Ocu rec nisam nikad razmisljao o tome, a bilo je prilike, ali "za njom Mujo zamandali vrata" ima stvarno jedan duboko mracan ton, kad se pogleda, savremenim, empaticnim okom.
edit: eto isto smo rekli nego ja serem tu, pa je duze trajalo
+1San Saba Songbird wrote:Nije pesma o silovanju nego o tajnoj ljubavi jebemu sve. Izgubila je mahalsku čast, otud taj ton, sa time pesnik saoseća.
Ne verujem kako glupa i nategnuta interpretacija pesme, kakvo ignorisanje kulturnog konteksta.
Živiš u zemlji čiji su državljani dolazili vikendom u Bosnu da siluju maloljetne curice, jedan od glavnih aktera vlasti je zadrigla svinja kojoj se poslovično podvode maloljetnice i to na sat i po od Beograda, ali krenimo od sevdalinke lascivnog karaktera.https://t.co/BJb4eZ2dlL
— Emir Suljagić (@suljagicemir1) May 17, 2021
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari Emir Suljagić je čovek koga poštujem i cenim njegov rad. Kritikovao je moj post o sevdalinki koja aludira na mračan položaj žene u patrijarhalnom društvu sledećim rečima: "Živiš u zemlji čiji su državljani dolazili vikendom u Bosnu da siluju maloljetne curice, jedan od glavnih aktera vlasti je zadrigla svinja kojoj se poslovično podvode maloljetnice i to na sat i po od Beograda, ali krenimo od sevdalinke lascivnog karaktera."
Emir zna koliko puta i na koji način sam govorila o ratnim zločincima i zločinima silovanja Bošnjakinja, kao i o "zadrigloj svinji" Palmi, čije ime nisam preskočila da više puta pomenem u tekstovima koji ga osudjuju, tako da zna da "nisam KRENULA od sevdalinke".
Ono što, čini mi se, ne zna, je da seksualno nasilje nema "lascivni karakter" i da je to opasna zabluda, ako stvarno to misli. A ako ne misli, onda neka silovanja jesu "lascivno ponašanje", a neka druga nisu, što je potpuno nerazumljivo za čoveka njegove misli, rada i ugleda.
Mislim da je ipak po sredi nesporazum, jer bi inače bilo veliko razočararanje i dovelo u pitanje iskrenost i ostalih njegovih stavova.
Istovremeno, povodom tog posta, imala sam odličnu diskusiju sa Bošnjačkim i drugim fejsbuk kolegama, kao i sa svim ostalim poznavaocima muzičkog žanra, istorijskih okolnosti i opusa pesnika Polovine.
Postoji više mogućih scenarija po kojima se odvijao opevani dogadjaj - oka zlata je ogromna količina (nisam znala) tako da Fata nikako nije mogla nonšalantno zaista toliko da "traži" ili da "traži da kupi".
Neki su pomenuli mogućnost da je Fata seksualna radnica - ali i seksualne radnice mogu (i često su) biti žrtve silovanja.
Neko drugi da je to tajna šifra ljubavnika, kako dogovaraju seksualni čin, ali meni ne zvuči ubedljivo, jer u prodavnici nema nikog, osim njih dvoje, pa nemaju razlog da govore šifrirano.
Mislim da je Dr Polovina, kao psihijatar i veliki poznavalac kulture sevdalinki, začeprkao po neizrecivom mraku, po onome kako se žena može kriviti da je sama sebi napravila belaj, jer da nije tražila Muju, da se nije polakomila na zlato, ne bi u magazu sama ni ulazila. On, svakako, to ne opravdava, već kao svevideći pripovedač, naizgled neutralno opevava dogadjaj koji ima šire metaforičko značenje.
Tako da, niti je pesma lascivna, niti sam krenula od pesme, niti kazem, kako tabloidi tvrde, da veliča silovanje, nego diskutujem o kulturnom modelu naših krajeva, u kom smo svi rasli i svi vaspitavani da nema šta žena u magazi da traži sama, a kamoli da juri dečka po sedam dućana, jer će biti "žalosna joj majka".
Nema razloga da me se na ovaj način vredja, dosta mi je i bez toga žalosna i meni majka. I to non stop.
htela je oku zlata, šta je očekivala - primila je poklon sponzoruša, šta je očekivala?
ušla je u magazu sama, šta je očekivala - sela je u kola noću muškarcu, šta je očekivala?
tražila je muju po sedam dućana, šta je očekivala - volela je toga dečka, šta je očekivala?
Janko Suvar wrote:htela je oku zlata, šta je očekivala - primila je poklon sponzoruša, šta je očekivala?
ušla je u magazu sama, šta je očekivala - sela je u kola noću muškarcu, šta je očekivala?
tražila je muju po sedam dućana, šta je očekivala - volela je toga dečka, šta je očekivala?
Notxor wrote:Prevari se Suljagina Fata, prevari se, žalosna joj majka.
Uđe Fata u magazu sama, za njom Mujo zamandali vrata.
Kako se prevarila ako je to i htela i zašto je nastradala? (žalosna majka)
Notxor wrote:Nisam znao za zen momente u sevdalinkama.
Pevaj "Prevari se Suljagina Fata, prevari se, žalosna joj majka", a misli "Pojeba se Suljagina Fata, pojeba se, vesela joj majka".
Onda dobro.
Somlói Galuska wrote:"prevari se" i "žalosna joj majka" je zato što je bio zabranjen seks pre braka.
Hoce centrala da pogresi jednomErős Pista wrote:To je savrseno jasno. Potrebno je potpuni dekontekstualizovati pesmu da bi se stiglo do ovog tumacenja koje daje BS, pa joj povrh toga ucitati i danasnji kontekst u kojem je zenska zelja legitimna, a vanbracni seks uobicajen i neproblematican (i za zenu).