vidim da mu smeta napravio bi haos ovako nije isao prvu nedelju i dva puta posle toga je bio kuci par dana kada sam sumnjao na virus, negativan. Treci put isto kuci pri prvim znacima temperature, jutros pozitivan. Ne postoji nacin da se spreci zato sto tako dolazi od roditelja, to je vecinski stav, bole ih ona stvar, cak i za svoju decu. Ovo jeste kolektivna psihoza i ne umemo da se nosimo sa tim i to je ok, na ovom nivou niko ne moze, zato i jeste odgovorna banda koja je mogla da spreci sa postepenim zarazavanjem, da ne opteretimo dispanzere i ambulante.
- Post n°569
- Post n°570
- Post n°571
- Post n°572
Citizen journalist Chen Qiushi after mysteriously reappearing: “Over the past year and eight months, I have experienced a lot of things. Some of it can be talked about, some of it can’t. I believe you understand.” Yes, we do…https://t.co/PxEtXpqKIf
— Ian Johnson (@iandenisjohnson) October 1, 2021
- Post n°573
Dr Zoran Vučinić, epidemiolog u penziji, upozorava na alarmantno epidemijsko stanje
Mere su obesmišljene, a narod igra ruski rulet
Epidemijska situacija u Srbiji je alarmantna, jer smo izgubili komunikaciju sa narodom.
Zbog nepreciznih, nerazumljivih, neprihvatljivih i kontradiktornih poruka odgovornih u državi, ljudi su izgubili poverenje. Onaj ko predlaže protivepidemijske mere mora da bude jasan, tačan i precizan da bi pridobio ljude na saradnju, upozorava za Danas dr Zoran Vučinić, epidemiolog u penziji iz Užica, koji se dokazao u borbi protiv variole vere, hemoragijske groznice, svinjskog i dečjeg gripa, ali i drugih zaraznih bolesti.
Poručuje da je vakcinacija jedino rešenje, kako Srbija ne bi postala „leprozorijum kovida u Evropi“.
– Imamo dve mogućnosti – da se vakcinišemo ili da uđemo u još veći haos i da sve bolnice u Srbiji budu kovid bolnice. Da li shvatamo dimenzije našeg otpora vakcinaciji? U vreme kuge, tadašnji gradovi su bili opasani bedemima i zidinama. Mi danas idemo u tom pravcu, iako je cilj vakcinacije da takvi „bedemi“ danas ne postoje. Nemojmo da dozvolimo da Srbija ostane kužna i postane leprozorijum kovida u Evropi, opominje dr Vučinić.
* Krizni štab je odlučio da ne uvodi nove restriktivne mere. Kako to komentarišete?
– Bio sam u mnogim kriznim štabovima, ali nisam od onih koji u Kriznom štabu vide sva rešenja. Problem je i u nama. Ako ne štitimo sebe i svoju porodicu, poštujući mere koje su veoma jednostavne, krizni štab nam ne može pomoći.
* Kada premijerka Srbije kaže da ona ne veruje u protivepidemijske mere, znači li to da je ona time obesmislila epidemiologiju?
– Ona, očigledno, nije dovoljno upoznata sa značajem takvih mera i kontinuitetom njihovog sprovođenja. Možda je obesmislila glavnu stvar, a to je kontrola sprovođenja mera, koja izostaje od početka epidemije. Za razliku od mnogih, nisam pristalica zatvaranja, već moramo da shvatimo da smo svi u velikom problemu, a epidemiolozi bi trebalo da razumeju na koji način narod artikuliše svoje stavove. Verujem u protivepidemijske mere, ali kolege u medicinskom delu Kriznog štaba bi trebalo da kažu zašto ljudi ne žele da se vakcinišu. Potrebno je masovno anketiranje da se sazna odakle se crpe informacije o štetnosti vakcine, a potom agresivna edukacija da ubedimo, posebno, mlade da se vakcinišu.
* Šta Vi mislite zašto građani ne žele da se vakcinišu?
– Zato što oni koji donose odluke ne poznaju svoj narod. Bio sam terenski epidemiolog i na početku karijere, imao sreću da „padnem“ na prvoj epidemiji. Bila je to zarazna žutica u zlatiborskom selu Mačkat. Sve smo uradili po knjigama, ali nije išlo. Kada sam počeo da komuniciram sa ljudima, shvatio sam da ih ne poznajem. Ne znam njihove stavove, razmišljanja, pa ni njihov žargon. Jedna žena mi je rekla – doktore, dobro je da nema otpadaka, a to, kasnije sam saznao, znači da nema mrtvih. Moje kolege i danas koriste stručne izraze koje ljudi ne razumeju, a trebalo je da znaju da je naš narod i neobrazovan. Nije bilo komunikacije sa narodom, koji je i nepoverljiv, a na društvenim mrežama se kotrljaju monstruozne priče.
* Takva situacija je i u drugim zemljama, ljudi se protive ograničenjima i vakcinaciji…
– To je pitanje antivakserskog lobija. Svetska zdravstvena organizacija je 2000. godine napravila spisak globalnih zdravstvenih opasnosti i, posle ebole, na drugom ili trećem mestu su antivakseri, koji stvaraju pometnju i nepoverenje među ljudima, a antivakserstvo je unosno zanimanje.
* Kako ubediti građane da se vakcinišu kada to odbija i dobar deo lekara?
– Antivaksera ima i u zdravstvu, ali njihovi stavovi se ne temelje na nauci, već na materijalnoj dobiti. Ako ste završili medicinski fakultet, to ne znači da ste vaspitan i moralan čovek, da imate savest, empatiju. I medveda u cirkusu nauče da vozi bicikl, ali ne i da razmišlja.
Izgleda da su nas država i krizni štab prepustili nama samima, da su digli ruke od nas, i sami treba da odlučimo kako ćemo se ponašati i štititi, da li ćemo se vakcinisati, a bolnice su pune kovid pacijenata…
– Propustili smo priliku da uspostavimo jasnu komunikaciju sa narodom. Ona ne postoji, iako za to nisu potrebni tenderi i veliki novac. Dozvolili smo da se obesmisle protivepidemijske mere i pustili narod da igra ruski rulet. S druge strane, kada imamo vakcinu, sve ostale mere idu u drugi plan. Kao papagaj ponavljam da je jedino rešenje vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija.
* Kako nam se dogodio paradoks da je trenutno stanje najgore od početka epidemije, a da imamo vakcine?
– To jeste zbunjujuće. Pre neki dan pitao sam jednu devojku da li se vakcinisala. Odgovorila je – taman posla. Dozvolili smo da nam dve godine od početka epidemije, to „taman posla“ bude glavni problem. Ljudima moramo da objasnimo sve do detalja, jer kovid je sistemska i opaka bolest.
* Možete li da procenite do kada će trajati epidemija?
– Ne vidim joj kraj sa ovakvim razmišljanjima i stavovima. Kao epidemiolog stare škole, u sadašnjoj situaciji, izvinio bih se ljudima koji ne žele da se vakcinišu jer su im, verovatno, moje poruke i izjave bile neprecizne, nejasne, nedovoljno ubedljive, kontradiktorne i krenuo bih ponovo. Bez toga nećemo moći napred i imaćemo razvijeni svet koji će oko Srbije stvoriti nevidljive kovid bedeme.
„Batut“ kao da ne postoji
* Utisak je da su vaše kolege u Kriznom štabu pristali na kontrolu političara.
– Ja sam epidemiolog i mogu da se obratim samo kolegama epidemiolozima, mada u medicinskom delu štaba ima ljudi koji dobro rade. Ako ne možete da sprovedete nijednu meru, a koje garantuju uspeh kontrole kovida, imate izbor – napustite Krizni štab. Moramo da povratimo poverenje u institucije, u Institut Batut, koji se ne čuje, kao da ne postoji, mada ima dobre stručnjake.
Podrška hodže u Sjenici
„Kada smo, ne tako davno, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu započeli vakcinaciju dece protiv dečje paralize, naišli smo na veliki problem, jer su neke političke stranke, kao i danas, bile antivakserske. Pomogao nam je hodža u Sjenici kome smo objasnili šta će se desiti ukoliko ne uspemo. Pitali smo ga da li je viđao hromu decu po Pešteru i rekli mu da ih protiv toga vakcinišemo i problem je bio rešen“, svedoči dr Vučinić.
- Post n°574
"Marketinške mere" = protivepidemijske mere
— Radomir Martin (@radomir_martin) October 8, 2021
Brnabić, dakle, ne želi da uvodi protivepidemijske mere i time spasi neznani broj života.
I to dolazi od vlade koja se bukvalno samo marketingom vodi.
Body count vlada. pic.twitter.com/3NNPjUxNZy
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°575
kurir.rs/vesti/drustvo/3783697/tuga-u-kraljevu-preminula-jos-jedna-trudnica-36-zarazena-korona-virusomOd posledica infekcije korona virusom, u Kliničkom bolničkom centru u Kragujevcu jutros je preminula porodilja (36) iz Kraljeva.
- Sa izuzetno niskom saturacijom ona se u ponedeljak javila lekarima u Kraljevu, odmah je primljena na Kovid odeljenje, a ubrzo transportovana u KBC Kragujevac. Tamo joj je urađen hitan carski rez, a beba spasena. I pored svih napora lekara, nesrećna žena je, nažalost, preminula, izjavio je dr Zoran Mrvić, direktor kraljevačke Opšte bolnice "Studenica".
Po rečima dr Milana Parezanovića, načelnika Infektivnog odeljenja kraljevačke Opšte bolnice "Studenica“, preminula porodilja je na antigenskom testu u Kraljevu najpre bila negativna, a njen suprug pozitivan na testu kojim se utvrđuje prisustvo korona virusa.