IKONA stara 300 godina koju je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu poklonio srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, biće vraćena poklonodavcu, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.
- Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola - rečeno je, a prenosi TASS.
Bosna i Hercegovina
- Post n°776
Re: Bosna i Hercegovina
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°778
Ikonoklastija na bosanski način.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°779
Au jebote. lol
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°780
Dodik je ikonu dobio od nekih patriota iz Srbske Časti koji su vojevali u Ukrajini, tako se bar priča ovde. Dodik se uopšte nije oglasio glede ikone, oglasila se njegova savjetnica koja je kazala da neće da pričae o ikoni nego de da pričamo o diplomatskom skandalu Komšića i Džaferovića.
A na pečatu se jasno vidi da pripada Ukrajinskoj SSR. Pamtiće Lavrov ovu posjetu
- Post n°781
fikret hadžiabdić wrote:
Dodik je ikonu dobio od nekih patriota iz Srbske Časti koji su vojevali u Ukrajini, tako se bar priča ovde. Dodik se uopšte nije oglasio glede ikone, oglasila se njegova savjetnica koja je kazala da neće da pričae o ikoni nego de da pričamo o diplomatskom skandalu Komšića i Džaferovića.
A na pečatu se jasno vidi da pripada Ukrajinskoj SSR. Pamtiće Lavrov ovu posjetu
Vala bas. Dvojica se ne sastaše s njim, a treći mu uvalio valjanu robu
- Post n°782
Au brt
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°783
Čak i piše na ukrajinskom da je njihova:
Ukrainian: Украї́нська Радя́нська Соціалісти́чна Респу́бліка, romanized: Ukrayins'ka Radians'ka Sotsialistychna Respublika, УРСР; Russian: Украи́нская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика, УССР
- Guest
- Post n°784
Mrzi me da fotošopujem Dodovu glavu na Del boja, ali zamislite.
- Post n°785
Kakva simbolika.
A od Republike Srpske - ratni plen!
A od Republike Srpske - ratni plen!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°786
Kakva ikona?
mali off ali pdosjeti me ovo na jedan drugi slučaj.
Ima epizoda Kriminala u Rusiji o običnom čovjeku koji je otimao žene i držao ih u desetak metara dubokom skloništu iskopanom ispod garaže. Svakoj je na čelo istetovirao riječ rob i donosio im materijal za vez a one su vezle danima i godinama. On je njihove radove prodavao i dobro zarađivao na njima. Neke od žena su i djecu rađale u tom zatvru, neke je i ubio. Jednom je zaboravio da zatvori ulaz u skolnište i jedna od robinja je pobjegla pa je zlikovac knačno razotktriven i uhapšen. Pišem ovo zato što je kasnie pukla bruka, jedna zastava koju su robinje izvezle završila je kao poklon u Jeljcinovom predsedničkom kabinetu. Moram da potražim koja je tačno epizoda u pitanju.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nalazi se u kućnoj izolaciji zbog kontakta za osobom pozitivnom na virus korona.
U saopštenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH navedeno je da je Dodik testiran na covid 19, a rezultat testa je negativan.
Predsjedavajući Predsjedništva je dobrog zdravstvenog stanja i svi parametri su u fiziloškim granicama, dodaje se u saopštenju.
Miloš
19.12.2020 14:16
Sad će Dodik izmisliti da ima koronu,da bi se izvukao
mali off ali pdosjeti me ovo na jedan drugi slučaj.
Ima epizoda Kriminala u Rusiji o običnom čovjeku koji je otimao žene i držao ih u desetak metara dubokom skloništu iskopanom ispod garaže. Svakoj je na čelo istetovirao riječ rob i donosio im materijal za vez a one su vezle danima i godinama. On je njihove radove prodavao i dobro zarađivao na njima. Neke od žena su i djecu rađale u tom zatvru, neke je i ubio. Jednom je zaboravio da zatvori ulaz u skolnište i jedna od robinja je pobjegla pa je zlikovac knačno razotktriven i uhapšen. Pišem ovo zato što je kasnie pukla bruka, jedna zastava koju su robinje izvezle završila je kao poklon u Jeljcinovom predsedničkom kabinetu. Moram da potražim koja je tačno epizoda u pitanju.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°787
lavrovu su u srbiji pre par godina na groblju oslobodilaca uvalili nekog neonacija
(mislim isto iz srbske časti) da se slika sa njim, od tad navodno srbija nema nikakvu
autonomiju u izboru onih koji će se pribliiti visokim gostima iz rusije, sad mu dodik
uvalio ovo. ne vole rusi previše kad ih se pravi budalom, plašim se neke fine ćuške,
da zazveči.
(mislim isto iz srbske časti) da se slika sa njim, od tad navodno srbija nema nikakvu
autonomiju u izboru onih koji će se pribliiti visokim gostima iz rusije, sad mu dodik
uvalio ovo. ne vole rusi previše kad ih se pravi budalom, plašim se neke fine ćuške,
da zazveči.
- Post n°788
fikret hadžiabdić wrote:Moram da potražim koja je tačno epizoda u pitanju.
To je izgleda ovaj lik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Komin
Edit:
Wiki kaže da su njemu bile posvećene prva epizoda iz 1998. i prva (novog serijala "Kriminal u Rusiji – epilog") iz 2014.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Список_выпусков_телепередачи_«Криминальная_Россия»
Ima ih na YT na ruskom:
- Spoiler:
Edit 2: u oktobru prošle godine ruski 1. kanal emitovao je suočavanje jedne od preživelih žrtava i manijakovog saučesnika nakon što je ovaj izašao na slobodu posle 20 godina robije.
- Spoiler:
- Post n°789
Jeste, fala.
"Кооператив "Узник""
Kakav naslov epizode.
"Кооператив "Узник""
Kakav naslov epizode.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°790
fikret hadžiabdić wrote:Jeste, fala.
"Кооператив "Узник""
Kakav naslov epizode.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°791
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°792
BEOGRAD - Istoričar umjetnosti Nikola Kusovac izjavio je Srni da je ikona koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona, kakvih ima "kao šaše", a ne nacionalno blago.
Povodom tvrdnji da je riječ o kulturnom dobru Ukrajine, Kusovac je istakao da je to "budalaština", te napomenuo da Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bi mogao da dozvoli Dodiku da pokloni vredniji poklon nekom stranom zvaničniku da ga ovaj iznese iz zemlje.
"Slušao sam ministarku iz BiH (Biseru Turković) koja proglašava da je to kulturno dobro iz Ukrajine. To je budalaština. Eto im je onda, nekada se zakite s njom", poručio je Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu.
Prema njegovim riječim, "ikona je umetnički gledano beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog okova koji je od srebra, ali vrlo rđave izrade i nema veliku vrednost".
"Ko dobije 150 do 200 evra za nju, to je savršeni trgovac", rekao je Kusovac.
Izgleda da je procijenjeno kako je bolja opcija i manji skandal kad Dodik poklanja Lavrovu krš ikonu vrijednu dvjestotinjak maraka nego ikonu koja je tuđe vlasništvo.
Zanimljiv je Kusovac.
Penzionisani kustos Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i jedan od najpoznatijih srpskih stručnjaka u toj oblasti, saslušan je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po zamolnici Višeg tužilaštva u Minhenu, koje je protiv njega i dvojice prodavaca umetnina podiglo optužnicu zbog krivičnog dela prevare. Trgovci umetninama Nenad Stojić i Sava Šaronjić odbili su da se izjasne o navodima nemačkog tužilaštva.
Prema saznanjima našeg lista, nemačko tužilaštvo Kusovca, Stojića i Šaronjića tereti da su jednoj galeriji u Minhenu predali veći broj falsifikovanih slika i crteža iz doba zenitizma, za koje je naš poznati istoričar umetnosti kazao da su originali. Reč je o slikama nastalim između dva svetska rata, a među njima su dela poznatih autora Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih.
Prema rečima Kusovčevog branioca Nikole Nikolića, poznati istoričar umetnosti je na saslušanju negirao delo koje mu nemačko tužilaštvo stavlja na teret.
Protiv Nikole Kusovca je 2008. godine pokrenuta krivična prijava zbog davanja stručnog mišljenja za falsifikoavna umetnička dela Dobrovića, Šumanovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca...– slika koje su bile u valsništvu Ilije Đorđevića koje je on prodavao kao originalna umetnička dela. Kusovac je kasnije oslobođen optužbe.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°793
Кусовца треба слушати јер се не зна када лаже а када не, тај је опасан играч на највишем нивоу.
Сада 100% говори истину, пере мало Додика пред светом а и пред Русима. Испашће глупи ако се испостави да је ово нека масовно произведена икона из неких 80их.
Сада 100% говори истину, пере мало Додика пред светом а и пред Русима. Испашће глупи ако се испостави да је ово нека масовно произведена икона из неких 80их.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°794
Ih pa prijave su normalna stvar uz javne licnosti. Kam gi presude.
Bas me kopka kako su Rusi odlucili da prihvate poklon, obicno su u protokolu jako oprezni
Bas me kopka kako su Rusi odlucili da prihvate poklon, obicno su u protokolu jako oprezni
- Guest
- Post n°795
Tako što su ispali budale, eto kako. Kad ideš kod vazala koji je u biti poluživotinja, moraš biti veoma oprezan da te ne osramoti nekako.
Vrednost ikone nije mnogo bitna. I da vredi 5 rubalja, ona je ratni plen i Ukrajina može da to koristi da prikaže Ruse kao srednjovekovne divljake koji od vazala, još gorih od sebe, primaju na poklon opljačkano blago.
Vrednost ikone nije mnogo bitna. I da vredi 5 rubalja, ona je ratni plen i Ukrajina može da to koristi da prikaže Ruse kao srednjovekovne divljake koji od vazala, još gorih od sebe, primaju na poklon opljačkano blago.
- Post n°796
Kirko Skaddeng wrote:Tako što su ispali budale, eto kako. Kad ideš kod vazala koji je u biti poluživotinja, moraš biti veoma oprezan da te ne osramoti nekako.
Meni frka sa ikonom ne izgleda kao izvorno Dodikov gaf, ni namjerni ni slučajni. Možda paranoišem i pretjeruem ali mislim da iza ovoga u korijenu stoji
Samo ne znam tačno zbog čega.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°797
i ja isto mislim da ovo nije dodikovo maslo. mislim dodikov domet su laktasi, a ne lugask
e sad, ostaje pitanje - rusija ili nato
kek
kek
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°798
evo procitah tezu kako je zapravo ikonu iz okupirane sovjetske ukrajine neki ustasa odneo kao suvenir tokom ww2 i da je ona prelazila iz ruke u ruku dok nije dosla do dodika
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°799
Ukrajina/hrvackaMr.Pink wrote:i ja isto mislim da ovo nije dodikovo maslo. mislim dodikov domet su laktasi, a ne lugask
kek
- Post n°800
Eto, i to je riješeno, raziđite se.
Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
"Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno.
To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja", istakli su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.
"Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske.
Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije", poručili su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
(Srna)
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.