Racković i NDM BGD
- Post n°576
Re: Racković i NDM BGD
Eno ga svaki dan sedi u Sremskoj na stepenicama i pije pivo. Izgleda više creepy od Vasinog avatara.
- Post n°578
FB eventReč kao takva - razgovor i panel diskusija
U ponedeljak, 24. decembra 2018. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju održaće se razgovor i panel diskusija „Reč kao takva“ u okviru ciklusa „O ćutanju i posledicama“.
19h Razgovor o izložbi koja se nije desila: Boris Burić i Aleksandra Sekulić
19.20h Panel diskusija: Branka Ćurčić, Slađana Petrović Varagić, Ivana Smiljanić, Vida Knežević, Branislav Dimitrijević; moderator: Dejan Vasić
Otkazivanje izložbe „Ritam zločina“ Borisa Burića i Nenada Rackovića u Uličnoj galeriji u Beogradu 2018. godine učinilo je vidljivim potisnute i prećutkivane razlike unutar polja koje nazivamo nezavisnom scenom. Te su razlike pre svega političke, u poimanju politike: razlika real-političkog delovanja i naloga društva, odnosno udruživanja po kratkoročnim interesima nasuprot delovanju prema zajedničkom horizontu. Izvorište ovih problema razumemo kao problem društva koje se nije bavilo iskustvom 1990ih, odnosno razorom društva, podelom ravni javnog i tajnog delovanja uz upotrebu nasilja. Reč izneta u javnosti ima određenu težinu, i sa sobom povlači odgovornost. U tom smislu, želimo da analiziramo korišćenu terminologiju u celom ovom procesu i politički pretekst i posledice.
Razgovor „Reč kao takva“ prvi je u nizu diskusija u cuklusu „O ćutanju i posledicama“.
Ciklus „O ćutanju i posledicama“
U društvu koje se bazira na sistemskom obeshrabrivanju kritičkog govora o iskustvu 1990ih, rata i nasilja za koje se otvorio prostor, odnosno rasapa javnog i skrivenog delovanja, ćutanje ima posledice. Pozivom na kritički govor otvaramo prostor za re-aktuelizaciju pojmova istrošenih u razoru društva, a koji su ključni za razumevanje politike, političkog delovanja, umetnosti, estetike, odgovornosti i njihove međusobne povezanosti. Ove odnose možemo analizirati iz terojskog okvira radikalne estetike Šantal Muf (Chantal Mouffe), tako što bi se elementi diskursa o umetnosti, fiksirani u procesu stabilizacije i normalizacije tokom društvene transformacije ratom i pljačkom, podvrgli destabilizaciji i time bi se otvorilo polje emancipacije umetničkog delovanja. Stoga bi ovaj ciklus imao za cilj da ospori amortizaciju pojmova i disfunkcionalnost jezika kulture u odnosu na uznapredovale procese razaranja društva, i u ovom vraćanju umetnosti u društvo, razmatraćemo osnovne pojmove.
U traganju za omasovljenjem i moći delovanja nezavisne scene (svakako nužnog i dobrodošlog), potisnuto je pitanje u kojem ideološkom okviru ta borba nastaje i koju viziju ima za nezavisnu scenu samu, i za društvo. Takva „metodologija“ potiskivanja i prećutkivanja pod izgovorom „najmanje zlo“, ima već dugu „tradiciju“ još od 90-ih, ako ne pre toga, i u njenom posledicama živimo svaki dan u politici, ekonomiji, socialnim pitanjima, kao i u oblasti kulture. Analiziranjem ključnih reči iz diskusije povodom rascepa scene i povodom drugih političkih problema ćemo otkriti ideološki okvir u kojem ova retorika funkcioniše; društvene mehanizme koje je ona omogućavala ili zabranila, ali i posledicama. Sigurni smo da diskutanti nisu istomisleni, i na takav način će naše diskusije voditi ka konstituisanju ideološke polemike koja je nestala.
Ciklus „O ćutanju i posledicama“ biće realizovan tokom 2019-e godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Urednici programa: Dejan Vasić, Noa Triester i Aleksandra Sekulić.
U najavi su razgovori:
„Politika anti kao antipolitika“
„Mesto zločinca u društvu“
„Mesto zločinca u umetnosti“
Ilustracija: Boris Burić
_____
Spomen-naplatna rampa "Zoran Babić"
- Post n°579
De si bre Xexo!!!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°580
Dovraga, ovi baš nemaju čime pametnijem da se bave.
- Post n°581
desiWilliam Murderface wrote:De si bre Xexo!!!
sto je najgore tu sam sve vreme, nisam nigde isao
_____
- Post n°582
btw, rastavio sam se jutros od smeha na 'konstrukcijo iz tri dela'
u tom momentu sam znao da moje samoizgnanstvo nece jos dugo potrajati
u tom momentu sam znao da moje samoizgnanstvo nece jos dugo potrajati
_____
- Post n°583
Hahaha, seljo! Pa sto cutis!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°584
pa kako cutim, evo kazem ti
inace komplikovan rl period pa sam tako i ja malo kompliovaniji za komuniciranje.
inace komplikovan rl period pa sam tako i ja malo kompliovaniji za komuniciranje.
_____
- Post n°585
Bas mi je zao sto to cujem, ali mi je drago sto si se vratio!
_____
- Post n°586
Sotir wrote:Dovraga, ovi baš nemaju čime pametnijem da se bave.
pa ovo su kulturnjaci. cime da se bave?
di si bre xexo!
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°587
de si ostape. evo citam sad retroaktivno o durutti aferi da slucajno ne propustim neki relevantni forumski trop
_____
- Post n°588
za sat vremena. idemo ! gazi, nema stajanja !
FB EventO ćutanju i posledicama: Politika ANTI nije politika
U oviru ciklusa O ćutanju i posledicama, u ponedeljak, 4. februara 2019. godine u 19h u CZKD održaće se razgovor „Politika ANTI nije politika“.
Učesnici u razgovoru: Đokica Jovanović, Filip Šaćirović i Zoran Gajić.
Uređuje: Noa Triester
Članica NKSS, Art Brut Srbija, zatražila je zvaničan stav NKSS o zabranjenoj izložbi Borisa Burića u Uličnoj galeriji. Ovaj zahtev za govorom je bio mesto konstitucije NKSS, kako su se u diskusiji na listi najavili nekoliko diskutanta, ali i mesto njenog rascepa koji je doveo do napuštanja NKSS od strane nekoliko ključnih organizacija i osnivača.
Ovaj zahtev za govorom učinio je vidljivim ideološke razlike među članovima nezavisne scene, koje su potisnute i prećutkivane delovanjem real-političkog polja. Zajednica je stvorena sa ciljem opstanka scene kao takve (pre svega finansijskog), birokratskom borbom protiv ili saradnjom sa (ne)prijateljskom državom, makar i plitkim umrežavanjem. Stvaranje odnosa “Mi” protiv… i “Naši” tj. taj krug s kojim delimo zajedničke neprijatelje, ali i materijalne i simboličke resurse i kapital, nije izmišljena sa NKSS, to je uobičajeno shvatanje “slobodnog mišljenja”, “borbe” i “politike” danas. Međutim, takvi društveni odnosi su samo prilagođavanje neo-liberalnom, tj. neo-konzervativnom režimu koji diktira odnose konkurencije i saveza interesa. Da se prafrizira Samuel Moyn: jeftina solidarnost koja traži saglasnost najmanjeg zajedničkog imenitelja koja je došla na mesto skuplje solidarnosti, tj. velike investicije u društvene odnose u vreme socijalizma i države blagostanja.
Cilj ove diskusije nije da (pred)postavimo novi ili stari “Mi”, već da posmatramo moguće društvene odnose van konkurencije i eksplotacije, i kako njih da postignemo. Govornici će biti Đokica Jovanović, Filip Šaćirović i Zoran Gajić. Publika je dobrodošla da se priključi diskusiji.
Ciklus „O ćutanju i posledicama“
U društvu koje se bazira na sistemskom obeshrabrivanju kritičkog govora o iskustvu 1990ih, rata i nasilja za koje se otvorio prostor, odnosno rasapa javnog i skrivenog delovanja, ćutanje ima posledice. Pozivom na kritički govor otvaramo prostor za re-aktuelizaciju pojmova istrošenih u razoru društva, a koji su ključni za razumevanje politike, političkog delovanja, umetnosti, estetike, odgovornosti i njihove međusobne povezanosti. Ove odnose možemo analizirati iz terojskog okvira radikalne estetike Šantal Muf (Chantal Mouffe), tako što bi se elementi diskursa o umetnosti, fiksirani u procesu stabilizacije i normalizacije tokom društvene transformacije ratom i pljačkom, podvrgli destabilizaciji i time bi se otvorilo polje emancipacije umetničkog delovanja. Stoga bi ovaj ciklus imao za cilj da ospori amortizaciju pojmova i disfunkcionalnost jezika kulture u odnosu na uznapredovale procese razaranja društva, i u ovom vraćanju umetnosti u društvo, razmatraćemo osnovne pojmove.
U traganju za omasovljenjem i moći delovanja nezavisne scene (svakako nužnog i dobrodošlog), potisnuto je pitanje u kojem ideološkom okviru ta borba nastaje i koju viziju ima za nezavisnu scenu samu, i za društvo. Takva „metodologija“ potiskivanja i prećutkivanja pod izgovorom „najmanje zlo“, ima već dugu „tradiciju“ još od 90-ih, ako ne pre toga, i u njenom posledicama živimo svaki dan u politici, ekonomiji, socialnim pitanjima, kao i u oblasti kulture. Analiziranjem ključnih reči iz diskusije povodom rascepa scene i povodom drugih političkih problema ćemo otkriti ideološki okvir u kojem ova retorika funkcioniše; društvene mehanizme koje je ona omogućavala ili zabranila, ali i posledicama. Sigurni smo da diskutanti nisu istomisleni, i na takav način će naše diskusije voditi ka konstituisanju ideološke polemike koja je nestala.
Ciklus „O ćutanju i posledicama“ biće realizovan tokom 2019-e godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Urednici programa: Dejan Vasić, Noa Triester i Aleksandra Sekulić.
_____
- Post n°589
inace ko je propustio prosli event evo hajlajca ovde (od 2:27:22)
_____
- Post n°590
Ovaj video preporučujem svakom ko pati od nesanice.
- Post n°591
odlicna je ova noa svidja mi se u svakom smislu ali ja sam nemoralan i cionistički slab
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°592
pa jeste, jebiga. ovaj prvi dogadjaj je malo bio nkss grupna psihoterapija.Bluberi wrote:Ovaj video preporučujem svakom ko pati od nesanice.
_____
- Post n°593
a sinoć?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°594
ne znam sta da mislim o sinoc, mislim da nije bilo dobro.
djokica jovanovic je jako lepo pricao o aktivnostima UPSS-a i situaciji u nisu, a ovaj iz partije rada je dosao namunjen kao u tv duel i uglavnom izazivao facepalm-ove, gajicu iz GKP isprva nije bilo jasno o cemu se prica (stekao sam utisak da to sto im je noa dala free mic mu nije bilo dovoljno dobro - i iskreno ne mogu da ga krivim) a posle je i malo izbojkotovao diskusiju zbog propagandisanja ovog iz partije rada.
djokica jovanovic je jako lepo pricao o aktivnostima UPSS-a i situaciji u nisu, a ovaj iz partije rada je dosao namunjen kao u tv duel i uglavnom izazivao facepalm-ove, gajicu iz GKP isprva nije bilo jasno o cemu se prica (stekao sam utisak da to sto im je noa dala free mic mu nije bilo dovoljno dobro - i iskreno ne mogu da ga krivim) a posle je i malo izbojkotovao diskusiju zbog propagandisanja ovog iz partije rada.
_____
- Post n°595
Manijak na 2:27:25. Timestampovano je.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°596
nekako je totalno ok da cage deli linkove sa rackovicem
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°597
Sad mi žao što nisam neki uticajni reditelj. Baš bih snimio jedan kvalitetan đalo.
Film bi se zvao "Skarletni skejt škripi osam puta". Naime, manijak na skejtu ubija zgodne progresivne aktivistkinje po ulicama Beograda. Nakon toga ih fotografiše, pa kači slike po novokreiranim twitter nalozima. Uzgred rečeno, umesto kožnih rukavica (ustaljeni trope đalo filma), u kadru bi se video samo krvavo crveni skejt i crne patike. Ceo grad misli da je to Džoni Packović, kontroverzni avangardni umetnik (inače referenca na Rackovića), poznat po svojim morbidnim foto izložbama, ali i notorni noćni skejer. Džoni završava u mardelju. Insistira da je nevin, ali mu niko ne veruje. Režim je posebno iziritiran jer je jedno od ubistava (na spektakularno gory način) izvršeno u Beogradu na vodi . Tako da siroma Džoniju ne gine smrtna kazna, koju je Pusi nedavno vratio pod pritiskom javnosti.
Međutim, mladi novinar - Nikolo, sumnja u zvaničnu verziju događaja. Svi dokazi ukazuju na Džonija, ali se opet nešto ne uklapa. Fotografije koje pravi ubica se ne poklapaju sa stilom Džonijevih foto uradaka. Džonijev stil je sirov, divlji i pobunjenički, dok su ubicine fotke hladne, proračunate, isuviše estetizovane. Nokolo rešava da posluša svoje instinkte, i da se upusti u detektivsku avanturu koja će ga provesti kroz dekadentne svetove beogradskog umetništva, levog aktivizma i visoke politike. Ubica na skejtu mu je na tragu...
Ali nisam uticajni reditelj jebi ga.
Film bi se zvao "Skarletni skejt škripi osam puta". Naime, manijak na skejtu ubija zgodne progresivne aktivistkinje po ulicama Beograda. Nakon toga ih fotografiše, pa kači slike po novokreiranim twitter nalozima. Uzgred rečeno, umesto kožnih rukavica (ustaljeni trope đalo filma), u kadru bi se video samo krvavo crveni skejt i crne patike. Ceo grad misli da je to Džoni Packović, kontroverzni avangardni umetnik (inače referenca na Rackovića), poznat po svojim morbidnim foto izložbama, ali i notorni noćni skejer. Džoni završava u mardelju. Insistira da je nevin, ali mu niko ne veruje. Režim je posebno iziritiran jer je jedno od ubistava (na spektakularno gory način) izvršeno u Beogradu na vodi . Tako da siroma Džoniju ne gine smrtna kazna, koju je Pusi nedavno vratio pod pritiskom javnosti.
Međutim, mladi novinar - Nikolo, sumnja u zvaničnu verziju događaja. Svi dokazi ukazuju na Džonija, ali se opet nešto ne uklapa. Fotografije koje pravi ubica se ne poklapaju sa stilom Džonijevih foto uradaka. Džonijev stil je sirov, divlji i pobunjenički, dok su ubicine fotke hladne, proračunate, isuviše estetizovane. Nokolo rešava da posluša svoje instinkte, i da se upusti u detektivsku avanturu koja će ga provesti kroz dekadentne svetove beogradskog umetništva, levog aktivizma i visoke politike. Ubica na skejtu mu je na tragu...
Ali nisam uticajni reditelj jebi ga.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°599
To je više Davitelj protiv Davitelja.
_____
- Post n°600
ne znam gde se dzoni pojavljuje u liku dzonija haubice
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk