by dimitrije iz čakova Thu Jan 13, 2022 3:18 pm
glede tanjirače, my 50 cents:
recimo, ja sam od onih koji ispod tanjirače koriste isključivo dobar žar i najviše volim da je od ćumura, zapravo od onih ćumur - briketa. temperatura je jaka i konzistentna, ali bez plamena. predhodno naložim drva, stavim tanjiraču da se ugreje, sklonim (i čistim ako treba) , pa dodam brikete i vratim tanjiraču. pošto moja nema nogare, jačinu vatre podešavam podizanjem i spuštanjem (izvadim ili dodam ciglu ispod ručica). tako izbegavam svaku improvizaciju i nepreciznost oko temperature, kao i paljenje okolne masnoće, dimljenje, itd...
što se tiče kancerogenosti, tanjiraču na početku sezone uglavnom dobro ožuljam čeličnom četkom, pa operem, namažem masnoćom, zatim jako ugrejem na vatri, skinem masnoću (koja bude crno - braon), prebrišem, nenesem novi tanak sloj masti i kad on izgori i tanjirača postane sjajna, dalje se ponaša kao teflon. ne lepi, ne dimi, ne ostavlja garež. ako se koristi bar jednom mesečno, nema potrebe ponavljati. kad završim sa pečenjem, očistim je dok je topla, namastim i čuvam u papirnom džaku. nekako kontam da nema više štete nego na roštilju - a sad jebiga ako ćemo da se odreknemo otvorene vatre.
takođe, ja tanjiraču baš i ne koristim kao wok, i retko pržim u njoj. više mi je kao grill ploča, za meso i ribu, to je dodatni razlog što pazim sa vatrom, posebno kod ribe