by Guest Mon Oct 29, 2018 11:14 am
Ne znam u koje vikend-škole i biznis kurseve su slali naše novinare po portalima tipa Blic i tako dalje, ali zanat su izučili. U stvari, ni naskivna strana portala MSN-a se ne razlikuje mnogo od Blica i Informera.
1. lekcija
Naučili su da u naslov stave teaser tipa "Nekada je bia najlepša glumica a danas radi kao kasirka u Gvineji Bi Sao", i ti sad poželiš da znaš ko je to pa klikneš. Noizz i srbija.net i svi osim staromodne Politike su to usvojili. Znači ne važi ono rpavilo da sve strpaš u naslov. Tofa se drži samo Žarković u kolumni u Vremenu.
2. lekcija
Postavljau izmišljene "reportaže", tipa "šta ako shvatite da nemate pasoš usred leta", ili "oslepela zbog kontaktnih sočiva". Ovo prvo je nedavno bilo, i po stilu se prepoznaje pismeni zadatak, literarnost i izmišljenost, a ovo drugo je u stvari bio plaćeni oglas naše klinike za korekciju vida laserom. U ovu grupu spadaju i "ispovesti" tipa 2shvatila sam da mi je muž polupeder i krimos tek akda sam mu oprala šorst sa skvoša".
3. lekcija
Što gluplje slike za ilustraciju izabrati. Ako već lešinar iz Blica nije za svojih 200 evra dobio pristup leu ili amputiranoj nozi mafijaša iz automobila-bombe, onda uzeti nešto estetizovano, besplatno sa Stocka, kao friz iz filma Davida Kroneberga.
4. lekcija
Bezobrazno prevoditi s engleskog ili krati hrvatske članke - otud ijekavica plus nesrpske konstrukcije kao u titlovima rađenim na brzaka.