Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

Anonymous
    Guest

Virus - Page 18 Empty Re: Virus

Post by Guest Thu Apr 02, 2020 8:25 pm

То, да ли је луд или није, не знам.

Мој основни утисак је да је болестан.
    kapetanm

Post by kapetanm Thu Apr 02, 2020 8:25 pm

Uzgred, osećam neku jezu i kao prehladu ceo dan. I žena Virus - Page 18 1949538119
    kondo

Post by kondo Thu Apr 02, 2020 9:05 pm

Virus - Page 18 3984128386

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Margit Savović

Post by Margit Savović Thu Apr 02, 2020 9:26 pm

Je l to neki tabu na društvenim mrežama reći da je Darija Kisić deo SNS zločinačke udruge?
    ficfiric

Post by ficfiric Thu Apr 02, 2020 9:32 pm

Ovde, vala, nije

_____

Uprava napolje!

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Apr 02, 2020 9:41 pm

Добро јутро.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Apr 02, 2020 9:50 pm

Post by beatakeshi Thu Apr 02, 2020 10:38 pm

Mau wrote:Je l to neki tabu na društvenim mrežama reći da je Darija Kisić deo SNS zločinačke udruge?
    Posle onog "lapsusanja" visoko na listi omraženih. Jel i ona na onoj listi 1000 drmrprof pristaša?
    ficfiric

Post by ficfiric Thu Apr 02, 2020 10:57 pm

Dakle, sta smo imali:

1. nedelja
    AV uveo policijski cas 17-05.
    OB pomerila Utisak nedelje na 14h

2. nedelja
    AV u subotu objavljuje da ce sutradan policijski cas poceti u 15h
    OB pomerila Utisak nedelje na 12h

3. nedelja
    AV u cetvrtak objavljuje da policijski cas traje od subote do ponedeljka
    OB na potezu

_____

Uprava napolje!

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Apr 02, 2020 11:17 pm

Virus - Page 18 3579118792 
    utisak preko Zooma?
    Sotir

Post by Sotir Thu Apr 02, 2020 11:25 pm

Пробао сам мало да бленем у графиконе.
    Да пробам да дам неку лабаву тродневну прогнозу:
    - сутра и прекосутра по око 140 нових случајева, а у недељу сигурно преко 200.
    (грешка +-10%)

Ако се испостави као тачно, дефинитивно ми неће бити јасан њихов метод тестирања, а још мање какве одлуке доносе.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Apr 03, 2020 12:06 am

Verovatno testiraju ljude koji su bili u kontaktu sa pozitivnima, plus ko se javi sa jasnim simptomima. U principu to je kao da smo jos uvek u containment fazi. 

Cini mi se da ovde postoje dva optimisticna scenarija i jedan znatno crnji. 

1. Ovo je otprilike stvarni broj zarazenih ili mozda  malo vise od ovoga. 
    2. U Srbiji vec ima oko 100k onih koji su zakacili koronu
    3. Broj je 5-10 puta veci od ovoga

Treci scenario je ubedljivo najgori, ali je na zalost i najverovatniji. U tom slucaju bolest  ce najverovatnijie morati da se "presece" zatvaranjem svega na 2-3 nedelje, "popisom" bolesnih i ukucana, njihovim izolovanjem i to je to. I za taj scenario oni i spremaju sve one hale. Ako to slucajno ne uspe (a mislim da je to sustinski glavno sto ih sprecava jer posle toga drzava nema sta vise da preduzme, a ne moze tako da se zivi mesecima) - drz'mo se dobro.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Apr 03, 2020 11:52 am

U Britaniji je od korona virusa umrla 36-godišnja medicinska sestra bez poznatih prethodnih bolesti koju su testirali tek dve nedelje nakon pokazivanja simptoma.

A 36-year-old NHS nurse, who was believed to have had no underlying health issues, has died after contracting coronavirus.

Areema Nasreen died shortly after midnight on Friday in intensive care at Walsall Manor hospital in the West Midlands, where she had worked for 16 years.

Nasreen, who has three children, and was from Walsall, developed symptoms of coronavirus on 13 March, including aches, a high temperature and then a cough. She tested positive for the virus last Friday.
    https://www.theguardian.com/world/2020/apr/03/nhs-nurse-dies-coronavirus-hospital-where-she-worked-areema-nasreen-walsall
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Apr 03, 2020 12:53 pm

ficfiric

Post by ficfiric Fri Apr 03, 2020 1:00 pm

Nejasan epilog inicijative niške Klinike za kardiohirurgiju o značajnom omasovljenju testiranja na kovid 19

U Nišu čami neiskorišćen najsavremeniji aparat za koronu?

https://www.danas.rs/drustvo/u-nisu-cami-neiskoriscen-najsavremeniji-aparat-za-koronu/

Niška klinika za kardiohirurgiju uputila je 24. marta zvanični predlog „svim relevantnim nadležnim organima“ za korišćenje najsavremenijeg aparata koji za 24 sata može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo korona virusa.

4Piše: Zorica Miladinović03. aprila 2020. 11.38 Izmenjeno: 11.39

U Nišu čami neiskorišćen najsavremeniji aparat za koronu? 1
    Foto: Facebook/Direktor Klinike za kardiohirurgiju Niš
    Ovakav aparat joj je u novembru prošle godine donirala Komanda Vojske SAD u Evropi. Uprkos tome što je masovno testiranje na kovid 19 prioritet u suzbijanju pandemije, „nadležni“ za sada ne odgovaraju ni kakva je validnost, a ni rezultat ovakve inicijative, koja bi potencijalno mogla biti izuzetno značajna za zdravlje građana Srbije.

Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je na svom Fejsbuk profilu objavio i da je ovakav aparat, marke „Real Time PCR – Quant Studio 5“, u stanju da obavi analizu čak 96 uzoraka odjednom, a da se „rezultati dobijaju za samo dva sata“.

On je naveo da je ovakav aparat „od strane nadležnih svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala za prisustvo korona virusa“. Dodao je da je njegova klinika spremna da organizuje rad na tom aparatu ili da ga „prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji“.

„To je najsavremeniji aparat koji je Klinika dobila kao donaciju od Komande američke vojske u Evropi. On je korišćen za testiranje trombofilija i trebalo je da se koristi za ispitivanje onih pacijenata koji se podvrgavaju transplantacijama. Testiranje virusa – pa i korona virusa, koji izaziva kovid 19, standardno se radi na „Rreal- time PCR mašinama“ i tu nema ničeg novog“, saopštio je za naš list kolegijum ove klinike, na čelu sa Milićem.

Klinika za kardiohirurgiju nije precizno odgovorila na pitanja Danasa da li je ovakvu inicijativu uputila niškom Institutu za javno zdravlje i niškom Kliničkom centru, te da li su i kako oni odgovorili na nju. I niški Institut za javno zdravlje nam je uskratio odgovor na pitanja da li će aparat „Real time PCR- Quant Studio 5“, koji mu je ponudila ova klinika, biti korišćen za testiranje uzoraka, kao i da li je aparat adekvatan za takvu vrstu analiza.

Na ista pitanja juče nije odgovorio ni epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je i član Vladinog kriznog štaba i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje.

Uprkos tome što je do juče važeći vladin zaključak koji predviđa isključivu informativnu nadležnost Kriznog štaba, Tiodorović je kazao da je „jedina nadležna osoba za ovakva pitanja direktor niškog Instituta za javno zdravlje“, pošto ona „zahtevaju odgovor virusologa“.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kazala je da je kapacitet testiranja na novi korona virus u Srbiji svega 4.500 testova dnevno, dok je Tiodorović rekao da će u niškom Institutu za javno zdravlje moći da se testira samo stotinak građana, a u niškom Veterinarskom institutu još najviše toliko.

Prema ocenama Svetske zdravstvene organizacije, masovno testiranje građana je jedan od najbitnijih preduslova za suzbijanje zaraze ovim virusom.

_____

Uprava napolje!

ficfiric

Post by ficfiric Fri Apr 03, 2020 1:29 pm

Mau wrote:Je l to neki tabu na društvenim mrežama reći da je Darija Kisić deo SNS zločinačke udruge?

Naleteo na post od prosle godine u vezi nje

https://www.facebook.com/predrag.slijepcevic.14/posts/2501024216649934

Predrag Slijepcevic
    18. listopada 2019. ·
    UPOZORENJE
    Prošlog ponedeljka sam bio na sastanku gde su se prezentovali rezultati istraživanja o uslovima lečenja kancera pluća u 26 zemalja u Evropi, među kojima je i Srbija. Sastanku su prisustvovali lekari, predstavnici Batuta, PIO fonda, članovi Udruženja Punim plućima, koje se bori protiv kancera pluća i ja kao predstavnik Foruma pacijenata Srbije. Istraživanje je radio čuveni Ekonomist iz Londona. Sastanak je bio stručnog karaktera, tako da nije bilo obaveštenja za javnost. Rezultate nam je prestavila gospođa koja je samo zbog toga i došla iz Londona. U njenom prikazu je navela ciljeve istraživanja, način i sve ostale bitne činjenice iz istraživanja. Kako u Srbiji nama nekih podataka, ili ako ih ima, onda su zastareli, iznela je i to činjenično stanje. Pored nje, obratilo nam se i nekoliko lekara, takođe iznoseći činjenice i manjkavosti kod nas. Na kraju se javila i predstavnica udruženja i rekla šta to sve pacijente tišti.
    I sve je to urađeno sa jasnim ciljem, da se pokaže realno stanje u Srbiji, kada je u pitanju kancer pluća. Jasno i objektivno je ukazano na propuste i dati su predlozi kako da se stanje poboljša.
    Kada je započela otvorena diskusija javila se Pomočnik direktora za javno zdravlje i populacionu politiku Prof. Dr. Darija Kisić Tepavčević spec. epidemiologije.
    Ona je i razlog što ovo pišem .
    Prvo je gošći iz Engleske odgovorila da, iako jeste da nemamo sve podatke, a ni Nacionalnu strategiju, da to nije važno jer se na tome radi, i da će jednog dana sve to biti. Onda je doktorima objasnila da je stanje u zdravstvu odlično, a svima nam je rekla da se radi na tome da pušači koji obole od kancera pluća, budu ograničena neka prava, kad je lečenje u pitanju, zbog upravo te činjenice da su pušači.
    Iako nismo verovali šta čujemo, ipak smo morali da reagujemo. I tako smo svi, jasno i glasno rekli Pomoćnici Direktora da nije u pravu, da propusta ima veoma mnogo. I podvukli smo da nikakva diskriminacija pacijenata na pušače i nepušače nije prihvatljiva, i da bi to bio problem i etičke prirode, a to,i sam Ustav Srbije ne dopušta.
    Pomoćnica Direktora se složila da postoje mali problemčiči etičke i pravne prirode, ali da će to oni da reše. Nije objasnila ko su to oni. A upravo je to suštinsko pitanje. O njemu ćemu još malo kasnije.
    Da ne bi dužio priču, ovo se nastavilo sve dok, Pomoćnica Direktora nije iskoristila priliku, kada se spomenuo mogući ozbiljan primer korupcije državnih organa, a zarad netačnog rangiranja uspešnosti Srpskog zdravstva na nivou Evrope, i demonstrativno napustila skup.
    Inače, skup se nastavio, i završen je i bez prisusva Pomoćnice Direktora.
    Zemlja je nastavila da se okreće i oko svoje ose, a boga mi i oko Sunca, Kao da se ništa nije desilo.
    Nešto manje od dva okreta Zemlje oko svoje ose, ili drugačije rečeno u sredu,opet smo se videli, gorepomenuta Pomoćnica Direktora i ja. Prisustvovali smo tribini koja je održana u Sava Centru povodom predstavljanja publikacije "Rani karcinom dojke u populaciji žena u Republici Srbiji: opterećenje bolešću u sadašnjosti, izazovi i stremljenja u budućnosti" Nosilac izrade ovog dokumenta je Institut za javno zdravlje "Batut". Pomoćnica Direktora je predstavljala nosioca izrade ovog dokumenta a ja sam došao i u ime Foruma pacijenata Srbije, i u ime Leuke.
    Publikacija je predstavljena i sve je bilo u naboljem redu dok nisu počela pitanja. Jedna od pacijentkinja koja je upravo završila sa lečenjem je postavila pitanje, zašto se žene koje ne odu na zakazani pregled dojki mamografom, nekako ne primoraju da urade pregled, čak i pod pretnjom kazne, jer je rano otkrivanje jedan od preduslova uspešnog lečenja.
    E, na to pitanje, Pomočnica Direktora se ozarila i sva srećna izjavila da iako je tema malo škakljiva i sa nizom otvorenih pitanja, da je novi zakon rešio to pitanje. Kako, pa prosto. Žene koje se ne pojave na mamografiji će, ako obole od karcinoma, plaćati 70 % od cene lekova.
    Na to je pacijentkinja koja je postavila pitanje zgroženo rekla da je to užasno, jedna od doktorki je ispravila Pomoćnicu Direktora rekavši da je to nacrt zakona i da se ona duboko nada da to neće proći, jer postoje etičke a i pravne poteškoće. Još nekoliko prisutnih je jasno izrazilo svoje neslaganje.
    Ako mislite da se Pomočnica Direktora pokolebala, grešite. Opet je rekla da iako postoje problemčiči, oni će to rešiti.
    I opet nam nije objasnila ko su to oni.
    Moram da priznam da sam i ja učestvovao. Kako sam u ponedeljak pokušao da Pomočnici Direktora objasnim da su tema pacijenti i kako im pomoći, a ne nadgornjavati se i pokušavati da nam se dokaže da je stanje odlično, a svi znamo da je katastrofalno, sada sam joj rekao da država nema pravo da kažnjava žene što se ne odazivaju na pozive. Neuspeh je krivica države. I upozorio je da ne pokušavaju da diskriminišu pacijente, jer to neće na dobro da izađe. Ta polemika nije dugo trajala jer je tribina vrlo brzo završena. Možda i zbog toga što bi bilo glupo da Pomoćnica Direktora ode sa prezentacije svoje publikacije, Pomoćnica Direktora je ostala do kraja.
    Evo ovo su činjenice. I odgovorno tvrdim da sve što sam napisao, jeste se i desilo.
    Ovih dana sam mnogo razmišljao šta ovakav stav jednog od najviših rukovodioca, jedne tako važne državne institucije kao što je Batut znači.
    Ako neko ko predstavlja državu izjavi da su pušači sami krivi za rak koji su dobili, i da prema tome ne trebaju da imaju sva prava na lečenje kao i drugi.
    Ako neko ko predstavlja državu izjavi da će da će žene koje nisu otišle na zakazanu mamografiju plaćati 70% cene ako dobiju rak dojke.
    Nisam našao nikakvo drugo objašnjenje osim ovog.
    Država je rešila da osobe koje su dobile rak podeli u dve grupe.
    Oni koji su sami krivi.
    One koji nisu sami krivi.
    Prvi korak je
    Oni koji su sami krivi, ima da plaćaju svoje lečenje, jer bože moj, sami su krivi.
    Drugi korak je
    Ma svi koji su dobili rak su sami krivi, svi da plaćaju lečenje.
    Treći korak je
    Ma ko god da je bolestan, nebitno kakva je bolest u pitanju, šta nas briga, sam nek se leči, sam se i razboleo.
    I na kraju, voleo bi da grešim. Ali sam svestan da, ako oni, iako ne znam ko su, hoće da ozakone diskriminaciju, tu će biti početak kraja zdravstvene zaštite u Srbiji. Jednom kad se krene tim putem, gde je kraj. Naše iskustvo življenja u ovoj zemlji nas je valjda do sad naučilo. Ne bi spominjao primere da se ovo ne ispadne politički pamflet, jer to nije. Razmislite sami.
    I za sam kraj.
    Ja se bojim.
    A vi?
    Predrag Slijepčević ili Peđa Leuka
    P.S. Napisao sam i puno ime i prezime, ako će neko da me traži zbog ovog teksta, da mu olakšam.
    P,P,S. Ako sam i vas zabrinuo, podelite objavu.

_____

Uprava napolje!

rumbeando

Post by rumbeando Fri Apr 03, 2020 1:42 pm

GAK Narodni front: Raste broj zaraženih među zaposlenima

02. Apr. 2020
    21:10 > 22:07

Povećava se broj zaraženih koronavirusom među zaposlenima u Ginekološko akušerskoj klinici (GAK) Narodni front, kaže za portal Nova.rs načelnica porodilišta u toj klinici Snežana Rakić i poručuje da je situacija u toj institucji "na ivici funkcionisanja".

“Ima nas malo, nekako se još uvek organizujemo da radimo, ali ne znam koliko je to više održivo pod ovim uslovima”, napominje doktorka i dodaje da je sigurno oko 30 zaraženih.

“Danas su neki bili na testiranju i povećava se taj broj. Ukupan broj ne znamo, ali sigurno je da prelazi jedno tridesetak u ovom momentu”
    , rekla je Rakić upitana o broju zaraženih.

Ona dodaje da inficiranih nema među pacijentima, već samo među zaposlenima.

“I danas su neki išli na testiranje”, kaže doktorka Rakić i navodi da nema informaciju o preciznom broju inficiranih i kako je infekcija stigla u porodilište, ne zna se ni ko je nulti zaraženi.

Apeluje i na Ministarstvo zdravlja, koje, kako kaže, mora da donese odgovarajuće mere.

“Da li će nam biti potreban dodatan kadar, to je pitanje za Ministarstvo zdravlja i epidemiologe iz Gradskog zavoda za javno zdravlje”, ističe Rakić.

Dodaje da “postoje mere koje nadležni moraju da pokrenu u svakom slučaju kada je reč o bolnici, a naročito o porodilištu”.

“Moram, kao lekar, da kažem kako stoje stvari. Mene na to obavezuje Hipokratova zakletva”, ističe doktorka Rakić.

Prema njenim rečima, zaposleni u GAK Narodni front imaju svu neophodu zaštitu, koju su preporučili epidemiolozi.

Da je situacija u GAK Narodni front ozbiljna potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali on ima nešto drugačije cifre.

“Ono gde je najveći problem, to je bolnica Narodni front gde je od 23 testiranih konstatovano da je pozitivno 12 osoba”
    , rekao je Vučić na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o broju zaraženih među zdravstvenim radnicima.

Pre dva dana objavljeno je da je sedmoro zdravstvenih radnika u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front pozitivno je na koronavirus i to je tada potvrdio za Insajder direktor najveće ginekološke klinike u zemlji Željko Miković.

On je rekao da se u bolnici preduzimaju sve mere opreza, da se svakodnevno detaljno čisti i da se ne razmišlja o zatvaranju bolnice.

https://nova.rs/drustvo/gak-narodni-front-raste-broj-zarazenih-medu-zaposlenima/

Post by beatakeshi Fri Apr 03, 2020 1:47 pm

Obruč se steže.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Apr 03, 2020 1:52 pm

Our new prototype - upgraded barrier mask - we managed to increase protection from 77% to 99,9% using material with biocide. We will keep you updated on this development as the know how will be distributed free as soon as all tests and approvals are finished.

Биће разних излазних стратегија, само је потребно да се паре усмере на различите развоје који нешто значе. Ово горе је са јутрошњег вебекса. Неће бити скоро готово, али биће.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Apr 03, 2020 1:56 pm

The family of Britain's youngest coronavirus victim (13 year old boy) will not be able to attend his funeral today because they are in self-isolation after his brother and sister developed symptoms.

Ismail Mohamed Abdulwahab, from Brixton, south London, died alone at King's College Hospital in the early hours of Monday.

Tragically, his mother and six siblings will now be forced to watch his funeral on a live-stream when it takes place this afternoon.
    ...
    On Wednesday, the NHS confirmed a 13-year-old with no known underlying health condition was among patients who had died after testing positive for Covid-19.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8183767/Family-boy-13-died-Covid-19-t-attend-funeral-symptoms.html
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Apr 03, 2020 2:04 pm

Prosečna starost muškaraca umrlih u Srbiji od korona virusa je svega 58,7 godina. Porazno.

Virus - Page 18 MHZzqxt
    https://covid19.rs/статистички-подаци-о-коронавирусу/
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Apr 03, 2020 2:07 pm

To je i bio cilj zaključavanja starijih.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Apr 03, 2020 2:12 pm

Šta je bio cilj, da masovno umiru četrdesetogodišnjaci i spuštaju prosek?

Među najgorima smo u istočnom bloku po dinamici broja umrlih uprkos toj zabrani starima da izlaze.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Apr 03, 2020 2:14 pm

Не него да се смањи број оболелих.

Како су старији закључани скроз, број оболелих старијих се највише смањио.

Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Apr 03, 2020 2:16 pm

Мени је ово било занимљиво.

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus
      » Virus
      » Virus