Nisam mislio na Koelja, već na ovog što je predmet veoma detaljnog pretresa...otto katz wrote:kon shoneri wrote:
Hteo, ne hteo, moram da priznam da je prilično uspešan za nekog ko loše piše.
Zamisli šta bi tek napravio da piše dobro?
Voliš Coelha?
Savremena domać(insk/ičk)a književnost
- Post n°151
Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost
- Guest
- Post n°152
kon shoneri wrote:Hehe... opet delimično slepilo...Jordan Rivers wrote:meni nešto nije jasno.
ovo je pokušaj da se kvalitetom knjiga na polici dokaže da je neko vrstan pisac?
kako to tačno ide?
Ovo je samo adekvatan komentar na izjavu "pročitao lektiru i dva-tri stripa". Ali šta je babi milo...
Ono, uvek ostaje opcija da pisac ima gomilu stripova i knjiga u kući samo da bi ih slikao i stavljao te fotke na svoj fejsbuk profil.
To je verovatnije. Samo je skup sport. Verovatno ima i gomilu ploča koje ne sluša, a u garaži novi mercedes koji ne vozi...
Da li je moguće da gradiš celu tezu na osnovu pogrešno pročitane rečenice, koja glasi da je to književnost za ljude koji su pročitali lektiru i dva-tri stripa, a ne da je pisac toliko pročitao?
Inače može li mali disclaimer o tome sa koje pozicije nastupaš u ovoj raspravi? Ljubitelj pisca, obični trol, ili, čak, sam pisac?
- Post n°153
Ali primjenjljivo je i na njega, ne?kon shoneri wrote:Nisam mislio na Koelja, već na ovog što je predmet veoma detaljnog pretresa...otto katz wrote:
Voliš Coelha?
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°154
E a koji pisac je u pitanju? Dexa, tko?
_____
- Post n°155
@kon: mislim da ne govorimo fundamentalno istim jezikom. prvo niti sam ikada citao blic knjiga dodatak niti bi me interesovala velikiceva polica za knjige osim mozda fenomenoloski. drugo, ukoliko te dobro razumem, podlistak jednog tabloida je slao fotoreportera da fotografise police s knjigama poznatih pisaca (ili je iste izvlacio iz nekih public arhiva) kao neki vid promocije sto zapravo nije isto kao ovaj pretenciozni shelfie koji treba da bude krunski dokaz upitne erudicije jednog autora. trece, mene stojiljkovic zapravo ic ne zanima kao covek. on bi privatno mogao da bude kalajicevska fantazija sofisticiranog hiperborejca ali ispred nas je izneo konstantinovo raskrsce sto je ocajan roman.
Last edited by ostap bender on Fri Jul 31, 2015 11:32 am; edited 1 time in total
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°156
Da mogu da biram, bio bih ovo treće. Ali pošto je život surov, pretpostavljam da sam ovo drugo.Jordan Rivers wrote:kon shoneri wrote:
Hehe... opet delimično slepilo...
Ovo je samo adekvatan komentar na izjavu "pročitao lektiru i dva-tri stripa". Ali šta je babi milo...
Ono, uvek ostaje opcija da pisac ima gomilu stripova i knjiga u kući samo da bi ih slikao i stavljao te fotke na svoj fejsbuk profil.
To je verovatnije. Samo je skup sport. Verovatno ima i gomilu ploča koje ne sluša, a u garaži novi mercedes koji ne vozi...
Da li je moguće da gradiš celu tezu na osnovu pogrešno pročitane rečenice, koja glasi da je to književnost za ljude koji su pročitali lektiru i dva-tri stripa, a ne da je pisac toliko pročitao?
Inače može li mali disclaimer o tome sa koje pozicije nastupaš u ovoj raspravi? Ljubitelj pisca, obični trol, ili, čak, sam pisac?
A sad ti budi parlamentaran pa objasni isto. Sa koje pozicije nastupaš? Mrzitelj pisca, obični trol, bogtemazo, bivša piščeva riba?
- Post n°157
otto katz wrote:E a koji pisac je u pitanju? Dexa, tko?
muceni deksa.
- Post n°158
Jordan Rivers wrote:
Šta ste vi?
_____
- Post n°159
Ne verujem da su slali fotoreportere. Ali svaki drugi intervju domaćeg pisca ima za ilustraciju fotku gde je ovaj ispred police sa knjigama. Valjda novinari tako vole. Pa ne vidim zašto od toga treba prviti toliki big deal. Fudbaleri se slikaju sa loptom i u kopačkama, muzičari sa svojim instrumentima, slikari u ateljeu ispred štafelaja...ostap bender wrote:@kon: mislim da ne govorimo fundamentalno istim jezikom. prvo niti sam ikada citao blic knjiga dodatak niti bi me interesovala velikiceva polica za knjige osim mozda fenomenoloski. drugo, ukoliko te dobro razumem, podlistak jednog tabloida je slao fotoreportera da fotografise police s knjigama poznatih pisaca (ili je iste izvlacio iz nekih public arhiva) kao neki vid promocije sto zapravo nije isto kao ovaj pretenciozni shelfie koji treba da bude krunski dokaz upitne erudicije jednog autora. trece, mene stojiljkovic zapravo ic ne zanima kao covek. on bi privatno mogao da bude kalajicevska fantazija sofisticiranog hiperborejca ali ispred nas je izneo konstantinovo raskrsce sto je ocajan roman.
- Post n°160
ostap bender wrote:otto katz wrote:E a koji pisac je u pitanju? Dexa, tko?
muceni deksa.
Ama tko je Dexa, to pitam.
_____
- Post n°161
I zašto toliko mrzite našeg predsednika...otto katz wrote:Jordan Rivers wrote:
Šta ste vi?
- Post n°162
Jordan Rivers wrote:kon shoneri wrote:
Hehe... opet delimično slepilo...
Pritom je "lektira i dva-tri stripa" figure of speech. Odgovarati na to slikom police sa knjigama (na kojoj ima više od dva-tri stripa!), isto ja kao na tvrdnju da nemam ni prebijene banke u džepu, odgovarati fotografijom novčanice od sto dinara odande izvađene.
Na stranu što ova polica zapravo potvrđuje optužbu, kao što si i sam primetio, ovo je upravo ono o čemu sam govorio.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°163
Que?kon shoneri wrote:
I zašto toliko mrzite našeg predsednika...
_____
- Post n°164
Ima ovde nekih koji ga lično poznaju pa nek objasne...otto katz wrote:ostap bender wrote:
muceni deksa.
Ama tko je Dexa, to pitam.
- Post n°165
otto katz wrote:Jordan Rivers wrote:
Šta ste vi?
Kainov ožiljak, žene-nacisti, nacisti-bošnjaci-pederi, itd.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°166
Optužbu? Wow!William Murderface wrote:Jordan Rivers wrote:
Pritom je "lektira i dva-tri stripa" figure of speech. Odgovarati na to slikom police sa knjigama (na kojoj ima više od dva-tri stripa!), isto ja kao na tvrdnju da nemam ni prebijene banke u džepu, odgovarati fotografijom novčanice od sto dinara odande izvađene.
Na stranu što ova polica zapravo potvrđuje optužbu, kao što si i sam primetio, ovo je upravo ono o čemu sam govorio.
Ti si baš napržen na čoveka. Kakvo ti je to silno zlo naneo u životu sem što piše loše?
- Post n°167
Ko ga lično poznaje? Otkud znaš?kon shoneri wrote:
Ima ovde nekih koji ga lično poznaju pa nek objasne...
_____
- Post n°168
Još smo i homofobični? Strašno...William Murderface wrote:otto katz wrote:
Šta ste vi?
- Post n°169
kon shoneri wrote:Ne verujem da su slali fotoreportere. Ali svaki drugi intervju domaćeg pisca ima za ilustraciju fotku gde je ovaj ispred police sa knjigama. Valjda novinari tako vole. Pa ne vidim zašto od toga treba prviti toliki big deal. Fudbaleri se slikaju sa loptom i u kopačkama, muzičari sa svojim instrumentima, slikari u ateljeu ispred štafelaja...ostap bender wrote:@kon: mislim da ne govorimo fundamentalno istim jezikom. prvo niti sam ikada citao blic knjiga dodatak niti bi me interesovala velikiceva polica za knjige osim mozda fenomenoloski. drugo, ukoliko te dobro razumem, podlistak jednog tabloida je slao fotoreportera da fotografise police s knjigama poznatih pisaca (ili je iste izvlacio iz nekih public arhiva) kao neki vid promocije sto zapravo nije isto kao ovaj pretenciozni shelfie koji treba da bude krunski dokaz upitne erudicije jednog autora. trece, mene stojiljkovic zapravo ic ne zanima kao covek. on bi privatno mogao da bude kalajicevska fantazija sofisticiranog hiperborejca ali ispred nas je izneo konstantinovo raskrsce sto je ocajan roman.
mislim da gresis u ovom kostunicinskom ekskursu o radnim mestima i uniformama. na primer, znam dosta ljudi (pisaca & umetnika) koji to izbegavaju. stavise, znam mnoge koji nisu ni hteli da se slikaju ili govore za gloriju. mozda je to snobizam a mozda je i neko malo nepristajanje na nesto drugo. opet, jedno je inetrvju koji treba da konformira odredjenim medijskim normama (koje ukljucuju i basarijansko-cosicevsko pitanje upuceno the piscu 'sta ce biti s nama?') a drugo je ovo sto ti radis. branis jedan roman policom knjiga.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°170
Otto, odgovorih ti na pogrešan post, ali kontaš.
_____
- Post n°171
William Murderface wrote:
Ona luda predstava što je bila u Šapcu, to? O, ako je to, pa ono je suho zlato. Dijamanti.
_____
- Post n°172
To.
_____
- Post n°173
znas kako kaze alan mur: kada sam bio mali citao sam puno marvela pa sam verovao da je biti sepav ili slep karakterizacija. ovi kainovci su zapravo ostisli korak dalje marvel-style: biti bosnjak i peder je vec karakterizacija.
_____
- Guest
- Post n°174
kon shoneri wrote:Da mogu da biram, bio bih ovo treće. Ali pošto je život surov, pretpostavljam da sam ovo drugo.Jordan Rivers wrote:
A sad ti budi parlamentaran pa objasni isto. Sa koje pozicije nastupaš? Mrzitelj pisca, obični trol, bogtemazo, bivša piščeva riba?
Naravno. Nastupam sa pozicije nekoga ko je očekivao više od Stojiljkovića. "Raskršće" je moglo biti bolji palp roman, da se nije rasplinulo u preteranoj ambiciji, da se nije pokušalo natrpati apsolutno sve unutra, uz nabijanje nogom da može da se zatvori. Urednička intervencija bi to sredila.
Nakon čitanja "Raskršća", poverovao sam da je autor na tragu palp zanata i da bi mogao da se ustoliči kao prvi pravi srpski pisac airport paperback romana. To za mene nije pežorativan pojam. Umesto toga, usledile su "Duge noći i crne zastave", gde se problemi samo množe. Likovi su pamfletski drveni, gubi se humor, ostaje ziceraška eksploatacija srednjovekovnih klišea.
E tu sam već izgubio nadu.
Inače ton koji si dao razgovoru podseća na sitničave prepirke sa foruma Znak Sagite, nisam ja toliko vičan tome, niti sam sklon da menjam mišljenje o knjizi zbog toga što je čitana ili zbog toga što je hvali Kokan Mladenović, čitanje je za mene samotna aktivnost u kojoj donosim inokosne zaključke. Kada Stojiljković napiše novu, bolju knjigu, onda ću reći da je bolji pisac. Sadržaj njegove police je potpuno irelevantan.
Last edited by Jordan Rivers on Fri Jul 31, 2015 11:48 am; edited 1 time in total
- Post n°175
Pa na osnovu prethodnih postova na ovoj temi. Odemo mi u kafić, a tamo Deksa, pa Deksa ovo, Deksa ono, pa čitamo zajedno, pa pijemo zajedno... pa Deksa ia menjamo stripove... pa Deksa mi kupio burek... ja i Deksa ortaci... Istovremeno se ostali pitaju who the fuck is Dexa i kako to da ga svi zovu nadimkom kao da su s njim išli u zabavište?otto katz wrote:Ko ga lično poznaje? Otkud znaš?kon shoneri wrote:
Ima ovde nekih koji ga lično poznaju pa nek objasne...
Zanimljiv fenomen. Patološki pomalo. Ima u Mihizovoj "Autobiografiji o drugima" malo o tome. To su ti oni tipovi što Basaru zovu "Bas", Dragana Velikića "Drakče" ili "Gagi", Matiju Bećkovića "Bećko"...
Zanimljivo je čitati takve stvari.