Savremena domać(insk/ičk)a književnost
- Post n°676
Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost
Ја се дуго накањујем да узмем да читам Јингера. Вреди ли?
- Guest
- Post n°677
Quincy Endicott wrote:Ја се дуго накањујем да узмем да читам Јингера. Вреди ли?
+1
- Post n°678
Šta znam, meni uvek zabavni fašisti. Objektivno, ne znam. Smoran je malo, sklon i nekom hermetičnom izrazu. Ima onaj specijalni broj časopisa Gradac sa nekim njegovim probranim esejima, to je okej za prelistati. Gradac objavio i njegove pariske dnevnike, tu ima zanimljivih istorijskih tračeva (kako se kao oficir Vermahta družio sa Koktoom itd).
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°680
Da.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°681
pa zar nije pescanik objavljivao dalmatinski boravak u prevodu manitog kopica?
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°682
Moguće, potisnuo sam.
_____
- Post n°683
evo. ja inace strasno volim putopisnu knjizevnost.
https://pescanik.net/dalmatinski-boravak-i/
https://pescanik.net/dalmatinski-boravak-i/
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
- Post n°684
kad pomenu putopise nikako da pocnem lorensove etrurske naseobine, ali je zato magrisov dunav odlicna knjiga
- Guest
- Post n°685
Kalajićev omiljeni pisac, Jinger; Hića ga pustio kao Franko Salvadora Jelija. "Nijedna suvišna reč, svaka rečenica mu je na mestu, nećete naći nijedno opšte mesto...", pisao je Kalajić. Odem u biblioteku i uzmem ono s hridima, pa još nešto, kao i Unamunovo plakanje zbog besmisla postojanja, i Rilkeove krokije, zapamtio sam samo ono o tuberanu koji kašlje na hleb pa hrani pse, i u uznajmljenom stanu u tuđoj fotelji prija mu udubljenje koje je napravila druga, perutava glava. (Ili je to bio Klajst?)
Previše hvale unapred odmaže objektu čitanja i ja ne nađoh apsolytnu autentičnost kod Jingera. Najviše mi se dopala činjenica da se Ernst polivao ladnom vodom svakog jutra do 100.-og rođendana i da je bio čudak.
Unamuna, u požutelom ćiriličnom prevodu i sa štreberskim primedbama neke ucveljene duše, nisam dočitao.
Bio bi štos, vežba duha, odjednom, na kamare, overiti Selina, Malapartea i Jingera te "Na zaraslim stazama" od Maksa fon Sidova. "S olovkom u ruci", pa da vidim taj fašizam. "Do kraja noći" je tako dušu dala da je režira Elaja Kazan ili Hjuston.
Previše hvale unapred odmaže objektu čitanja i ja ne nađoh apsolytnu autentičnost kod Jingera. Najviše mi se dopala činjenica da se Ernst polivao ladnom vodom svakog jutra do 100.-og rođendana i da je bio čudak.
Unamuna, u požutelom ćiriličnom prevodu i sa štreberskim primedbama neke ucveljene duše, nisam dočitao.
Bio bi štos, vežba duha, odjednom, na kamare, overiti Selina, Malapartea i Jingera te "Na zaraslim stazama" od Maksa fon Sidova. "S olovkom u ruci", pa da vidim taj fašizam. "Do kraja noći" je tako dušu dala da je režira Elaja Kazan ili Hjuston.
- Guest
- Post n°686
Da ne bude da ja savetujem "nemoj Jingera", ovo je bio opis mojih mladalačkih pokušaja (ha ha) da svarim tog pisca, a krivica za neuspeh leži na meni. Rests on me. Odmara na meni.
- Post n°687
https://www.blic.rs/kultura/vesti/bregoviceva-vjestina-da-me-bespogovorno-slusa-je-nevjerovatna-12-ljudi-i-pojava-o/ryeq6c0
Na stranu sadržina... ali stil je tako banalan...
Sad, very sad (što bi rek'o brt Trmp)
Na stranu sadržina... ali stil je tako banalan...
Sad, very sad (što bi rek'o brt Trmp)
- Post n°688
šta čitaju literarni i drugi selebritiji za praznike
https://www.juznevesti.com/Kultura/Praznicna-stiva-po-preporuci-Marcela-Karanovica-i-Stojiljkovica.sr.html
Niški pesnik Zvonko Karanović ističe da "u romanocentričnom vremenu" u kome živimo mnoge važne knjige ostanu neprimećene, te napominje da svojim izborom želi da skrene pažnju na dela koja nisu romani, ali svojim kvalitetom i značajem svakako zaslužuju pažnju. Njegov prvi predlog je izbor iz poezije Novembar tela i kalendara En Sekston - izvanredne pesnikinje koja je počela da piše poeziju kao deo svoje psiho-terapije, a kaže da je dubinom i intenzitetom svojih uvida promenila tok američke ženske poezije.
Savetuje da se u praznično štivo uvrsti i Uzmimo jastoga i drugi eseji Dejvida Fostera Volasa. Karanović predlaže da se tokom praznika čitaju poezija, memoari, eseji; foto: JV
https://www.juznevesti.com/Kultura/Praznicna-stiva-po-preporuci-Marcela-Karanovica-i-Stojiljkovica.sr.html
Niški pesnik Zvonko Karanović ističe da "u romanocentričnom vremenu" u kome živimo mnoge važne knjige ostanu neprimećene, te napominje da svojim izborom želi da skrene pažnju na dela koja nisu romani, ali svojim kvalitetom i značajem svakako zaslužuju pažnju. Njegov prvi predlog je izbor iz poezije Novembar tela i kalendara En Sekston - izvanredne pesnikinje koja je počela da piše poeziju kao deo svoje psiho-terapije, a kaže da je dubinom i intenzitetom svojih uvida promenila tok američke ženske poezije.
Savetuje da se u praznično štivo uvrsti i Uzmimo jastoga i drugi eseji Dejvida Fostera Volasa. Karanović predlaže da se tokom praznika čitaju poezija, memoari, eseji; foto: JV
Dejvid Linč i Kristin Makena - Soba za snove u kome jedan od najznačajnijih režisera današnjice progovara o svom životu, idejama koje je sledio, preprekama s kojima se susretao u ostvarenju svoje vizije - još jedna je Karanovićeva preporuka, kao i Odabrane priče Džona Čivera.Iskošen, zabavan i originalan pogled na mnogobrojne teme (od književnosti do politike i pop kulture) potvrda su genija Fostera Volasa, prerano otišlog, poslednjeg klasika američke književnosti - priča Karanović.
U njegovoj top 5 listi našli su se i Razgovori Vilijama Barouza, za koji kaže da otkrivaju mnoge detalje iz života ove literarne i pop ikone, ali i o njegovim književnim postupcima, uzorima, odnosima s drugim, takođe veoma važnim piscima.27 odabranih priča reprezentativan je izbor iz opusa ovog dobitnika Pulicerove nagrade koga uz Hemingveja, Selindžera i Karvera smatraju najboljim američkim piscem kratkih priča 20. veka - ističe Karanović.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°689
Medjunarodni sajam knjiga u Sankt Peterburgu
- Post n°690
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°691
Mada Jugoslav Petrović (Straight Jackin), koji je bio tamo, kaže da je ovo neki bolid koji se privalio jer je štand bio prazan.
- Guest
- Post n°692
mnogo mi je tužno što je Valjarević potpisao za Lagunu.
- Post n°693
pa meni je drago da dobijemo njegov novi roman.
_____
- Post n°694
mislim on ima one koje izdrzava. ako mogu doslovce svi da potpisu s lagunom ne vidim zasto bih samo njemu to zamerao.
inace moj omiljeni domaci pisac.
inace moj omiljeni domaci pisac.
_____
- Guest
- Post n°695
i meni...čitaću, kupiću, ali mi je groteskno da postajemo zemlja sa jednom izdavačkom kućom.
naravno da mu ne zameram. samo bih voleo da je drugačije.
naravno da mu ne zameram. samo bih voleo da je drugačije.
- Admin
- Post n°696
:izbacuje prazan patron iz pistolja:
i meni to smeta narocito zato sto je neko njegovo prirodno staniste kod flavija ili tako nesto.
i meni to smeta narocito zato sto je neko njegovo prirodno staniste kod flavija ili tako nesto.
- Guest
- Post n°697
bukvalno je i meni Flavio prvi pao na pamet
- Admin
- Post n°698
pa on je do sada i bio kod flavija. odnosno ovaj mu je uradio ta reizdanja ali kapiram da to vise nije islo iz milion razloga. i sam flavio posustaje kao i drugi mali izdavaci.
zapravo laguna je sve progutala.
zapravo laguna je sve progutala.
- Post n°699
Васи удареничку значку... ради на два разбоја, води игру на оба гола одједном!
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°700
Gledam onu sliku njih dvojice i pomislih koliko su to dva sveta u jednom rukovanju...