Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

VAKCINA

kondo

VAKCINA - Page 34 Empty Re: VAKCINA

Post by kondo Mon Feb 15, 2021 11:50 am

šta god mislili, ne verujem da bi laprdali o 40+k fajzera nedeljno, 250k AZ koji stižu, rusima. sve zajedno tu na gomili ima više nego što nam treba. 

previđate da nemamo izabrane vakcine za sve koji su rekli fajzer, sumnjam da na tu stranu ide odgovor na aktuelni problem.

previđate da su se neki i predomislili i da neće vakcinu

previđate da su neki ušli na divlje a sistem ih verovatno nije registrovao na ispravan način pa se vode kao nevakcinisani.

itd.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    lalinea

Post by lalinea Mon Feb 15, 2021 11:52 am

Sotir wrote:Дај објасни шта то покушаваш да објасниш

Да ли ће вакцине засноване само на с протеину (са различитим методима примене) имати сличан пад ефективности према новом соју?
    ne, jer bezobzira sto se zasnivaju na istom proteinu, ne izazivaju svi tipovi vakcina isti imuni odgovor to start with.

Jedan protein ne znaci jedan epitop (deo proteina za koji se vezuje monoklonalno antitelo), naprotiv: jedan protein = vise epitopa, pa ako vakcina izaziva 'uspesniji' imuni odgovor, mozes npr da ocekujes i vise antitela na taj jedan protein, laicki receno. plus razlicit t-cell odgovor. ako hoces manje laicki 'dokaz' da vakcine zasnovane na istom proteinu ne izazivaju isti imuni odgovor: postoji nesto sto se zove heterologous prime boost, tj bustovanje imunog odgovora davanjem kombinacije kompatibilnih vakcina (iako su recimo obe vakcine zasnovane 'samo' na S proteinu). ako hoces da citas o tome, evo. ako procitas onaj rad linkovian u clanku na koji sam se nadovezala, videces da kad su testirali 17 monoklonalnih antitela iz fajzer/moderna seruma, valjda 14 njih gubi donekle ili potpuno moc neutralizacije. ali kad testiras ceo serum pad neutralizacije je mali.

zato ti od pocetka pricam da su tvoje tvrdnje tipa "zasto svi trce da dobiju fajzer dok je juznoafrikanac pred vratima, sta to oni znaju sto mi ne znamo" ili "pasce efikasnost vakcine 6 puta jer je toliko pao neki titar u nekoj studiji a sve te vakcine imaju isti protein"... i slicno, preuranjene i neosnovane. jedino sto sada znamo sa nekom 'likely' verovatnocom je da ce trebati update vakcine u nekom trenutku u buducnosti, kao za grip, ako se nastavi ovaj trend mutacija, ali u trenutnoj situaciji najverovatnije ne.

Sotir wrote:То да и те вакцине не задржавају одређени ниво ефикасности нико није тврдио и немој опет да учитаваш.

Једино је питање колики ће бити пад, јер су испитивања тек прелиминарна.
    pa drago mi je da si revidirao stav, ali nemoj sad kao MNE: "kad sam rekao 'pola' nisam bas mislio 'pola'". vazi.

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 15, 2021 12:02 pm

Hans wrote:Gad veli da su vakcinisali oko polovine zainteresovanih Beograđana. Pod uslovom da ipak u navedeni broj nije umetnuo i revakcinisane.
    On za 360 000 tvrdi da je dobar odziv.VAKCINA - Page 34 2729202060 

Sa B92

U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 189.000 građana, a revakcinisano oko 36.000, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Beogradskom sajmu gde se i danas, na državni praznik Sretenje, vrši revakcinacija sugrađana.

Naveo je da je, osim toga, oko 360.000 Beograđana prijavljeno za vakcinaciju što znači da je odziv za vakcinaciju u glavnom gradu veoma dobar.

IMHO, "dobar odziv" je onaj koji ide u korak sa zalihama vakcina.
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Feb 15, 2021 12:15 pm

Marius Lăcătuș wrote:
    ficfiric wrote:A pre nego sto pocne prinudno vakcinisanje, planirali se vakcinisanje onih koji su se sami prijavili?

kad stigne ono što ste zaokružili (pod uslovom da niste menjali)

Cak i kad je izabrana opcija "daj sta bilo"?

_____

Uprava napolje!

boomer crook

Post by boomer crook Mon Feb 15, 2021 12:20 pm

lalinea wrote:
    Sotir wrote:Дај објасни шта то покушаваш да објасниш

Да ли ће вакцине засноване само на с протеину (са различитим методима примене) имати сличан пад ефективности према новом соју?
    ne, jer bezobzira sto se zasnivaju na istom proteinu, ne izazivaju svi tipovi vakcina isti imuni odgovor to start with.

Jedan protein ne znaci jedan epitop (deo proteina za koji se vezuje monoklonalno antitelo), naprotiv: jedan protein = vise epitopa, pa ako vakcina izaziva 'uspesniji' imuni odgovor, mozes npr da ocekujes i vise antitela na taj jedan protein, laicki receno. plus razlicit t-cell odgovor. ako hoces manje laicki 'dokaz' da vakcine zasnovane na istom proteinu ne izazivaju isti imuni odgovor: postoji nesto sto se zove heterologous prime boost, tj bustovanje imunog odgovora davanjem kombinacije kompatibilnih vakcina (iako su recimo obe vakcine zasnovane 'samo' na S proteinu). ako hoces da citas o tome, evo. ako procitas onaj rad linkovian u clanku na koji sam se nadovezala, videces da kad su testirali 17 monoklonalnih antitela iz fajzer/moderna seruma, valjda 14 njih gubi donekle ili potpuno moc neutralizacije. ali kad testiras ceo serum pad neutralizacije je mali.

zato ti od pocetka pricam da su tvoje tvrdnje tipa "zasto svi trce da dobiju fajzer dok je juznoafrikanac pred vratima, sta to oni znaju sto mi ne znamo" ili "pasce efikasnost vakcine 6 puta jer je toliko pao neki titar u nekoj studiji a sve te vakcine imaju isti protein"... i slicno, preuranjene i neosnovane. jedino sto sada znamo sa nekom 'likely' verovatnocom je da ce trebati update vakcine u nekom trenutku u buducnosti, kao za grip, ako se nastavi ovaj trend mutacija, ali u trenutnoj situaciji najverovatnije ne.

Sotir wrote:То да и те вакцине не задржавају одређени ниво ефикасности нико није тврдио и немој опет да учитаваш.

pa drago mi je da si revidirao stav, ali nemoj sad kao MNE: "kad sam rekao 'pola' nisam bas mislio 'pola'". vazi.

VAKCINA - Page 34 10123c5053cd16c4074c2388f36dc475

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Feb 15, 2021 12:22 pm

Hm, sad gledam  prijavu koja je popunjena u januaru

Исказујем интересовање да примим било који тип вакцине за који Агенција за лекове и медицинска средства потврди безбедност, ефикасност и квалитет и изда дозволу за употребу лека.

Vidim da nije izabrano "bilo koji" vec "bilo koji tip za koji je izdata dozvola". Ok, cekajmo dalje

_____

Uprava napolje!

kondo

Post by kondo Mon Feb 15, 2021 12:31 pm

Ozbiljno pitanje

Da li aritmija i lupanje srca mogu biti sajd efekti kineske vakcine?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    rumbeando

Post by rumbeando Mon Feb 15, 2021 12:46 pm

Jutros na Pinkovom novom kanalu Vesti (zamenjuje Pink 3) emitovan ćirilični slajd (što znači da ga verovatno nisu oni pravili) po kome je u Srbiji broj vakcinacija tj. datih doza dosad 847.892.

VAKCINA - Page 34 QOJphus
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 15, 2021 12:50 pm

Au kakvu kvrgu imam na mestu vakcine. Druga doza ima dobar rad, vrlo je dinamično od subote i sviđa mi se to.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Feb 15, 2021 1:05 pm

Ja nisam imao/nemam apsolutno nista. Ne mogu sa sigurnoscu da procenim ni tacno mesto na ramenu gde su me bocnuli.

Elem, tasta prijavljuje blago povisenu teperaturu i bol u ruci nakon prve doze Sputnjika. Ali vec drugi dan nakon primanja se oseca sasvim normalno.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 15, 2021 1:40 pm

Marius Lăcătuș wrote:Ozbiljno pitanje

Da li aritmija i lupanje srca mogu biti sajd efekti kineske vakcine?

Pretisak moze, ovo ne znam
    lalinea

Post by lalinea Mon Feb 15, 2021 5:55 pm

Jos dobrih vesti iz Izreala: https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-israel-vaccine-idUSKBN2AE0Q0

(Nije peer-reviewed, ali se poklapa sa peer-reviewed rezultatima klinickih studija VAKCINA - Page 34 2849097393 )

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Feb 15, 2021 6:00 pm

VAKCINA - Page 34 3579118792

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Sotir

Post by Sotir Mon Feb 15, 2021 8:08 pm

lalinea wrote:
    Sotir wrote:Да ли ће вакцине засноване само на с протеину (са различитим методима примене) имати сличан пад ефективности према новом соју?

Jedan protein ne znaci jedan epitop (deo proteina za koji se vezuje monoklonalno antitelo), naprotiv: jedan protein = vise epitopa, pa ako vakcina izaziva 'uspesniji' imuni odgovor, mozes npr da ocekujes i vise antitela na taj jedan protein, laicki receno. plus razlicit t-cell odgovor. ako hoces manje laicki 'dokaz' da vakcine zasnovane na istom proteinu ne izazivaju isti imuni odgovor: postoji nesto sto se zove heterologous prime boost, tj bustovanje imunog odgovora davanjem kombinacije kompatibilnih vakcina (iako su recimo obe vakcine zasnovane 'samo' na S proteinu). ako hoces da citas o tome, evo. ako procitas onaj rad linkovian u clanku na koji sam se nadovezala, videces da kad su testirali 17 monoklonalnih antitela iz fajzer/moderna seruma, valjda 14 njih gubi donekle ili potpuno moc neutralizacije. ali kad testiras ceo serum pad neutralizacije je mali.

ЛаЛинеа пре двадесет дана:

lalinea wrote:ali... nije stvar u podacima, vec u principu rada ruske vakcine. da bi nesto imalo veci efekat na mutirane sojeve mora da ima neku raznovrsnost u antitelima na sars-cov-2 virus. ruske dve doze to nemaju, dobijas potpuno isti kod za sars-cov-2 spike protein u obe doze. ono sto se razlikuje je kako ti ga dostavljaju (taj lanac DNK u vakcini), tj tvojim celijama - jedna doza jedan vektor, druga drugi, a da bi povecali sansu da vec nemas imunintet na sam vektor, jer ako imas, nista od dostavljanja DNK i razvijanja imuniteta na sars-cov-2.  nema nikakvog osnova da se ruske dve doze porede sa npr inaktiviranim virusom kad je u pitanju potencijal da se pokriju nove mutacije.
    Cela slika oko efikasnosti vakcina na nove sojeve je, naravno, mnogo slozenija, tj vrlo je moguce da sve trenutne vakcine imaju sasvim zadovoljavajucu efikasnost jer antitela ne rade bas na nukleotid-za-nukleotid principu. Ali ako pricamo o tome kako koji tip vakcina radi, ruska vakcina nema nikakav veci potencijal da pokriva nove mutacije od fajzera, npr.

Кад сам те замолио да објасниш на шта мислиш, имао сам у виду ову твоју ранију поруку.
    Мени се чини да су ове твоје две тврдње у супротности - прво тврдиш да вакцине морају да имају разноликост у антителима да би имале јачи одговор на вирус, а сад да не морају, зависи и од вакцине.
    У чему је разлика? Онда смо дискутовали о Спутњику, а сад о Фајзеру? Личи да је то.

Наравно да нисам ревидирао став.
    Тврдњу да опада ефикасност вакцина заснивам на тестирањима Новавакса и Астра Зенеке у Јужној Африци, какав црни титар у некој студији??
    lalinea

Post by lalinea Mon Feb 15, 2021 8:40 pm

Sotir wrote:
    lalinea wrote:

Jedan protein ne znaci jedan epitop (deo proteina za koji se vezuje monoklonalno antitelo), naprotiv: jedan protein = vise epitopa, pa ako vakcina izaziva 'uspesniji' imuni odgovor, mozes npr da ocekujes i vise antitela na taj jedan protein, laicki receno. plus razlicit t-cell odgovor. ako hoces manje laicki 'dokaz' da vakcine zasnovane na istom proteinu ne izazivaju isti imuni odgovor: postoji nesto sto se zove heterologous prime boost, tj bustovanje imunog odgovora davanjem kombinacije kompatibilnih vakcina (iako su recimo obe vakcine zasnovane 'samo' na S proteinu). ako hoces da citas o tome, evo. ako procitas onaj rad linkovian u clanku na koji sam se nadovezala, videces da kad su testirali 17 monoklonalnih antitela iz fajzer/moderna seruma, valjda 14 njih gubi donekle ili potpuno moc neutralizacije. ali kad testiras ceo serum pad neutralizacije je mali.

ЛаЛинеа пре двадесет дана:

lalinea wrote:ali... nije stvar u podacima, vec u principu rada ruske vakcine. da bi nesto imalo veci efekat na mutirane sojeve mora da ima neku raznovrsnost u antitelima na sars-cov-2 virus. ruske dve doze to nemaju, dobijas potpuno isti kod za sars-cov-2 spike protein u obe doze. ono sto se razlikuje je kako ti ga dostavljaju (taj lanac DNK u vakcini), tj tvojim celijama - jedna doza jedan vektor, druga drugi, a da bi povecali sansu da vec nemas imunintet na sam vektor, jer ako imas, nista od dostavljanja DNK i razvijanja imuniteta na sars-cov-2.  nema nikakvog osnova da se ruske dve doze porede sa npr inaktiviranim virusom kad je u pitanju potencijal da se pokriju nove mutacije.
    Cela slika oko efikasnosti vakcina na nove sojeve je, naravno, mnogo slozenija, tj vrlo je moguce da sve trenutne vakcine imaju sasvim zadovoljavajucu efikasnost jer antitela ne rade bas na nukleotid-za-nukleotid principu. Ali ako pricamo o tome kako koji tip vakcina radi, ruska vakcina nema nikakav veci potencijal da pokriva nove mutacije od fajzera, npr.

Кад сам те замолио да објасниш на шта мислиш, имао сам у виду ову твоју ранију поруку.
    Мени се чини да су ове твоје две тврдње у супротности - прво тврдиш да вакцине морају да имају разноликост у антителима да би имале јачи одговор на вирус, а сад да не морају, зависи и од вакцине.
    У чему је разлика? Онда смо дискутовали о Спутњику, а сад о Фајзеру? Личи да је то.
    Meni lici da ti ne razumeš sta pise u ta dva posta. Taj post od pre 20 dana si izvukao iz konteksta - to je bio direktan odgovor na tvoju tvrdnju da sputnjik zbog dva razlicita vektora u dve doze ima vece sanse da mu manje opadne efikasnost nego vakcine koje su u obe doze iste, ukljucujuci i fajzer, a usred price o poredjenju inaktiviranih vakcina sa onim sa 'samo' spike proteinom. A to prosto nije tacno.  Poslednji pasus tog starijeg posta ti upravo to razjasnjava.
    Sotir wrote:
    Наравно да нисам ревидирао став.
    Тврдњу да опада ефикасност вакцина заснивам на тестирањима Новавакса и Астра Зенеке у Јужној Африци, какав црни титар у некој студији??
    Jok i nisi. Od "sto iko juri da se vakcinise fajzerom" i " definitivno ce mnogo opasti efikasnost" do "opasce ali je pitanje koliko". I opet te pitam na osnovu cega poredis novavax sa recimo sputnjikom ili fajzerom, a bez ikakvih podataka o direktnom poredjenju?

_____
    lalinea

Post by lalinea Mon Feb 15, 2021 9:03 pm

Sotire, sad sam se i ja vratila malo unazad: na strani 23 mozes da proveris svoje tvrdnje o ocekivanom "definitivnom visetrukom padu efikasnosti", a malo ranije i o ocekivanom 6x padu efikasnosti jer titar... Ti citas brojeve i izvlacis zakljucke bez razumevanja.

(Btw, ako mislis da ja imam nesto protiv vakcina na nacionalno-ideolskoj osnovu, onda tek pojma nemas o cemu pricas. Sputnjik je objavio podatke iz trece faze koji pokazuju da je jako efektivna vakcina. Ali nema nikakve osnove, jos uvek, da tvrdis da je za nove sojeve bolja od fajzera/moderne/novavax/sinofarma...)

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 15, 2021 9:24 pm

nemojte se svađati, danas je dan državnosti
    lalinea

Post by lalinea Mon Feb 15, 2021 9:31 pm

Danas je Presidents' Day.

_____
    Sotir

Post by Sotir Mon Feb 15, 2021 9:32 pm

Хајде да поновимо...
    Астра Зенека је објавила пад ефикасности и до 10%. То је пад до неких 6х.

Новавакс је у Енглеској објавио ефикасност од преко 90%.
    У Јужној Африци је објавио ефикасност од 60%, (односно 49% ако се рачунају и оболели од сиде).
    Тестирање је вршено до половине јануара. Нови сој је идентификован у децембру.
    Сада је у Јужној Африци нови сој заступљен са око 90%. 
    Оно што је велико питање са колико је нови сој био заступљен кад је вршено испитивање.
    Ако је био заступљен са 60% - имаћемо дупли пад ефикасности према новом соју. 

На основу тога закључујем да вакцине које раде само са С протеином могу да имају вишеструки пад у ефикасности.
    lalinea

Post by lalinea Mon Feb 15, 2021 9:41 pm

Sotir wrote:Хајде да поновимо...
    Астра Зенека је објавила пад ефикасности и до 10%. То је пад до неких 6х.

Новавакс је у Енглеској објавио ефикасност од преко 90%.
    У Јужној Африци је објавио ефикасност од 60%, (односно 49% ако се рачунају и оболели од сиде).
    Тестирање је вршено до половине јануара. Нови сој је идентификован у децембру.
    Сада је у Јужној Африци нови сој заступљен са око 90%. 
    Оно што је велико питање са колико је нови сој био заступљен кад је вршено испитивање.
    Ако је био заступљен са 60% - имаћемо дупли пад ефикасности према новом соју. 

На основу тога закључујем да вакцине које раде само са С протеином могу да имају вишеструки пад у ефикасности.
    Od definitivnog visestrukog pada si stigao do "mogu da imaju". Mogu da imaju i pad od 28x, sve je moguce... A mogu da imaju i recimo pad od 15%.

A zasto AZ i novavax koje obe rade samo sa s proteinom, ali su dva različita tipa vakcina, imaju tako razlicit pad efikasnosti? I kako ti to daje bilo kakve podatke o mRNA vakcinama i njihovom potencijalnom padu, kad su one pak treci tip vakcina?

_____
    rumbeando

Post by rumbeando Mon Feb 15, 2021 9:47 pm

Fajzer rekô da im se fućka za nove varijante i neće praviti novu vakcinu jer ne vide pad efikasnosti.

Sotir

Post by Sotir Mon Feb 15, 2021 9:49 pm

Да се вратимо на конструктивност...

Вакцинација у Израелу, досад је вакцинисано са једном или две дозе око 3,9 милиона грађана. (од тога скоро 3 милиона са две дозе)

Око 6,2 милиона грађана је старије од 16 година. Један део грађана не може да се вакцинише из медицинских разлога, а у овој фази не вакцинишу особе прележале од вируса (720 хиљада). Теоретски, можемо да рачунамо да је за вакцининацију одређено око 5,2 милиона грађана у овој фази.

Брзина вакцинације је опала, иако сад вакцинишу све без ограничења.
    Претходне две недеље је био просек око 55 хиљада дневно.

Ако наставе истим темпом и наредне две недеље, вакцинисаће 90% људи (можемо очекивати да око 10% грађана неће хтети да се вакцинише) који могу да се вакцинишу у овој фази.
    А за месец дана - крај марта - ће сви они добити и другу дозу и развити пун имунитет.

Тада би ширење вируса требало да се драматично смањи.
    Могло би да се шири у оним срединама које масовно нису хтеле да се вакцинишу.
    boomer crook

Post by boomer crook Mon Feb 15, 2021 10:54 pm

ja mislim da AZ nije objavila toliki pad vec je to neko JAR istrazivanje na 1000 ispitanike.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 15, 2021 11:03 pm

Miroslav Ćiro Blažević dao je hrvatskim medijima zanimljiv intervju u kom je ispričao iskustvo vakcinisanja protiv korona virusa.

Novinari portala "24 sata" su želeli da saznaju da li su istiniti navodi da se 86-godišnji Blažević vakcinisao preko reda u Zagrebu, a dobili su potpuno neočekivan odgovor:

- Nisam se ugurao preko reda, ne želim! Da jesam, sad bi mi ti je..o mater, kazao je Blažević i poručio da je vakcinu primio u Srbiji, i to rusku - Sputnik V.

Blažević je potom krenuo detaljno da priča o vakcini, usput se šaleći, i uz dosta karikiranja:

- Lepo sam tamo otišao kad sam već mogao, i mogu ti reći, svakoga dana kad se pogledam u ogledalo, sve si više sličim na Putina! Raste ta lepa plava kosa, baš je divna, još samo da izvežbam njegov pogled, i to je to, šali se Blažević nakon što je u Srbiji pre desetak dana, kaže, dobio rusku vakcinu.

Blažević će uskoro morati ponovo u našu zemlju na drugu dozu vakcine, gde se ponovo našalio:

- Ništa dvaput, ne idem više. Izvadili su mi tamo i krv da vide kako sam reagovao na vakcinu, valjda test na antitela. Čuj, kako sam reagovao - tako da svako malo i bradu moram podšišati, raste k’o u Draže...
    bela maca

Post by bela maca Mon Feb 15, 2021 11:04 pm

pa jbt kako preko reda kad ima 86 godina?!

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 7:56 pm