Kosovo*
- Post n°751
Re: Kosovo*
Ih, "nekad". Sta nekad, promena odnosa snaga u svetu je vec pocela! Gledamo u Belorusiji upravo.
- Post n°752
Potpuno nevažno za dobrobit Srbije (s obzirom na tekući svojinski preobražaj iste).Jyrki Juhani Järvilehto wrote:Vidi, i formalna svojina je znacajna
- Post n°753
Naprotiv. Svojina je večna a decenije su tek sekunde u istoriji. Ko je mogao sedamdesetih da predvidi raspad SSSRa a desio se. Da li mozes da predvidis sta ce ovde biti za pola veka, otprilike toliko je trebalo Nrmackoj da se ujedini. Ne vidim nikakvu korist niti je iko uopste Srbiji obećava ako formalno preduzme radnje da umanji svoju teritoriju
- Post n°754
Suverenitet nad teritorijom nije isto sto i svojina, ali svejedno nijedno od ta dva nije vecno. Sto se koristi tice, za to je bojim se, kasno. Sad mozemk da pricamo samo o kontroli stete.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°755
Medjunarodno pravo, a i sam suverenitet, je pre svega politicka kategorija, pa tek onda pravna. Sutra da se Rusija i Kina iz nekog svog razloga uzdrze od glasanja u SB UN Kosovo bi bilo i u svakom formalnom smislu pa-pa, dok unutar zemlje, ako je pravna država, ne postoji ta politicka odluka bilo koga koja te moze lišiti svojine. To prosto nisu iste stvari (suverenitet i medjunarodnopravo pravo s jedne i svojina i pravo s druge strane).
- Post n°756
Mór Thököly wrote:Medjunarodno pravo, a i sam suverenitet, je pre svega politicka kategorija, pa tek onda pravna. Sutra da se Rusija i Kina iz nekog svog razloga uzdrze od glasanja u SB UN Kosovo bi bilo i u svakom formalnom smislu pa-pa, dok unutar zemlje, ako je pravna država, ne postoji ta politicka odluka bilo koga koja te moze lišiti svojine. To prosto nisu iste stvari (suverenitet i medjunarodnopravo pravo s jedne i svojina i pravo s druge strane).
Naravno da postoji. Parlament se okupi i izglasa zakon o nacionalizaciji železnice npr.
- Post n°757
Ista se onda desi, vlasnici akcija npr odjednom ostanu bez imovine? Ne.
Na dubljem nivou, ti jesi u pravu, ali nisam hteo da idem na tu stranu. Naravno ida je sam koncept privatne svojineu korenu politicki. Od politike nema nista "starije", osim, mozda, eventualno, ponekad - kulture. Alito je tek komplikovana i dibidus treca neka tema.
Na dubljem nivou, ti jesi u pravu, ali nisam hteo da idem na tu stranu. Naravno ida je sam koncept privatne svojineu korenu politicki. Od politike nema nista "starije", osim, mozda, eventualno, ponekad - kulture. Alito je tek komplikovana i dibidus treca neka tema.
Last edited by Mór Thököly on Sat Aug 15, 2020 6:45 am; edited 1 time in total
- Post n°758
¯\_(ツ)_/¯
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°759
Pa ne, nije tako. Postoji otkup, zato sam se ogradio i napisao pravna drzava. Ali pogledaj i editovani deo posta.
- Post n°760
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°761
Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da očekuje iznanađenje na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu, implicirao da bi to podrazumevalo međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da bi u tom slučaju odbio sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampu.
On je na TV Pink naveo da bi u tom slučaju "bio ili prvi predsednik Srbije kome je ponuđen bilateralni sastanak sa predsednikom SAD i da bi bio prvi predsednik Srbije koji je to odbio".
"Mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja... i da će u tom slučaju odbiti sastanak sa Trampom i (premijerom Kosova Avdulahom) Hotijem", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je da je Srbija dobila zvaničnu agendu za predstojeće pregovore Beograda i Prištine, na kojoj je bila "samo jedna tačka koja je bila neprihvatljiva", koju nije precizno odredio, ali da Srbiju 3. i 4. septembra ipak čekaju teški pregovori.
Rekao je da su za sastanak sa Prištinom u Vašingtonu dobili zvaničnu agendu na kojoj je ono o čemu se ranije razgovaralo sa predstavnikom SAD Ričardom Grenelom, ali da očekuje iznenađenja.
"Ja nisam siguran da će to na tome da se zaustavi. Nažalost, moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste mogućih iznenađenja i zamki", poručio je Vučić na televiziji Pink.
On je gostujući danas na TV Pink naveo da su Srbija "mora da plati cenu" neuspešnih politika i poraza od devedesetih godina.
- Post n°763
Ostaje pitanje zasto bi Albanci sada pristali na nesto sto im se ne svidja ako mogu da sacekaju dva meseca i vide da li ce dobiti daleko povoljniju situaciju u americkoj administraciji.
- Post n°764
jel mislis da generalno, in the long term vreme radi za albance ?
mislim jasno je da vreme radi protiv svih nas - srba, albanaca i ljudske rase kao takve - ali cisto pricamo o percipiranim "nacionalnim interesima".
mislim jasno je da vreme radi protiv svih nas - srba, albanaca i ljudske rase kao takve - ali cisto pricamo o percipiranim "nacionalnim interesima".
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°765
da li im se svidja ili ne, videcemo. u svakom slucaju ja navijam za dogovor, za medjusobno priznanje, razmenu teritorija, sta god. svidja mi se i ideja malog sengena.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Post n°766
Problem sa tim cekanjem za kosovare je sto u drugom mandatu tramparinom moze samo da bude gore
Ja mislim da btw tramp lagano dobija izbore
Vucic treba samo da ne radi nista i da pokaze volju i ostala sranja
Ja mislim da btw tramp lagano dobija izbore
Vucic treba samo da ne radi nista i da pokaze volju i ostala sranja
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°767
Daï Djakman Faré wrote:jel mislis da generalno, in the long term vreme radi za albance ?
Na zamisliv rok mislim da na Kosovu vreme radi za njih. I do sada je radilo za njih. Objektivno, ako bi Srbija uspela da zadrzi severno od Ibra, a da za to zauzvrat ne "osteti" put i prugu ka SMK i GR (znaci samo grad Presevo i cisto albanski deo Bujanovca, bez centra grada) to ne bi bio diplomatski neuspeh. Plus naravno status najvaznijih verskih objekata i nekakva prava preostalih Srba na Kosovu glede finansiranja, obrazovanja i prostornog planiranja. Iskreno, cisto sumnjam da ce se nesto takvo postici. Ja licno ne bih to radio. Trazio bih Sever bez teritorijalnih ustupaka u zamenu za pristupanje Srbije Natou u vrlo doglednom roku, a to onda nek Amerikanci objasne Albancima. Jer ne bih mogao da kazem nijednom gradjaninu Srbije koji to i dalje zeli da ostane - od sutra vise ne zivis u svojoj drzavi. Prosto ne znam kako se to radi.
- Post n°768
problem kod toga je sto nas narod ne zeli u nato.
_____
- Post n°769
Videli bismo za 2-3 godine. Osim toga za to i nije neophodan referendum kao za EU. Nema odricanja od dela suvereniteta.
- Post n°770
Mór Thököly wrote:Daï Djakman Faré wrote:jel mislis da generalno, in the long term vreme radi za albance ?
Na zamisliv rok mislim da na Kosovu vreme radi za njih. I do sada je radilo za njih. Objektivno, ako bi Srbija uspela da zadrzi severno od Ibra, a da za to zauzvrat ne "osteti" put i prugu ka SMK i GR (znaci samo grad Presevo i cisto albanski deo Bujanovca, bez centra grada) to ne bi bio diplomatski neuspeh. Plus naravno status najvaznijih verskih objekata i nekakva prava preostalih Srba na Kosovu glede finansiranja, obrazovanja i prostornog planiranja. Iskreno, cisto sumnjam da ce se nesto takvo postici. Ja licno ne bih to radio. Trazio bih Sever bez teritorijalnih ustupaka u zamenu za pristupanje Srbije Natou u vrlo doglednom roku, a to onda nek Amerikanci objasne Albancima. Jer ne bih mogao da kazem nijednom gradjaninu Srbije koji to i dalje zeli da ostane - od sutra vise ne zivis u svojoj drzavi. Prosto ne znam kako se to radi.
anegdota kaze da je i Sloba isto ovako pregovarao tako iz cista mira i nevezano za bilo sta, a da mi sad udjemo u NATO
_____
????
- Post n°771
kako bismo videli bez referenduma? to je pitanje koje polarizuje javnost i ne bi bilo demokratski uci u taj savez bez referenduma.
_____
- Post n°772
Janko Suvar wrote:Mór Thököly wrote:
anegdota kaze da je i Sloba isto ovako pregovarao tako iz cista mira i nevezano za bilo sta, a da mi sad udjemo u NATO
Ne, to tako ne funkcionise. Sada su za to ispunjenibrojni formalni preduslovi koji tada nisu bili. Plus strateski polozaj regiona je drasticno izmenjen, skoro svi su okolo u Natou
- Post n°773
Sergen Yalçın wrote:kako bismo videli bez referenduma? to je pitanje koje polarizuje javnost i ne bi bilo demokratski uci u taj savez bez referenduma.
Spoljna politika nije suvereni zabran demokraticnosti. Ne narusava se suverenitet, u skladu sa tim suveren (tj narod) ne mora imati poslednju rec. Sa EU je drugacije
- Post n°774
ne u nato
mrsukurac
mrsukurac
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°775
Mór Thököly wrote:Sergen Yalçın wrote:kako bismo videli bez referenduma? to je pitanje koje polarizuje javnost i ne bi bilo demokratski uci u taj savez bez referenduma.
Spoljna politika nije suvereni zabran demokraticnosti. Ne narusava se suverenitet, u skladu sa tim suveren (tj narod) ne mora imati poslednju rec. Sa EU je drugacije
nisam rekao da ne bi bilo legalno, vec da ne bi bilo demokratski. da li uvidjas razliku?
_____