https://www.danas.rs/drustvo/od-danas-na-snazi-nove-mere-za-sprecavanje-sirenja-korona-virusa/
https://www.ozonpress.net/zdravlje/psihijatrija-poslala-pacijente-kuci-i-postala-kovid-odeljenje/
De Sisti tamo kaže da je i u Šapcu ista situacija.
blic.rs/vesti/drustvo/predstavljena-prva-srpska-maska-protiv-korone/brr3bkjPremijerka Srbije Ana Brnabić posetila je danas Naučno-tehnološki park Beograd gde su predstavljene inovacije naših stručnjaka, među kojima i specijalna zaštitna maska.
Masku neobičnog izgleda nosio je Ivan Rakonjac, v. d. direktora Fonda za inovacionu delatnost.
U pitanju je takozvana zelena maska, koju je proizvela domaća firma CCS Solutions, a koja je jedna od 12 firmi odabranih na konkursu za inovativna rešenja za suzbijanje efekata pandemije Covid-19, Fonda za Inovacionu delatnost, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Ova maska ima garanciju tri godine, može lako da se dezinfikuje, vrelom vodom, alkoholom ili asepsolom. Maska je registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo. Ispitana je u Institutu za javno zdravlje Srbije. Do sada je proizvedeno preko 30.000 maski, a plan je da se javnim zdravstvenim ustanovama donira 10.000 maski. Zelenu masku je moguće nabaviti u mreži apoteka.
http://zelenamaska.rs/
Постоји и овако нешто. Поделили нам у предузећу. Производи је програмерска фирма подржана од стране државе
Производњу покренули за време епидемије, што ће рећи искуство и традиција нула поена.
Пластично гумирани део који иде на лице је перив. А филтери се мењају. Уз маску је стигао филтер Ф8, радни век му је 100 сати. Гугл каже да се користи у клима коморама, а програмери да хвата вирус више на дифузно кретање, него на величину Сам филтер није велики, неких 5-6 цм у пречнику, тако да се алтернативно може одсећи круг истог пречника са неке од ових кн95 маски и тако "појачати" филтер. Маска је стигла са ластишом који иде око главе што и нје баш срећно решење због урезивања маске у лице ако је глава велика, а ластиш кратак. Може да се прича са маском, али је због притезања ластиша и крутости пластике то теже него са обичним маскама.
Talason wrote:ja sam samo sledio naređenja pretpostavljenih!
Mihailović Vučinić: Razvoj korone iznenađenje za sve, respiratornim virusima leto nije sezona
Direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Violeta Mihailović Vučinić izjavila je danas da su svi iznenađeni razvojem epidemije jer respiratornim virusima leto nije sezona.
„Ovo nas je sve veoma iznenadilo, a kovid-19 je u novom licu koje je surovije nego što je bilo od marta do maja. Ja ne znam osobu u svom okruženju koja nije zaražena i obolela“, rekla je Mihailović Vučinić u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković ocenio je za RTS kako se tek očekuje dolazak do maksimuma drugog pika prvog talasa epidemije u Srbiji.
On je istakao da korona virus nije posustao i da ga letnje vreme nije oslabilo, niti da će sam od sebe postustati.
Janković je naglasio da na to svi mogu uticati pridržavajući se mera – nošenjem maski, držanjem fizilke udaljenosti i socijalne distance, poštovanjem zabrane okupljanja.
„Virusu ne sme da se dozvoli da pronalazi nove osobe koje može da zarazi“, poručio je Janković.
...
Kukaju antivaxeri kako je nestoru zabranjeno da se pojavljuje u javnostiFerenc Puskás wrote:Đe Nestor, kaže li šta?