Mr.Pink wrote:oke
vido sam n1 i tu agendu koju furaju. braci bosnjacima imam da porucim sledece: prosla su vremena kada su snajperima jurili hilari klinton po sarajevu i ja tu pricu ne bih previse forsirao
?
Mr.Pink wrote:oke
vido sam n1 i tu agendu koju furaju. braci bosnjacima imam da porucim sledece: prosla su vremena kada su snajperima jurili hilari klinton po sarajevu i ja tu pricu ne bih previse forsirao
Jutros iza 8 sati pripadnici CJB Foča obavili su uviđaj u kompleksu Aladža džamije, nakon što je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila u minaret ovog vjerskog i kulturno- historijskog spomenika.
Novinar "Avaza" Alen Bajramović je na licu mjesta i kako javlja, vidljiva su oštećenja na minaretu. Također, Izet Spahić, odbornik u SKupštini Foče, najavio je da će na sjednici zakazonoj u petak tražiti da se razmatra situacija u ovom gradu jer je korištenje vatrenog oruižja česta pojava.
Pretpostavlja se da se pucnjava desila preksinoć.
Osim istražitelja iz CJB Foča uviđaju je prisustvovao i muftija goraždanski muftija Remzija ef. Pitić sa imamima.
ćaća wrote:Ian Bancroft, Creating a Civic Identity in Bosnia is not a Lost Cause
Ја нажалост не могу тако да комуницирам, у натукницама, алузијама, ни за реп ни за главу Слоба Георгијев покушајима. Волим наширока објашњења, иако ценим економију израза и лаконски говор.ćaća wrote:domoroci su inace divni ljudi, divan burek prave
Na sceni je odvojena bitka, jedna za opstanak OHR-a, time i mandata EUFOR-a i NATO-a u BiH. S druge strane bitka za podjelu BiH kroz izmjene Izbornog zakona. Na ovo bi se mogao svesti intervju koji je N1 dao ugledni njemački analitičr Bodo Weber. Stvari su se počele odmotavati nominacijom Nijemca Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i najavom aktivne uloge OHR-a, što je očito nekima zasmetalo, smatra Weber.
Izjave protiv postojanja institucije OHR-a koje sve češće dolaze iz Delegacije EU u BiH oslikavaju sve ono što je loše, neproduktivno, u evropskoj politici prethodnih godina prema BiH, mišljenja je Bodo Weber. Njemačka iniicijativa kroz guranju novog dinamičnog visokog predstavnika u osobi Christiana Schmidta ma najgori način razotkrila je krizu međunarodne politike u BiH koja je duboko podjeljena i ne zna kako dalje – tvrdi Weber.
Rusija je otvoreno protiv produženja mandata OHR-a, ali na to ne može uticati jer joj je potrebna prosta većina u PIC-u, dok u Vijeću sigurnosti na ovo ne može uložiti veto. No Weber dodaje kako Rusiju puno više zanima mandat EUFOR-a i NATO-a koji su alati Viskog predstavnika za stvaranje sigurnosnog okruženja za nepohodne reforme. Zbog toga ostaju vjeran partner vlastima u RS za održanje statusa kvo, proteklih godina i HDZ BiH u narativu kako su izmjene Izbornog zakona moguće bez izmjena Ustava.
“To je bitka koja se vodi i sve ovo što vidimo, priče oko zatvaranja OHR-a, interpretacije mandata OHR-a i nekih odluka viskog predstavnika od određenih sudija koje smataraju da bema manadat da djeluje izgleda da je ta inicijativa oko imenovanja Schmidta sve to odmotala”, rekao je Weber.
Alija Kožjak, bivši predstavnik BiH u NATO-u, kaže kako se s Rusijom pokušava pregovarati, šta će biti ulog, teško je reći.
Sve što se dešava proteklih dana u RS-u, od presude prve takve vrste banjalučkog sudije kojom se direktno odbacuje mandat Visokog predstavnika da djeluje, do podjele primjeraka kako se navodi, orginalnog Dejtonskog sporazuma građanima, dio je pritiska i šire kampanje da se uloga Visokog predstavnika obezvrijedi. Jedan od razloga su i najavljeni razgovori o izmjenama Izbornog zakona koji mogu otvoriti i pitanje ustavnih promjena.
Visoki predstavnik poručio je kako će sudija Milan Blagojević snositi posljedice, kao i političari iz RS ako se ne ponište odlikovanja za ratne zločnice. Ima li snage za to.
Da li će sve navedeno dovesti do zaključka Vlasti RS da se mogu protiviti visokom predstavniku i u konačnici možda natjerati Zapad da odlučno stane iza OHR-a ili pak suprotno, teško je odgovoriti. Kako je podvukao Bodo Weber, uskoro ćemo vidjeti. Rok je peti mjesec.
Visoki predstavnik poručio je kako će sudija Milan Blagojević snositi posljedice
MILAN BLAGOJEVIĆ, SUDIJA: Zašto sam odbio da primijenim zakon koji je nametnuo OHR?
Politički blokovi za i protiv OHR-a često kritikuju njegov rad, ali se ne ponašaju isto u provođenju odluka.
Posljednjih dana jedna pravosudna izazvala je mnogo pažnje i pitanja.
Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević, odbio je da primijeni nametnuti zakon iz 2005. godine, jer ga, obrazlaže, nije usvojila niti jedna skupština, ni parlament u BiH.
Jedni smatraju da je odluka opasna i presedan, drugi u političkoj areni je pozdravljaju.
A šta kaže sam sudija Blagojević, obasnio je u intervjuu N1 na 1 i sa njim je razgovarala Snežana Mitrović.
Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo Paddy Ashdown 2005. odbio je da primijeni, a sudio je u sporu koji je pokrenuo Grad Banjaluka protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) koji je odbio da na grad Banjaluka upiše pravo svojine 1/1 na zemljištu na kojem se između ostalog nalazi i zgrada Narodne skupštine Republike Srpske.
Kao zainteresovana strana pojavila se i Bosna i Hercegovina putem Pravobranilaštva BiH.
Presuda je donesena 11. februara. A ne na osnovu Ashdownovog zakona već na osnovu Sporazuma o sukcesiji na koji su svojevremeno 2001.godine pristali svi, pa i tadašnja vlast i opozicija u RS od SNSD do SDS, DNS, SP, navodi sudija Blagojević u inervjuu.
Prema njegovom tumačenju, državno je, kaže ono što je prije bilo u zemljišnim knjigama, poljoprivredno zemljište nije, smatra jer kaže “Jugoslavija je bila država, a ne zemljoradnička zadruga”.
Ovo je prvi slučaj u domaćem pravosuđu. Blagojević se poziva na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti, na Ustav, Aneks 10, tvrdi da nijedna druga odredba Dejtonskog mirovnog sporazuma visokom predstavniku ne daje pravo da preuzme zakonodavnu vlast u Bosni i Hercegovini, tj. da nameće bilo koji zakon ili drugi pravni propis.
Dok je donosio presudu kaže pritisak nije osjetio, sada je dodaje stvar drugačija.
“Spreman sam pred streljački vod za ovaj stav”, kaže u inttervjuu jer je dodaje “utemljen na zakonu i Ustavu”.
Bošnjaci-komunisti, oni koji prigrle tu ideologiju, gori su od nebošnjaka-komunista, izjavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, gostujući sinoć na Face TV.
Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Stari Grad - Prve policijske uprave, potražuju NN lice zbog izvršenja krivičnog djela iz člana 163. stav 2. KZ F BiH (izazivanje narodnosne, rasne I vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), počinjenog dana 30.03.2021. godine oko 13.20 sati u ul. Hamdije Kreševljakovića, područje općine Stari Grad Sarajevo, saopćili su danas iz MUP-a KS.