Erős Pista wrote:Ia se secam te mudzahedinske
Ja nikad trojku nisam gledao nakon video vakta, ništa disk, tv, strim. Ostale jesam.
Erős Pista wrote:Ia se secam te mudzahedinske
Erős Pista wrote:Takođe, u romanu je i šerif veteran, samo iz korejskog rata. Dakle, nije sukob između veterana i civila koji ne razume kroz šta je ovaj prošao, nego između dva veterana trajno oštećena iskustvom kroz koje su prošli.
https://birthmoviesdeath.com/2019/09/18/rambo-by-the-bookIn the novel of First Blood, Rambo isn’t even necessarily a hero. The chapters alternate between the points of view of Rambo and Teasle, who represent the divide between older establishment and youth counterculture of the last '60s and early '70s. Teasle isn’t the bully he seems in the movie, and Rambo isn’t the victim. Teasle is an Eisenhower Republican and decorated Korean War hero. Rambo is a radicalized Vietnam vet. One of the most fascinating things about the novel is the way in which notions of hero and bad guy hinge entirely on the reader’s age and politics. It’s genuinely possible to read it both ways (Paul Newman was apparently interested in a pre-Stallone screen iteration in which he would have played Teasle as the starring role). At the novel’s end, in the ruins of the town, Trautman puts Rambo down like a dog.
"My Rambo is furious about his war experience," says Morrell. "He hates what he was forced to do, and he especially hates that he discovered he had a skill for killing. It’s the only thing he knows how to do, but he’s a genius at it."
Erős Pista wrote:Takođe, u romanu je i šerif veteran, samo iz korejskog rata. Dakle, nije sukob između veterana i civila koji ne razume kroz šta je ovaj prošao, nego između dva veterana trajno oštećena iskustvom kroz koje su prošli.
fikret hadžiabdić wrote:Erős Pista wrote:Takođe, u romanu je i šerif veteran, samo iz korejskog rata. Dakle, nije sukob između veterana i civila koji ne razume kroz šta je ovaj prošao, nego između dva veterana trajno oštećena iskustvom kroz koje su prošli.
Naravno da je rat bio pravedan i da su veterani heroji. Problem je u konkretnom veteranu, Rambu. Šerif je veteran starog kova koji je stečeno iskustvo i znanja stavio u službu zaštite svog grada i zajednive. A mogao je i Rambo nešto slično da uradi umjesto što, sa zastavom na rukavu, skita Amerikom i svojom pojavom izaziva kod ljudi pdozrenje i strah.
fikret hadžiabdić wrote:Pišem o šerifu, u stvari nagađam kako otprilike on vidi sebe i Ramba. Šta se koji kurac skitaš, pa si još i zastavu našio da je skrnaviš. Zašto znanja i iskustvo iz vosjke i rata ne staviš u zaštitu reda i poretka kao što sam to ja uradio.
Pukovnik Trautman je malo Bog, a malo država. Ja sam stvorio Ramba i ja ću da ga povesti sa sobom ili ga, kao u romanu, ubiti.