Voz istorije upravo pristiže na peron pogodan za leve stranke, pitanje je koliko smo u stanju da ih ne percipiramo iz okamenjenog ugla.
Last edited by Notorious on Sun Dec 23, 2018 4:22 pm; edited 1 time in total
zvezda je zivot wrote:video bih ja lenjina i trockog da su radili u ovom vremenu. proso je voz istorije za leve stranke. mnogo se zanosimo anahronizmima. nama je istorija namenila da svedocimo kraju avanture ljudske vrste na zemlji, nije to neka pozicija, ali nije bez svojih cari.
Notorious wrote:et Zjž
Voz istorije upravo pristiže na peron pogodan za leve stranke, pitanje je koliko smo u stanju da ih ne percipiramo iz okamenjenog ugљa.
паће wrote:Notorious wrote:et Zjž
Voz istorije upravo pristiže na peron pogodan za leve stranke, pitanje je koliko smo u stanju da ih ne percipiramo iz okamenjenog ugљa.
То је као кад пошаљу два трговца у неку тропску земљу да извиде тржиште за обућу. Један јавља кући "пиши пропало, сви иду боси", други јавља "одлична прилика, бићемо први на тржишту".
Notorious wrote:Opet fejlovah, za razliku od tebe koji ubode u srž, očito mi nije dan za komunikaciju. Merkur nije retrogradan, ne znam do čega je.
William Murderface wrote:De si be, Zloglasna!
Zuper wrote:Los sa astrologijom a ti onda kreni sa numerologijom.
Matematika ne laze.
KinderLad wrote:E jbg, davno je proslo vreme kad sam bio ponesto upucen u horoskop
Notorious wrote:KinderLad wrote:E jbg, davno je proslo vreme kad sam bio ponesto upucen u horoskop
Ni ja se ne mogu pohvaliti zvezdočatstvom, što je, čini mi se, bilo više nego jasno iz izloženog
Pokušala sam da, na ne baš doslovan način, formulišem zamisao (pazi, samo zamisao, ni manje ni više od toga) da levica može da bude pravi odgovor i da ne podrazumeva repeticiju istorijskih fejlova, nisu nam svima moždane mase komprimovane u fajlove tipa staljinisti. trockisti, maoisti i ostala bratija.
Notorious wrote:William Murderface wrote:De si be, Zloglasna!
Živ bio, Bili, čitam te svesrdno po portalima, vrzmam se naokolo bez mnogo očekivanja. Ti?
Mr.Pink wrote:ako ti je za utehu, centrizaam ce i tu osu ukinuti, pa cemo se vrtiti oko kurca
Mr. Moonlight wrote:a jedini problem levice je što ne vidi drugi sistem, levica bi da bude drugi pol desnici, što je sviranje kurcu i osnovni problem
„Produkcionistički diskurs vlada svuda. Bez obzira da li ta produktivnost ima objektivne ciljeve ili se razvija zbog sebe same, sam taj diskurs se nameće kao oblik vrednosti. To je lajtmotiv kako sistema, tako i njegove radikalne opozicije – samo što takav konsenzus mora biti sumnjiv.
„Ekonomska sfera, sa svojim delimičnim kontradikcijama, danas je ta koja deluje kao ideološki faktor integracije. Time što od sebe pravi saučesnika u tom skretanju, marksizam dopušta da ga kapitalizam lako iskoristi kao ideološku radnu snagu (spontanu i dobronamernu). Sve što danas daje prioritet ekonomskoj sferi, kroz zahteve za većim platama ili teoretisanje o ekonomiji kao poslednjoj instanci – Segi ili Altiser – ’objektivno’ je idealističko i reakcionarno.
„Niče je bio u pravu: radnici su uzdigli u vrhovnu vrednost glavno znamenje svog ropstva, isto kao i hrišćani patnju.
„Oslobođenje proizvodnih snaga se meša sa oslobođenjem čoveka: da li je to formula revolucije ili same političke ekonomije? Skoro niko nije dovodio u pitanje te krajnje činjenice, naročito ne Marks, za koga ljudi ’počinju da razlikuju sebe od životinja čim počnu s proizvodnjom sredstava za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba...’ (Zašto bi čovek uvek morao da teži razlikovanju od životinja? Humanizam je idée fixe, koja takođe dolazi iz političke ekonomije.) Ali, da li je ljudsko postojanje cilj koji mora pronaći svoja sredstva? Ta mala, nevina fraza već predstavlja teorijski zaključak: odvajanje ciljeva od sredstava je najnerealniji i najnaivniji postulat o ljudskoj vrsti. Čovek ima potrebe. Da li ih ima? Da li se zakleo na njihovo zadovoljavanje? Da li je on samo radna snaga, kojom odvaja sebe kao sredstvo od sebe kao cilja? Te velike metafore sistema koji dominira našim životima čine bajku političke ekonomije, uvek iznova pripovedanu generacijama revolucionara, koji su, čak i u svom političkom radikalizmu, bili zaraženi konceptualnim virusima te iste političke ekonomije.“
„Time što pretpostavlja aksiom ekonomije, marksistička kritika možda može da dešifruje funkcionisanje sistema političke ekonomije, ali ona ga u isto vreme reprodukuje kao model.
„Da bismo doveli u pitanje proces koji nas podređuje sudbini političke ekonomije i teroru vrednosti, i da bismo iznova sagledali pražnjenje energije i simboličku razmenu, koncepti proizvodnje i rada koje je razvio Marks (da ne govorimo o političkoj ekonomiji) moraju se tumačiti i analizirati kao ideološki koncepti utkani u opšti sistem vrednosti. A ako želimo da pronađemo oblast s one strane ekonomske vrednosti (što je zapravo jedina revolucionarna perspektiva), onda se ogledalo proizvodnje, u kojem se odražava celokupna zapadna metafizika, mora konačno razbiti.“
Иницијатива #nedavimobgd остварила је ЗНАЧАЈНУ ПОБЕДУ у борби за заштиту јавног интереса и здравља грађана/ки Београда,супротстављајући се веома штетном уговору о јавно-приватном партнерству за изградњу спалионице отпада!
— Ne davimo Beograd (@nedavimobgd) January 21, 2019
Поништено решење @MinistarstvoZZS https://t.co/aGNBJ7pc0g