Virus
- Post n°152
Re: Virus
https://www.danas.rs/drustvo/zabrinjavajuca-stopa-smrtnosti-u-kovid-bolnici-u-krusevcu/Niški UKC prestao da objavljuje podatke o umrlim kovid pacijentima u toj i kruševačkoj bolnici
Zabrinjavajuća stopa smrtnosti u kovid bolnici u Kruševcu
Kovid bolnica u Kruševcu je, po zvaničnim podacima, zdravstvena ustanova sa najvećom smrtnošću kovid pacijenata u Srbiji, a Univerzitetski klinički centar Niš, u čijoj je ona nadležnosti, ovaj ozbiljni problem “rešio” je tako što je krajem prošle sedmice – prestao da objavljuje podatke o umrlima, što je svakodnevno činio mesecima unazad.
Kruševačku bolnicu je početkom ovog meseca potresao i dodatni incident- u jedinici intenzivne nege dezinficijens je dospeo u respirator, zbog čega su u delu javnosti i na socijalnim mrežama učestali zahtevi za detaljnom i nezavisnom proverom rada te ustanove.
Naprasno prećutkivanje podatka o umrlima pratilo je lakonsko objašnjenje uprave UKC da se u Kruševcu leče najteži kovid pacijenti sa juga Srbije, te je veća smrtnost očekivana i uobičajena. Skandalozno prisustvo dezinfekcionog sredstva u tečnosti koja se meša sa kiseonikom u respiratoru, uprava UKC propratila je tvrdnjom da ono nije dospelo u pluća bilo kog pacijenta, jer su, kako je rečeno, sami zdravstveni radnici na vreme primetili problem.
Uprava UKC je negirala i primedbe dela pacijenata, pa i samih zdravstvenih radnika, da u kruševačkoj bolnici postoji manjak kvalitetnih stručnjaka, a višak mladih i neiskusnih medicinara, što se nužno odražava na kvalitet lečenja.
Prema najnovijim zvaničnim podacima, samo od 10. do 16. septembra u kovid bolnici u Kruševcu preminula su 73 pacijenta, što je skoro polovina umrlih od posledica kovida u Srbiji, kojih je u tom periodu bilo ukupno 165.
U niškom UKC, koji nadzire i pomaže rad kruševačke bolnice, između ostalog i slanjem svojih radnika, u tom periodu umrlo je sedam kovid pacijenata, odnosno deset puta manje nego u kruševačkoj bolnici.
Nakon što je ovih dana u delu javnosti ukazivano na veliku smrtnost u Kruševcu, na veb- sajtu niškog UKC prestalo je objavljivanje podataka o preminulim kovid pacijentima u toj i kruševačkoj kovid bolnici.
U upravi UKC su kazali da su podaci o umrlima ukinuti za javnost “zbog poštovanja odluke da se oni objavljuju objedinjeno za celu Srbiju, a ne pojedinačno po ustanovama”, uz naglašavanje da ih nijedna kovid ustanova u zemlji “ne objavljuje zasebno”.
Javnost je ostala uskraćena za odgovore kada je takva odluka doneta, ko ju je doneo i kako je do kraja prošle sedmice UKC uredno objavljivao takve podatke.
– Smrtnost u kovid bolnici u Kruševcu je visoka jer zbrinjava najteže pacijente iz drugih kovid bolnica u Srbiji koje nemaju respiratorne centre. U ovu bolnicu dolaze najteži pacijenti ne samo sa juga, već iz bezmalo svih delova zemlje- od Kosova preko cele južne, istočne, dela zapadne i severne Srbije. Pažljivo smo analizirali sve aspekte lečenja i nege preminulih pacijenata i nema nikakvih razlika u njihovom tretmanu u bolnici u Kruševcu ili u bilo kom drugom kovid centru koji zbrinjava ovakve pacijente- rekli su u upravi UKC, dodajući da je “smrtnost ovakvih pacijenata svuda u Srbiji i u svetu jako visoka”.
U upravi su još kazali da su preduzeli “sve mere” i povodom incidenta sa dospevanjem dezinficijensa u respirator na intenzivnoj nezi ove kovid bolnice. Direktor UKC Zoran Perišić je saopštio da je o ovom slučaju obaveštena zdravstvena inspekcija, a direktor kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović da su urađena tri vanredna nadzora kvaliteta rada u bolnici, a da je i on sačinio izveštaj, koji će dostaviti Ministarstvu zdravlja i UKC.
– Štetne posledice su sprečene jer su zaposleni po mirisu primetili da nije reč o destilovanoj vodi, koja se uobičajeno mesa sa kiseonikom u repiratoru, već o nekoj drugoj tečnosti. Prilikom sipanja, već kod drugog pacijenta, osoblje je primetilo da ta tečnost, iako ima iste fizičke karakteristike, ima miris koji destilovana voda nema. Odmah su to zaustavili, pa nijedan pacijent ovo nije udisao. Desilo se da posuda u kojoj se sprema ta destilovana voda nije dovoljno dobro oprana od dezinficijensa. Reč je o ljudskoj grešci, a promenićemo i protokol, kako ona ubuduće ne bi mogla da se dešava- rekao je Perišić novinarima.
On je, takođe, kazao da u kovid bolnici u Kruševcu ima dovoljno zdravstvenih radnika, a da je nedavno “povećan broj medicinskih sestara”. Prema njegovim rečima, u intenzivnoj nezi prioritetno rade anesteziolozi UKC Niš i mali broj anesteziologa iz drugih gradova, a mlađi lekari “samo ubacuju podatke o pacijentima”.
Takođe, novoprimljeni medicinari su prilikom rada “pod nadzorom” svojih starijih kolega iz UKC.
Prema izvorima našeg lista iz niškog UKC, međutim, problem sa dezinficijensom, koji je u respiratorima korišćen umesto destilovane vode, navodno je trajao “od sedam do deset dana”.
Primetio ga je pacijent zdravstvene struke, a ne zdravstveni radnici, koji u crvenoj zoni moraju biti u skafanderu i pod vizirima i maskama, te neuobičajen miris svakako ne mogu da osete, rekli su oni.
– Činjenica je da u kovid bolnici u Kruševcu uglavnom rade mladi ljudi koji su juče završili medicinski fakultet. Oni tek treba da specijaliziraju, pa da rade bar desetak godina, kako bi kao organizatori i izvršioci mogli da se nose sa situacijom kakva je ova. U Kruševcu su najteži pacijenti, a neki od tih mladih ljudi ne znaju šta je resprator i kako da ga koriste. Koliko glava tako gubimo? Ali, nisu krivi oni, krivi su stariji i loša organizacija. U Kruševcu bi neizostavno morali da rade najstručniji i najiskusniji stručnjaci, naravno vakcinisani- rekao je naš izvor, inače iskusni lekar UKC.
On je dodao da bi nakon ovakve smrtnosti i propusta trebalo promeniti rukovodstvo kruševačke kovid bolnice, ali i drugačije organizovati kliničku borbu protiv kovida u Nišu. Prema njegovom mišljenju, koordinator kovid bolnica u Nišu ne bi smeo da bude anesteziolog, već iskusni infektolog koji poznaje anesteziju i intenzivnu terapiju, a UKC takav stručni profil ima.
Ćutanje Ministarstva i direktora UKC o odgovornosti
Ministarstvo zdravlja do zaključenja ovog izdanja nije odgovorilo na pitanja Danasa da li je zdravstvena inspekcija utvrdila ko je od zaposlenih ili rukovodilaca odgovoran što se početkom ovog meseca dezinficijens našao u respiratoru kovid bolnice u Kriševcu, da li su protiv odgovornih preduzete mere, kao i šta je utvrđeno u inspekcijskoj kontroli, a pre svega da li je neko od pacijenata bio ugrožen, ko je otkrio da je dezinficijens u respiratoru i kako je on tamo dospeo.
Odgovore na prosleđena pitanja o odgovornosti i eventualnim sankcijama zaposlenih i rukovodilaca zbog ovog slučaja juče je uskratio i direktor UKC Zoran Perišić. U službi infomisanja UKC su kratko kazali da on “nije u Nišu”.
- Post n°153
To je to, samo još da potpišemo u Kumanovu pobedu nad koronom.
- Post n°154
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°155
Nemačka ukida plaćeno bolovanje za nevakcinisane koji moraju u karantin https://t.co/wpuyNYajNc
— TV N1 Beograd (@N1infoBG) September 22, 2021
- Post n°156
Ozbiljno upozorenje dr Udovičića: "Nevakcinisani mogu iznenada da umru i šest meseci posle kovida"
Kapaciteti jedinice intenzivne nege u bolnici "Karaburma" su maksimalno popunjeni, a najveći procenat hospitalizovanih su mladi ljudi sa teškim kliničkim slikama, tvrdi dr Ivo Udovičić, za domaće medije.
"Mladi nevakcinisani koji prebole koronu s blažim oblikom ne smeju biti sigurni da u postkovid periodu neće imati neke od ozbiljnijih komplikacija. Virus definitivno ostavlja trajne posledice, posebno na krvnim sudovima, a ne postoji dijagnostika koja može da vidi sva oštećenja. I to će im sigurno promeniti kvalitet života, a otuda i iznenadne smrti kod pacijenta koji su, recimo, preboleli koronu u poslednjih šest meseci ili godinu dana", kaže anesteziolog, pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma".
Dr Udovičić objašnjava da je vakcina protiv koronavirusa kao pancir u vojsci.
"Kad ste na frontu, pancir će vas sigurno zaštititi i od metka i od gelera. I ako idete na metak, bolje da idete s pancirom. A ako idete na virus, bolje da idete sa antitelima koja će vakcina stvoriti. Jer nikad ne znate kako možete proći i s koronom i u postkovidu", objašnjava komandant kovid bolnice.
Prema njegovim rečima, jedinica intenzivne nege u bolnici "Karaburma" je maksimalno popunjena, prenose domaći mediji. Poslednjih dana u bolnicu dolaze ljudi sa izuzetno teškom kliničkom slikom, znatno težom nego u dosadašnjim talasima.
"Oni imaju izrazitu hipoksemiju, tj. manjak kiseonika. Praktično odmah s vrata zahtevaju visoke protoke kiseonika. Visoki protoci kiseonika podrazumevaju između 10 i 15 litara kiseonika, a sve više od 15 litara moramo da premestimo u poluintenzivnu i intenzivnu i oni zahtevaju ili haj flou, ili neki od neinvazivnih oblika ventilacije. Takvih je trenutno oko 20, a kako nemamo 20 kreveta u intenzivnoj, smeštamo ih blizu intenzivne i onda gledamo ko je najlakši u intenzivnoj da ga izmestimo. Ti pacijenti imaju obostrane pneumonije s teškim oštećenjem pluća", kaže dr Udovičić.
Oštećenja pluća nakon preležanog kovida su, kaže, nepovratna. Starosna granica je i u ovom talasu znatno pomerena ka mlađoj populaciji, što je, dodaje, posledica manjka vakcinisanih u toj grupaciji.
"I, nažalost, u prethodnih mesec dana imamo i dosta mladih koji su umrli, a ovde je preminuo pacijent od 30 godina, bio je nevakcinisan. I u drugim bolnicama bilo je smrtnih slučajeva od mladih od 19 do 20 godina. To je najteže. I svi su nevakcinisani. Svi mladi s teškom kliničkom slikom koji leže kod nas su nevakcinisani. I oni koji su završili u intenzivnoj nezi gorko su se pokajali. Ali oni koji imaju blaže forme još diskutuju s nama. Nažalost, za neke je kasno za vakcinaciju, a i za ove druge je, takođe, kasno, jer će sigurno imati neke od posledica kovid infekcije", dodaje lekar.
Ukoliko nešto brzo ne uradimo, preti nam opasnost da će broj zaraženih dnevno ići i preko 10.000, upozorava dr Udovičić.
"Moramo računati da su ljudski resursi, posebno u zdravstvenom sistemu, ograničeni, kao i kreveta kojima raspolažemo, bez obzira na to što smo dodatnih 2.000 dobili s kovid bolnicama u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. I zato moramo uraditi sve da ne dođemo u situaciju da sve to popunimo. Na kraju krajeva, i broj zdravstvenih radnika je ograničen i ponovo prelazi iz nekovida u kovid, što je frustrirajuće za sve njih. Tako se i ova bolnica uglavnom popunjava s VMA, koji je pun, a mora i nama da daje ljude."
U ovom talasu mu je, priznaje, najteže pala smrt tridesetogodišnjaka koji nije bio vakcinisan.
"Nema reči koje mogu da opišu taj trenutak i taj osećaj, nemate utešnu reč za čoveka koji je izgubio dete. Upečatljivo mi je i što je veliki broj mladih nevakcinisanih ovde smeštenih i dalje protiv vakcine. Nemaju objašnjenje, veruju pričama Gugl doktora i raznoraznih šarlatana. Čak su i vrlo negativno nastrojeni prema uslovima smeštaja, lečenja i osoblju, što nas dodatno iritira. I zato molimo sve koji ne žele da prime vakcinu da, kada dođu u bolnicu, budu strpljivi, da imaju razumevanja za nas koji ovaj posao radimo skoro dve godine."
- Post n°157
Ivo ako posle ove odiseje na Karaburmi ne dobije čin bar brigadnog generala, bruka.
- Post n°158
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-58600498Korona virus u Srbiji: Borba za vazduh - „Uzmeš jedan dah misleći na suprugu, drugi na dete"
Gordana, Žarko i Dragan žive u tri različita grada, nisu istih godina, ali dele slično iskustvo.
Preležali su korona virus - u bolnici, na kiseoniku.
Žarko kaže da je šest dana bio „oduzet od života".
„Gledao sam belo, nije mi bilo jasno šta se dešava oko mene", navodi on za BBC na srpskom.
Gordana, Žarko i Dragan su se oporavili, a iskustva, bol, strahove, ali i neke vesele trenutke iz bolnice su podelili za BBC na srpskom.
Žarko Bošković (70), penzioner, Šabac:Dragan Vujčić (36), farmaceut, Beograd:
- Spoiler:
„Poštovao sam tu koronu, nisam izlazio kad je bio karantin.
„Nosio sam masku", započinje priču Žarko.
Tada je iz Šapca prešao u obližnje selo Drenovac, a jedino društvo su mu bila trojica komšija sa kojima je svako veče igrao remi.
Jedno januarsko veče, komšija mu se požalio.
„Kaže on meni: 'Komšo, što mi nešto niz leđa onako kako hladno prolazi'", priča Žarko. .
Niko nije obraćao pažnju na to.
„Kad odjednom, bokte, počnem ja da se tresem.
„Kako narod kaže, sve je krenulo u isto vreme", priseća se.
Prvo je dobio temperaturu i dva dana je ležao kod kuće.
Supruga mu je pomagala, ali se temperatura nije spuštala.
Morao je da ode u bolnicu.
„Otkrili su da imam temperaturu, ali su me vratili kući u izolaciju", kaže.
Pošto mu nije bilo bolje, posle dva dana je ponovo otišao.
Tada su ga odmah hospitalizovali.
„Žena kaže da je bila sreća što sam otišao.
„Ko zna šta bi bilo sa mnom", smatra.
Žarko kaže da je šest dana bio „oduzet od života".
„Gledao sam belo, nije mi bilo jasno šta se dešava oko mene.
„Valjda zbog jake temperature", objašnjava.
Tih prvih pet-šest dana se ne seća.
Bio je u bunilu.
„Posle toga me nije interesovalo ni gde sam ni šta sam.
„Znam da ležim u bolnici i pod aparatima", kaže on.
Davali su mu infuzije i injekcije.
„Bio sam izbušen kao đevđir.
„Spakovali su me u sobu na intenzivnu negu, ja gledam - oko mene polumrtvi ljudi maltene", kaže.
Šest dana je proveo na intenzivnoj nezi, a potom je prebačen na poluintenzivnu negu gde je primao kiseonik.
Kada je prebačen, to je bio znak da će preživeti.
'Čuva Boga Žarka svoga'
Kaže da u početku nije shvatao u koliko je opasnoj situaciji bio.
„Medicinske sestre su mi rekle svaka čast, da sam se izvukao domaćinski.
„Moj komšija lekar se čuo sa svojim kolegom koji me je lečio, on mu je rekao da sam u kritičnom stanju", navodi.
Kada je saznao da ima koronu, najviše ga je uplašilo to što ima dijabetes.
„Oni su mene u startu bili otpisali.
„Mislili su da neću moći da se izvučem sa toliko visokim šećerom.
„Namučio sam se", priseća se Žarko.
Kaže da ni sam ne zna kako se „iščupao".
„Valjda me bog čuva.
„Kažem ja - čuva Boga Žarka svoga".
Ukupno je proveo 24 dana u bolnici.
Posle prvih nekoliko kritičnih dana, osećao se mnogo bolje.
Smršao je 11 i po kilograma.
„Šest dana nisam ništa u usta stavio.
„Tek sedmi dan sam popio pola jogurta", navodi.
Posle mu bolnički obroci nisu bili dovoljni.
Zbog visokog šećera, lekari nisu smeli da mu daju mnogo hrane.
„Pozvao sam ćerku i rekao: 'Ćero, samo ti donesi'.
„Društvo mi je donosilo roštilja, piletine na roštilju.
„Morao sam da se povratim", kaže kroz smeh.
Međutim, posledice su ostale.
Pošto prošeta dvadesetak metara, ukoče mu se mišići.
„Blokiraju. Moram da stanem minut, dva, pet, kako kad, pa nastavim dalje.
„Kad idem uz stepenice uhvati me u plućima, ne mogu da dišem", navodi.
Lekarka mu je rekla da će to trajati do šest meseci.
Međutim, nije se smanjilo ni posle osam meseci.
Kaže da ima snage kad stoji - i da podigne i da potegne - ali ne i da korača.
U novembru bi trebalo da primi treću dozu vakcine, a prvu je primio u maju.
Kaže da je hteo da se imunizuje i pre nego što je dobio koronu, ali da vakcine tada nisu bile toliko dostupne.Gordana Jocić (58), novinarka, Kragujevac:
- Spoiler:
Dragan i njegova supruga vakcinisali su se u februaru jedinom vakcinom koja im je tada bila dostupna - kineskom Sinofarm.
Konačno su se osećali sigurno.
Krajem aprila su sa jednogodišnjim sinom obišli njene roditelje.
Kada su se vratili sa puta, njen otac je saznao da je pozitivan.
Draganu se simptomi isprva nisu javljali, ali njegova supruga je bila zaražena.
„Ona je prošla sa lakšim simptomima, par dana temperature i glabovolje", kaže.
Na Uskrs, 2. maja, osetio je grebanje u grlu, a pojavili su se kašalj i temperatura.
Odmah se javio u kovid ambulantu.
„Lečio sam se kod kuće, ali stanje mi se ubrzano pogoršavalo sve do 6. maja.
„Nisam kašljao, ali sam imao temperaturu sve vreme i osećao sam malaksalost", priseća se.
Tada je otišao u infektivnu kliniku da snimi pluća i uradi testove zato što se temperatura nije spušala ispod 38.5.
Ispostavilo se da je u pitanju početak upale pluća i Dragan je primljen u Kliničko-bolnični centar „Zvezdara" u Beogradu.
„Dali su mi sve lekove, infuzije i slično, ali stanje se nije poboljšavalo.
„Zbog lekova se snizila vrednost CRP-a u krvi (pokazatelj akutnog upalnog procesa u organizmu), ali pluća su mi bila sve gore i gore", navodi.
Prvih nekoliko dana se osećao dobro i imao je samo temperaturu, ali odjednom je krenuo kašalj.
Više nije mogao da radi sve samostalno i bio mu je potreban kiseonik.
Pošto je KCB „Zvezdara" tada izlazila iz kovid sistema, prebačen je u kovid bolnicu u Batajnici.
„Kako je dan odmicao meni je trebalo sve više i više kiseonika, da bi se sutradan stanje pogoršalo.
„Video sam da su doktori bili prilično uspaničeni", kaže.
Hitno je prebačen na intenzivnu negu i priključen na aparat sa visokim protokom kiseonika, takozvani haj-flou (high-flow).
Stanje je bilo kritično prva 24 sata, ali je posle toga krenulo na bolje.
Proveo je četiri dana na intenzivnoj nezi, i još toliko na poluintenzivnoj.
„Više nisam mogao ni da se hranim samostalno, nego su mi davali čorbu na špric i infuzije", priseća se.
Dodaje da „baš nemaš snage".
„Okreću te na stomak, lekari ti govore da moraš da dišeš duboko iako ne možeš.
„Moraš da nađeš neki motiv - uzmeš jedan dah misleći na suprugu, drugi na dete.
„To sad možda zvuči smešno, ali tad je bilo strašno", kaže Dragan.
Navodi da iako to nije trajalo predugo, ima veliki uticaj na psihičko stanje.
„Ta atmosfera i smrtni slučajevi mnogo utiču na psihu svih prisutnih.
„Ljudi koji su dobro plaču jer su dobro, ljudi koji su loše plaču jer su loše", navodi.
Smatra da ostanu „silne traume" posle toga.
Najteže mu je bilo što je bio odvojen od supruge i deteta, koji nisu dobijali mnogo informacija o tome kakvo je njegovo stanje.
„Ne može da kaže čovek da se ne plaši, pogotovo kad mu se stanje stalno pogoršava i kada ne može da diše.
„U nekim trenucima je delovalo da se nikad neće završiti", priseća se.
Ipak, kaže da su lekari bili detaljni i pažljivi.
„Ljudima koji tamo rade svaka čast", navodi.
'Sanjao sam bolnicu'
Otpušten je iz bolnice posle dve nedelje, ali oporavak nije bio gotov - ni fizički ni psihički.
„Ta neonska svetla i slične stvari su me posle dolaska kući podsećale na bolnicu.
„Delovalo je kao posttraumatski simptom - fleševi i živi snovi tih prvih par meseci", kaže.
Imao je noćne more, nepovezane snove koji predstavljaju traume vezane za bolnicu, objašnjava.
„Kao da sam ponovo nešto proživljavao.
„Snovi su bili česti u prvih nekoliko meseci", navodi.
Seća da se je na poluintenzivnoj nezi stariji čovek koji je ležao pored njega preminuo noć pre nego što je otpušten iz bolnice.
„Ne može nikome to da ne bude trauma.
„Još ako si malo osetljiv, to baš teško podneseš", navodi.
Posledice nakon dva meseca
S druge strane, fizički oporavak je krenuo dobro.
U početku se nije zamarao, ali posle dva meseca su krenuli bolovi u kostima i zglobovima, otežano se kretao, kosa je počela da mu opada.
„Primali smo velike doze kortikosteroida duži vremenski period, a oni umeju da utiču i na kosti", kaže Dragan.
Simptomi se, kaže, ne vide odmah po izlasku iz bolnice.
„Korona je baš čudna bolest", navodi.
Iako su neki od simptoma nestali, kaže da još nije sposoban za rad i neke stvari poput naglog čučanja i ustajanja.
„Korona je ostavila posledice i na srcu.
„Imam blagi perikarditis koji je pod kontrolom zahvaljujući lekovima", navodi.
Kada mu opadne nivo antitela, primiće treću dozu.
„Vakcinisao sam se i loše sam prošao, ali nisam postao neko ko je nastrojen protiv vakcina.
„Supruga i njena majka su se zarazile, ali nije bilo potrebe za bolnicom", kaže.
Dodaje da je on možda taj izuzetak koji potvrđuje pravilo.
- Spoiler:
Gordana je zimske praznike provela daleko od vatrometa u ponoć i članova porodice.
U bolnici je dočekala i Novu godinu i Božić.
Zarazila se na dan tradicionalnog praznika u Srbiji, Svetog Nikole, 19. decembra 2020.
„Na slavu je došla samo porodica moje rođene sestre, ukupno nas je bilo šestoro.
„Nažalost, ona je bila nosilac virusa", kaže.
Njena sestra je lekarka i stalno je bila u kontaktu sa zaraženima.
Svi gosti su dobili Kovid-19.
Gordani su se simptomi pokazali posle četiri dana.
„Bila sam u gradu i u jednom trenutku sam osetila ogroman umor.
„Morala sam da odem kući, a na putu do kuće me je uhvatila groznica", navodi.
Pozvala je sestru, a ispostavilo se da imaju iste simptome.
Sutradan su Gordana, njena sestra i sestrina ćerka otišle da se testiraju.
Sve tri su bile pozitivne.
Gordana je prvih desetak dana provela kod kuće u krevetu, sve do 31. decembra.
„Borila sam se protiv visoke temperature, pokušavala sam da je obuzdam lekovima i antibioticima koje su mi dali u kovid ambulanti.
„Međutim, meni nikako nije bilo dobro", priseća se.
Na dan Nove godine je ponovo došla do kovid ambulante i tamo se onesvestila.
Otišla je na infektivnu kliniku.
„Tamo sam primljenja, još uvek sa nekim relativno dobrim rezultatima.
„Čak je lekarka ujutru prilikom vizite bila sumnjičava zašto sam tu, ali su odlučili da me zadrže, zato što sam izgubila svest", kaže.
Smestili su je na odeljenje sa pacijentima koji su imali simptome srednje težine.
„Najteže mi je pala temperatura koja nije ličila na one koje proživljavam prilikom nekog drugog virusa.
„Ne mogu da vam opišem koliko je to bilo teško.
„To je osećaj kao da vam ništa ne pomaže, toliko se loše osećate", navodi.
Njen slučaj je bio karakterističan po tome što joj je stalno opadao nivo kiseonika u krvi.
Kad god su lekari hteli da je puste na kućno lečenje, njoj je iznova opadao kiseonik.
Pored temperature, kaže da joj je teško pala agresivna terapija.
„To vas dodatno izmuči, jer vas svaki čas zbog nečeg bodu.
„Izašla sam potpuno plava, modra od silnih uboda, injekija i analiza koje su radili", navodi.
'Gledajte pozitivnu stranu'
Kao novinarka po struci, Gordana nije prestala da piše ni tokom boravka u bolnici.
Njeni tekstovi su tada objavljivani u Glasu Šumadije.
Trudila se da zabeleži lepe i zabavne momente kojima je tamo prisustvovala, a ovo su neki od njih:
- „U novogodišnjoj noći sestra Maja upada u četiri ujutru sa dva parčeta torte za dva povratnika sa respiratora. Jesam li vam rekla da ću da vam donesem tortu za Novu godinu, ako izađete, evo, držim obećanje."
- „Juče nam je stigao jedan bračni par, 42 godine u braku. Koliko vidim on je brižniji oko nje nego ona oko njega iako je njemu teže. Bili su ga prvo stavili u drugu sobu ali baka je izdejstvovala da ga prebace u istu. 'Hoćete da vam spojimo krevete', šali se jedan medicinski brat."
- „Bračni par koji je sa mnom u sobi baš je simpatičan. Kad je vreme ručku sednu na isti krevet i zajedno ručaju. Ona ga uhvati za ruku i miluje. Povremeno se nagnu jedno prema drugom i šapuću a mi se svi trudimo da zabavimo sluh nečim drugim, da ne smetamo njihovoj intimnosti."
- „Jedan od mojih cimera je Jehovin svedok. On ima četiri omiljene zanimacije: slušanje suđenja Vojislavu Šešelju u Hagu, bitku za Barbarosu sa višesatnim nabrajanjem svake haubice, kako se pravi riba (pecaroš je) i čitanje ostatku sobe citata iz Apokalipse."
- „Stefane, dođi ti da joj vadiš krv da napiše nešto o tebi u novinama, ti tek treba da se ženiš. O meni ako bude pisala ima sve cice da pojure za mnom, a ja oženjen. Nikola, medicinski tehničar. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. Mene zove Svilena zbog loših vena. Jesi živa ti, pita?".
Gordana i tehničar Stefan kada je napuštala bolnicu
Dodaje da jeste bilo teških trenutaka, da su neki pacijenti gubili bitku protiv korona virusa, ali da nije razmišljala o tome koliko je u bolnici teško.
„Čovek više razmišlja kako da prebrodi sve to.
„Brinula sam za članove porodice koji su bili bolesni", objašnjava.
Izašla je posle 15 dana.
Još skoro tri nedelje je morala da diše uz pomoć aparata, a u februaru se vratila na posao.
Naredna četiri meseca se nosila sa takozvanim produženim kovidom.
Imala je bolove u zglobovima, probleme sa disanjem i osećala se loše.
Vakcinisala se u avgustu, a sada joj lekar kaže da „ubija koliko ima antitela".
Priseća se da su je lekari jednom prilikom probudili oko pet ujutru i rekli da su pročitali prvi tekst koji je objavljen.
„Pisala sam o veselim stvarima iz bolnice, a ne tužnim i ružnim", navodi.
Jedan od lepih trenutaka je i božićna trpeza, koju nisu propustili.
„Supruga jednog pacijenta nam je svašta nešto spremila i donela.
„Čak je stavila paru u česnicu, koju smo kasnije izvlačili", kaže.
- Post n°159
15.51MNE wrote:12.14MNE wrote:
14.74
14.34
13.63
13.33
16.84
14.6
13.67
14.45% prosjek, dakle mi smo ušli u kakav takav pad, a počela je škola full i još smo imali ova masovna okupljanja oko crkve, mada još je rano vjerovatno za efekte toga
13.64
13.76
12.92
17.05
16.55
14.03
14.29% i dalje blagi pad uprkos školi
14.42
12.81
13.38
18.43
15.5
14.88
14.99% porast za 5%, nije strašno, izgleda tek sad škola dolazi do izražaja
- Post n°160
Desmond Bojčinski wrote:Ivo ako posle ove odiseje na Karaburmi ne dobije čin bar brigadnog generala, bruka.
zar on nema vec najveci cin koji moze sanitetlija da ima?
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°161
Глумац Ненад Ненадовић (57) умро од ковида у Батајници.
Чини ми се да су глумци највише страдали од ковида...
Чини ми се да су глумци највише страдали од ковида...
- Post n°163
keitel tamo:
Insajd info je da nije bio vakcinisan, slušao ženu antivaksera. Zašto to nije u vijestima, nemam pojma.
- Post n°164
antivakseri su se vec razmahali po drustvenim mrezama. nije u vestima zato sto, da je sve normalno, ne bi ni trebalo da bude.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°167
Cekaj, sta rade ti ljudi, prete razvodom? Pa jbg, ako si tolki idiot idi u pm.
- Post n°168
žena kriva kao po običaju.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°170
A i ne moze zena da bude kriva ako je on kreten pa je slusao
- Guest
- Post n°173
1. nisi u pravu, žena je tu da komanduje uvek
2. najbolje su rasprave oko ovako proverenih informacija
2. najbolje su rasprave oko ovako proverenih informacija
- Post n°174
Sve sto ti mogu reci je da vec imam 1 razvod za sobom. Kad su najvaznije stvari u pitanju ne slusam nikog.
- Post n°175
Развод у фулу, као папири и остало, или само ванбрачна заједница?