Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PC tiranija

Janko Suvar

PC tiranija - Page 12 Empty Re: PC tiranija

Post by Janko Suvar Sun May 16, 2021 10:20 pm

Nisam nikad razmisljao o tome, verovatno je me nikaad niko nije silovao niti ce, a imam izvesnu simpatiju za sevdah, iako joj se opirem ovako intelektulno, nas put je nazad ka izbledelim vizantijskim freskama, ali eto nevoljno imam simpatiju osetim tu stvar,

Ocu rec nisam nikad razmisljao o tome, a bilo je prilike, ali "za njom Mujo zamandali vrata" ima stvarno jedan duboko mracan ton, kad se pogleda, savremenim, empaticnim okom.

edit: eto isto smo rekli nego ja serem tu, pa je duze trajalo PC tiranija - Page 12 1399639816

_____
    ????
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 16, 2021 10:42 pm

a ta balkanska narodnjačina u pesmama inače nije skoro cela o muškarcima koji opisuju kako su i gde i šta napadali i jebali dok su bili mladi
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 16, 2021 10:44 pm

Nije pesma o silovanju nego o tajnoj ljubavi jebemu sve. Izgubila je mahalsku čast, otud taj ton, sa time pesnik saoseća.

Ne verujem kako glupa i nategnuta interpretacija pesme, kakvo ignorisanje kulturnog konteksta.
    Notxor

Post by Notxor Sun May 16, 2021 10:54 pm

Realno. Zamandalio je vrata da sačuva njenu čast. Muški jaka interpretacija.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 17, 2021 12:53 am

možda ju je sačuvao od promaje
    lalinea

Post by lalinea Mon May 17, 2021 11:40 am

San Saba Songbird wrote:Nije pesma o silovanju nego o tajnoj ljubavi jebemu sve. Izgubila je mahalsku čast, otud taj ton, sa time pesnik saoseća.

Ne verujem kako glupa i nategnuta interpretacija pesme, kakvo ignorisanje kulturnog konteksta.
    +1

Meni je ovo pesma o zabranjenom ali zeljenom sexu.
    Ta oka zlata je ocigledno izgovor - mogla je i kod nekog ruznijeg da je kupi.
    "Prevari se" razumem u smislu "pokleknu iskusenju".
    A to sto je zamandalio vrata je samo jasan signal slusaocu sta se tu desava, tj nece se kupoprodavati zlato.
    Zasto mi je osecaj za filing takav a ne suprotan? Pa zato sto se nigde u textu ne insistira na njenoj cednosti/nevinosti/naivnosti, vec bas na njegovoj lepoti. Ona je namerno dosla bas kod njega, ostalo je stvar odluka u trenutku

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Mon May 17, 2021 12:52 pm

Zaključao je vrata da neko ne uđe.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 17, 2021 12:54 pm

https://www.indy100.com/news/train-announcement-nonbinary-laurence-fox-b1847509?
    plachkica

Post by plachkica Mon May 17, 2021 1:17 pm

Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon May 17, 2021 2:00 pm

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari Emir Suljagić je čovek koga poštujem i cenim njegov rad. Kritikovao je moj post o sevdalinki koja aludira na mračan položaj žene u patrijarhalnom društvu sledećim rečima: "Živiš u zemlji čiji su državljani dolazili vikendom u Bosnu da siluju maloljetne curice, jedan od glavnih aktera vlasti je zadrigla svinja kojoj se poslovično podvode maloljetnice i to na sat i po od Beograda, ali krenimo od sevdalinke lascivnog karaktera."
    Emir zna koliko puta i na koji način sam govorila o ratnim zločincima i zločinima silovanja Bošnjakinja, kao i o "zadrigloj svinji" Palmi, čije ime nisam preskočila da više puta pomenem u tekstovima koji ga osudjuju, tako da zna da "nisam KRENULA od sevdalinke".
    Ono što, čini mi se, ne zna, je da seksualno nasilje nema "lascivni karakter" i da je to opasna zabluda, ako stvarno to misli. A ako ne misli, onda neka silovanja jesu "lascivno ponašanje", a neka druga nisu, što je potpuno nerazumljivo za čoveka njegove misli, rada i ugleda.
    Mislim da je ipak po sredi nesporazum, jer bi inače bilo veliko razočararanje i dovelo u pitanje iskrenost i ostalih njegovih stavova.
    Istovremeno, povodom tog posta, imala sam odličnu diskusiju sa Bošnjačkim i drugim fejsbuk kolegama, kao i sa svim ostalim poznavaocima muzičkog žanra, istorijskih okolnosti i opusa pesnika Polovine.
    Postoji više mogućih scenarija po kojima se odvijao opevani dogadjaj - oka zlata je ogromna količina (nisam znala) tako da Fata nikako nije mogla nonšalantno zaista toliko da "traži" ili da "traži da kupi".
    Neki su pomenuli mogućnost da je Fata seksualna radnica - ali i seksualne radnice mogu (i često su) biti žrtve silovanja.
    Neko drugi da je to tajna šifra ljubavnika, kako dogovaraju seksualni čin, ali meni ne zvuči ubedljivo, jer u prodavnici nema nikog, osim njih dvoje, pa nemaju razlog da govore šifrirano.
    Mislim da je Dr Polovina, kao psihijatar i veliki poznavalac kulture sevdalinki, začeprkao po neizrecivom mraku, po onome kako se žena može kriviti da je sama sebi napravila belaj, jer da nije tražila Muju, da se nije polakomila na zlato, ne bi u magazu sama ni ulazila. On, svakako, to ne opravdava, već kao svevideći pripovedač, naizgled neutralno opevava dogadjaj koji ima šire metaforičko značenje.
    Tako da, niti je pesma lascivna, niti sam krenula od pesme, niti kazem, kako tabloidi tvrde, da veliča silovanje, nego diskutujem o kulturnom modelu naših krajeva, u kom smo svi rasli i svi vaspitavani da nema šta žena u magazi da traži sama, a kamoli da juri dečka po sedam dućana, jer će biti "žalosna joj majka".
    Nema razloga da me se na ovaj način vredja, dosta mi je i bez toga žalosna i meni majka. I to non stop.

_____
    ????
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 17, 2021 2:02 pm

Šta je ona sve učitala u jednostavan tekst...

Nego, samo da kažem da su se magaze katančile spolja a mandalile iznutra pomoću reze. Cela joj premisa počiva na tome da je to što je Mujo "zamandalio vrata" ograničavanje Fatine slobode. I kako ne razume da je "daj mi oku zlata" flertovanje...

Prvo, ovo je iživljavanje nad lirikom, a drugo, (ovo pročitati njenim vrskavim glasom) "mi žiiivimo u jednoj kulturi silovanja i kulturi normalizacije silovanja, hajmo zato sve razvodniti što se razvodniti može".

Last edited by San Saba Songbird on Mon May 17, 2021 2:07 pm; edited 1 time in total
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon May 17, 2021 2:03 pm

htela je oku zlata, šta je očekivala - primila je poklon sponzoruša, šta je očekivala?
    ušla je u magazu sama, šta je očekivala - sela je u kola noću muškarcu, šta je očekivala?
    tražila je muju po sedam dućana, šta je očekivala - volela je toga dečka, šta je očekivala?

_____
    ????
    Notxor

Post by Notxor Mon May 17, 2021 2:05 pm

@emir & bixy

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 17, 2021 2:07 pm

koji fajt te debilčine srbljanović nije kripl? samo što ona baulja tako, ko muva po govnima skače, nema svoj klasičan dvomeč i protivnika kao šešelj-čanak i slične nakaze iz debelog creva vučića.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 17, 2021 2:12 pm

Janko Suvar wrote:
    htela je oku zlata, šta je očekivala - primila je poklon sponzoruša, šta je očekivala?
    ušla je u magazu sama, šta je očekivala - sela je u kola noću muškarcu, šta je očekivala?
    tražila je muju po sedam dućana, šta je očekivala - volela je toga dečka, šta je očekivala?

Ne, Janko, ovo je ljubavna pesma, Fata nije mogla da očekuje oku zlata nego je uvodni razgovor bio flert i mala varka da se nađe sa Mujom i da se jebu. Hajde da pokušamo da izbacimo stupidni američki puritanizam iz tumačenja sevdalinki. Prilažem analizu Slavojke Kuljić Bratić.

PC tiranija - Page 12 Slavojka
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon May 17, 2021 2:16 pm

I kako ne izvaljujete da je BS klonirala polemiku oko pesme Baby, It's Cold Outside.
    Notxor

Post by Notxor Mon May 17, 2021 2:20 pm

Prevari se Suljagina Fata, prevari se, žalosna joj majka.
    Uđe Fata u magazu sama, za njom Mujo zamandali vrata.

Kako se prevarila ako je to i htela i zašto je nastradala? (žalosna majka)

_____
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon May 17, 2021 2:26 pm

Notxor wrote:Prevari se Suljagina Fata, prevari se, žalosna joj majka.
    Uđe Fata u magazu sama, za njom Mujo zamandali vrata.

Kako se prevarila ako je to i htela i zašto je nastradala? (žalosna majka)

Nije se perevarila, namjerno je tu, od početka traži naljepšeg bazardžana (Muju). Sve ostalo je igra kojoj je cilj ono što će se (na oobostrano zadovoljstvo) desiti iza zamandaljenih vrata.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Mon May 17, 2021 2:29 pm

Nisam znao za zen momente u sevdalinkama. 
    Pevaj "Prevari se Suljagina Fata, prevari se, žalosna joj majka", a misli "Pojeba se Suljagina Fata, pojeba se, vesela joj majka".
    Onda dobro.

edit: Podižem ulog. Mujo ne samo što je silovao, već je i ubio Fatu. Da su se pojebali, majka to ne bi znala, da ju je silovao, verovatno bi sakrili. Ubio ju je skot.

PC tiranija - Page 12 4101625831

Last edited by Notxor on Mon May 17, 2021 2:31 pm; edited 1 time in total

_____
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon May 17, 2021 2:31 pm

Notxor wrote:Nisam znao za zen momente u sevdalinkama. 
    Pevaj "Prevari se Suljagina Fata, prevari se, žalosna joj majka", a misli "Pojeba se Suljagina Fata, pojeba se, vesela joj majka".
    Onda dobro.

Lijepi li su mostarski ducani
    jos su ljepsi mladi bazerdzani
    jos su ljepsi mladi bazerdzani
    a najljepsi bazerdzan Mustafa

Haj, prosetala Suljagina Fata
    haj, prosetala do Mostara grada
    luta Fata po carsiji sama
    ona trazi Muju bazerdzana

Nadje Muju u sedmom ducanu
    hej, bolan, Mujo, daj mi oku zlata
    hej, bolan, Mujo, daj mi oku zlata

Haj, nemam, nemam, Suljagina Fato
    haj, danas, Fato, ja ne mjerim zlato
    tereziju nosili jarani
    pa se nesto terezija kvari
    nego udji, magaza ovamo
    uzmi zlata koliko ti drago
    hej, uzmi zlata koliko ti drago

Haj, prevari se Suljagina Fata
    haj, prevari se, zalosna joj majka
    udje Fata u magazu sama
    za njom udje Mujo, zamandali vrata
    hej, za njom Mujo zamandali vrata

Dakle, prošla je šest dućana sa ispravnim vagama ali tu nije htjela da pazari.

Last edited by fikret hadžiabdić on Mon May 17, 2021 2:32 pm; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Mon May 17, 2021 2:31 pm

"prevari se" i "žalosna joj majka" je zato što je bio zabranjen seks pre braka.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon May 17, 2021 2:33 pm

Somlói Galuska wrote:"prevari se" i "žalosna joj majka" je zato što je bio zabranjen seks pre braka.

U ovom slučaju nije čak ni to, samo ironično kićenje.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon May 17, 2021 2:37 pm

To je savrseno jasno. Potrebno je potpuni dekontekstualizovati pesmu da bi se stiglo do ovog tumacenja koje daje BS, pa joj povrh toga ucitati i danasnji kontekst u kojem je zenska zelja legitimna, a vanbracni seks uobicajen i neproblematican (i za zenu).

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    disident

Post by disident Mon May 17, 2021 2:39 pm

Erős Pista wrote:To je savrseno jasno. Potrebno je potpuni dekontekstualizovati pesmu da bi se stiglo do ovog tumacenja koje daje BS, pa joj povrh toga ucitati i danasnji kontekst u kojem je zenska zelja legitimna, a vanbracni seks uobicajen i neproblematican (i za zenu).
    Hoce centrala da pogresi jednom  PC tiranija - Page 12 2304934895
    Msm Vasa i Fikret su gore sve lepo nacrtali, al dobro biljana zivi od toga, krvav je to leba

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Mon May 17, 2021 2:41 pm

Čekam samo da se do'vate narodnih epskih pesama, samo Biki to ne može, zabranio joj Šizoje verovatno.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 6:14 pm