DOSTA REČI, NEK ZAKMEČI!
- Post n°177
Re: DOSTA REČI, NEK ZAKMEČI!
Наш систем је потпуно независан, не зависи од ничега. Што год да му урадиш, он тера једнако као и пре, лагано низбрдо. Једина константа је да увек има шта да се украде, све остало може и не мора.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°178
kod nas mogu da snimaju ona dvojica što idu i preturaju ambare na histori kanalu, amerikan pikers
e to je naša privreda, idu lešinari i izbunare šta može da se zavalja za neku kintu, a neku kintu kolateralno uzmu ovi što im to zašvajsuju, zamažu i nalickaju
e to je naša privreda, idu lešinari i izbunare šta može da se zavalja za neku kintu, a neku kintu kolateralno uzmu ovi što im to zašvajsuju, zamažu i nalickaju
- Post n°179
uskok i ajduk wrote:bruno sulak wrote:jel ti razumes da cak i da to jeste tako to nije 30 hiljada tokom deset godina?
Добро, није 10 него 9. Ако ове године добијеш треће дете, а 2019. четврто дете, између 2019. и 2028. добијаћеш 30 000, дакле 8 пуних година 30 000, а само 2018. и 2029. године по 12.000 и 18 000. А верујем да се неки износи добијају и од локалних самоуправа.
mozda ali ne u beogradu. mali ukinuo.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Korisnik
- Post n°180
et Munlajt:
Kako ne? Svaki kapitalistički sistem zavisi od toga. Manje stanovnika, manje radnika. Manje radnika, manje socijalne države.
wiki
Šta bi bilo kad bi svako iz grupe radno sposobnog stanovništa odlučio da nema decu? Kakve bi to posledice imalo za privredu i društvo za x godina?
Kako ne? Svaki kapitalistički sistem zavisi od toga. Manje stanovnika, manje radnika. Manje radnika, manje socijalne države.
wiki
Marx himself argued that:
“ "The maintenance and reproduction of the working-class is, and must ever be, a necessary condition to the reproduction of capital. But the capitalist may safely leave its fulfilment to the labourer's instincts of self-preservation and of propagation. All the capitalist cares for, is to reduce the labourer's individual consumption as far as possible to what is strictly necessary..."[7] ”
This understanding, however, only captures the sense in which the reproduction of labour power comes at no cost to capitalists, like the reproduction of ecological conditions, but unlike the reproduction of, say, machine bolts and plastic wrap. Elites and governments have always sought to actively intervene or mediate in the process of the reproduction of labour power, through family legislation, laws regulating sexual conduct, medical provisions, education policies, and housing policies. Such interventions always carry an economic cost, but that cost can be socialized or forced upon workers themselves, especially women. In these areas of civil society, there has been a constant battle between conservatives, social reformists and radicals.
Marxist-Feminists have argued that in reality, household (domestic) labour by housewives which forms, maintains and restores the capacity to work is a large "free gift" to the capitalist economy. Time use surveys show that formally unpaid and voluntary labour is a very large part of the total hours worked in a society. Markets depend on that unpaid labour to function at all.
Šta bi bilo kad bi svako iz grupe radno sposobnog stanovništa odlučio da nema decu? Kakve bi to posledice imalo za privredu i društvo za x godina?
- Post n°181
samo da dodam da ukoliko neko vec ima troje dece i dobje cetvrto nece dobijati 30 hiljada deset godina. dobijace 18. a ako neko nema dece uopste i pocne da jebe ko zec dobijace i vise. drugim recima vucic se frlja ciframa.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°183
Ni za sta. Zato je cela prica o natalitetskim merama prosto lagarija i proseravanje.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°184
Mr. Moonlight wrote:za šta ti je u Srbiji potrebno više radnika?
За 20 година желим да будем озбиљан етички индустријалац и требаће ми радници.
_____
"Mogu li ja da kažem ili ćete Vi da vodite intervju sami sa sobom? Samo kad bih mogla da kažem nešto… Prvo, uvek smo govorili našim građanima da ne možemo i nećemo da gledamo na EU kao na ćup sa novcem. Da bolji kvalitet života, radna mesta i bolje plate moraju doći od nas samih i snage naše ekonomije. Želimo da budemo deo EU jer je to mirovni projekat i jer delimo vrednosti sa EU." - Ana Brnabić
- Post n°185
Hocu reci, ovu vlast zabole i za natalitet, bas kao i za sve ostalo sto ima ikakve veze sa zajednickim dobrom. Iskljuciv smisao natalitetskih mera je kupovanje naklonosti crkve i desnice pred pustanje Kosova u UN.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°186
što se tiče nataliteta mi smo stalno u fazi zašto kažeš deca, a misliš srbi, pa je onda došao kapitalizam, pa su nam potrebni radnici, ali opet zato da se takmičimo sa šćiptarima, za koji to nama kapitalizam treba više ljudi, sve su to gluposti
dosadno je
dosadno je
- Korisnik
- Post n°187
Ja sam mislio u opštem slučaju, ne samo za Srbiju, ali let me guess kako oni razmišljaju. Za buduće investicije na ovu periferiju, za smanjivanje cene rada, za dualno obrazovanje?
- Korisnik
- Post n°188
plus ovi etnički razlozi što navodite.
- Post n°189
Ma ovi se takmice samo u disciplini sto duzeg ostajanje na vlasti i sto veceg punjenja sopstvenih racuna. Mere igraju na nacionalizam i demografsku patanoju, ali motivacija nije cak ni nacionalisticka. Skretanje paznje, zamazivanje ociju, otpustanje resantimana i davanje prostora crkvi da se malo igra i trenira strogocu u zamenu za aminovanje briselskog sporazuma.
_____
- Post n°190
ontheotherhand wrote:
Pa bilo bi otprilike ko ono kad se čoban naljuti na selo, pa otfikari sebi onu stvar da im napakosti.
U načelu se ja slažem s tobom. Nemam ništa protiv da se broj stanovnika na Zemlji polako smanjuje, niti imam neku žarku želju da Srba ima sto miliona. Ali jednostavno sistem je takav, i o problemu moramo razmišljati unutar njega. Naravno da bi najbolje bilo da roboti rade sve neprijatne poslove, i da se svet ne okreće oko profita. Ali jebi ga kad niko neće ušumu.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°191
ontheotherhand wrote:Ja sam mislio u opštem slučaju, ne samo za Srbiju, ali let me guess kako oni razmišljaju. Za buduće investicije na ovu periferiju, za smanjivanje cene rada, za dualno obrazovanje?
Mogla bi se napraviti takva konstrukcija, ali realno nije to u pitanju. Evropa ima mnogo vece zalihe mnogo jeftinije radne snage na drugim mestima. Njima ne treba. Vucic nece vladati jos 20 godina, tako da ne treba ni njemu. Ne treba nikome.
_____
- Post n°192
William Murderface wrote:
Evropa ima mnogo vece zalihe mnogo jeftinije radne snage na drugim mestima.
Pa i nema više. Centralnu i Istočnu Evropu su ispraznili. Ostao im je još Balkan + Turska.
- Guest
- Post n°193
William Murderface wrote:Ma ovi se takmice samo u disciplini sto duzeg ostajanje na vlasti i sto veceg punjenja sopstvenih racuna. Mere igraju na nacionalizam i demografsku patanoju, ali motivacija nije cak ni nacionalisticka. Skretanje paznje, zamazivanje ociju, otpustanje resantimana i davanje prostora crkvi da se malo igra i trenira strogocu u zamenu za aminovanje briselskog sporazuma.
zatupljivanje budala klasicno. no nazalost bice onih koji ce se stvarno povesti za nekim obecanim novcima i jos gorim baljezgarijama o ugrozenom srpstvu, pa samo na konto toga donositi odluke da radjaju decu, doduse to ce biti mizeran broj. bar se nadam.
- Guest
- Post n°194
Летећи Полип wrote:William Murderface wrote:
Pa i nema više. Centralnu i Istočnu Evropu su ispraznili. Ostao im je još Balkan + Turska.
kako, ako je svaki drugi mladi španac nezaposlen
- Post n°195
Ma nece niko. Uopsta to nije ni cilj. Cilj je malo trenirati strogocu nad zenama i izdrkavati se sa otezavanjem abortusa.
_____
- Post n°196
Летећи Полип wrote:William Murderface wrote:
I samo ceo ostatak sveta. Srbijica tu nije ni za kusur.
_____
- Guest
- Post n°197
William Murderface wrote:Ma nece niko. Uopsta to nije ni cilj. Cilj je malo trenirati strogocu nad zenama i izdrkavati se sa otezavanjem abortusa.
mislim da si sve u pravu, bice sad ono plebs je kriv jer se slabo razmnozavao, siptari pune avione dok srbi samo autobuse, i eto zato smo ostali bez kosova.
- Post n°198
To.
_____
- Post n°199
William Murderface wrote:
I samo ceo ostatak sveta. Srbijica tu nije ni za kusur.
Zavisi za šta. Ne možeš ti outsorsovati kol centre i IT u Zimbabve. Takođe, za rad u metropoli* ti treba kvalifikovana i socijalizovana radna snaga. Zapadni poziv izbeglicama je tu bio podli pokušaj pljačke mozgova, i maestralni zajeb. Oni su pozvali Sirijce misleći da će im, kao i do sada u takvijm situacijama, doći mladi, obrazovani i pozapadnjačeni migranti. Sirija je pre rata trošila neku ludačku cifru na obrazovanje, u cilju udaljavanja od nafte kao glavnog izvora prihoda. Ali kurac, došli im čobani iz Avganistana, pa sad uživaj.
E sad, na sve ovo treba dodati činjenicu da polako niču i druge imperije i imperijice koje konkurišu za radnu snagu. Kako Zapad bude sve više bude zaostajao, destinacije kao što su Kina, Indija, Brazil** će biti sve interesantnije. Ne samo za ljude iz kolonija, nego i iz same metropole. Skoro sam čitao da priliv obrazovanih Azijaca u SAD drastično opada. Dođu da studiraju, odrade par godina prakse, i vraćaju se kući. Ti ljudi su kičma američkog visokotehnološkog razvoja. Zapad će nužno morati da odgovori na neumitno nadolazeću konkurenciju. U dobrom scenariju, to će biti povećanje plata i standarda, neka nova socijaldemokratija. U lošem, ako baš krene da gubi uticaj - fašizam.
*metropola u kolonijalnom smislu
** Dve ortakinje su mi prošle godine zapalile za Brazil, i to u paketu sa još krdom ljudi. U fazonu, ako si obrazovan i beo primaju te odma.
- Post n°200
brazil je na pragu uzasne politicke krize. kina je zemlja sa ozbiljnim teritorijalnim problemima, pobunama manjina i socijalnim raslojavanjem a indija ima modija. mislim ceo svet je u problemima.
_____