Летећи Полип wrote:Meni je pun kurac Mongola. Da je pameti i osećaja za pravdu, trebali bi svi da se okupimo i da im jebemo kevu za hiljadugodišnji teror.
Nisu nas bombardovali
Летећи Полип wrote:Meni je pun kurac Mongola. Da je pameti i osećaja za pravdu, trebali bi svi da se okupimo i da im jebemo kevu za hiljadugodišnji teror.
Čovek koji je video budućnost!!!
— Marti Misterija (@RMartinovic) October 1, 2020
Bolji život, 1987.
Veliki Drago Čuma! pic.twitter.com/rAyIXTaHLN
Da sam Min Prosvete uveo bih od prvog razreda osnovne skole, pa sve do kraja glimnazije,program - Civilizacija. Istorija umetnosti, arhitekture, dizajna. Tako se prave Gradjani, ljudi kojima Ukus oblikuje Etiku i pogled na svet. Za Srbiju,kljucan predmet sa vise nivoa posmatranja
— Srdjan Dragojevic (@srdjandrago) October 1, 2020
Slažem se. I možda neki predmet kao contemporary art and science, gde bi nastavnik imao slobodu da diskutuje šta se Sada dešava u svetu. To može od petog. Naše obrazovanje je većinom šta je urađeno i shvaćeno do pre 50 i više godina, sve staro. Znam da slično postoji u svetu.
— Sci25 (@Sci251) October 1, 2020
U Finskoj,od 1. osnovne,predmet etika.Koliko se secam, predmeti kulinarstvo, narodne umotvorine... Od prosle godine polako ukidaju pojedine predmete i prelaze na opisivanje pojava i dogadjaja. Ali da ne sanjamo previse. Znanje postoji,kupiti,prilagoditi. Skupo ili debilitet?
— M.Milovanovic (@Miki_MM063) October 1, 2020
LI istoriju religije, umesto veronauke, ili bar pored veronauke. Kad bi ljudi znali istoriju religije, možda bi drugačije razmišljali. .
— MMarkovic-Penzionerka (@MMarkovic5) October 1, 2020
Dva najvažnija resora u Vladi su obrazovanje i pravosuđe. Stubovi bilo kakvog napretka. Ali kod nas se prosveta posmatra kao valuta za potkusurivanje, vruć krompir sa kojim malo ko zna šta bi radio.
— Gazela Pudar Drasko (@Gazela_Pudar) October 1, 2020
Ako moze kilo prosvetiteljstva zapadnog da mi narezete, al narezite mi tanko kao u Finskoj ehhhhhSolus_Rex wrote:Kakav Šiler vaprowave izbija iz komentara: ljude popravlja savremena um, istorija religije, logika, pravosuđe...
Ako moze kilo prosvetiteljstva zapadnog da mi narezete, al narezite mi tanko kao u Finskoj ehhhhhSolus_Rex wrote:Kakav Šiler vaprowave izbija iz komentara: ljude popravlja savremena um, istorija religije, logika, pravosuđe...
Pas je najbolji čovjekov prijatelj, mnogi će se složiti, ali uvijek postoje i oni koji ne misle tako i kojima psi ne predstavljaju ništa drugo do čuvara, lovaca pa čak i agresivnih neprijatelja koje treba ukloniti.
Baš jedan takav slučaj se dogodio u Zavidovićima gdje su ubijena dva psa.
Lovac E. M. je na Facebooku objavio fotografiju na kojoj čuči uz dva mrtva psa, kao uz dva trofeja, a u opisu fotografije je napisao "Vukovi su završili svoje haranje".
Da su bili u pitanju vukovi, a ne psi, možda se javnost ne bi digla i možda negativni komentari na njegov ulov ne bi dolazili od ljubitelja pasa i životinja. Možda ne bi morao ugasiti svoj Facebook profil. Ono što najviše čudi korisnike društvenih mreža jeste kako to da jedan lovac ne zna da razlikuje psa od vuka.
Vlasnik pasa, od kojih je jedan bila skotna ženka, kaže da su mu psi ubijeni u selu, pa naknadno odvučeni u šumu.
Pitao je na Facebooku da li može da tuži lovačko društvo kojeg je član i lovac koji je navodno ubio pse.
Ako se ne želiš rukovati sa ženom, nema državljanstva. Viši pokrajinski upravni sud u Mannheimu je zaključio kako je odluka da se jednom liječniku porijeklom iz Libanona, kojem je odbijen zahtjev za njemačkim državljanstvom jer se ne želi rukovati sa ženama, ispravna, piše Deutsche Welle.
Četrdesetogodišnji liječnik iz Libanona, koji je u Njemačku došao 2002. godine, rekao je kako se odbija rukovati sa ženama iz vjerskih razloga – i to u trenutku kada mu je trebalo biti uručena povelja o primitku u njemačku knjigu državljana.
Upravni sud u Baden-Württembergu (VGH) presudio je da je neko ko odbija rukovanje jer žene vidi kao „opasnost seksualnog iskušenja” – time odbio „integraciju u njemačke životne okolnosti”.
Libanonac je studirao medicinu u Njemačkoj i sada radi kao viši liječnik u jednoj klinici. Za njemačko državljanstvo je podnio zahtjev 2012. i potpisao deklaraciju o lojalnosti njemačkom ustavu i protiv ekstremizma. Obavezni test općeg znanja o Njemačkoj položio je s najboljim mogućim rezultatom.
Ipak, nije dobio državljanstvo jer se još 2015. odbio rukovati sa službenicom prilikom predaje potvrde o njemačkom državljanstvu. Službenica mu zbog toga nije htjela uručiti potvrdu i odbila je njegov zahtjev za državljanstvo.
Žalio se sudu, ali je izgubio: prvo pred Upravnim sudom u Stuttgartu, a sada i na najvišem Upravnom sudu Savezne pokrajine Baden Württemberg. Ovaj potonji sud u subotu priopćio kako se Libanonac sada može žaliti Saveznom upravnom sudu – zbog temeljnog značaja slučaja.
Njemačka kultura
Upravni sud savezne pokrajine Baden Württemberg (VGH) je rukovanje opisao kao uobičajeni neverbalni ritual pozdravljanja i opraštanja, koji ne ovisi od spola uključenih strana, dodajući da se ovdje to tako radi već stoljećima.
Sudac je utvrdio da rukovanje ima i pravno značenje, jer simbolizira zaključenje ugovora. Rukovanje je „duboko ukorijenjeno u društveni, kulturni i pravni život, i oblikuje način na koji mi živimo zajedno”, rekao je sudac.
Sud je utvrdio da svako ko se odbije rukovati iz specifično rodnih razloga – krši jednakost spolova utvrđenu njemačkim Ustavom.
Ova presuda o rukovanju donijeta je usprkos tomu što zdravstvene vlasti trenutno upozoravaju da se trenutno ne rukuje zbog pandemije koronavirusa. Sudac je rekao da je uvjeren da će običaj rukovanja preživjeti pandemiju.