Летећи Полип wrote:Zuper wrote:
Sada si me naterao da proveravam jer sam mislio da sam pogresio ali Zuper ne gresi.
Po popisu iz 1910 Temisvar je imao oko 45% svabova, 40% ugara, 5-10% rumunja i oko 5% serbova popularnih raca.
Tacno je samo da su Srbi, kada su proterane Osmanlije iz Temisvara, pred naletom Eugena Savojskog 1717 ili 1718, bili natpolovicna vecina od par stotina ljudi u temisvarskoj tvrdjavi jer su svi ostali napustili oblast zbog rata. Ali to nije ostalo dugo tako, svabe su ubrzo kolonizovale prostor. Bolje jesti banatsku 'senicu bjelicu nego krompir u Stutgartu.
Ama koja crna šenica bjelica. Banat bio močvaretina najcrnja. Ti prvi kolonisti masovno umirali od boleština i štogod. Banat je u jednom periodu bio austrougarska Australija, tj. tamo su Švabovi slali svoje kriminalne elemente u progon. Posle naseljavan nemačkom sirotinjom, bezemljašima.
Mocvarna je bila cela Vojvodina, nekoliko velikih reka se spaja na tom prostoru, ali to su Srbi krcili pa svabe naselile...
Pa ja nisam ni rekao da su ovde dolazili bogati svabovi vec oni koji su jeli stutgartskog krompira.
Nemoj zaboraviti da su Srbi digli Banatski ustanak 1594 protiv Osmanlija, eto ti grb Kikinde i Vrsca govore o tome...
Halaburina ruka (spomen na seljački ustanak protiv Turaka u Banatu 1594. godine).