Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

rumbeando

Virus - Page 35 Empty Re: Virus

Post by rumbeando Fri Jun 19, 2020 5:48 am

Virus - Page 35 GU3DIRL
    https://www.instagram.com/p/CBTT5mKpJFc/
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Jun 19, 2020 6:27 am

Profesor Dragan Delić, infektolog, govori za Danas o koroni u Srbiji

Nema dokaza da je virus oslabio

Ne postoje trenutno dokazi da je virus oslabio. Da bi se tako nešto tvrdilo, potrebno je da postoji utemeljenje u ozbiljnoj studiji, a takva studija koliko je meni poznato ne postoji. Ne isključujem takvu mogućnost, ali to gledam sa rezervom – kaže za Danas infektolog Dragan Delić.

Piše: Milica Radenković
    19. juna 2020. 07.32 Izmenjeno: 07.33

Upitan da prokomentariše česte izjave članova Kriznog štaba da većinu zaraženih trenutno čine asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blagom kliničkom slikom, sagovornik Danasa odgovara da javnost ne zna kakva je struktura obolelih, što bitno utiče na to kako će se virus ponašati.

– Ako se radi uglavnom o mladim ljudima, onda je očekivano da oni imaju blagu kliničku sliku. Međutim koliko je starijih među onima koji su označeni kao lakši slučajevi, dodaje Delić.

– Da bi se dokazalo da je virus oslabio, potrebna su seriozna ispitivanja. Virus može da se menja. Pri pripisivanju genetičkog materijala on pravi greške a pri tome nema reparacione mehanizme kojima bi te greške ispravio. Te male greške tokom vremena mogu da rezultiraju u promenama bioloških osobina virusa. Virus može da ostane istog stepena patogenosti, može da postane više, a može i manje patogen. Međutim, takve promene zahtevaju duži vremenski period. A da bi se promene dokazale, potrebno je ozbiljno ispitivanje koje bi uključilo dve homogene i velike grupe bolesnika, koje mogu lako da se porede, a u kojima bi bili raspoređeni lakši i teži bolesnici, objašnjava profesor Delić.

Na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Srbiji, sagovornik Danasa odgovara da se preko noći promenila politika suzbijanja širenja korona virusa pa smo od veoma restriktivnih mera stigli gotovo do švedskog pristupa.

– Trenutno se sve svodi na preporuke i poruku da je odgovornost na pojedincu. Međutim, nije pojedinac već država odlučila da dozvoli da se igra fudbalska utakmica pred publikom. I ne odlučuje pojedinac već država kakvi će biti kriterijumi za testiranje i da li će se zaraženi tražiti samo među bolesnima ili šire. Ovakvim pristupom, insistiranjem na ličnoj odgovornosti pojedinca, država se izvlači iz problema koji je zajednički. Jer u trenutnoj situaciji potrebno je i delanje pojedinaca ali i države, kriznog štaba i celog zdravstvenog sistema. U suprotnom, šta će nam uopšte ove poslednje tri instance – navodi Delić.

Kako ističe, prethodnih nekoliko meseci obeležili su veliki obrti.

– U početku smo imali neozbiljne konferencije za štampu, pa smo uveli policijski sat i na taj način sprečili da dođe do eksplozije broja zaraženih i ugrožavanja najranjivijih grupa. Ta druga faza je bila iznuđena ali primerena mera u datim okolnostima jer mi smo za epidemiju bili nepripremljeni. Pred kraj tih strogih mera u jednom trenutku smo imali ispod jedan odsto zaraženih i bili smo u mirnoj fazi. Tada je trebalo početi sa postepenim ukidanjem mera po uzoru na Sloveniju, Slovačku, Austriju i Hrvatsku, koje su polako uvodile a potom i ukidali mere, zaključuje infektolog Dragan Delić.
    https://www.danas.rs/drustvo/nema-dokaza-da-je-virus-oslabio/
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 6:31 am

dva meseca smo sedeli kući bezveze. sa ovakvim širenjem, mi u jesen sasvim sigurno ulazimo sa aktivnim žarištima epidemije, a onda zna se šta ide.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 6:51 am

nego da li sam dobro razumeo da će se sutra okupiti 50.000 ljudi na stadionu i da će nakon toga održati defile centrom grada?
    паће

Post by паће Fri Jun 19, 2020 6:52 am

They will be defiled.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Jun 19, 2020 6:56 am

Vasa Čokrljan wrote:nego da li sam dobro razumeo da će se sutra okupiti 50.000 ljudi na stadionu i da će nakon toga održati defile centrom grada?

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    bemty

Post by bemty Fri Jun 19, 2020 6:58 am

Vasa Čokrljan wrote:nego da li sam dobro razumeo da će se sutra okupiti 50.000 ljudi na stadionu i da će nakon toga održati defile centrom grada?

molim?!

_____
    Warning: may contain irony.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 7:06 am

Proslava Zvezdine tituleeee aleeee aleeee, besplatan ulaz na stadion, "Pune su tribine glupih koronaša..."
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Jun 19, 2020 7:08 am

Virus - Page 35 3579118792

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 19, 2020 7:13 am

Imunitet krda
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 7:13 am

evo imbecili navijači na PPP objašnjavaju da neće biti baš 50.000 ljudi, which makes it ok.

ficfiric

Post by ficfiric Fri Jun 19, 2020 7:16 am

A posle defilea, u buseve i natrag kucama. Sigurno da na proslavu moraju doci i delije iz drugih gradova.

_____

Uprava napolje!

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 19, 2020 7:19 am

Kazem vam, ona usiljena briga...to je stvarno izgledalo malo cudno. Ovo sada je prava SRN vlast: neki cete da poginete, jebiga.
    Margit Savović

Post by Margit Savović Fri Jun 19, 2020 7:20 am

Šta vam je SRN? Nikako da pohvatam.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 19, 2020 7:21 am

Socijalisti-Radikali-Naprednjaci
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Jun 19, 2020 7:49 am

Председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић: Лекари поново добијају позиве да пређу у установе терцијарне заштите због коронавируса, још неће пребројати гласове, а вратиће ванредне мере или ванредну ситуацију

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 8:07 am

+93, 1 umrlo

+84 u BiH
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 19, 2020 8:11 am

Erős Pista wrote:Председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић: Лекари поново добијају позиве да пређу у установе терцијарне заштите због коронавируса, још неће пребројати гласове, а вратиће ванредне мере или ванредну ситуацију

Izbori ne mogu da dodju dovoljno brzo
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 9:00 am

Bendegúz Somogyi wrote:+93, 1 umrlo

+84 u BiH

Taj jedan mučenik umire svakog dana i ponovo se rađa, kao Oziris
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Jun 19, 2020 9:03 am

Vasa Čokrljan wrote:Proslava Zvezdine tituleeee aleeee aleeee, besplatan ulaz na stadion, "Pune su tribine glupih koronaša..."

ceo sever gori 39,2

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Jun 19, 2020 9:04 am

uvodjenje obaveznog nosenja maske na javnim mestima i posebne mere zastite institucija bi bile dovoljne + zabrana ovih stadionskih ludila

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 19, 2020 9:06 am

Vasa Čokrljan wrote:
    Bendegúz Somogyi wrote:+93, 1 umrlo

+84 u BiH

Taj jedan mučenik umire svakog dana i ponovo se rađa, kao Oziris
    Virus - Page 35 3579118792
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 19, 2020 9:08 am

erős paprika wrote:uvodjenje obaveznog nosenja maske na javnim mestima i posebne mere zastite institucija bi bile dovoljne + zabrana ovih stadionskih ludila

nije popularno
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Jun 19, 2020 9:09 am

pa znam ali evo rumbi krivulja na prethodnim stranicama izbacio ono ludilo za one maskirane frizere

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 19, 2020 9:14 am

Zatvaranja izvesno neće biti ali nekih mera hoće, i to, uveren sam, već od početka nedelje.

Čini mi se da je narod na korak do panike, a evo treća osoba sa kojom sam danas razgovarao ima obolele od korone u svojoj blizini. Svi su geografski i socijalno potpuno nepovezani.

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 9:57 am