Savremena domać(insk/ičk)a književnost
- Post n°976
Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost
Ja isto slušam audio knjige. Istina, ne može sve da se ''čita'' u audio formi, ali neke knjige kao da su napisane da bi bile slušane.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°977
Ja sam se danima trudio da odslušam Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda, ne brojim je u pročitane. Pekić, Bulgakov, Kiš (GBD čita Miki Manojlović, čini mi se) ide ko voda. Kad su cvetale tikve mi je takođe bila dobra za slušanje.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°978
=AZVHhUBVSu_gLUB4zq2mwLOxweD-hGzvJ9g7XbgOy2FHbdOqrwELUFnjaV5ielEw1Wei_URimSH1srcdCL6-9CUyo1kUvghNwzLSKfDJqQuy2aY_6HhL0Y06CKFWYY3tpeAwGaRNVq5ZvxdwJLhhYLpeUW_YCElE0sOKelEc6DHnQxOYnFtVui29_s4K2Ww429Y&__tn__=-UC%2CP-R]Booka
=AZVHhUBVSu_gLUB4zq2mwLOxweD-hGzvJ9g7XbgOy2FHbdOqrwELUFnjaV5ielEw1Wei_URimSH1srcdCL6-9CUyo1kUvghNwzLSKfDJqQuy2aY_6HhL0Y06CKFWYY3tpeAwGaRNVq5ZvxdwJLhhYLpeUW_YCElE0sOKelEc6DHnQxOYnFtVui29_s4K2Ww429Y&__tn__=%2CO%2CP-R]38 мин. ·
Evo našeg zvaničnog stava o ovom "slučaju".
Ne, zaista nismo znali da iza tog pseudonima stoji muškarac. Zbirku nam je preporučila devojka koja je tada bila zaposlena u Bookastoru, dobili smo rukopis, dopao nam se, odlučili smo da ga objavimo. Imali smo određene sumnje glede identiteta „autorke“ koja je došla da potpišemo ugovor, jasno je bilo da to ime nije pravo, ali nismo ulazili u razloge poštujući pravo te osobe da se predstavlja kako želi.
Nakon ovog otkrića bombardovani smo pitanjima, malicioznim komentarima, čak i prozivkama.
Ako nas nešto karakteriše to je korektan odnos prema autorkama i autorima, pošteno plaćanje i ozbiljan trud da se njihova dela plasiraju i promovišu.
Ostajemo pri stavu da je pravo autora da se predstavlja kako želi dok god iza toga stoje književni razlozi. I provokacija je u redu ako za cilj ima da pomeri nešto i dovede do pozitivnih promena.
Da je stvarni autor došao sa suvislom idejom zbog čega želi ovako da se predstavlja to bismo podržali i zaštitili njegov pravi identitet.
Međutim, kako sada izgleda, ta ideja nije bila ni suvisla, a ni časna.
Ukoliko je namera bila da se dokaže kako, eto, knjige koje pišu žene lakše prolaze kod izdavača, i da se na taj način dokaže podređen položaj mušakarac koji pišu danas u Srbiji, u pitanju je pucanj u prazno. Mi smo ovu zbirku objavili jer je kvalitetna i objavili bismo je i da je iza nje stajao muškarac.
Kada bi pol išta značio objavili bismo i naredni „Anin“ rukopis koji nam je poslala, a koji smo vratili jer ipak nije bio dovoljno kvalitetan. Kako čujemo nastavio/la je da ga nudi po tržištu – bez većeg uspeha, pa je verovatno to dovelo do odluke da ga se mane i napiše ovo novo delo u kome, valjda, dokazuje samom sebi nešto što drugima nije uspeo. Na stranu što je sama ideja da se na temu ove literarne manipulacije napiše knjiga svedočanstvo o ozbiljnom ego tripu. Pomislili biste da je Ana Miloš u najmanju ruku srpska Elena Ferante, a ne tek autor(ka) koja je jednom zbirkom priča skrenula pažnju na sebe.
Moguće je da nekim autorima, pa i ovom Anamilošu, smeta to što autorke odnedavno dobijaju pažnju publike i kritike toliko dugo rezervisanu samo za njih. Kada si imao sve, teško je pristati na manje od toga, čak i ako je zapravo stvarnost i dalje vrlo muška: Letimičan pogled na do sada pristigle knjige u konkurenciji za NIN-ovu nagradu otkriva tužnu činjenicu da je od 84 dela tek 14 potpisano od strane žena. Valjda među njima nije neki novi pseudonim tvorca Ane Miloš.
Ostajemo pri tome da za nas ne postoje „muška“ i „ženska“ književnost već samo dobra ili loša. Gnev zbog sve većeg uspeha autorki možda treba okrenuti ka muškoj čitalačkoj publici koja se osula i, za razliku od ženske, nije preterano zagrejana za književnost.
O delu vezanom za komunikaciju koju je ovaj tvorac fiktivnog lika imao sa mnogim ženama, devojkama, čitateljkama, koleginicama spisateljicama, lažno se predstavljajući, ne bismo trošili reči. Jasno je koliko se sve one sada osećaju prevareno i iskorišćeno.
Ukoliko imate pitanja možete nam ih postaviti direktnom porukom ili na našu mail adresu, komentare isključujemo jer je „javno mnjenje“ danas još jednom pokazalo svoje domete.
- Post n°979
Летећи Полип wrote:Ja isto slušam audio knjige. Istina, ne može sve da se ''čita'' u audio formi, ali neke knjige kao da su napisane da bi bile slušane.
Daj primer. Pokušavam, čini mi se, već deset godina da čitam ušima ali mi nikako ne polazi za uhom. Kada bih naleteo na pravu knjigu, to bi se možda promenilo.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°980
Anri Bergson - Stvaralačka evolucija (1907) Za probno slušanje preporučujem da se krene od četvrtog poglavlja mada može i bilo šta drugo od ovog profi naratora koji izuva za dž....
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°981
Pa jebi ga sad. Sudeći fo fikretu to je izgleda subjektivno, pošto sam ČDVa preslušao iz jednog slušanja. Kružio sam oko Ade dok je nisam završio (6 sati). Lavkreft je idealan za slušanje, i uopšteno ta gockija književnost - Poove pripovetke, Drakula... Onda, Balard je odličan u audio book formatu. Orvel je idealan. Pogotovo njegova non-fikcija. Ko da je skrojeno za šetanje i slušanje. Seneka, Montenj, Kris Hedžez. To sve sad zavisi od ukusa. Opet, uz jako bitnu napomenu da ja uvek šetam kada slušam. Sedenje kući i slušanje ne ide. Lakše tj. brže je čitati. Međutim, kada čovek šeta, dovodi sebe u stanje smirenosti i koncentracije u kome sporije ali življe doživljava reči i slike koje te reči tvore. Osećanja mu lakše pridolaze. Okolina oko njega postaje življa i zagonetnija. Naravno, ovo podrazumeva tihu, mirnu okolinu, bez spoljašnjih agresora (automobili, semafori, biciklisti gomna). Za mene su to Ada i Košutnjak, osim leti.
Senekina Pisma prijatelju (Audible produkcija) je nešto što bih ti na primer preporučio u audiobook formatu. To ti je baš onako gospocko.
.
Senekina Pisma prijatelju (Audible produkcija) je nešto što bih ti na primer preporučio u audiobook formatu. To ti je baš onako gospocko.
.
_____
~~~~~
- Post n°982
Ovo je zapravo odlična ideja koja mi iz nekog razloga nije pala na pamet. Hvala puno.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°983
Летећи Полип wrote:Pa jebi ga sad. Sudeći fo fikretu to je izgleda subjektivno, pošto sam ČDVa preslušao iz jednog slušanja. Kružio sam oko Ade dok je nisam završio (6 sati). Lavkreft je idealan za slušanje, i uopšteno ta gockija književnost - Poove pripovetke, Drakula... Onda, Balard je odličan u audio book formatu. Orvel je idealan. Pogotovo njegova non-fikcija. Ko da je skrojeno za šetanje i slušanje. Seneka, Montenj, Kris Hedžez. To sve sad zavisi od ukusa. Opet, uz jako bitnu napomenu da ja uvek šetam kada slušam. Sedenje kući i slušanje ne ide. Lakše tj. brže je čitati. Međutim, kada čovek šeta, dovodi sebe u stanje smirenosti i koncentracije u kome sporije ali življe doživljava reči i slike koje te reči tvore. Osećanja mu lakše pridolaze. Okolina oko njega postaje življa i zagonetnija. Naravno, ovo podrazumeva tihu, mirnu okolinu, bez spoljašnjih agresora (automobili, semafori, biciklisti gomna). Za mene su to Ada i Košutnjak, osim leti.
.
Vjerovatno da ovako može. nisam nikad slušao u šetnji već pustim kao pozadinski zvuk dok nešto radim,
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°984
Razumevam vaše sentimente jer slušam podcaste dok sam pomenuti agresor u kolima, posebno kad vozim dugo u komadu, to funkcioniše, long live Jao Mile, Homebrew Pop Depra i viđeniji industry updates. Probao sam i par audio knjiga, ali teško se zadržim u kontekstu nakon što nešto pogledam u mjutovanu navigaciju, napušim crni Superb, stanem na pumpirampigranici, prokunem Škodu Favorit, ispratim da li je sokoćalo reklo beep... a kada sam u prirodi, stvarno preferiram tišinu.
- Post n°985
It's radio. You have discovered a radio.
_____
~~~~~
- Post n°986
Касмокотог, оних тридесетак пута док сам у овом веку ишао пешке на посао, што је било кад год ми кажу да има да се нацртам на Менхетну наредна три-четири дана, ако и шеф није био ту па да одседнемо у истом хотелу, носио сам диск плаџер (јер ајпод је постојао тек годину две и био безобразно скуп, мали мекани се исто курчио са неким сокоћалом, значи плаџер од 30$ је сасвим добар, само треба мало већи џеп)... Доживљај је надреалан, шетам Петом и слушам Дас лихт фром Каиро па онда Леб & Соул.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°987
U širem izboru za #NIN-ovu nagradu 38 romana https://t.co/FcUI1Tel9B pic.twitter.com/GFWmm9z3qO
— Seecult portal (@SEEcult) January 3, 2024
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°988
https://www.kurir.rs/zabava/kultura/4335440/tabasevic-se-povukao-iz-trke-za-vitalovu-nagradu?utm_source=kurir_android&utm_medium=app_android&utm_campaign=kurir_share_counter&fbclid=IwAR2h3WRPKwRifx4L3ZUpXuoJRFjQxKgsbtEr1h8K3PqMs2SXwkAMt4VhvvU
amber & dzoni kakve zasluzujemo
amber & dzoni kakve zasluzujemo
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°989
Sad dosao da okacim ona mu je valjda bivsa devojka bas bedno
- Post n°990
Nasilnik.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°991
Ne bi čovek nikad rek'o.
- Post n°992
Ne može dečko da postigne ofanzivu na tri fronta:
http://www.seecult.org/vest/uzi-izbor-za-nagradu-beogradski-pobednik
http://www.seecult.org/vest/uzi-izbor-za-nagradu-beogradski-pobednik
_____
- Guest
- Post n°993
rujofil wrote:Sad dosao da okacim ona mu je valjda bivsa devojka bas bedno
Ne samo to:
beli listići wrote:Izdavac: Booka
Eva je snažna, nezavisna žena. Eva je žena koja voli. Eva je žena koja počinje da sumnja u sebe. Eva je žena koja razume i nalazi opravdanja. Eva je žena koja ćuti i krije modrice. A drugi ništa ne primećuju ili okreću glavu.
Smrtni ishod atletskih povreda je snažna, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost. Milica Vučković svoju junakinju potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i veruju da to što im se događa nije „tako strašno“.
- Post n°994
Ma da.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°995
Saga se nastavlja
https://nova.rs/kultura/tabasevic-o-bivsoj-devojci-milici-vuckovic-iz-ljubavi-sam-je-ucio-svemu-bio-dzentlmen-i-nisam-se-svetio-a-ona-je-o-meni-pisala-klevete/
https://nova.rs/kultura/tabasevic-o-bivsoj-devojci-milici-vuckovic-iz-ljubavi-sam-je-ucio-svemu-bio-dzentlmen-i-nisam-se-svetio-a-ona-je-o-meni-pisala-klevete/
- Post n°996
sve je to od prečitavanja tim vašim beletristikama koje bacaju u bedak zato strogo stručna literatura and chill
_____
Hong Kong dollar, Indian cents, English pounds and Eskimo pence
- Post n°997
Kakav Vucic od coveka.
(Ne Konjski, nego Tabasevic)
(Ne Konjski, nego Tabasevic)
_____
- Guest
- Post n°998
Ja bas volim da citam beletristiku a strucne knjige nek citaju moji podredjeni
- Post n°999
Ima struka i struka...
- Post n°1000
Baš ga triggeruje titula small dick energy pa je došodobjasni:
Odgovor pisca Vladimira Tabaševića urednici “Vremena” Sonji Ćirić povodom njenog teksta “'Džentlenski' potez jednog pisca”.https://t.co/iudd0Fahwm
— Vreme (@NedeljnikVreme) January 15, 2024
_____