Bosna i Hercegovina
- Post n°151
Re: Bosna i Hercegovina
istrebljivanje ljudi je istrebljivanje ljudi i sada i pre dvesta godina. ja mislim da nije rec o tome sto se etika promenila nego o tome sto je rec o "necivilizovanim" zrtvama prema kojima se ima manje saosecanja i razumevanja. ko relativizuje genocid nad native amerikancima vrti alt right mantru, it's that simple.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Guest
- Post n°152
Па видиш, када се на помену “геноцидне творевине” одговара са “а шта сте ви урадили Индијанцима?”, управо то се зове релативизација. Методом лажне аналогије. Лајеш уз погрешно дрво, да ти кажем по српски.
- Post n°153
to jeste bezobrazna relativizacija jer tema nije o kanadi ali analogija nije lazna zato sto kanada apsolutno jeste genocidna tvorevina.
_____
- Guest
- Post n°154
Ух. Аналогија је промашена на једно двеста разних начина. Нпр. главни инструмент геноцида у Канади су биле мале богиње. Па онда расни закони, апартхејд, отимање деце, residential schools. Судар две потпуно различите културе, од којих је једна неупоредиво технолошки напреднија, а такође и опремљена освајачком и “цивилизаторском” идеологијом. И још гором религијом.
У Босни је све то сасвим, сасвим другачије. У Босни имаш људе који деле исту културу, који исто изгледају и говоре, и који су се у урбаним срединама стопили до тачке где је конфесија предака била поприлично ирелевантна. У Босни је прво требало створити непријатеља, ту је othering, израз коме се Вилијам подсмева, добио свој пуни значај. У питању је активан процес, од Муслимана је требало направити Турчина, од Хрвата усташу, од Србина четника. Не иде то преко ноћи и без великог уложеног труда. Идеја да се поделимо, и да се ради те поделе омрзнемо, а онда логично убијамо и протерујемо, силујемо, затварамо и сл. - то је идеја која је уграђена у сам темељ Републике Српске. И зато је та скаламерија склона паду.
У Босни је све то сасвим, сасвим другачије. У Босни имаш људе који деле исту културу, који исто изгледају и говоре, и који су се у урбаним срединама стопили до тачке где је конфесија предака била поприлично ирелевантна. У Босни је прво требало створити непријатеља, ту је othering, израз коме се Вилијам подсмева, добио свој пуни значај. У питању је активан процес, од Муслимана је требало направити Турчина, од Хрвата усташу, од Србина четника. Не иде то преко ноћи и без великог уложеног труда. Идеја да се поделимо, и да се ради те поделе омрзнемо, а онда логично убијамо и протерујемо, силујемо, затварамо и сл. - то је идеја која је уграђена у сам темељ Републике Српске. И зато је та скаламерија склона паду.
- Post n°155
No Country wrote:Ух. Аналогија је промашена на једно двеста разних начина. Нпр. главни инструмент геноцида у Канади су биле мале богиње. Па онда расни закони, апартхејд, отимање деце, residential schools.
...masovno izgladnjivanje kao posledica proterivanja, niko nikad nije bio kaznjen sto je ubio indijanca u kanadi, sto znaci sezona otvorenog lova na njih ako smetaju, i tako dalje i tako dalje. ne znam, meni to ne deluje mnogo bolje od rep. srpske.
_____
- Guest
- Post n°156
nc mislim da se raspravljas sa imaocima stavova tipa
"zasto bacas ovde smece?"
"i drugi bacaju, eno i onaj tamo baca"
tako da tu nema leba jbg
tako da tu nema leba jbg
- Post n°157
Jel vama važniji neki tamo genocid ili Pubka Srpska?
- Post n°158
Samo da vas podsetim da tema rasprave uopste nije bilo sta je genocidna tvorevina dok neki Kanadjani nisu krenuli da prozivaju Republiku Srpsku.
- Post n°159
To nije pitanje, to je činjenica.
- Guest
- Post n°160
da nije bilo straha od novog genocida nikada ne bi bilo nijedne krajine
- Guest
- Post n°161
Мислим да Сантино није из те приче. Ал’ сасвим је могуће да грешим.venexiana stevenson wrote:nc mislim da se raspravljas sa imaocima stavova tipa
tako da tu nema leba jbg
- Guest
- Post n°162
Па да, сваки је геноцид превентиван. Така му нарав.Mr. Moonlight wrote:da nije bilo straha od novog genocida nikada ne bi bilo nijedne krajine
- Post n°163
I sad postoji taj strah, možda još i više. Krajine kako koja.Mr. Moonlight wrote:da nije bilo straha od novog genocida nikada ne bi bilo nijedne krajine
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°164
No Country wrote:Па да, сваки је геноцид превентиван. Така му нарав.Mr. Moonlight wrote:da nije bilo straha od novog genocida nikada ne bi bilo nijedne krajine
+1
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°167
Konacno se razumeju.
Kao Mira Karanovic i Krlov.
Kao Mira Karanovic i Krlov.
- Post n°170
Pa dobro majkumu imal ko da nije pičketna?Mr. Moonlight wrote:а и ти ниси ништа бољи
_____
- Post n°172
Evo ja sam uglavnom okej tip. Šta treba?
- Post n°173
Pa ne, zanima me. Evo naprimjer ovaj nije pičketina i zdravo. A ne, ovaj pičketina, onaj pičketina. Imal ko da nije pičketna.
_____
- Post n°175
otto katz wrote:Pa ne, zanima me. Evo naprimjer ovaj nije pičketina i zdravo. A ne, ovaj pičketina, onaj pičketina. Imal ko da nije pičketna.
Sta ti Lujo imas protiv vagine?