Srpska pravoslavna crkva
- Post n°277
Re: Srpska pravoslavna crkva
Uzas.
Sutra ce tako i sa Mirasem Dedeicem.
Sutra ce tako i sa Mirasem Dedeicem.
- Post n°278
Руска православна црква поздравља одлуку Српске цркве да обнови канонско општење с Македонском црквом, изјавио је заменик председника Одељења за спољне црквене односе (ДЕЦР) Московске Патријаршије, протојереј Николај Балашов.
„Руска православна црква поздравља одлуку Српске сестринске цркве да обнови канонско општење са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом“, рекао је Балашов, истичући да то представља „превазилажење полувековног црквеног раскола“.
„Руска православна црква поздравља одлуку Српске сестринске цркве да обнови канонско општење са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом“, рекао је Балашов, истичући да то представља „превазилажење полувековног црквеног раскола“.
_____
????
- Post n°280
Патријарх српски Порфирије и архиепископ македонски Стефан служиће 19. маја литургију помирења у Храму Светог Саве у Београду, речено је Танјугу у Патријаршији.
Литургија ће почети у девет сати, а саслуживаће сви архијереји обе цркве.
Патријарх Порфирије позива верни народ да у што већем броју присуствује архијереској литургији.
Сабор Српске православне цркве саопштио је јуче да за македонску цркву прихвата статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, који јој је додељен још 1959. године.
Литургија ће почети у девет сати, а саслуживаће сви архијереји обе цркве.
Патријарх Порфирије позива верни народ да у што већем броју присуствује архијереској литургији.
Сабор Српске православне цркве саопштио је јуче да за македонску цркву прихвата статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, који јој је додељен још 1959. године.
_____
????
- Post n°281
Jos jednom se srpska institucija posrala na sebe i ljude koji su je postovali. Sta bi sa vladikom Jovanom, i onim svestenicima/pastvom koji su bili verni majci-crkvi? Ko ih jebe, neka su robijali zabadava? Hoce li isti stav biti sutra kada mitropolija crnogorsko-primorska proglasi samostalnost?
- Post n°282
Filipenko, ako dobro razumem, zabrinut si za sudbinu 1 pustinjske sekte?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°283
Ne, vec me iritira da se bratimimo sa pustinjskim sektama bugarsko-ustaske provenijencije.
- Post n°284
ne znam, ne razumem se dovoljno, ne znam ni ko je arhiepiskop (nije Jovan ocigledno), ni kako ce se birati ubuduce.
sa izuzetkom Djoga sto sam kacio, svi dozivjlavaju kao pozitivnu stvar.
_____
????
- Post n°285
Filipenko wrote:Ne, vec me iritira da se bratimimo sa pustinjskim sektama bugarsko-ustaske provenijencije.
Pa koji ste to vi?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°286
Bilo je sve to u nekim novinama - mrzi me da tražim - Jovan je bolestan izašao iz makedonskog kazamata tako da će u penziju, a dvojica episkopa valjda dobijaju manastire ili tako nešto.
Mislim da je sve unapred dogovoreno, nego nema ko da javi... U stvari čitam samo ono što potpiše Jelena Jorgačević jer je ona zna šta piše.
Mislim da je sve unapred dogovoreno, nego nema ko da javi... U stvari čitam samo ono što potpiše Jelena Jorgačević jer je ona zna šta piše.
Last edited by Notxor on Tue May 17, 2022 1:43 pm; edited 1 time in total
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°287
Janko Suvar wrote:
Verujem da nam to ukazuje na postojanje male, malecne, sićušne mogućnosti da Đogo nije baš sasvim u pravu
- Post n°288
Erős Pista wrote:Filipenko wrote:Ne, vec me iritira da se bratimimo sa pustinjskim sektama bugarsko-ustaske provenijencije.
Pa koji ste to vi?
Mi koji razmisljamo kolektivno. To sto ne podnosim SPC ne znaci da cu da podnosim MPC ili neku drugu PC umesto ove, ili da ignorisem napade na siru zajednicu kroz obracun sa crkvom.
Drugim recima, to sto ne podnosim Joanikija i sto bih ga naterao da kao gorski pustinjak ne silazi iz namastira na vr' brda, sto bih tzv. hram Sv. Save pretvorio u hram Vidovdanskih heroja, crkvu sveo na minimalnu meru i viskove iskoristio za fondove za razvoj ne znaci da Dedeica ne bih skuvao i razdelio siromasnima, bas kao i ostale jeretike, ili da bih dozvolio da "pastva lokalna" bira svoje vladike.
- Post n°289
Светиот архијерејски синод (САС), на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата вонредна седница, одржана на 10 мај 2022 година, посвети посебно внимание на актуелните настани што се однесуваат на воспоставувањето на евхаристиската заедница на ерархијата, клирот и народот на МПЦ – ОА со Православните Помесни Цркви како и за конечниот автокефален статус на нашата Света Црква.
САС на МПЦ – ОА изразува најсрдечна благодарност на Неговата Сесветост Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј за Патријаршискиот и Синодален акт за канонско и евхаристиско единство на нашата ерархија, при што, прифаќањето е со еклисиолошкото име со што се обезбедува вековниот црковен континуитет.
Истовремено ја известуваме јавноста дека продолжуваат разговорите со Српската Православна Црква до уредувањето на конечниот статус на нашата Црква, како и по препорака на Цариградската Патријаршија, која во рамките на светоканонскиот чин и црковно предание треба да се уредат управните прашања помеѓу двете Цркви.
Синодот на оваа седница одлучи да се канонизираат двајца македонски преродбеници олицетворени во личностите на Јоаким Крчоски и Кирил Пејчиновиќ – Лешочки.
Од Канцеларијата на САС на МПЦ – ОА
САС на МПЦ – ОА изразува најсрдечна благодарност на Неговата Сесветост Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј за Патријаршискиот и Синодален акт за канонско и евхаристиско единство на нашата ерархија, при што, прифаќањето е со еклисиолошкото име со што се обезбедува вековниот црковен континуитет.
Истовремено ја известуваме јавноста дека продолжуваат разговорите со Српската Православна Црква до уредувањето на конечниот статус на нашата Црква, како и по препорака на Цариградската Патријаршија, која во рамките на светоканонскиот чин и црковно предание треба да се уредат управните прашања помеѓу двете Цркви.
Синодот на оваа седница одлучи да се канонизираат двајца македонски преродбеници олицетворени во личностите на Јоаким Крчоски и Кирил Пејчиновиќ – Лешочки.
Од Канцеларијата на САС на МПЦ – ОА
_____
????
- Post n°290
Светa архијерејскa Литургије коју ће Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефана и архијереја две сестринске Цркве служити 19. маја 2022. године у 9.00 часова у Саборном храму Светог Саве на Врачару.
— Miloš Ilić (@MiloIli12) May 18, 2022
- Post n°291
Nekad bila jedna SPC, sada dakle imamo dve sestrinske crkve, ovi Porfirijevci ko Azovci evakuisani iz oblasti Severne Makedonije.
- Post n°292
Danas neki post?
Danas se baš dosta belog vina popilo na crkvenom saboru u rezidenciji Predsednika Republike. Sve u skladu sa današnjom Svetom velikomučenicom Irinom koja propisuje post na vodi. Nisam izmislila, tako piše u pravoslavnom crkvenom kalendaru.
— Bojana Selaković (@bojana_mala) May 18, 2022
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°293
a ova bojana iz nekih sekularnih gradjanskih inicijativa ali obrazovana, nemoguce da sam se zaebo.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°294
i u pravu je i gresi.ficfiric wrote:Danas neki post?
treba da se posti na vodi ali ne zato sto je sv velikomucenica Irina nego zato sto je sreda. Suprotno bi zapravo bilo tacno, bilo bi dozvoljeno vino da je neki praznik od znacaja pao u sredu ili petak.
- Post n°295
sereš brate realno
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°296
mojoj drugarici je danas rodjendan i zove se Irena. Da nema vas ne bih nikada saznao da ima neka tajna veza izmedju datuma rodjenja i njenog imena.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°297
jel postila?
_____
#FreeFacu
- Post n°298
kondo wrote:sereš brate realno
Prilicno sam siguran da je tako, al nek kaže Vasa on zna stvari
- Post n°299
jeste, na vinu.kondo wrote:jel postila?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Guest
- Post n°300
Janko Suvar wrote:i u pravu je i gresi.ficfiric wrote:Danas neki post?
treba da se posti na vodi ali ne zato sto je sv velikomucenica Irina nego zato sto je sreda. Suprotno bi zapravo bilo tacno, bilo bi dozvoljeno vino da je neki praznik od znacaja pao u sredu ili petak.
izmiče mi ovo za belo vino. ako već piješ vino sredom a tog dana vino nije razrešeno jer je, npr, Božić, prekršio si post. kakve veze ima da li je belo vino. ko onaj junak serije "Bored to Death" koji pije samo belo vino jer to znači da nije alkos.