The New Cold War
- Post n°451
Re: The New Cold War
Sad kad Kinezi krenu sa onim silnim tenkovima.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°452
BREAKING: Chinese military announces "military exercises and training activities including live-fire drills" in multiple areas around Taiwan between Thursday and Saturday. pic.twitter.com/tGYTc4ugQo
— Conflict News (@Conflicts) August 2, 2022
- Post n°453
https://en.wikipedia.org/wiki/China%27s_final_warning
_____
~~~~~
- Post n°454
Hocete reci da svet nije multipolaran i da se World War Nancy seta po medjunarodno priznatoj teritoriji NR Kine?
- Post n°455
TAIWAN DEFENCE MINISTRY: 21 CHINESE AIRCRAFT ENTERED TAIWAN’S AIR DEFENSE ZONE ON TUESDAY
Mislim da sem buke neće biti ničega.
Mislim da sem buke neće biti ničega.
- Post n°456
održaće ove vježbe izraketiraće more kao Kim Jong i to će biti to, ne isplati im se da pucaju sebi u nogu kad im već dobro ide ekonomski
- Post n°458
Šizela...
i roštiljanje
Nancy Pelosi's plane entered Taiwan's air defense zone . War alarms activated in China . Keyed up...#WW3 #Taiwan #SPAR19 #Pelosi pic.twitter.com/IikAnAXZvv
— Notícias em tempo real (@prado_vanderson) August 2, 2022
i roštiljanje
PRC coastline province, Fujian, warming up the missile shots tonight, welcoming Pelosi's landing.
— Dan 丹丹 (@EastVanilaSky) August 2, 2022
#SPAR19 #Pelosi #Taiwan pic.twitter.com/f9EhhyQn1S
- Post n°459
ja ne razumem zasto oni sebi ovo sami rade. mislim samo da ignorisu babu i to je to.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°460
¯\_(ツ)_/¯
_____
~~~~~
- Post n°461
mislim kapiram da je za unutrasnju upotrebu. da brat si moze da kaze nekim ambicioznim likovima kako je zajeban i kako ne treba da misle da je ovo znak slabosti.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
- Post n°462
nisu razumeli šta znači ono Bajdenovo "The military thinks it’s not a good idea right now" i to su protumačili kao najavu odustajanja. kao što Zapad često krajnje pogrešno iščitava poruke sa Istoka (na čelu sa "Kimu/Putinu/ovom/onom godišnjice mnogo znače i zato će baš na praznik da uradi nešto bitno", iliti shit-tier punditry koji se preko think tankova probije i do centara za donošenje odluka), tako i u Pekingu verovatno krajnje pogrešno čitaju igre moći između predstavničke i izvršne vlasti i misle da Bajden i Pelosi zajedno kuju planove kako da pokore Kinu, pri čemu Pelosi naravno sluša Bajdena kao svog neposrednog rukovodioca.
kada gledamo ove stvari iz daljine, često precenjujemo moć komunikacije i moć razumevanja kulturnih nijansi. ako si državnik, nije dovoljno da ti neko objasni te stvari, potrebno je da si prethodno uslovljen (jezički, ideološki, kulturno) da ih razumeš i primeniš naučeno u praksi.
kada gledamo ove stvari iz daljine, često precenjujemo moć komunikacije i moć razumevanja kulturnih nijansi. ako si državnik, nije dovoljno da ti neko objasni te stvari, potrebno je da si prethodno uslovljen (jezički, ideološki, kulturno) da ih razumeš i primeniš naučeno u praksi.
- Post n°463
ne znam. moguce je da je ovo pokazna vezba koja radi u oba pravca. homogenizuje kinu a kolektivnom zapadu pokazuje da od kine ne treba da ocekuju da jurne na muceni tajvan.
_____
- Guest
- Post n°464
Moguće.
No, kada razmišljam o međunarodnim odnosima, uvek mi je lakše ako u jednačinu ubacim i faktore gluvih telefona, loše prevedenih izjava, ličnih sujeta kroz koje se prelamaju daleko veće stvari. Od početka me svrbi ona Bajdenova izjava o Pentagonu i odmah sam se zapitao kako će to zvučati u Pekingu.
No, kada razmišljam o međunarodnim odnosima, uvek mi je lakše ako u jednačinu ubacim i faktore gluvih telefona, loše prevedenih izjava, ličnih sujeta kroz koje se prelamaju daleko veće stvari. Od početka me svrbi ona Bajdenova izjava o Pentagonu i odmah sam se zapitao kako će to zvučati u Pekingu.
- Post n°465
Pre će Kina da nestane kao zemlja i teritorija, nego što će da odustane od Tajvana i najbolje bi bilo da planeta prestane da se pretvara da je suprotno moguće.
Ili da planeta proba da reši Kinu nakon što završi sa Rusijom.
Živi bili.
Živi bili.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°466
Kad je reč o prevodima...
zahvaljujući Youtubu gledao sam filmiće u kojima Amerikanci testiraju svoje znanje kineskog kod kineskih učitelja.
Čak i kad savršeno nauče jezik, dikciju, akcente... ono što izdvaja Kineza od stranca su poslovice koje kod Kineza postaju deo jezika, a koje se uče u školi i koje su deo svakodnevne komunikacije.
Dakle, "ko se igra vatrom..." nije tek rečenica. To je poslovica koju svaki Kinez na planeti razume.
Ima ko je plaćen u Pentagonu da oBjaSni da Se RazuMe
zahvaljujući Youtubu gledao sam filmiće u kojima Amerikanci testiraju svoje znanje kineskog kod kineskih učitelja.
Čak i kad savršeno nauče jezik, dikciju, akcente... ono što izdvaja Kineza od stranca su poslovice koje kod Kineza postaju deo jezika, a koje se uče u školi i koje su deo svakodnevne komunikacije.
Dakle, "ko se igra vatrom..." nije tek rečenica. To je poslovica koju svaki Kinez na planeti razume.
_____
- Post n°467
Notxor wrote:Pre će Kina da nestane kao zemlja i teritorija, nego što će da odustane od Tajvana i najbolje bi bilo da planeta prestane da se pretvara da je suprotno moguće.
Živi bili.
naravno, no tamo ne zive neki shiptari ili ukropi koje treba genocidisati/prevaspitati vec doslovce "nasi ljudi". kina zeli mirnu integraciju tajvana negde oko 2049. ono pobeda u ratu srca i duse.
_____
- Post n°468
Kina nece mikad odustati od Tajvana, ali ne vidim nacin ni da na Tajvanu pristanu da dodju pod vlast KKP...a kako ce ih posle Hong Konga ubediti da ce im postovati ekonimski sistem i nekakvu lokalnu demokratsku samoupravu i (pravi) kapitalizam...ne znam.
- Post n°469
Demokratska samouprava i pravi kapitalizam:
https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Taiwan)
https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwanese_indigenous_peoples
https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Taiwan)
https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwanese_indigenous_peoples
_____
- Post n°471
Zašto onda pišeš demokratska i kapitalizam, a misliš diktatura i fašizam?
_____
- Post n°473
Notxor wrote:Kad je reč o prevodima...
Večeras na mreži samo stara poslovice i Full Metal Gazimestan:
#Taiwan #PelosiVisit 《玛利亚盗婴》——乌合麒麟 pic.twitter.com/Y0fe9tV528
— Ambassade de Chine en France (@AmbassadeChine) August 2, 2022
- Post n°475
Da li je realno...
_____