Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Van kategorija, društvo kao takvo

Anonymous
    Guest

Van kategorija, društvo kao takvo - Page 35 Empty Re: Van kategorija, društvo kao takvo

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 7:12 pm

jos samo de se ukljuce srkirojal i onaj sindikat policije cirilicom i ekipa protiv zavere je kompletirana.
    Vilmos Tehenészfiú

Van kategorija, društvo kao takvo - Page 35 Empty Re: Van kategorija, društvo kao takvo

Post by Vilmos Tehenészfiú Sat Oct 02, 2021 7:27 pm

Erős Pista wrote:Naravno. Vec sam komentarisao to ranije.

Inace poklapanje izmedju pobornika price o kradji beba i antivaksera je ogromno. Onaj odgovor od ministarstva kojim antivakseri masu vec nedeljama je odgovor na pitanaj udruzenja roditelja nestalih beba.
    Mene iskreno malo.zbunjuje da rumbi koji tako precizno provaljuje antivaks budalastine ovde ponavlja istu vrstu rece mi jedan co'ek argumenata.
    Pa nije to misterija. Pročitaj ponovo šta je Sotir napisao. Ova priča o bebama koje umiru 2 dana posle porodjaja i majkama koje ne daju da vide mrtvo dete traju decenijama. Ja se sećam da je o tome Ilustrovana Politika pisala osamdesetih. 

I sada, kada se najzad pojavio jedan čovek koji potpuno odgovara opisu jedne takve bebe koja je umrla dva dana posle porodjaja (zašto su mu kao roditelji upisane osobe koje ne postoje?), logično je da se pomisli da tu možda ima neke istine. I onda se i Talason javi i kaže da imao situaciju kada mu se učinilo da je najbolje da ne veruje u dobre namere lekara.

Hoću da kažem da ja ne bih odmahnuo rukom i odmah krenuo sa sprdanjem o antivakserima i Titu koji krade milion srpskih beba. Naše zdravstvo je bilo korumpirano i u vreme Tita (imam anegdotu iz prve ruke o čuvenom kardiohirurgu  iz Sremske Kamenice), tako da ne bih a priori odbacio priče o bebama kojima se gubi trag, a koje se pojavljuju 50 godina kasnije.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Oct 02, 2021 7:34 pm

Ne, ne, nije misterija, slazem se. Potpuno se slazem i sa tom Sotirovom analizom. Ali slab mi je argument da ovaj slucaj tacno odgovara onome o cemu se pise. Odgovara najrazlicitijim stvarima, a ova uopste nije najverovatnija (sto ne mora da znaci nije tacna, naravno da treba ispitati).

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 7:45 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Erős Pista wrote:Naravno. Vec sam komentarisao to ranije.

Inace poklapanje izmedju pobornika price o kradji beba i antivaksera je ogromno. Onaj odgovor od ministarstva kojim antivakseri masu vec nedeljama je odgovor na pitanaj udruzenja roditelja nestalih beba.
    Mene iskreno malo.zbunjuje da rumbi koji tako precizno provaljuje antivaks budalastine ovde ponavlja istu vrstu rece mi jedan co'ek argumenata.
    Pa nije to misterija. Pročitaj ponovo šta je Sotir napisao. Ova priča o bebama koje umiru 2 dana posle porodjaja i majkama koje ne daju da vide mrtvo dete traju decenijama. Ja se sećam da je o tome Ilustrovana Politika pisala osamdesetih. 

I sada, kada se najzad pojavio jedan čovek koji potpuno odgovara opisu jedne takve bebe koja je umrla dva dana posle porodjaja (zašto su mu kao roditelji upisane osobe koje ne postoje?), logično je da se pomisli da tu možda ima neke istine. I onda se i Talason javi i kaže da imao situaciju kada mu se učinilo da je najbolje da ne veruje u dobre namere lekara.

Hoću da kažem da ja ne bih odmahnuo rukom i odmah krenuo sa sprdanjem o antivakserima i Titu koji krade milion srpskih beba. Naše zdravstvo je bilo korumpirano i u vreme Tita (imam anegdotu iz prve ruke o čuvenom kardiohirurgu  iz Sremske Kamenice), tako da ne bih a priori odbacio priče o bebama kojima se gubi trag, a koje se pojavljuju 50 godina kasnije.

pace je lepo opisao sta bi to moglo biti, a pricu o velikoj rezimskoj i drzavnoj (naravno zle komunisticke drzave) zaveri proturaju isti trovaci koji kenjaju i o osam miliona streljanih srpskih domacina. ne bih se zaletao u branjenje i podrsku, da ne bila pusikana kao kad se masa silno zaletela da ljubi udupe velike branitelje zivotinja levijatan. fasisti kao strategiju vec dve decenije koriste humane teme kroz koje mogu bez problema da se provuku do svakoga.

Last edited by Turul madár on Sat Oct 02, 2021 7:48 pm; edited 1 time in total
    kapetanm

Post by kapetanm Sat Oct 02, 2021 7:47 pm

Ne verujem u price o sistemu na cijem je celu bila udba, to je omiljeno resenje za svaku enigmu, ionako su po zlu poznati. Oni su imali daleko lakse nacine da dodju do love i tada i sada, nego da se bakcu sa kradjama beba s mnogo ucesnika u lancu. Jednostavno stavi nekog u bozanski status lekara i sestre u porodilistima i ogromno finansijsko iskusenje i eto, krene jednom, i osladi se, kao uzimanje para za zakazivanje operacije npr
    Sotir

Post by Sotir Sat Oct 02, 2021 7:50 pm

Релативно скоро су почели да уводе нову процедуру код порођаја. Одмах покажу мајци дете и траже да понови пол. Десило се да на УЗ погрешно виде пол, и онда питања да нису заменили итд... 

И за овај црни случај би требали да уведу неку бољу процедуру. Сурово је, али мора јбг.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 02, 2021 7:59 pm

kapetanm wrote:Ne verujem u price o sistemu na cijem je celu bila udba, to je omiljeno resenje za svaku enigmu, ionako su po zlu poznati. Oni su imali daleko lakse nacine da dodju do love i tada i sada, nego da se bakcu sa kradjama beba s mnogo ucesnika u lancu. Jednostavno stavi nekog u bozanski status lekara i sestre u porodilistima i ogromno finansijsko iskusenje i eto, krene jednom, i osladi se, kao uzimanje para za zakazivanje operacije npr

oduvek se placalo/castilo ako hoces da te operise najbolji lekar sa klinike ili za odredjenu oblast, znalo se i manje vise koliko to kosta, to su bile cifre od par stotina, do hiljadu dve dojce maraka.
    disident

Post by disident Sat Oct 02, 2021 8:00 pm

evo koga zanima, mene mrzi da pustam pa nek neko baci prepric

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sat Oct 02, 2021 8:17 pm

kapetanm wrote:Ne verujem u price o sistemu na cijem je celu bila udba, to je omiljeno resenje za svaku enigmu, ionako su po zlu poznati. Oni su imali daleko lakse nacine da dodju do love i tada i sada, nego da se bakcu sa kradjama beba s mnogo ucesnika u lancu. Jednostavno stavi nekog u bozanski status lekara i sestre u porodilistima i ogromno finansijsko iskusenje i eto, krene jednom, i osladi se, kao uzimanje para za zakazivanje operacije npr
    Da, ovo je mnogo verovatnije nego umešanost države sa vrha.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sat Oct 02, 2021 8:19 pm

Turul madár wrote:

oduvek se placalo/castilo ako hoces da te operise najbolji lekar sa klinike ili za odredjenu oblast, znalo se i manje vise koliko to kosta, to su bile cifre od par stotina, do hiljadu dve dojce maraka.
    A u mom slučaju (to jest slučaju mog oca) je bila cifra da kardio hirug potpiše da ne ume da radi tu vrstu operacije, da bi se otac operisao u inostranstvu o trošku države.

_____

rumbeando

Post by rumbeando Sat Oct 02, 2021 10:03 pm

25.6.2019.
    "Lečila sam se od steriliteta, 14 godina nismo imali dece. Prijavili smo se za postupak usvajanja i stavljeni na listu čekanja. Brat od strica mog muža bio je načelnik policije u Aleksincu. Verovatno da bi se njemu dodvorili, tek, u centru za socijalni rad našli su nam brzo dete", priča Verica Radivojević (71), Mlađanova usvojiteljka.

Bebu su joj, kaže, doneli tadašnji direktor Centra Aleksinac Slavoljub Momčilović i radnica Angela Stanimirović.

"Doneli su ga u bolničkom čaršavu i Momčilović je rekao "Ako ti se ne sviđa, možeš da ga zameniš", seća se Verica.
    kurir.rs/vesti/drustvo/3274065/mladjan-iz-donjeg-adrovca-otkrio-da-je-ukradena-beba-a-onda-krece-jos-veca-drama-rekli-su-mi-da-su-me-ostavili-u-porodilistu-izmislili-su-mi-i-oca-imajku-sada-dve-porodice-cekaju-dnk-analizu-verujuci-da-je-njihov-sin

To je ovo gostovanje:

Dakle, pre 2 godine se sve znalo, a od tad su 15 DNK analiza radili dok nisu našli pravu majku.
    kapetanm

Post by kapetanm Sat Oct 02, 2021 10:31 pm

To se lomi u pocetku kod lekara ili jes ili nisi. Imao sam poznanika, bog da mu dusu prosti, koji je, skromno ziveo kad je specijalizirao. I pnacelnik mu je tad rekao - pazi sad odlucujes zauvek, kad jednom uzmes, nema izvlacenja. A jbg, treba da se skućiš, kupiš kola, odeš na odmor.. I tako krene od porodilja ali bio je dobar. I jednom pukne bruka kad je nakon unapred obavljene uplate prevideo nesto lose na ultrazvuku i otac ga pitao jel trebalo jos da da.. Malo mesto, svi ga znaju. Posle nekog vremena dobio je infarkt od muke
    bemty

Post by bemty Sat Oct 02, 2021 10:41 pm

Sotir wrote:

Релативно скоро су почели да уводе нову процедуру код порођаја. Одмах покажу мајци дете и траже да понови пол. Десило се да на УЗ погрешно виде пол, и онда питања да нису заменили итд... 

И за овај црни случај би требали да уведу неку бољу процедуру. Сурово је, али мора јбг.

nadam se da hoce, morali bi. ne verujem da se svi ovde secaju, ali moje drugo dete je umrlo tokom porodjaja. u petak ce biti sest godina i lagala bih kad bih rekla da sam u ovo doba godine normalna, posebno kad se radi o ovakvim temama. imala sam tu srecu da imam najbolju mogucu negu, ali toliko ljudi je imalo katastrofalan tretman, posebno u proslosti, da je to jedno more ljudskih tragedija i zrtava teske okrutnosti svuda oko nas. u svakom slucaju bi morale u ovakvom slucaju da se izdaju i krstenice i umrlice, da se ponudi obdukcija, da se rade i neinvazivni testovi i ima razgovor sa roditeljima o mogucim uzrocima, a zatim i da se prica o opcijama za sahranu kao i o tome da li da se injekcijom zaustavi mleko. i to u slucaju drzanja samo zvanicnih i medicinskih smernica, bez posebnog osvrta na psihicke posledice i to kako se odnositi prema telu, ko ima pravo da ga vidi, dodirne, gde takve majke treba smestiti unutar bolnice i tome slicno. uopste ne znam kako to izgleda kod nas, ali ne bi me cudilo da ne postoje nikakvi opsti protokoli, i da se moze dobiti i najbolji i najgori tretman negde u zemlji.

_____
    Warning: may contain irony.
    boomer crook

Post by boomer crook Sun Oct 03, 2021 1:25 am

ma da ono doslovce su svercovali heroin za turke i CIA

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    паће

Post by паће Sun Oct 03, 2021 10:14 am

Sotir wrote:Релативно скоро су почели да уводе нову процедуру код порођаја. Одмах покажу мајци дете и траже да понови пол. Десило се да на УЗ погрешно виде пол, и онда питања да нису заменили итд...

Знам за случај кад су рекли да је мушко, јер су на ултразвуку видели нешто између ногу... што је у ствари била ваљда шака друге близнакиње, која је била иза.

Ултразвук није баш хај рез, јебига... то тек кад се роди укапираш шта си у ствари видео на њему, боље препознајеш шта је шта. Ево унуке сам тако видео док су биле у седмом месецу, ни налик... док се нису родиле, е онда ма види пљунуте, скоро да распознамо која је која.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 03, 2021 10:49 am

zamisli kakav bi ti bio car da te nisu zamenili u porodilištu
    паће

Post by паће Sun Oct 03, 2021 11:14 am

Трајна криза идентитета ти следи из тога, никад не знаш од те двојице који си у ствари ти.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 03, 2021 11:26 am

Kapiram da je potrebna vrlo zajebana obuka za gledanje sonograma, to su dvodimenzionalni prikazi uzeti u dinamičnom trodimenzionalnom okruženju i moraš da budeš apsolutno svestan koordinata na sve tri ose da bi znao šta gledaš. To je teško i na statičnom snimku, a tek kad počnu da vrte sokoćalo tamo i ovamo i dobijaju kaleidopskopske slike tela...

Kontam, do duše, da lekari sa fejsbuka (Sigurica Dojave Popunjen Profil) znaju i to da rade.
    Sotir

Post by Sotir Sun Oct 03, 2021 11:49 am

Ја нисам могао супрузи да објасним шта је шта на уз снимку, узетом по оси симетрије - где се види глава по средини, кичма итд. Оно као школски пример снимка. 
    Треба осим обуке и осећај за простор. То не може да се научи.

А било ми чудно кад су другари имали 3д снимак, као боље се види. Ја у фазону па не види се ништа, како ћеће да мере шта је битно?
    паће

Post by паће Sun Oct 03, 2021 12:08 pm

Sotir wrote:
    А било ми чудно кад су другари имали 3д снимак, као боље се види. Ја у фазону па не види се ништа, како ћеће да мере шта је битно?

Како су га гледали? На неке цвикере, или је урађен у холограм?

_____
    kapetanm

Post by kapetanm Sun Oct 03, 2021 1:38 pm

Moja cerka dvaput bila msko na ultrazvuku. Kad secrodila tast je vikao da su zamenili
    disident

Post by disident Tue Oct 05, 2021 6:04 pm

Obecana zemlja 
    https://www.kurir.rs/vesti/biznis/3781511/tigar-kupio-zlataru-majdanpek

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    rumbeando

Post by rumbeando Wed Oct 06, 2021 12:56 am

– Pomešana su i sreća i ljutnja. Godinama sam verovao da me je rodila šesnaestogodišnja učenica Medicinske škole, ali se ispostavilo da takva žena nikada nije ni postojala. To je bila priča koja je predočena porodici koja me je usvojila i uz koju sam odrastao. Četiri decenije kasnije saznajemo da me je majka rodila sa 29 godina i da me nije svojevoljno napustila, kao i da uz roditelje imam i brata i sestru – objašnjava Mlađan Radivojević koji je nedeljno veče sa decom proveo u domu bioloških roditelja.
    (...)
    Kako za „Politiku” govori Radiša Pavlović, predsednik udruženja i član vladine komisije za istragu o nestalim bebama, šablon u ovom slučaju bio je sličan kao kod mnogih porodica koje traže svoje nestale – dve prijave rođenja sa izmišljenim imenom majke, bez ikakvog potpisa, do borbe sa aleksinačkim centrom za socijalni rad koji je tvrdio da je Mlađanov dosije o usvajanju nestao.

- Tek posle silnih insistiranja došli su i do dosijea, i u njemu zatekli 90 odsto falsifikovanih dokumenata. Da li je to uredila neka „viša sila” ili je posredi puka slučajnost, tek nedavno nam se obratila Milica, žena koja je iz bolnice pre 40 godina otpuštena uz usmeno lekarsko objašnjenje da joj je dete preminulo. Decenijama je to mučilo jer je osećala da tu nešto nije bilo u redu. Kada smo sa njom popričali shvatili smo da bi ona mogla biti Mlađina majka, jer se porodila u vreme njegovog rođenja u kruševačkoj bolnici. A kada smo videli Miličinog supruga, primetili smo neverovatnu fizičku sličnost sa Mlađom i sa nestrpljenjem čekali da naše sumnje potvrdi i nauka – objašnjava za „Politiku” Radiša Pavlović.

Posle rezultata analize ništa više nije isto ni za Mlađu ni za njegove porodice, ali ni za Radišino udruženje. Dok se silom razdvojeni roditelji i sestra upoznaju sa svojim bratom i navikavaju na nove činjenice, Pavlović će nastaviti da insistira kod nadležnih da formiraju specijalno tužilaštvo za nestale bebe.

– Država ništa nije uradila, od pompezno najavljene baze DNK profila nema ni traga. Sve što smo učinili u ovom slučaju, uradili smo samostalno i o svom trošku, bez dinara pomoći države. Godinama raznorazni pokušavaju da dovedu u pitanje naš rad, ali posle ovog slučaja je sve teže – dodaje Pavlović.
    https://www.politika.rs/sr/clanak/489140/Kako-je-dokazan-prvi-slucaj-otmice-beba
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Sun Oct 24, 2021 12:29 pm

https://faktograf.hr/2021/10/22/kako-demografija-utjece-na-politiku/
    Na početku korona pandemije govorkalo se kako nam slijedi baby boom jer parovi, zatvoreni kod kuće tijekom lockdowna, neće eto imati pametnijeg posla nego praviti djecu. Prognoza je međutim bila potpuno promašena te se fertilitet još dodatno srozao u mnogim zemljama pa tako i u Sjedinjenim Državama, gdje je ljosnuo na najniže grane ikad.
    Predvidjeti, dakle, buduća demografska kretanja prilično je nezahvalno jer, iako je preokret još uvijek moguć, u ovom trenutku ipak je više onih koji depresivno računaju kada bi koji narod mogao izumrijeti.
    Koliko god vremena da nam je ostalo, vjerojatno ćemo u demokratskom dijelu svijeta i dalje glasati na izborima, a političari će zbrajati i oduzimati koliko im demografska kretanja, ma kakva bila, mogu pomoći da se domognu vlasti. Čak i neke manje zajednice mogle bi, zahvaljujući fertilitetu, postati politički vrlo značajne.

_____
    my goosebumps have goosebumps
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Oct 25, 2021 5:39 pm

https://www.theguardian.com/society/2021/oct/25/assisted-dying-dutch-psychologist-wim-van-dijk-suicide-powder-to-over-100-people

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 7:34 am