by lalinea Mon Feb 15, 2021 11:52 am
Sotir wrote:Дај објасни шта то покушаваш да објасниш
Да ли ће вакцине засноване само на с протеину (са различитим методима примене) имати сличан пад ефективности према новом соју?
ne, jer bezobzira sto se zasnivaju na istom proteinu, ne izazivaju svi tipovi vakcina isti imuni odgovor to start with.
Jedan protein ne znaci jedan epitop (deo proteina za koji se vezuje monoklonalno antitelo), naprotiv: jedan protein = vise epitopa, pa ako vakcina izaziva 'uspesniji' imuni odgovor, mozes npr da ocekujes i vise antitela na taj jedan protein, laicki receno. plus razlicit t-cell odgovor. ako hoces manje laicki 'dokaz' da vakcine zasnovane na istom proteinu ne izazivaju isti imuni odgovor: postoji nesto sto se zove heterologous prime boost, tj bustovanje imunog odgovora davanjem kombinacije kompatibilnih vakcina (iako su recimo obe vakcine zasnovane 'samo' na S proteinu). ako hoces da citas o tome, evo. ako procitas onaj rad linkovian u clanku na koji sam se nadovezala, videces da kad su testirali 17 monoklonalnih antitela iz fajzer/moderna seruma, valjda 14 njih gubi donekle ili potpuno moc neutralizacije. ali kad testiras ceo serum pad neutralizacije je mali.
zato ti od pocetka pricam da su tvoje tvrdnje tipa "zasto svi trce da dobiju fajzer dok je juznoafrikanac pred vratima, sta to oni znaju sto mi ne znamo" ili "pasce efikasnost vakcine 6 puta jer je toliko pao neki titar u nekoj studiji a sve te vakcine imaju isti protein"... i slicno, preuranjene i neosnovane. jedino sto sada znamo sa nekom 'likely' verovatnocom je da ce trebati update vakcine u nekom trenutku u buducnosti, kao za grip, ako se nastavi ovaj trend mutacija, ali u trenutnoj situaciji najverovatnije ne.
Sotir wrote:То да и те вакцине не задржавају одређени ниво ефикасности нико није тврдио и немој опет да учитаваш.
Једино је питање колики ће бити пад, јер су испитивања тек прелиминарна.
pa drago mi je da si revidirao stav, ali nemoj sad kao MNE: "kad sam rekao 'pola' nisam bas mislio 'pola'". vazi.