359 Teaser - Joker's Mask with Slavoj Žižek’https://t.co/4j6f5Prc4I
— Chapo Trap House (@CHAPOTRAPHOUSE) October 17, 2019
u istoj emisiji kaze da mu je arrival najbolji film u poslednjih x godina. tako da ono...
359 Teaser - Joker's Mask with Slavoj Žižek’https://t.co/4j6f5Prc4I
— Chapo Trap House (@CHAPOTRAPHOUSE) October 17, 2019
zvezda je zivot wrote:
u istoj emisiji kaze da mu je arrival najbolji film u poslednjih x godina. tako da ono...
bruno sulak wrote:e zvezdo jel pratis ovu govedinu - skorceze/kopola vs marvel cinematic universe?
RD: A world without cinema, is that possible? Should we talk about of cinema in the past, I mean if I see, for example, that in ten years it's lost 30% of its audience in France.
SD: 30%, yes.
RD: What is a world without cinema?
SD: Well I think we're beginning to see, i.e. I've been scared of it for a long time, but there was still cinema, well a bit, there were still beautiful films, they're rarely the ones people go and see, but there are still good films. So there still is cinema. There's still, much stronger than concrete cinema, the extraordinary funerary status of cinema which was elevated, especially in France, by all governments... French governments protect cinema, since Vichy, since Vichy. And it's a paradoxical situation, and troublesome, because you can't resent the state too much for keeping cinema's head above water, but if it were left to the market, like some things in television are, it wouldn't keep up: it would be squashed by America, which has the advantage of producing films for the only public left, i.e. the kids. American cinema hasn't made films for adults for a long time, so it's a cinema that has lots of qualities, because there are good things, even Terminator 2 isn't the worst thing ever. The problem is that you can't make a whole world and you can't build a civilization on the desires of an eight year old child. It's... God knows it's precious, because we've all been that child, and God knows if I've talked about it personally at the beginning, but cinema also promised that I would become an adult. Thankfully, it didn't keep that, but I believed in it very strongly.
bruno sulak wrote:dakle tu se desava jos nesto sto nije samo moje odrastanje a ja ne znam sta je to jos nesto.
zvezda je zivot wrote:da, samo ja nisam toliko investiran u tu dihotomiju umetnost i cinema.
misim ja nemam izgradjen stav o tome sta je cinema. za tarantina je cinema 35mm, imas 35mm imas magiju i imas cinemu. za godara recimo cinema jeste nesto sto se desava u bioskopu i u sto moramo da se projektujemo. ali ne samo to. prosto cinema mora da bude dominantni medij i instrument istine (jedne nacije ili kulture) u koju gledaoci projektuju. zato godar kaze da se cinema zavrsava s fasbinderom, jer on je morao da kaze istinu o posleratnoj nemackoj. posle je rekao da se cinema zavrsava s kiarostamijem sto isto ima smisla.
zvezda je zivot wrote:ja sam u fazonu umetnost je ono sto se desava u institucijama umetnosti, galerijama, itd. ono sto je prihvaceno kao umetnost, sto se tako izlaze i prodaje. ako kazes da si umetnost, ja ti verujem.
u cinemu svi ukljuceni - svi osim marvelovih gikova - ukljucuju nesto vise od bioskopa. i cini mi se da je u pitanju drugacija istorijska normativnost.
bruno sulak wrote:e zvezdo jel pratis ovu govedinu - skorceze/kopola vs marvel universe?
zvezda wrote:ja sam u fazonu umetnost je ono sto se desava u institucijama umetnosti, galerijama, itd. ono sto je prihvaceno kao umetnost, sto se tako izlaze i prodaje. ako kazes da si umetnost, ja ti verujem.
beatakeshi wrote:Otkad to američki film pretenduje da bude umetnost? To neka nova saznanja?
Anđe'o wrote:bruno sulak wrote:e zvezdo jel pratis ovu govedinu - skorceze/kopola vs marvel universe?
Ko su uopšte konkretno ljudi koji polemišu sa Skorcezeom/Kopolom? To me nekako najviše zanima - mislim, ekipa s neta postoji na obe strane, ali da li ima nekih filmskih autoriteta koji su na strani Marvel universa?
Mislim da se Skorcese prema Marvelu (čitaj- savremenom Holivudu) odredio vrednosno - on prosto pominje "amusement park" i to jeste uvreda. To nije pitanje šta podrazumevamo pod umetnošču - to je pitanje sadržaja i praznine, sadržaja, dakle - ne forme. Nije uopšte govorio o umetnosti.zvezda wrote:ja sam u fazonu umetnost je ono sto se desava u institucijama umetnosti, galerijama, itd. ono sto je prihvaceno kao umetnost, sto se tako izlaze i prodaje. ako kazes da si umetnost, ja ti verujem.
Zar nisu te dve rečenice različite stvari? Institucije su jedno, a to da sebe pojedinac smatra umetnikom druga stvar.
beatakeshi wrote:Ma to je ok, ali je američki film uvek bio box office.
A glede Skorcezea (meni vrlo drag) - umetnost odbacuje kompromise. Pa tako zagriženi umetnik ne bi dozvolio da u njegovom filmu koji se dešava u 17. veku Portugalci i japanski seljaci pričaju na engleskom.