Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Preporuke za čitanje i gledanje

Nektivni Ugnelj

Preporuke za čitanje i gledanje - Page 16 Empty Re: Preporuke za čitanje i gledanje

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 07, 2024 8:55 pm

Јанош Винету wrote:Не бих се сложио.

Данас буржоазија има много више енергије укупно а већински је троши на децу.

Развозе их на тренинге, у школу, на језике, прете учитељима и професорима, жале се по вибер групама, пишу неке жалбе или тужбе или шта већ ако су адвокати или правници, траже додатну наставу, плаћају приватне часове, набављају старе контролне и писмене како би деца могла да их набифлају, уче их како се преписује, улизују се директорима и суфлирају учитељима. Мамике се баве децом целодневно, оне добростојеће нити кувају, нити усисавају, нити пеглају него "плате жену" што би рекла Биљана Србљановић. А постоје и луксузне приватне школе, приватни вртићи, приватне гимназије, факултети где је сав тај посао препуштен плаћеним туторима.

То просто тако мора, јер су државне школе девастиране па се то надомешта приватном иницијативом мамика и татика, који у прилозима и донацијама скупе више новца него што цела школа добије од државе, а неретко су и формално школованији од наставника и професора средње школе, а свакако приходују више. Постоје школе где сви инфраструктурне радове у смислу реновирања и кречења и додатних наставних елемената финансирају родитељи, а приход од државе се сав потроши на плате професора те локална самоуправа плаћа струју и воду и комуналије (ако их плаћа).

У збиру то испада исто онако као што је раније било, ниво образованости се држи али све оно што је радила држава и школски систем сада раде родитељи. Ако знају, раде сами, ако не знају, морају да плате да би држали корак или ће им дете заостајати.

По селима и варошима не знам како је, вероватно је много чемерније али тамо је једино неформална моћ учитеља значајно већа. Поготово млађих и способнијих.

Nivo obrazovanosti se ne drzi. To saznas, tj nasa deca saznaju u susretu sa ruskom decom. Nebo i zemlje.
    disident

Preporuke za čitanje i gledanje - Page 16 Empty Re: Preporuke za čitanje i gledanje

Post by disident Mon Oct 07, 2024 9:33 pm

Nektivni Ugnelj wrote:
    Јанош Винету wrote:Не бих се сложио.

Данас буржоазија има много више енергије укупно а већински је троши на децу.

Развозе их на тренинге, у школу, на језике, прете учитељима и професорима, жале се по вибер групама, пишу неке жалбе или тужбе или шта већ ако су адвокати или правници, траже додатну наставу, плаћају приватне часове, набављају старе контролне и писмене како би деца могла да их набифлају, уче их како се преписује, улизују се директорима и суфлирају учитељима. Мамике се баве децом целодневно, оне добростојеће нити кувају, нити усисавају, нити пеглају него "плате жену" што би рекла Биљана Србљановић. А постоје и луксузне приватне школе, приватни вртићи, приватне гимназије, факултети где је сав тај посао препуштен плаћеним туторима.

То просто тако мора, јер су државне школе девастиране па се то надомешта приватном иницијативом мамика и татика, који у прилозима и донацијама скупе више новца него што цела школа добије од државе, а неретко су и формално школованији од наставника и професора средње школе, а свакако приходују више. Постоје школе где сви инфраструктурне радове у смислу реновирања и кречења и додатних наставних елемената финансирају родитељи, а приход од државе се сав потроши на плате професора те локална самоуправа плаћа струју и воду и комуналије (ако их плаћа).

У збиру то испада исто онако као што је раније било, ниво образованости се држи али све оно што је радила држава и школски систем сада раде родитељи. Ако знају, раде сами, ако не знају, морају да плате да би држали корак или ће им дете заостајати.

По селима и варошима не знам како је, вероватно је много чемерније али тамо је једино неформална моћ учитеља значајно већа. Поготово млађих и способнијих.

Nivo obrazovanosti se ne drzi. To saznas, tj nasa deca saznaju u susretu sa ruskom decom. Nebo i zemlje.

1+
    Jad i tuga, ja sam imao Janosev utisak o npr čuvenim beogradskim gimnazijama iz centra , jer sam upoznao par jako talentovane dece i brucosa odatle, i još su po roditeljima i klasi ta deca krem dela krem više srednje i srednje klase.

Onda sam upoznao ostatak, i to je žali boze, mogu ruku pod ruku sa decom iz trogodišnjih škola od kojih je pre par decenija i bog digao ruke

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Sat Oct 12, 2024 11:15 am

Ufff, koliko me ovo draži kad se isti tekst prevede po 3-4 puta:

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Oct 30, 2024 6:02 pm

Aj da ne stavljam na generic USA temu. Pricali smo na drugom mestu o Bajdenomiksu i republikanskom i demokratskom track recordu u ekonomiji.

https://www.lrb.co.uk/the-paper/v46/n21/adam-tooze/great-power-politics

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Oct 30, 2024 6:20 pm

Citacemo

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 8:55 am