KinderLad wrote:bukvalno. ja se samo prekrstio u fazonu se iščuđavao nešto, ova - napolje! ja - wtf?
Sa tri prsta ili po ustaski?
KinderLad wrote:bukvalno. ja se samo prekrstio u fazonu se iščuđavao nešto, ova - napolje! ja - wtf?
Ointagru Unartan wrote:KinderLad wrote:bukvalno. ja se samo prekrstio u fazonu se iščuđavao nešto, ova - napolje! ja - wtf?
Ointagru Unartan wrote:KinderLad wrote:bukvalno. ja se samo prekrstio u fazonu se iščuđavao nešto, ova - napolje! ja - wtf?
ficfiric wrote:Sto se tice odnosa vlasti i crkve, moj deda je neposredno posle rata istovremeno bio pop u jednom selu na Savi (Provo) i nesto kao predsednik opstine (Vladimirci i Koceljeva su bili jedna opstina).
U Novi Sad je došao 1. januara 1919, za kapelana u Sabornoj crkvi i na toj dužnosti je, uz protu Milana Ćirića, ostao do 1931, kada je, posle smrti Velje Mirosavljevića, izabran na Mali uskrs za paroha Uspenskog hrama. Premešten je 1953. za paroha (protoprezvitera) Almaške crkve, gde je 1. septembra 1958. penzionisan. Na dan oslobođenja Novog Sada 23. oktobra 1944, kao prvi predsednik Narodno-oslobodilačkog odbora, primio je vlast iz ruku partizanskih jedinica i na dužnosti gradonačelnika ostao do 1949.
diktotar wrote:u celoj jugoslaviji je bilo manje clanova partije nego u svakoj kozojebini danasnjoj sto ima clanova vasljivih ovdasnjih stranaka
Savez komunista Jugoslavije krajem 1981. imao je 2.117.083 člana, tako da je njegovo članstvo činilo 9,5 odsto ukupnog stanovništva zemlje. Savez komunista Bosne i Hercegovine imao je 391.244 člana (9,5 odsto ukupnog stanovništva republike), SK Crne Gore 73.139 (12,5 odsto), SK Hrvatske 348.054 (7,6 odsto), SK Makedonije 149.620 (7,8 odsto), SK Slovenije 125.206 (6,6 odsto), SK Srbije 907.672, tj. 9,8 odsto ukupnog stanovništva Republike (bez pokrajina 592.741 ili 10,5 odsto, Kosova 91.381 ili 5,8 odsto i Vojvodine 203.350 ili 11 odsto).
http://komunist.free.fr/arhiva/dec2003/clanstvo.html
Srpska napredna stranka, prema poslednjim informacijama, ima više od 600.000 članova
http://www.blic.rs/vesti/politika/preleti-u-najjacu-stranku-za-tri-godine-se-u-sns-sjatilo-250000-clanova/1y0hmh7
https://akademijaumetnosti.edu.rs/film-stefana-krasica-solcence-zahaja-nagraden-na-xxix-filmskom-festivalu-zlatni-vitez-2020-u-moskvi/FILM STEFANA KRASIĆA “SOLČENCE ZAHAJA” NAGRAĐEN NA XXIX FILMSKOM FESTIVALU “ZLATNI VITEZ 2020.“ U MOSKVI
Dokumentarac „Solčence zahaja“, čiju režiju i scenario potpisuje naš Stefan, je priča u kojoj protagonista filma Ana Hofman, kreće u potragu za poreklom najpoznatije slovenačke narodne pesme “Solčence zahaja”, onog trenutka kada spoznaje da to uopšte nije slovenačka, a pogotovo ne narodna pesma.
Tragajući za odgovorom na pitanje kako je moguće da pesmu Solčence zahaja, koja je u Srbiji jedna od najpoznatijih slovenačkih narodnih pesama, u Sloveniji niko nije čuo, Nišlijka Ana Hofman, etnomuzikološkinja koja radi u Ljubljani, pokušava da sazna i kakav odnos ljudi danas imaju prema socijalističkoj prošlosti, a njeno istraživanje biće ekranizovano u dokumentarcu.