Srpska pravoslavna crkva
- Post n°327
Re: Srpska pravoslavna crkva
Naravno, slazem se.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°328
Pa svd ima veze sa klasom, ali je poenta i u tome da je proces napredovanja ucrkvi ipak malo drugaciji nego unpr drzavi.
- Post n°329
Mór Thököly wrote:...proces napredovanja ucrkvi ipak malo drugaciji nego unpr drzavi.
- Post n°330
ako implicirate da se lupulović ili neko u njegovo ime bavio samo/promocijom onda predočite dokaze ili, prosto rečeno, odjebite u troskocima.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°331
Ne impliciram nista. Znam da postoje mnogo, neuporedivo brojniji slucajevi u crkvi kada se u nekom prepozna potencijal (za samu crkvu, ne za nesto drugo) u nekom i onda se taj gura, nego sto je to slucaj u drzavi (za drzavu) ili u partijama (za partiju).
- Post n°332
BREAKING: Patriarch Porfirije announces autocephaly of Macedonian Church (+VIDEO)https://t.co/EEA01fF8bK
— Orthodox Christianity (@Orthodoxy2019) May 24, 2022
Patriarch Porfirije joyously announced today that the Bishops’ Council of the Serbian Church approved and recognized the autocephaly of the Macedonian Orthodox Church. pic.twitter.com/TiYivvJmHZ
- Post n°333
Jos nije formalno, ali to je - formalnost
- Post n°334
Hteo sam da procitam sam tekst tomosa sto ga Pavle dao OA, posto je ovaj sad tomos, to je to.
Ima dosta oglasa za tomos motore koga zanima moze pronaci
Ima dosta oglasa za tomos motore koga zanima moze pronaci
_____
????
- Post n°335
Toliko o tome da ce MPC biti pod srpskom crkvom.
Zivo me zanimaju reakcije domacih desnicara, koji su svuda kukali kada je carigradski papa dao isto tako neki tomos laznoj ukrajinskoj powerslavnoj nakaradi.
Zivo me zanimaju reakcije domacih desnicara, koji su svuda kukali kada je carigradski papa dao isto tako neki tomos laznoj ukrajinskoj powerslavnoj nakaradi.
- Post n°336
Pa nece, cela ideja je bila da se odvajanje izvede "po kanonu".
- Post n°337
Ajd' bar neko od makedonskih komsija da ih ne jebe. Jedni ne priznaju ime, drugi jezik, daj bar mi da priznamo crkvu
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°338
Ostali su im "samo" Bugari...
- Guest
- Post n°339
Nemoj da se odvojiš, u lošem si fazonu
Hoću da se odvojim jer to je po kanonu.
Brm brm zvuci tomosa ko da smo bajkeri
Patrijarh Porfirije i drugi arhijereji
- Post n°340
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°341
Darko Ristov Djogo
Stonpers2g22mh03ch1t
h
g2gg
2
u1
·
Не знам уопште шта да кажем и мислим о ономе што смо малоприје чули у Скопљу. Укратко: Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве дао је на свом посљедњем засједању једногласно аутокефалност Македонској Православној Цркви Охридске Архиепископије. Зашто, како, под којим околностима и притисцима - знају само саборски Оци. Докле год носим мантију као свештеник, дужан сам да прихватим сва рјешења САСабора будући да је устројство Цркве такво. Са друге стране, не налазим ниједан добар начин да објасним питања која остају пред нама - зашто, како и зашто баш сада. Жао ми је само што сам уопште било шта писао, и у вези посљедњих догађаја, али и раније. Можда ја заиста не знам и не разумијем савремени свијет и црквену стварност у њему. Зато мислим да је фер да на неодговорена питања одговоре они који то умију.
Свако добро...
Darko Ristov Djogo
8m ·
Деактивираћу профил. Да не буде спекулација - није ме нико натјерао већ немам више шта да кажем.
Stonpers2g22mh03ch1t
h
g2gg
2
u1
·
Не знам уопште шта да кажем и мислим о ономе што смо малоприје чули у Скопљу. Укратко: Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве дао је на свом посљедњем засједању једногласно аутокефалност Македонској Православној Цркви Охридске Архиепископије. Зашто, како, под којим околностима и притисцима - знају само саборски Оци. Докле год носим мантију као свештеник, дужан сам да прихватим сва рјешења САСабора будући да је устројство Цркве такво. Са друге стране, не налазим ниједан добар начин да објасним питања која остају пред нама - зашто, како и зашто баш сада. Жао ми је само што сам уопште било шта писао, и у вези посљедњих догађаја, али и раније. Можда ја заиста не знам и не разумијем савремени свијет и црквену стварност у њему. Зато мислим да је фер да на неодговорена питања одговоре они који то умију.
Свако добро...
Darko Ristov Djogo
8m ·
Деактивираћу профил. Да не буде спекулација - није ме нико натјерао већ немам више шта да кажем.
_____
????
- Post n°342
Moram reci da ne pokazuje bas neku emocionalnu zrelost za jednog svestenika, profesora univeziteta i oca male dece
_____
????
- Post n°343
Cousin Billy wrote:Nemoj da se odvojiš, u lošem si fazonu
id u kurac
- Post n°344
The moment the Serbian Patriarch Porfirije announced the autocephaly decision for the Macedonian Orthodox Church (Ohrid Archbishopric) and the reaction from the believers gathered in the cathedral church in Skopje. pic.twitter.com/fTsk4yq6Vc
— Andreja Bogdanovski (@bogdanovskiA) May 24, 2022
- Post n°345
Smece izdajnicko. Sutra ce nas tzv. Makedonci napadati zajedno sa Bugarima i traziti Prohor Pcinjski.
Takodje me zanima koji ce sada biti izgovor da se tzv. Crnogorcima ne prizna autokefalnost. U stvari, sta se ja pitam koji moj, Porfirije je tu da sa Joanikijem stvori crnogorsku mafijasku autokefalnu crkvu, a ne da se opire tome.
Takodje me zanima koji ce sada biti izgovor da se tzv. Crnogorcima ne prizna autokefalnost. U stvari, sta se ja pitam koji moj, Porfirije je tu da sa Joanikijem stvori crnogorsku mafijasku autokefalnu crkvu, a ne da se opire tome.
- Post n°346
Makedonci ne znaju gde im je glava, nas ce da napadaju. Mislim da uopste nisi u toku sa sentimentom tamosnjeg stanovnistva. Srbija je ubedljivo najomiljeniji sused (ne da je konkurencija zestoka doduse...)
- Post n°347
mislim da ce izgovor, odnosno argument biti da u CG imas 3 eparhije SPC koje normlano rade svoj posao i smatraju sebe eparhijama SPC, a da su s druge strane grupa tako cudaka, nasilnika, neonacista, raspopa raznih. Dok je u Makedoniji prakticno cela crkva u raskolu, tako da ako nemaju ovu crkvu nemaju nikakvu.
edit: plus filipenko ako se za neku stvar moze reci da su tvoji titoisti zajebali, onda je ovo ta
edit2: a vec je pisao Maksim Vasiljevic da je tako isto Sveti Sava uzeo Dimitriju crkvu, jer je bio u mogucnosti i da je to skroz normalna stvar.
edit: plus filipenko ako se za neku stvar moze reci da su tvoji titoisti zajebali, onda je ovo ta
edit2: a vec je pisao Maksim Vasiljevic da je tako isto Sveti Sava uzeo Dimitriju crkvu, jer je bio u mogucnosti i da je to skroz normalna stvar.
- Post n°348
Kakve veze ima sentiment stanovnistva? U pitanju je fiktivna krimi drzava koja je u nato ne bi li uopste opstala. Recimo, ja bih preferirao da nas uopste ne vole a da ih mi cedimo i maltretiramo. Sta fali Bugarima ili Grcima? Oni su u zajednici vrednosti, te im spore jezik, naciju i ime. To je demokratski, ocito tako treba.
- Post n°349
Pa to je zato što si ti sadista. Većina ljudi ipak nije takva.Filipenko wrote:Kakve veze ima sentiment stanovnistva? U pitanju je fiktivna krimi drzava koja je u nato ne bi li uopste opstala. Recimo, ja bih preferirao da nas uopste ne vole a da ih mi cedimo i maltretiramo.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°350
Filipenko wrote:Kakve veze ima sentiment stanovnistva? U pitanju je fiktivna krimi drzava koja je u nato ne bi li uopste opstala. Recimo, ja bih preferirao da nas uopste ne vole a da ih mi cedimo i maltretiramo. Sta fali Bugarima ili Grcima? Oni su u zajednici vrednosti, te im spore jezik, naciju i ime. To je demokratski, ocito tako treba.
Grci su out of our league (a i vise ih ne maltretiraju, doduse ne znam kako bi izgledao ekvivalent njihovom kompromisu u ovom slucaju), a koliko su Bugari zadovoljni svojom pozicijom u Makedoniji najbolje pitaj nekog od njih. Šta god da dobiju na kraju a) makedonci ce to ponistiti prvom prilikom b) identitet je vezan za subjektivni osecaj neuporedivo vise nego za nesto sto pise bilo gde. A i inace, uopste ne znam zasto bi ih "maltretirao".