Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

rumbeando

Virus - Page 37 Empty Re: Virus

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 11:43 am

U Novom Sadu po zvaničnim kriterijumima crvenih, žutih i zelenih gradova/opština nastava je odmah od 1.9. trebalo da krene onlajn, pritom Novi Sad uopšte nije među najpogođenijim gradovima trenutno.

Virus - Page 37 K7VfbCh

http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2021/08/Prilog-1-Indikatori-i-granicne-vrednosti.pdf

Virus - Page 37 0isLbxT

Izvor tabele: https://twitter.com/blueberryserbia/status/1434936619124019209

Kolona "Semafor" dobija se sabiranjem elemenata kolone "novozaraženi/100.000' za zadnjih 14 dana, počevši od 1.9. Nju sam ispravio u odnosu na objavljenu pošto lik nije sabirao samo 14 dana, već redom sve pa je za 6.9. imala 20 sabiraka.

Dakle, u Novom Sadu je (pod uslovom da su podaci o dnevnom zaražavanju tačni) još 1.9. za skoro 50% (računica nije sasvim tačna pošto NS po popisu ima oko 340.000 stanovnika) bio prebačen limit crvene zone od 300 novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnje dve nedelje.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Tue Sep 07, 2021 11:44 am

Pfff, iscediš malo nara po soku od borovnice i eto - korona udara i na muda!  Mora vakcinacija i ćip, ovcoljudi!

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 11:46 am

bemty

Post by bemty Tue Sep 07, 2021 11:52 am

ja se sad vratih nakon 6 dana u srbiji i kao da sam bila u nekom paralelnom univerzumu gde nema pandemije. uvek su mi ti odlasci i dolasci cudni, odnosno kontrast ovog mirnog polu-seoskog zivota i neprestane stimulacije u beogradu, ali ovaj put je bilo bas izrazeno. 

uradila sam i ta neka antitela, ali nisam dobila brojku nego samo da sam seronegativna (gledao se ukupan broj tri vrste antitela - IgA, IgG i... ona treca), sto valjda znaci da nisam imala kovid u poslednjih 6 meseci. al test izgleda da nije uhvatio da sam pre par meseci primila AZ i imala imunu reakciju, sto mi i dalje govori da ne mogu mnogo da zakljucim iz svega toga. ali dobro, neka to bude moja inicijacija u svet merenja antitela.

u mom kraju u oksfordu su brojke i dalje straobalne (tipa moja opstina vodi), i znam vec vise dece iz razreda koja su bila bolesna u avgustu. juce je bio prvi dan skole, i sad kao da samo otkucava sat kad ce buknuti. mozda iduci put i polozim test na antitela  Virus - Page 37 1861198401

_____
    Warning: may contain irony.
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 11:53 am

Za proveru antitela posle vakcine radi se isključivo kvantitativni test na protein šiljka (spike).
    bemty

Post by bemty Tue Sep 07, 2021 11:56 am

onda sam se dzabe bockala. nema veze, sad znam.

_____
    Warning: may contain irony.
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 11:58 am

[Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja] Dr [Mirsad] Đerlek objašnjava da su kovid propusnice izvesna opcija, ali i da će se smanjiti broj ljudi na okupljanjima. U ovom trenutku moguće je okupiti najviše 500 ljudi, ali taj broj će biti manji, dodaje on. Kako kaže u razgovoru za „Blic“, država je sve uradila i sve čini da zaštiti svoje građane, ali da ne može sama, te je neophodna veća kolektivna odgovornost.
    - Država se bori od samog početka i naravno da će uvek činiti i učiniti sve da sačuva život svakog građanina. Mi svakodnevno pratimo situaciju u svim regionima, na dnevnom nivou, i naravno da razmišljamo šta i kako dalje. Svakako da ne možemo dozvoliti manje odgovornim ljudima da produže agoniju i da korona virus u Srbiji ostane još nekoliko godina. Dok još nije kasno, hajde da se vakcinišemo, da podignemo kolektivni imunitet, jer sada nam treba 80 odsto vakcinisanih. Biću iskren, ozbiljno se razmišlja o kovid propusnicama o kojima očekujem da će biti reči na sledećoj sednici, takođe, biće redukovan i broj ljudi na okupljanjima. Tako da se ne bih se složio sa nekim diskusijama da je to diskriminacija, da odvajamo nevakcinisane od vakcinisanih, ne, zaista mi smo pokazali kao država da nismo za diskriminaciju čim smo pustili da vakcine bude dobrovoljne. Ono što bi se samo tražilo je ili da ste vakcinisani, ili da ste preležali kovid ili da samo pružite neki dokaz da niste zaraženi, to je sve, kaže Đerlek.

blic.rs/vesti/drustvo/ove-dve-mere-su-izvesne-dr-djerlek-otkriva-sta-zeli-krizni-stab-imali-smo-i-mocnije/jzmy7wd
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 12:00 pm

Ambulante od danas rade do 22.

rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 2:32 pm

Šta sam naučila čekajući u kovid ambulanti

Ana Kalaba

Prvo je krenuo da mi curi nos i da mi suze oči, mislila sam zbog alergije. Onda sam počela da kašljem, baš jako, i istog dana dobila temperaturu 37,5. Sledećeg dana sam se našla u čekaonici kovid ambulante s desetinama drugih ljudi, prvi put stvarno zabrinuta da sam nekako dobila koronu.

Da ne razvlačim, ispostavilo se da nije koronavirus, sve je ok prošlo, ali tog dana u čekaonici su mi neke stvari postale jasnije.

Za početak, prvi put sam videla kako sistem zaista funkcioniše. Ja sam, na primer, računala na to da će biti hitnih i manje hitnih slučajeva, s izraženim simptomima i bez njih… Ne – svi zajedno mirno čekaju svoj red. Dobili smo brojeve, ali ti brojevi ne idu baš pravim redosledom, do kraja nisam uhvatila po kom principu ide prozivka. A dok te ne prozovu, samo možeš da čekaš.

Čekaonica puna, kao i prostor ispred. Neki deluju kao da se jedva drže na nogama, kašljucaju i gledaju u pod, neki nervozno šetkaju s mobilnim pomerajući masku i podižući glas kako bi objasnili da su eto, prinuđeni, satima da čekaju „papir“ koji im je potreban za nešto…

Prvo pred ambulantom. Onda pred laboratorijom. Onda ponovo pred ambulantom. Onda ponovo pred laboratorijom… Jer, kako su nam objasnili, prvo se radi antigenski test, rezultat stiže za 40 minuta, pa ako je pozitivan – to znači da imaš koronu. Ako je negativan, to valjda znači da ipak možda imaš koronu, jer se u tom slučaju radi i PCR test… Sutra popodne ćeš sigurno znati, a do tada da budeš u izolaciji.

I dok pokušavaš da razmišljaš logički i proveriš možeš li odmah na taj PCR, pa da što pre završiš i ideš, zaposleni pomirljivo sležu ramenima dok ti objašnjavaju da je takva procedura i nije do njih, osim toga i njima je na taj način gotovo dupliran posao. Razlog verovatno treba tražiti u činjenici da je i na lični zahtev antigenski test višestruko jeftinije uraditi nego PCR, pa bar malo da se uštedi…

U svakom slučaju, ne možeš ništa, nego da čekaš. Bez tog testa ne možeš ni da kročiš u Dom zdravlja. Ne možeš da demonstrativno uzmeš zdravstvenu i odeš kući, jer već (misliš da) znaš da je prehlada i samo treba nekoliko dana čajeva i vitamina da se povratiš. Ne možeš ni da ubrzaš ili preduhitriš neke korake – sve to zaista traje satima, a deluje još duže kad te lomi temperatura.

Međutim, za to vreme imaš priliku da malo bolje pogledaš ljude, zatečene na istom mestu, u istoj, nimalo prijatnoj situaciji. Imaš priliku da vidiš paniku u očima onih starijih, dok im medicinske sestre strpljivo ponavljaju šta treba sledeće da urade. Imaš priliku da i kroz masku vidiš promenu izraza lica onih koji su dotad nehajno gledali na sat i kolutali očima, bez ikakvih vidljivih simptoma, pa čak i skidali masku jer ne mogu više da dišu – u trenutku kad im uručuju papir na kojem piše da je test pozitivan.

Usput, imaš priliku i da pretreseš sve potencijalno rizične situacije koje su se nizale u proteklom periodu, da se setiš svih ljudi koji su ti prilazili bez maske i bez vakcine, da se ponovo streseš pred gomilom pitanja na koje ni stručnjaci nemaju odgovor. Negativan rezultat testa dočekuješ mnogo svesniji da je čak i ta čekaonica iskustvo koje ne želiš ponovo da prođeš.
    https://nova.rs/magazin/zdravlje/sta-sam-naucila-cekajuci-u-kovid-ambulanti/
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 3:28 pm

BROJ TESTIRANIH OSOBA U POSLEDNJA 24 ČASA
    20.443

BROJ POTVRĐENIH SLUČAJEVA U POSLEDNJA 24 ČASA
    5.069

BROJ PREMINULIH OSOBA U POSLEDNJA 24 ČASA
    23

BROJ HOSPITALIZOVANIH OSOBA
    1.701

BROJ OSOBA NA RESPIRATORIMA
    121
    https://covid19.rs/
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Sep 07, 2021 3:37 pm

Racepujemo

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 3:40 pm

Doktor Kliničkog centra u Nišu: Epidemiološka situacija u Srbiji 'alarmantna'

Epidemiološka situacija u Srbiji je alarmantna, a najveći broj preminulih od COVID-19 u bolnicama čine nevakcinisani pacijenti, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) doktor Radimilo Janković, koordinator COVID-19 bolnica na jugu Srbije.

"Ovoliki broj zaraženih (među testiranima) je crveni alarm. Kruševac je sinoć prešao brojku od 400 hospitalizovanih i moći će da primi nove pacijente još danas, eventualno sutra. Sve bolnice na jugu Srbije već imaju COVID odeljenja, a infektivna klinika u Nišu ući će u COVID sistem narednih dana, možda već sutra", rekao je Janković 7. septembra.

Janković, koji je direktor Klinke za anesteziju i intenzivnu medicinu u Kliničkom centru Niš, izjavio je da "ubedljivo najveći broj ljudi koji umire svakog dana su nevakcinisani", a da je među vakcinisanima koji su se zarazili "veliki broj starijih ljudi kod kojih je došlo do proboja imuniteta, odnosno prošlo je dosta vremena od primanja prvenstveno slabijih vakcina, kao što je Sinofarm (vakcina kineskog proizvođača)".

On je istakao i da je "problematično ponašanje mladih ljudi koji se uopšte ne pridržavaju mera zaštite, niti im iko daje neke značajne smernice za to".

"Ako mi pustimo koncert, gde dođe dvadeset hiljada ljudi, mahom mladih, među njima je bar 300 do 400 zaraženih koji to i ne znaju i nemaju nikakve simptome. Tada kreće spirala - gde se prvo zaražavaju njihovi ukućani, koji mogu biti i vakcinisani i nevakcinisani, a onda sve prelazi u stanje koje niko ne može zaustaviti", dodao je Janković.

Koordinator COVID-19 bolnica na jugu Srbije zalaže se i za uvođenje COVID-19 propusnica, kojima bi se pristup javnim mestima omogućio vakcinisanim građanima, negativno testiranima na korona virus ili onima koji su COVID-19 preležali u propisanom periodu.

"Na neki način će se tim propusnicima smanjiti mogućnost da ljudi koji su zaštićeni, ne budu dodatno ugroženi. To jeste nepopularna mera, naročito u izbornoj godini kada svi nekako kalkulišu, ali mi više nemamo manevarskog prostora…Brojevi preminulih će toliko rasti narednih dana da će to biti najteža, ali i najjasnija poruka", izjavio je Janković.

Doktor Janković ističe da se "pacijenti neće ostavljati ispred bolnice, bili vakcinisani ili ne", ali da će ponovo trpeti ne-COVID pacijenti, koji će biti uskraćeni za određene medicinske usluge zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema.

"Mi smo trenutno poslali 15 anesteziologa u Kruševac (u Kruševcu je COVID bolnica, prim.aut) i već imamo problema sa organizovanjem operacija na našoj klinici. Tamo su i internisti i lekari drugih specijalnosti. Ako otvorimo ponovo COVID bolnicu u Nišu, tu ćemo prebaciti značajan broj i tehničara i lekara raznih specijalnosti. Tako ponovo ulazimo u jedan začarani krug iz koga ne vidimo izlaz", naveo je doktor Janković.

Prema njegovim rečima, Srbija je propustila šansu za masovnom vakcinacijom, na početku procesa vakcinacije.

"Da smo u proleće svi primili neku RNA vakcinu (od RNA vakcina u Srbiji je dostupan Pfizer/Biontech, prim.aut), mi bismo do danas zaustavili epidemiju", naglasio je Janković.

U Srbiji je, prema podacima Ministarstva zdravlja od 6. septembra, u danu preminulo 19 osoba od posledica zaraze korona virusom, a registrovana su 4.103 nova slučaja infekcije.
    https://www.slobodnaevropa.org/a/nis-alarmantno-covid-srbija/31447858.html
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Sep 07, 2021 4:22 pm

rumbeando wrote:
    BROJ TESTIRANIH OSOBA U POSLEDNJA 24 ČASA
    20.443

BROJ POTVRĐENIH SLUČAJEVA U POSLEDNJA 24 ČASA
    5.069

BROJ PREMINULIH OSOBA U POSLEDNJA 24 ČASA
    23

BROJ HOSPITALIZOVANIH OSOBA
    1.701

BROJ OSOBA NA RESPIRATORIMA
    121
    https://covid19.rs/

U jbt
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 4:36 pm

rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 4:42 pm

Najpogođeniji gradovi/mesta sa više od 60 novozaraženih danas:

Virus - Page 37 7JAQG6U

https://www.nedeljnik.rs/vise-od-1-000-zarazenih-u-beogradu-korona-presek-po-gradovima/
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 07, 2021 5:02 pm

ja imam osecaj da ono sede i mole se nurglu da ce nekim cudom vakcinisana populacija ispod 50% omoguciti laksi peak nego proslog puta.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    ficfiric

Post by ficfiric Tue Sep 07, 2021 5:38 pm

Ja imam osecaj da sede i da ih zabole

_____

Uprava napolje!

boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 07, 2021 5:54 pm

pa ono imaju neke glasace, ljude koji su na neki nacin zavisni od njih...

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Sep 07, 2021 7:03 pm

95% trenutno bolesnih nema funkcionalan mozak i njihove odluke se ne vode koronom.
    Sotir

Post by Sotir Tue Sep 07, 2021 7:51 pm

Можда у твом окружењу.

Код мог другог бураза, ташта поломила руку. Била пар пута код лекара, нашли да је позитивна кад је отишла на преглед. Изгледа да је на претходном прегледу закачила вирус.
    Од ње се заразили ћерка и од друге ћерке муж (обоје вакцинисани) и унук (не знам је ли вакцинисан).
    Долазили на смену да јој мало помогну.
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Sep 07, 2021 7:57 pm

Svarog tamo:
    Evo i nas full online.
    Zvanično dvoje đaka iz odeljenja pozitivno.
    A i biologiju nisu imali danas, jer je nastavnica pozitivna.

Ukupan broj dana u nastavi: 4.

Gylfi Pleasure tamo:
    Evo javiše mi, drugar, '86. godište podlegao. Prošli ponedeljak hospitalizovan. Nije bio vakcinisan, čekao godišnji i zakačio par dana pre toga virus. Inače od kuće radio, hteo da kroz eventualne nuspojave vakcinacije prođe na godišnjem. Ne znam šta bih rekao i napisao...

Čuvajte se, ljudi.

Last edited by rumbeando on Tue Sep 07, 2021 7:58 pm; edited 1 time in total
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Sep 07, 2021 7:58 pm

Ma odvalio sam brojku. Poenta je da.u jednoj npr Bajinoj Bašti ljude korona ne zanima, to ne postoji, to lažu na TV-u. Stvarnost na taj stav nema uticaja. Korona neće uzdrmati ovu vlast. To eventualno mogu da urade njene ekonomske posledice.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Sep 07, 2021 8:02 pm

Jbt 86to godiste...
    Sotir

Post by Sotir Tue Sep 07, 2021 8:06 pm

Код супруге у разреду једно дете потврђено, друго температура и главобоља, чекају тест.
    Вероватно прелазе на онлајн.

У ових пар дана су имали више заражених потврђених него током целе епидемије досад. Делта сој дефинитивно далеко више качи децу.
    Del Cap

Post by Del Cap Tue Sep 07, 2021 8:10 pm

Kolega zakačio, 28 g, nevakcinisan.

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus