Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

VAKCINA

rumbeando

VAKCINA - Page 33 Empty Re: VAKCINA

Post by rumbeando Fri Oct 01, 2021 11:05 pm

​Opet Izrael:

VAKCINA - Page 33 O4FQq2E  

VAKCINA - Page 33 J16zmVr

According to Health Ministry figures, the 10 cities and towns where the pandemic is spreading at the highest rate are all Arab. The leading communities – Taibeh, Nazareth, Yarka, Rahat and Kalansua – are all across the country, suggesting the worrying spike is not bound by a specific geographic area.
    https://www.haaretz.com/israel-news/vaccination-rate-low-infection-high-among-arabs-and-officials-are-at-a-loss-1.10249346
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 10:07 am

Dekan Medicinskog: Vakcinisao bih se svakih mesec dana, ako je potrebno

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović izjavio je da je prema medicinskim saznanjima i onome što je objavljeno u literaturi jedina prava mera protiv koronavirusa vakcinacija. "Ako je potrebno, vakcinisao bih se svakih mesec dana. Vakcinisali su se svi najbliži u mojoj užoj i široj porodici, moji prijatelji – mislimo da je to u ovom momentu jedino ispravno", rekao je Davidović za Nova.rs.
    „Ja sam vaskularni hirurg i ne mogu kompetentno diskutovati o tom pitanju kao što to mogu vakcinolozi, epidemiolozi, infektolozi, imunolozi. Slušam njih i na osnovu toga gradim svoje mišljenje. Zapamtio sam još sa studija medicine, epidemiologiju sam slušao ’79 – ’80 i ono što sam naučio je da nije hirurgija ta koja je spasila najveći broj ljudi u istoriji medicine, to su preventivne medicinske mere, a tu je uvođenje vakcine. Verujem da je vakcinacija spasila desetine miliona ljudi, možda i više. Zahvaljujući njoj brojne bolesti su iskorenjene, ili barem stavljene pod kontrolu. To je jedini način za suzbijanje bolesti za koje ne postoji specifična terapija, kao što je u ovom trenutku kovid 19“, rekao je Davidović. (...)

https://rs.n1info.com/vesti/dekan-medicinskog-vakcinisao-bih-se-svakih-mesec-dana-ako-je-potrebno/
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 10:17 am

​Sa Vox92:

Čuo sam večeras jednu priču, pa ako neko može da potvrdi.
    Kaže mi šurak da ima mnogo ljudi koji su hospitalizovani i vode se kao vakcinisani a da u stvari nisu vakcinisani, nego ljudi samo kažu da jesu, jer od sramote kad zaglave bolnicu neće da priznaju da se nisu vakcinisali.
    Navodno(???) lekari ne mogu kroz sistem da provere da li je osoba vakcinisana, pa moraju da veruju na reč.
    Vest je dobio od rodjene sestre koja radi na korona odeljenju, ja je poznajem lično, normalni su ljudi, ali ovo mi jednostavno deluje nemoguće, da lekari ne mogu da provere status vakcinacije, i da naša statistika dolazi iz upitnika pacijenata?????

Ја сам чуо само да у болници на Мишелуку има доста вакцинисаних који су у тешком стању. То је прича докторке. Пулмолога. Која ради тамо, неки је шефић.
    И она није вакцинисана. 
    Не знам ни за један случај да има корону сада и да је у тешком стању.
    Сваки пут кад чујем да неко прича о вакцинисанима који су у тешком стању, сконтам да су управо ти што причају невакцинисани.

Nekim logickim razmisljanjem, ja nikad ne bih rekao da ako bih zaglavio bolnicu, doktor ne moze da proveri da li sam vakcinisan, prosto mi je neverovatno da ljudi lazu u takvim situacijama idu na blef, a opet je info od bas normalne, sa lica mesta, Sputnjikarom vakcinisane osobe...

Tačno je. Prosto smo takav narod, u našoj prirodi je da slažemo da smo primili vakcinu da nam ne bi neko solio pamet, a idu na tu varijantu da neće baš svakome da traže papir. 
    U teoriji se u trijaznoj ambulanti svakome upisuje vakcinalni status ali u praksi u ovakvoj gužvi i haosu se to često i ne upiše. Ja lično imam nekoliko primera dnevno gde tačno vidim da me lažu da su primili vakcinu pa tek kad zatrazim papir kažu kako ipak nisu. Jedan me čak i snimao telefonom i branio se ustavom, za sad nisam izašao na televizor VAKCINA - Page 33 Biggrin
    disident

Post by disident Sat Oct 02, 2021 10:22 am

rumbeando wrote:​Sa Vox92:

Čuo sam večeras jednu priču, pa ako neko može da potvrdi.
    Kaže mi šurak da ima mnogo ljudi koji su hospitalizovani i vode se kao vakcinisani a da u stvari nisu vakcinisani, nego ljudi samo kažu da jesu, jer od sramote kad zaglave bolnicu neće da priznaju da se nisu vakcinisali.
    Navodno(???) lekari ne mogu kroz sistem da provere da li je osoba vakcinisana, pa moraju da veruju na reč.
    Vest je dobio od rodjene sestre koja radi na korona odeljenju, ja je poznajem lično, normalni su ljudi, ali ovo mi jednostavno deluje nemoguće, da lekari ne mogu da provere status vakcinacije, i da naša statistika dolazi iz upitnika pacijenata?????

Ја сам чуо само да у болници на Мишелуку има доста вакцинисаних који су у тешком стању. То је прича докторке. Пулмолога. Која ради тамо, неки је шефић.
    И она није вакцинисана. 
    Не знам ни за један случај да има корону сада и да је у тешком стању.
    Сваки пут кад чујем да неко прича о вакцинисанима који су у тешком стању, сконтам да су управо ти што причају невакцинисани.

Nekim logickim razmisljanjem, ja nikad ne bih rekao da ako bih zaglavio bolnicu, doktor ne moze da proveri da li sam vakcinisan, prosto mi je neverovatno da ljudi lazu u takvim situacijama idu na blef, a opet je info od bas normalne, sa lica mesta, Sputnjikarom vakcinisane osobe...

Tačno je. Prosto smo takav narod, u našoj prirodi je da slažemo da smo primili vakcinu da nam ne bi neko solio pamet, a idu na tu varijantu da neće baš svakome da traže papir. 
    U teoriji se u trijaznoj ambulanti svakome upisuje vakcinalni status ali u praksi u ovakvoj gužvi i haosu se to često i ne upiše. Ja lično imam nekoliko primera dnevno gde tačno vidim da me lažu da su primili vakcinu pa tek kad zatrazim papir kažu kako ipak nisu. Jedan me čak i snimao telefonom i branio se ustavom, za sad nisam izašao na televizor VAKCINA - Page 33 Biggrin

Boze Gospode

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sat Oct 02, 2021 10:25 am

mozda samo mozda, je situacija u zemlji delomice do onih onih koji zive u njoj , sta znam.

_____
    ????
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 10:58 am

lekari sasvim izvesno nemaju direktan pristup podacima iz euprave o vakcinalnom statusu.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 11:07 am

rumbeando wrote:​Sa Vox92:

podaci sa euprave tretiraju se kao lični. ne bi niko od nas želeo da institucije počnu da se (javno) dobacuju našim ličnim podacima bez našeg eksplicitnog odobrenja.
    ko laže o vakcini, neka laže, šta da se radi. antivaksere je ionako nemoguće ubediti.
    Sotir

Post by Sotir Sat Oct 02, 2021 11:15 am

Значи има један приватни податак који се чува у Батуту, и други приватни податак, који иде у Батут, и они не могу да се укрсте?
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Sat Oct 02, 2021 11:27 am

Janko Suvar wrote:mozda samo mozda, je situacija u zemlji delomice do onih onih koji zive u njoj , sta znam.

ljudi se ljute kad se kaze narod bira politicare ali jbga jeste tako. mnogo je narod zaglupljen. dal je mentalitet dal je socijalizam dal je milosevic dal su izneverene nade petog oktobra, tesko je reci sta je koliko uticalo, al tu smo gde smo

misim da se ne lazemo hatori nam je bio super i idol kad je kostunici i profesoru samardzicu crto hitlerove brcice sad kad ih crta lutovcu i doktoru fauciju vise nije toliko dobar.

_____
    ova zemlja to je to
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 12:19 pm

Sotir wrote:Значи има један приватни податак који се чува у Батуту, и други приватни податак, који иде у Батут, и они не могу да се укрсте?

Ne znam šta me pitaš. Euprava odgovara za privatnost tvojih podataka. Podaci o vakcinalnom statusu služe samo za svrhe vakcinacije i za svrhe epidemiološke kontrole, a ne za bolnički pregled i prijem. Lekar na prijemu uzima anamnezu u koju spada i vakcinalni status i svakako bi mu dijagnostički bilo zgodnije da ima pristup tvojim poverljivim podacima. Obrada podataka o ličnosti jeste eksplicitno dozvoljena radi zaštite javnog zdravlja, međutim u interesu građanina je da tokom dijagnostičkog postupka da verodostojne podatke o svom zdravlju, i bilo bi jako loše da država automatski pretpostavlja da građani lažu o nečemu što je u njihovom direktnom interesu. Meni je neobično da neko uopšte pomisli da treba proveravati da li su građani vakcinisani jer se u svakom razumnom scenariju pretpostavlja da će oni prilikom pregleda postupati u svom interesu a ne protiv njega.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Oct 02, 2021 12:23 pm

zvezda je zivot wrote:
    Janko Suvar wrote:mozda samo mozda, je situacija u zemlji delomice do onih onih koji zive u njoj , sta znam.

ljudi se ljute kad se kaze narod bira politicare ali jbga jeste tako. mnogo je narod zaglupljen. dal je mentalitet dal je socijalizam dal je milosevic dal su izneverene nade petog oktobra, tesko je reci sta je koliko uticalo, al tu smo gde smo

misim da se ne lazemo hatori nam je bio super i idol kad je kostunici i profesoru samardzicu crto hitlerove brcice sad kad ih crta lutovcu i doktoru fauciju vise nije toliko dobar.

Gde je šta radi 5 vekova pod Turcima?

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 12:24 pm

Ko poslednji izađe neka isključi respirator VAKCINA - Page 33 1848198029
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Sat Oct 02, 2021 12:28 pm

Erős Pista wrote:
    zvezda je zivot wrote:

Gde je šta radi 5 vekova pod Turcima?

to se racuna u mentalitet

_____
    ova zemlja to je to
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 12:38 pm

Cousin Billy wrote:Meni je neobično da neko uopšte pomisli da treba proveravati da li su građani vakcinisani jer se u svakom razumnom scenariju pretpostavlja da će oni prilikom pregleda postupati u svom interesu a ne protiv njega.

Iskustvo jbg. I nažalost ispostavlja se da je u pravu tj. da je previše budaletina i ludaka oko nas.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sat Oct 02, 2021 12:42 pm

Pa ne bih se složio,  imam tu rodjaku, endokrinoloskinju, znam da je pacijenti rutinski lažu da ne jedu slatko, jer znaju da ne bi trebalo.

_____
    ????
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 1:05 pm

Dete će razbiti čašu ali mu ipak dajemo čašu, ako me razumete.

Last edited by Cousin Billy on Sat Oct 02, 2021 1:20 pm; edited 1 time in total
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 1:19 pm

rumbeando wrote:

700 dolara košta lek za terapiju jednog pacijenta, a planira se deset miliona terapija do kraja godine, dakle nažalost neće biti ni širokodostupno ni jeftino u skorije vreme.

Through the agreement, if molnupiravir receives Emergency Use Authorization (EUA) or approval by the U.S. Food and Drug Administration (FDA), Merck will receive approximately $1.2 billion to supply approximately 1.7 million courses of molnupiravir to the United States government. Merck has been investing at risk to support development and scale-up production of molnupiravir and expects to have more than 10 million courses of therapy available by the end of 2021.
    https://www.merck.com/news/merck-announces-supply-agreement-with-u-s-government-for-molnupiravir-an-investigational-oral-antiviral-candidate-for-treatment-of-mild-to-moderate-covid-19/
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sat Oct 02, 2021 1:52 pm

Cousin Billy wrote:
    Sotir wrote:Значи има један приватни податак који се чува у Батуту, и други приватни податак, који иде у Батут, и они не могу да се укрсте?

Ne znam šta me pitaš. Euprava odgovara za privatnost tvojih podataka. Podaci o vakcinalnom statusu služe samo za svrhe vakcinacije i za svrhe epidemiološke kontrole, a ne za bolnički pregled i prijem. Lekar na prijemu uzima anamnezu u koju spada i vakcinalni status i svakako bi mu dijagnostički bilo zgodnije da ima pristup tvojim poverljivim podacima. Obrada podataka o ličnosti jeste eksplicitno dozvoljena radi zaštite javnog zdravlja, međutim u interesu građanina je da tokom dijagnostičkog postupka da verodostojne podatke o svom zdravlju, i bilo bi jako loše da država automatski pretpostavlja da građani lažu o nečemu što je u njihovom direktnom interesu. Meni je neobično da neko uopšte pomisli da treba proveravati da li su građani vakcinisani jer se u svakom razumnom scenariju pretpostavlja da će oni prilikom pregleda postupati u svom interesu a ne protiv njega.
    То је у разумном сценарију, али ми живимо у неразумном сценарију и са тиме треба рачунати и тако се постављати. 
    Свуда у Европи се то проверава, ништа се не узима здраво за готово нити се претпоставља нешто такво. 
    Нисмо пред судом, нити се претпоставља невиност грађана пред лекаром. 
    Чак и да јесмо пред судом, претпоставка невиности је само претпоставка, у једном моменту то треба доказати некаквим доказним материјалом.
    У Немачкој су оставили вакцинационе пасоше из ДДРа, тако нешто постоји и у Француској али је код лекара а не код пацијента. 

Људе треба утеривати у разум, и то се одавно ради у западном свету а што је нама страно. 
    Језуитски - педагошки, прецизно и тачно, ако је потребно и немилосрдно. 

Cousin Billy wrote:Dete će razbiti čašu ali mu ipak dajemo čašu, ako me razumete.
    Искрено, не разумем. Деци се не дају стаклене чаше док не наврше одређену доб.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 3:46 pm

Miles Babbage

Kako dokazati da neki novi lek funkcioniše, i da je siguran? Pa, uradi se dvostruko slepa studija, kontrolisana placebom, koju nadgleda nezavisni konzilijum stručnjaka. Taj konzilijum ima široke moći, i može da naredi zaustavljanje studije iz raznih razloga: zbog neželjenih nuspojava (što skoro uvek znači da lek nikada neće izaći na tržište), zbog neefikasnosti (nema znakova da lek pomaže), ili zbog tehničkih problema u izvršavanju studije.
    Ali postoji i jedan pozitivan razlog za zaustavljanje studije: zaustavljanje ZBOG EFIKASNOSTI. Naime, ako se brzo pokaže da lek pomaže i spasava živote, i da nema znakova značajnih neželjenih nuspojava, postaje nemoralno davati placebo ljudima u okviru studije. Studija se zaustavlja, i svi se prebacuju na lek.
    To se upravo danas desilo sa molnupiravirom u studiji dejstva protiv kovida [1]. Ovo znači da je na putu *prvi lek koji izgleda zaista deluje protiv virusa*, i koji se može uzeti oralno, kao tableta.
    Dizajn studije je jednostavan. Regrutovani su ljudi koji su dobili dijagnozu kovida kroz pozitivne testove (zatim dodatno potvrđene drugim testom), i koji imaju makar jedan ozbiljan faktor rizika (>60 godina starosti, gojaznost, dijabetes, ili srčane bolesti). Svima su date četiri tablete na dan, tokom pet dana; pacijenati koji su slučajno sortirani u tretman grupu su dobili molnupiravir, ostali su dobili inertne tablete.
    U trenutku zaustavljanja studije, u placebo grupi je bilo 377 osoba. Od njih je 14.1% završilo u bolnici, i osmoro je umrlo. U tretman grupi je bilo 385 ljudi, od kojih je 7.3% završilo u bolnici, i među kojima nije bilo nijedne smrti. Ovo je daleko najveća efikasnost od svih lekova koji su primenjeni protiv kovida do sada. Oko 50% redukcija u hospitalizacijama, plus potpuni nedostatak smrtnih slučajeva od virusa!
    Očekuje se da će podaci biti podneti FDA i EMA za hitnu potvrdu u toku sledećih par nedelja, i moguće je da će lek postati široko dostupan do kraja godine, ili tokom ranih meseci 2022.
    Pre nego što se suviše oduševite, malo kišnih oblaka koje treba imati u vidu.
    Ovo je prva studija, broj pacijenata je relativno mali, i očekivanja moraju biti u skladu sa time. Molnupiravir će verovatno značajno smanjiti učestalnost teške bolesti i hospitalizacije, ali skoro je sigurno da neće baš stoprocentno štititi od smrti.
    Važniji problem sledi iz mehanizma dejstva: molnupiravir je lek iz klase nukleotidnih analoga. Šta ovo znači?
    Kada se vaša ćelija deli, ona mora da iskopira svoju DNK, tako da obe ćerke-ćelije dobiju po jednu kopiju. DNK se sastoji od pojedinačnih nukleotida, onih čuvenih "slova" A, T, C, i G. U vašim ćelijama jedan određeni protein, DNK polimeraza, hvata ta pojedinačna "slova" i uklapa ih u novi DNK niz, prepisujući DNK iz majke-ćelije. Ovo prepisivanje je visoko kontrolisan proces, sa mnogo pauza, korekcija, i čak pokreta unazad kojima se kopirane informacije brišu pa ponovo pišu ispočetka - jer je za naš organizam od ključne važnosti da se DNK iskopira bez grešaka. Greške u kopiranju su veliki uzrok raznih bolesti, uključujući tu i rak [2].
    Virusi takođe imaju svoje polimeraze, pomoću kojih kopiraju sopstveni genom, što je neophodno za virusnu replikaciju. Ali za razliku od nas, oni imaju drugačije prioritete: njima je važno da se što brže razmnože i proizvedu što više virusnih čestica. Ako neki od tih novoproizvedenih virusa sadrže ogromne greške zbog kojih propadnu, nije bitno, ima milion drugih koji će da odrade posao. Otud, virusne polimeraze ne proveravaju i ne popravljaju greške u "prepisivanju" sa istom pažnjom kao ljudske [3, 4].
    I to predstavlja razliku koja se može iskoristiti za napad na virus. Naime, ako virusu "podmetnemo" nešto što izgleda kao nukleotid ali u stvari nije, nepažljiva virusna polimeraza može da ga ubaci u virusni genom; dok naša ljudska polimeraza primeti da tu nešto ne valja, i preskoči ga. Time broj mutacija u genomu virusa skače na neodrživo visok nivo: virus se razmnožava, ali ogromna većina novonastalih čestica je toliko izudarana mutacijama da nisu više sposobne za dalje razmnožavanje i procese zaraze.
    Mnogi naši antiviralni lekovi se zasnivaju na ovom principu - recimo aciklovir (koji se često koristi protiv herpesa), koji je nefunkcionalni analog guanina (slova "G"). Ili AZT, lek protiv side, koji je analog timidina (slova "T").
    Ali tu onda nalećemo i na opasnost: mada naša polimeraza u većini slučajeva primećuje problmatičan nukleotid, to ne znači da je on potpuno bezopasan. Da li ga odbija odmah, ili ga prvo ugradi u DNK pa onda ispravlja? Da li ga ugradi u DNK a da to i ne primeti, i tek kasniji sistemi za popravku grešaka moraju da uskaču i rešavaju problem?
    Zavisi od toga koliko je ovaj lažni nukleotid hemijski sličan onim pravim, i od toga zavise i nuspojave. Aciklovir je, recimo, jako dobro tolerisan, i siguran je čak i za trudnice. Ali AZT ima ogromne nuspojave (mučnina, problemi sa krvnom slikom, sa jetrom, itd.), jer dovodi do problema i zastoja u replikaciji raznih vrsta ljudskih ćelija. Otud, pitanje "koliko i kako ovo utiče na ljudsku DNK replikaciju" ostaje centralno.
    Kod nas je sad tokom Delta talasa dosta široko davan favipiravir, takođe analog nukleotida, koji ima dosta snažne mutagene efekte (pogotovo ne sme da se koristi u trudnoći, jer izaziva teške poremećaje kod novorođenčadi). Zbog mutagenog potencijala, nije odobren za korišćenje u UK i SAD; tamo gde ga ima, prodaje se na osnovu dozvole za korišćenje koju je dobio u Japanu.
    Molnupiravir je analog citidina (slovo "C"), i originalno je bio ciljan za lečenje teških oblika gripa, ali je razvoj išao sporo zbog toksikoloških problema. Drugi analozi nukleotida slični molnupiraviru su naleteli na probleme uzrokovane visokim nivoima mutacija u ljudskim ćeijama, pošto naša polimeraza nije uspevala da ih dovoljno dobro prepozna kao pogrešne. Kompanija Pharmasset je pokušala razvoj, pa zatim odustala zbog problema povezanih sa mutagenezom.
    Ovo je bilo i predmet skandala prošle godine: Dr. Rik Brajt (vrlo poznat imunolog i stručnjak za javno zdravlje) je od 2016. do 2020. bio direktor BARDA (Biomedical Advanced R&D Authority), američke državne organizacije koja nadgleda najnaprednije korake u biomedicinskoj nauci. On je 2020. dao ostavku zbog Trampove katastrofalne politike prema koronavirusu... ali je u ostavci takođe pomenuo da se protivi daljem razvoju molnupiravira (tada poznatog kao EIDD-2801), jer je smatrao da je to politički motivisano ulaganje novca u razvoj leka koji ima male šanse da izađe na tržište [5].
    E, sad. Podaci su podaci [1, 6], i može se ispostaviti da je Brajt prosto pogrešio u svojoj proceni potencijala koga molnupiravir imao. Ali mutageneza je nešto što mora da se pažljivo posmatra i prati. U svakom slučaju, bez dosta dodatnih istraživanja, ovo ostaje lek za rizične grupe i za one kod kojih bolest krene u lošem pravcu. Svakako apsolutno ne sme da se koristi kod trudnica ili kod žena koje mogu ostati trudne tokom perioda korišćenja.
    Još jedan dodatni problem predstavlja dostupnost. Merck očekuje da će do kraja godine proizvesti oko deset miliona doza molnupiravira. Cena još uvek nije jasna. Tako da ostaje da se vidi gde će ovaj lek biti dostupan, kada će doći na tržište u kojoj količini, i po kojoj ceni...
    Ukupno rečeno, ovo je i dalje vrlo dobar razvoj stvari. Ovo je lek na koga mogu da se oslone imunokompromitovani ljudi, stariji, i oni koji ne mogu da prime vakcinu iz medicinskih razloga. Svakako je dobro imati još jednu strelu u arsenalu koga možemo koristiti protiv kovida. Ali... pažljivo, i polako, ovo nije bez negativnih strana i ograničenja.
    https://www.facebook.com/groups/scienceinserbia/posts/4493271740721815/?__cft__[0]=AZUDSnCYqOvwK8A5CYHgybM78jWh12N95gNqgNH1calEGPFiYxvDknzvVeMtRBTkbixClw846Q7n5_WJn_46ew37H53Pt57Ot-jd9fcLXgXk8_i102lP_57Sxb_-RFP4lMlH0TpUOLY8WhqnRLO6LmbG&__tn__=%2CO%2CP-R
    Sotir

Post by Sotir Sat Oct 02, 2021 3:51 pm

Cousin Billy wrote:

Ne znam šta me pitaš. Euprava odgovara za privatnost tvojih podataka. Podaci o vakcinalnom statusu služe samo za svrhe vakcinacije i za svrhe epidemiološke kontrole, a ne za bolnički pregled i prijem. 

За податке о вакцинацији знам да се чувају у Батуту, а приступа им се преко е-управе.
    Пошто Батут објављује податке о оболелим, било би ми логично да им шаљу и ко је оболео. Тако би имали комплетне податке о епидемији, као и податке за неки Ковид пасош. 

Реално, у болници није неопходно да се зна да ли је неко вакцинисан, битније је да се прате симптоми.
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 5:20 pm

Ipak će ga biti znatno više i po povoljnijoj ceni za siromašnije zemlje.

Saopštenje od 9.7:
    As previously announced, Merck has entered into voluntary license agreements for molnupiravir with established Indian generics manufacturers. Merck has entered into these agreements to accelerate availability of molnupiravir in India and in other low- and middle-income countries (LMICs) following approvals or emergency authorization by local regulatory agencies.
    https://www.merck.com/news/merck-statement-on-clinical-data-for-molnupiravir-generated-by-voluntary-license-partners-in-india/

Jučerašnja vest:
    The company said it is in ongoing discussion with other countries, including the UK, and has also agreed licensing deals with a number of generic manufacturers to supply the treatment to low and middle-income countries.
    https://www.bbc.com/news/health-58764440
    Sotir

Post by Sotir Sat Oct 02, 2021 5:48 pm

Како то да Индија купује молнупиравир кад је ивермектином већ победила корону? Завера!
    rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 11:42 pm

​Od 100.000 umrlih u SAD u zadnje vreme (ukupno preko 700.000), dosad je za manje od 3000 njih potvrđeno da su bili vakcinisani. 

The United States government has not closely tracked the vaccination status of everyone who has been infected with the virus, but the Centers for Disease Control and Prevention has so far identified 2,900 people who were vaccinated among the 100,000 who died of Covid since mid-June.
    https://www.nytimes.com/2021/10/01/us/us-covid-deaths-700k.html
    rumbeando

Post by rumbeando Sun Oct 03, 2021 2:51 am

(ceo niz)
    kondo

Post by kondo Sun Oct 03, 2021 9:11 am

nemaju vremena lekari niti niko živi da proverava vakcinalni status a naravno da može, kad odete u DZ na vakcinaciju za 5 sekundi sestra zna sve, to je u sistemu. inače pozivanje na privatnost podataka se lako rešava, nalazimo se u epidemiji i podatak služi za lečenje. inače je MNE u pravu da hoćemo da mu ugrozimo ljudska prava. 

i da, naravno da ljudi lažu kod lekara, 98% to radi - od najbanalnijih pitanja tipa jel ste pili hladno do pomenutog jel jedete slatko ili koliko solite. pa moj pokojni otac koji je imao laku ruku na čašicu i otišlo mu je na periferni nervni sistem, bukvalno u svakom njegovom izveštaju lekara i to neurologa koji se bavio njegovim neuropatskim degradacijama piše da ne puši i ne pije a bio je na 2 pakle i 2dl i više dnevno. pritom mu se ništa od toga nije videlo na egzaktnim nalazima iz laba.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 5:02 pm