by mstislaw Mon Nov 29, 2021 11:28 am
Stižem, stižem. Žilnik. Kako god da je urađeno, potrebno je overiti. "Kapetan Volkonogov" verujem da je prava rapsodija u bioskopu. Pomalo klišeiziran i sa nekim već viđenim stvarima, ali film vredan gledanja. "Izvan ovog sveta" je jedno interesantno kinesko viđenje zamišljene pandemije - solidan film, sa fino izvedenom radnjom. Ljudi iz Kine kažu - "ovoga u Kini nema"
tako da je to još jedan razlog za gledanje. Očekujem da vidim i tu "Konačnu slobodu" jer je Rogowski neko zbog koga vredi gledati čak i loš film. Iz Takmičarskog programa ću gledati da pogledam još i "Perje" i "Veliko kretanje", a "Opuštanje pesnica" ostavljam za kućnu varijantu. "Memorija" je odmah ubeležena za gledanje, a danas idem na "Kupe broj 6". "Petrov u gripu" ne mogu da uklopim, pa ostavljam za gledanju u okviru svoja četiri zida, a slično će biti i sa filmom "Povezi me". "Osveta je moja..." se mora pod obavezno uklopiti - svi koji su ga gledali kažu da se mora overiti, i da će biti svakakvih utisaka nakon filma. Dakle, to i "Sveti duh" su planirani, ali "Ludog boga" sam morao da otkažem jer mi je nešto iskrslo u rasporedu, ali bih i na to išao. "Benedetta" ostaje za kasniji odlazak u bioskop ili na FAF na bis. Na "Hrabrom Balkanu" je "Bratstvo" ispalo prilično dobro gde režiser dobro "sakriva" svoje namere ako ne znate ništa posebno o filmu pre gledanja. "Veneru..." ne mogu da stignem, ali bih je gledao, pa će ostati za kuću, a mislim da je za nepropuštanje "Zemlja toplih voda" "braće" Buharov, miljenika prošle garniture na Paliću, a pogledaću i "Mesec, 66 pitanja" koji pikiram još od početka godine. Iz ovoga što Perišić uređuje Gomes ide po već nekom defaultu, ali mi je strepnja dublja od nade (mada, to je Gomes), Lav Diaz je neko čiji filmovi imaju svoju najdublju draž gledanja u bioskopu, i drago mi je što se ovde toliko forsira - čovek je izmislio svoje vreme u kojem priča priče, i kao takav mi je veoma drag. "Pećina" druga Frammartina. Nastavio je tamo gde je stao sa prethodnim filmom pre više od 10 godina. Ovoga puta je napravio jedan hibridni film, vizuelno moćan, i isto se gleda bez prevoda. Izuzetno snimljen film. "Šta vidimo kada gledamo u nebo" me čeka za TV, a "Onodu" ne stižem jer mi nije bio u prioritetima, ali bih voleo da ga pogledam. Verovatno neću uspeti, ali "Dva sloja asfalta" bih takođe voleo da vidim i na bioskopskom ekranu. "Tabiju" isto ne stižem, ali ću je već negde "uhvatiti", a što se tiče ove Mreže jadranskih festivala, preporuke su "Malo telo", "Ljudski faktor" i naročito, ali naročito "Prirodno svetlo" dok film "Čuvar brata svoga" možete i zaobići. Odgledaću i "Kinofondacija" program, taman tu imam nešto prostora, a propustiću ovo što je Puriša uradio o Bećkoviću iako me iskreno uopšte ne zanima, ali to je Puriša.
Eto nekih crtica o ovogodišnjem izdanju...