Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EU - what's next?

Летећи Полип

EU  - what's next? - Page 31 Empty Re: EU - what's next?

Post by Летећи Полип Fri Jun 07, 2019 5:55 am

William Murderface wrote:Ama sto je najgore - gubi. It's worse than a crime, it's a mistake.

A ovako kao dobija...

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    паће

Post by паће Fri Jun 07, 2019 7:39 am

Летећи Полип wrote:
    William Murderface wrote:Ama sto je najgore - gubi. It's worse than a crime, it's a mistake.

A ovako kao dobija...

Па док не нађе своја муда и не удари на недодирљиве стубове капитализма. Јер све док покушава да га поправи, остаје само буђ на сиру.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 07, 2019 8:01 am

Mislim da su stvari složenije od ovoga što ste pisali.

Evropa (ni EU) nisu (samo) = "internacionalizam", u smislu levičarskog zahteva za prevazilaženje nacionalnih (a umnogome shvaćenog kao etničkih) polja delovanja. Ona je mnogo više od toga i u tom smislu nije samo polje delovanja nego i skup problema, efektivno.

Štrek je intelektualni deo "nacionalnog zaokreta" kod levice zadnjih godina, i to uglavnom zbog - rekao bih politikološki tačnog - razumevanja da promena ne može doći na panevropskom nivou pre nego što dođe na nacionalnom/državnom (i to u većini ćlanica da bi se efektivno menjala EU). Politikološki je tačno jer se Evropa "poklapa" sa EU i povezanim zemljama, EU ima svoju složenu ali i jasnu strukturu, i do sada naučene lekcije o tome kako se igra oko nje. Ona nije praznina koje čeka da bude ispunjena (levičarskim) sadržajem nego poznata stvar, known known, omeđena tvrdim ugovorima i političkom praksom.

Ko hoće da menja EU - pogotovo u levom smeru, ne mislim na neolib kozmetiku - mora u suštini prvo da menja Nemačku, Francusku... I u tom akcijašenju levica teško kontekstualizuje baš ovo što ste pisali ovde - adekvatno smeštanje elementa "EU/Evropa kao odgovor na zahtev internacionalizacije borbe". Npr neolib je tu kod kuće, delom što je u poredak ugrađeno brdo ideja iz tog opsega, delom što se praktično i uspešno koristi(la) kao spoljašnji korektiv ("moramo te reforme zbog EU") za dalje reforme. Levica u tom smislu može da posegne za "realno postojećom EU" samo za "kusur" - za zaštitu potrošača (što je kontekstualno već poraz), na ekologiju (što je koliko-toliko ok mada sa jasnim ograničenjima), itd.

Naravno da postoji opasnost da se sa takvog puta skrene u nacionalnu učaurenost, ideološki i praktično.

Na kraju, ovo je za nas iz Srbije relativno akademska rasprava. EU  - what's next? - Page 31 1233199462
    паће

Post by паће Fri Jun 07, 2019 9:40 am

Јесте, ми док дођемо дотле да уопште учествујемо у тој расправи, наши представници у њој ће бити следеће покољење. Док завршимо са чекаоницом, док прође приправнички, док се наши представници у тзв. телима осоколе да зуцну... Па ако тада још увек буду умели да се сете шта су оно чекали да кажу, ваљда ће и умети да га кажу.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 07, 2019 11:19 am

mora u suštini prvo da menja Nemačku, Francusku

Bez dileme. Ali pitanje je narativa - zasto je/ih menja?
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Fri Jun 07, 2019 5:55 pm

otto katz wrote:Jel Rusija Evropa, jel Turska Evropa? 

Ne, ne

Jesu li mase migranata iz Azije, koji žive u svojim kulturnim mikrokosmosima evropljani? 

da

A i ta politička odrenica. Šta je to što politički povezuje jednu Bugarsku, jednu Češku i jednu Švedsku?

Po školskim predmetima: geografija, ekonomija, istorija, sociologija, pravo.

Pa dobro, hajde da kažemo da Bugarsku, Češku i Švedsku povezuju geografija, ekonomija, istorija, sociologija, pravo. I da kažemo da Srbiju sa njima povezuju - geografija, ekonomija, istorija, sociologija i pravo. Ne slažem se, al da kažemo da je tako. Šta to nas skupa onda povezuje sa nekim tamo Saladinom Čamčom, taze iz Pakistana, koji živi sa četiri žene pod čaršafom, ne izlazi iz kraja, ne govori jezik, i ne veruje u zakone već u ono što mu odža kaže? I zašto je on veća Evropa neko neki Ivan Pavlov iz Moskve? 

Onda, zašto su Srbinu ili Bugarinu bliži London ili Oslo, od Istanbula? Mislim, gledam slike naroda i ulica iz jednog Bejruta, i sve mi to deluje bliže nego neki tamo Roterdam.

_____

~~~~~

Post by Nino Quincampoix Fri Jun 07, 2019 6:09 pm

Zavisi koji deo Roterdama.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 07, 2019 6:10 pm

Problem i jeste to sto na ta pitanja trenutno odgovor daje samo Orban i njemu slicni. Mislim, cela prica je u tome sto levica mora da pronadje odogovor na ta pitanja, a da nije ni orbanovski ni liberalan. Jer desnica je na putu da pronadje jasan, ali uglavnom vrlo neprijatan odgovor na ta pitanja. Manje neprijatan tip tog odgovora je da religija sustinski nije bitna. \to je manje neprijatan deo tog odgovora koji je negde liberalan, a negde se koristi kao mimikrija za nesto drugo. Osim toga kod liberala je odgovor i prava zena, svih mogucih manjina, pa onda sloboda kretanja, politicke slobode itd. Sve je to danas na granici liberalnog i desnog, mada ovo zvuci cudno.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Fri Jun 07, 2019 7:40 pm

KinderLad wrote:Problem i jeste to sto na ta pitanja trenutno odgovor daje samo Orban i njemu slicni. Mislim, cela prica je u tome sto levica mora da pronadje odogovor na ta pitanja, a da nije ni orbanovski ni liberalan.

Pa dobro, levica je ovde npr dala Orbanov odgovor, tj etnonacionalizam. Bili smo država Južnih Slovena. Ostali su bili drugovi/braća, ali opet im svoje nismo dali, a njihovo nismo hteli. Mislim, levica ne može da izmisli odgovor, već da ga nađe u onome što objektivno već postoji, i što nas zaista vezuje.

Da ne bude da samo zakeram, nego da iznesem svoj stav. Integraciju sa evropskim državama severozapadno od nas uopšte ne vidimi kao jedinu logičnu, niti kao bezalternativnu. Meni npr podjednako logično deluje i ono što si ti nazvao Albanoslavijom, odnosno unija balkanskih ne-EU zemalja. Kulturno smo bliski, ekonomski na istom stepenu razvoja... Jesu Šiptari malo konjokradice, ali bože moj, nismo ni mi savršeni. Ili neka Balkanska Unija. Ili Jugoslavija, samo bez ustaša, i onih smarača severozapadno od njih.

A i šire gledano. Kroz najveći deo poznate istorije je Balkan bio u istoj državi sa Malom Azijom. Od Aleksandrovog carstva, pa Rima, i preko Istočnog rimskog carstva/ Vizantije do Otomanske imperije. To je preko dva milenijuma nekog suživota, zajedničke kulture koja se tu gradila. I sad najednom, istorijski je logično da ja motam kablove nekom tamo Vikingu, iz nekih tamo pripizdina gore, u istoj državi.

_____

~~~~~

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 07, 2019 7:56 pm

Летећи Полип wrote:
    KinderLad wrote:Problem i jeste to sto na ta pitanja trenutno odgovor daje samo Orban i njemu slicni. Mislim, cela prica je u tome sto levica mora da pronadje odogovor na ta pitanja, a da nije ni orbanovski ni liberalan.

Pa dobro, levica je ovde npr dala Orbanov odgovor, tj etnonacionalizam. Bili smo država Južnih Slovena. Ostali su bili drugovi/braća, ali opet im svoje nismo dali, a njihovo nismo hteli. Mislim, levica ne može da izmisli odgovor, već da ga nađe u onome što objektivno već postoji, i što nas zaista vezuje.

Da ne bude da samo zakeram, nego da iznesem svoj stav. Integraciju sa evropskim državama severozapadno od nas uopšte ne vidimi kao jedinu logičnu, niti kao bezalternativnu. Meni npr podjednako logično deluje i ono što si ti nazvao Albanoslavijom, odnosno unija balkanskih ne-EU zemalja. Kulturno smo bliski, ekonomski na istom stepenu razvoja... Jesu Šiptari malo konjokradice, ali bože moj, nismo ni mi savršeni. Ili neka Balkanska Unija. Ili Jugoslavija, samo bez ustaša, i onih smarača severozapadno od njih.

A i šire gledano. Kroz najveći deo poznate istorije je Balkan bio u istoj državi sa Malom Azijom. Od Aleksandrovog carstva, pa Rima, i preko Istočnog rimskog carstva/ Vizantije do Otomanske imperije. To je preko dva milenijuma nekog suživota, zajedničke kulture koja se tu gradila. I sad najednom, istorijski je logično da ja motam kablove nekom tamo Vikingu, iz nekih tamo pripizdina gore, u istoj državi.

To je sve lepo ali tu ima dva problema i 1 netacnost. 

Prvi problem je sto Albanci, Makedonci, Crnogorci (ovi vladajuci) i Bosnjaci sustinski to ne zele. Niko nije odusevljen idejom da bude deo integracija u kojima bi svi igrali second fiddle Srbima. Ne samo ekonomski, nego i recimo vojno. 

Drugi problem je sto gledano tako kako ti gledas nas najuzi "civilizacijski" krug (mada ja uopste ne cenim Huntingtona u tom njegovom mudrovanju, ali ajde) - su Rumunija, Bugarska i Grcka - a jedini nacin integracije sa njima (a oni su, da ponovim, mnogo vise za to raspolozeni trenutno od npr Albanaca ili vecine Bosnjaka) je EU. 

A sto se tice ovog poslednjeg  - nase nekakvo podneblje je danas pre svega Podunavlje. Centar Srbije danas je prostor izmedju Beograda i Novog Sada i malo juzno i malo severno od toga. Tu je centar svega danas u Srbiji. A to je nesto drugo.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 07, 2019 8:09 pm

ZBUlternativa

BEČ – Politika proširenja je u ćorsokaku, piše bečki dnevnik Prese navodeći da bi alternativa mogla da bude formiranje Balkanske unije po uzoru na EU.
    Ako u tome uspeju, zemlje regiona mogle bi zajedno da pristupe EU, dodaje list.
    Reč je, navodi se, o predlogu da se odnos EU i Zapadnog Balkana iznova definiše.
    EU se, ističe list, pravi kao da namerava da primi zemlje Zapadnog Balkana, a one kao da žele da pristupe, po uzoru na period realnog socijalizma, kada se kao vic prepričavalo da su se komunistički planeri privrede pretvarali da plaćaju radnike, a radnici se pretvarali da rade.

Međutim, situacija nije ni u jednoj zemlji za šalu, pošto su prisutni nezaposlenost, odliv stanovništva, cinična upotreba istorije kao politički instrument, piše bečki dnevnik, ukazujući da iako balkanske zemlje stvaraju privid da će jednog dana pristupiti EU, to, međutim, nije sprečilo da stanje na tom području danas bude opasno, kao nikada od kraja ratova.
    Stoga Prese ocenjuje da je politika širenja EU doživela, po tom pitanju, neuspeh.

Sada se pruža prilika za drastičnu političku odluku, i EU bi mogla, nakon izbora za Evropski parlament, sa novim rukovodstvom, povući ručnu, pošto većina građana nije zainteresovana za prijem jako siromašnih i institucionalno preopterećenih članica, te u potpunosti odustati od namere da zemlje regiona učini spremnim za prijem.
    Takva politika, podvlači Prese, bila bi istorijska greška.

Upozorenja prema kojima bi onda Kina, Rusija i Turska između sebe podelile region dobila bi brzu potvrdu, ali za političkom stabilnošću Kremlj, kao ni Komunistička partija Kine, ili turske autokrate nisu zainteresovane, te bi kraj tenzija među balkanskim narodima bio nezamisliv, ukazuje list.

Podvlači da se EU ne može ponašati po sistemu „daleko od očiju, daleko od srca“, jer se radi o problemu na samoj granici Unije.
    „Zbog toga bi bio potreban predlog za novi odnos EU i Zapadnog Balkana. I to ponudom: vi izgradite u roku od deset godina Zapadnobalkansku uniju po identičnom uzoru EU – ukidanjem granica, zajedničkim tržištem sa četiri osnovne slobode, zajedničkom energetskom politikom, zajedničkom politikom u telekomunikacijama, saobraćaju, sve to zajedno sa građanskim pravima“, navodi Prese.

Radi se, kažu, o stvarnoj primeni prava EU, kao što to inače svi kandidati kažu da žele da učine.

„MI, EU, podržavamo vas sa pet puta više novca nego do sada kroz pristupnu pomoć. To bi bilo onda 60 milijardi evra. Toliko novca Unija, inače, godišnje daje na podsticaje svoje poljoprivrede. I kada sve to uspete primićemo va sve zajedno, umesto po aktuelno fingiranom regata sistemu, koji skriva opasnost da, na primer Srbija nakon pristupa blokira prijem Albanije, ili slično“, ističe bečki dnevnik.

Naglašava da bi se to mglo nazvati „Novim Šumanovim planom“, jer je izjava šefa francuske diplomatije Roberta Šumana iz 1950. aktuelna za današnje političke zadatke na Zapadnom Balkanu.
    „Evropa se ne može jednim udarcem uspostaviti I nije samo jednostavno ujedinjavanje. Nastaje kroz konkretne činjenice“, podseća list na Šumanove reči.

Najzad, list ističe da to nema nikakve veze sa ponovnim uspotavljanjem konačno neuspele Jugoslavije.

Radi se pre svega o tome da se hrabrom civilnom društvu da ovlašćenje da svoje političare natera na solidarnost da konačno Zapadni Balkan učine evropskim, zaključuje Prese.

(Tanjug)
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 07, 2019 8:10 pm

Što bi rekao AV "izgradimo Evropu ovde" EU  - what's next? - Page 31 2304934895
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 07, 2019 8:29 pm

Ma nema od toga nista
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Fri Jun 07, 2019 9:06 pm

Gargantua wrote:ZBUlternativa

BEČ – Politika proširenja je u ćorsokaku, piše bečki dnevnik Prese navodeći da bi alternativa mogla da bude formiranje Balkanske unije po uzoru na EU.
    Ako u tome uspeju, zemlje regiona mogle bi zajedno da pristupe EU, dodaje list.
    Reč je, navodi se, o predlogu da se odnos EU i Zapadnog Balkana iznova definiše.
    EU se, ističe list, pravi kao da namerava da primi zemlje Zapadnog Balkana, a one kao da žele da pristupe, po uzoru na period realnog socijalizma, kada se kao vic prepričavalo da su se komunistički planeri privrede pretvarali da plaćaju radnike, a radnici se pretvarali da rade.

Međutim, situacija nije ni u jednoj zemlji za šalu, pošto su prisutni nezaposlenost, odliv stanovništva, cinična upotreba istorije kao politički instrument, piše bečki dnevnik, ukazujući da iako balkanske zemlje stvaraju privid da će jednog dana pristupiti EU, to, međutim, nije sprečilo da stanje na tom području danas bude opasno, kao nikada od kraja ratova.
    Stoga Prese ocenjuje da je politika širenja EU doživela, po tom pitanju, neuspeh.

Sada se pruža prilika za drastičnu političku odluku, i EU bi mogla, nakon izbora za Evropski parlament, sa novim rukovodstvom, povući ručnu, pošto većina građana nije zainteresovana za prijem jako siromašnih i institucionalno preopterećenih članica, te u potpunosti odustati od namere da zemlje regiona učini spremnim za prijem.
    Takva politika, podvlači Prese, bila bi istorijska greška.

Upozorenja prema kojima bi onda Kina, Rusija i Turska između sebe podelile region dobila bi brzu potvrdu, ali za političkom stabilnošću Kremlj, kao ni Komunistička partija Kine, ili turske autokrate nisu zainteresovane, te bi kraj tenzija među balkanskim narodima bio nezamisliv, ukazuje list.

Podvlači da se EU ne može ponašati po sistemu „daleko od očiju, daleko od srca“, jer se radi o problemu na samoj granici Unije.
    „Zbog toga bi bio potreban predlog za novi odnos EU i Zapadnog Balkana. I to ponudom: vi izgradite u roku od deset godina Zapadnobalkansku uniju po identičnom uzoru EU – ukidanjem granica, zajedničkim tržištem sa četiri osnovne slobode, zajedničkom energetskom politikom, zajedničkom politikom u telekomunikacijama, saobraćaju, sve to zajedno sa građanskim pravima“, navodi Prese.

Radi se, kažu, o stvarnoj primeni prava EU, kao što to inače svi kandidati kažu da žele da učine.

„MI, EU, podržavamo vas sa pet puta više novca nego do sada kroz pristupnu pomoć. To bi bilo onda 60 milijardi evra. Toliko novca Unija, inače, godišnje daje na podsticaje svoje poljoprivrede. I kada sve to uspete primićemo va sve zajedno, umesto po aktuelno fingiranom regata sistemu, koji skriva opasnost da, na primer Srbija nakon pristupa blokira prijem Albanije, ili slično“, ističe bečki dnevnik.

Naglašava da bi se to mglo nazvati „Novim Šumanovim planom“, jer je izjava šefa francuske diplomatije Roberta Šumana iz 1950. aktuelna za današnje političke zadatke na Zapadnom Balkanu.
    „Evropa se ne može jednim udarcem uspostaviti I nije samo jednostavno ujedinjavanje. Nastaje kroz konkretne činjenice“, podseća list na Šumanove reči.

Najzad, list ističe da to nema nikakve veze sa ponovnim uspotavljanjem konačno neuspele Jugoslavije.

Radi se pre svega o tome da se hrabrom civilnom društvu da ovlašćenje da svoje političare natera na solidarnost da konačno Zapadni Balkan učine evropskim, zaključuje Prese.

(Tanjug)

Meni ovo zvuči pošteno, ali što kaže KinderLad, od ovoga nema ništa.

Da plovimo mi i dalje regata sistemom, pa kako ko kad stigne. Bože zdravlja da maknemo Vučića, zaplovićemo ka EU malo brže. Trenutno stojimo u mestu, ili nas bujica nosi unazad.

Vetar u jedra od 60 milijardi zvuči lepo, naravno.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 07, 2019 10:01 pm

Yugoslavia, but by any other name.

Кад помислиш да је лудило са краја осамдесетих и почетка деведесетих протраћило и наредних пола столећа... Мислио сам да ћу бити поприлично матор када Србија коначно уђе у ЕЗ, сада сам све сигурнији да то нећу ни доживети.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jun 07, 2019 10:07 pm

Ulazak u EZ neces sigurno  EU  - what's next? - Page 31 1861198401
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 07, 2019 10:59 pm

EU  - what's next? - Page 31 1233199462
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 13, 2019 10:17 pm

https://kosovotwopointzero.com/en/borders-before-life/

Sjajan tekst.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jun 13, 2019 10:36 pm

Frontex je zlo.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Thu Jun 13, 2019 10:48 pm

artan the pokidac

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 13, 2019 10:51 pm

Bukvalno prva stvar na novoj strateškoj agendi EU za narednih 5 godina je kontrola spoljnih granica.

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jun 15, 2019 7:59 am

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-14/the-eu-had-to-plan-for-worst-when-greece-almost-ran-out-of-money
    Zuper

Post by Zuper Wed Jun 19, 2019 11:18 am

Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jun 19, 2019 7:10 pm

Zašto onaj Zelenski nije pitao Merkelovu kako je, retorički naravno, i uzeo je pod ruku kada je video da se trese žena, a morao je da vidi, nego se pravi blesav, kao onaj u sudnici dok mu kolega umire od kukute? Evropo, propala si.
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Wed Jun 19, 2019 8:35 pm

propala je evropa nakon rekonkviste spanije :zuper:

prehriscanska i islamska spanija je model koji ima neku perspektivu, ovo danas je osudjeno na propast

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 3:06 am