Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Grejanje

паће

Grejanje - Page 3 Empty Re: Grejanje

Post by паће Tue Oct 24, 2017 10:28 pm

Па колико је то користиш кад је стигла толико пута да се загреје? Ама ништа ми није јасно. Имамо електричне шпорете по кући већ педесетак година и плоча се дизала само кад се мења рингла, дакле једном или ниједном. Каква кука какви бакрачи?

Или је реч о оном на чврсто гориво, сад ми паде на ум. Онда буквално комад арматуре, шестица или чак четворка би била довољна, мало излупаш врх да одговара месту где треба да уђе, и то је то. А кад га не користиш, бесиш га мало даље и облога на дршци ти онда ни не треба. Савијеш у омчу или троугао и то ти је дршка.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 24, 2017 10:34 pm

moj drug pravi stvari od prohroma, mogu da ti dam broj pa da pitas njega, ali ne znam koliko ti se isplati to, ako mozes da nabavis negde blize.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue Oct 24, 2017 10:57 pm

Ne znam zašto se odvojilo, to je moja pretpostavka da je zbog toplote plus taj deo nije nimalo lagan pa se drška verovatno iscimala iz ležišta od korišćenja.

Na čvrsto gorivo, da, tzv. Susler. Sa kukom može da se podigne deo gornje ploče da bi se ubacilo u ložište, a i da se da pomeri jezičak da se vidi kako gori vatra. Drška treba zbog klizavosti i toplote u šaci ako je bez nje.

https://static.kupindoslike.com/SUSLER-sporet_slika_O_52882533.jpg
    паће

Post by паће Tue Oct 24, 2017 11:05 pm

Сад зависи како је било причвршћено то дрво, можда може да се залепи или да се напросто ижљеби нова дршка или импровизује од нечег... и да више не виси ту него мало та тране да се не греје.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue Oct 24, 2017 11:10 pm

Pa i ne visi blizu, skoro je na podu, toplo je svejedno.
    паће

Post by паће Tue Oct 24, 2017 11:48 pm

Метар даље и дршка од било чега.

Ма пиздим и ја кад направе све нешто робусно и неподериво, и онда нека ситница испадне прављена офрље и онда мораш да импровизујеш. Неки дан сам узео једну стару једноручну славину да увежбам замену улошка... јеботе који гладац јадац, оно споља све никловано и де лухсе издизнајнирано, а пимпек на који се натиче ручка је... пластика модел Чаушеску 1976. И у ту пластику уђе завртањ који држи да ручка не одлети... а како би одлетела кад је пимпек тако крив, то може да се стави/скине само методом деда-баба-...-миш.

_____
    паће

Post by паће Sun Apr 08, 2018 6:44 pm

Да резимирам грејну сезону - од 22 новембра до данас нисмо добацили до 1000 кубика гаса, грејући 85 квадрата и предсобље на спрату (тј оно око степеништа). Неких 10-14 дана смо догревали на угаљ/дрва што је скидало отприлике 4-5 кубика по дану. С друге стране ово је и бојлер па је сва топла вода за прање у том збиру. Видећемо кад прође месец-два без грејања, како ће да изгледа потрошња. Засад смо скроз задовољни.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Apr 08, 2018 7:27 pm

ja sam ove godine potrošio u periodu zimskih guma oko 16000 dinara na grejanje

obično potrošim još oko 50% te sume na hlađenje

ukupno me termostatiranje izađe oko 24000 dinara godišnje, meni ok
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Fri Dec 21, 2018 7:09 pm

Šta je bolje, drva ili briketi od drva?

Kako izračunati koliko bi gasa trebalo za xx kvadrata?
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Jul 12, 2022 6:26 am

Svi koji to mogu, a sad se greju na drva, ugalj ili pelet, koji su drastično poskupeli, preći će na struju ako ona ne poskupi mnogo pošto će to biti jeftinije tako da će još veći deo struje morati da se uvozi ako to bude moguće, a sistem će biti nestabilniji nego ranijih godina.

„Drva su duplo skuplja nego prošle godine, a peleta nema", kaže Tanja Aprcović, šefica stovarišta Kopaonik u Beogradu.

„Očekujemo da će pelet, kada stigne, koštati oko 45.000 dinara za tonu, što je do 80 odsto skuplje nego pre dve godine."

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-61907934
    паће

Post by паће Tue Jul 12, 2022 7:28 am

Е кад се сетим зиме 91/92, кад је један дошао увече да нешто урадимо у фирми, а онда у повратку е ај да свратимо до мене, треба да вратим ТА пећ из друге собе, реактивирамо је.

Когод се сам греје, мора да има бар два или три различита горива, па да их мења на сваких шест до десет година, кад шта поскупи.

_____
    kondo

Post by kondo Tue Jul 12, 2022 11:06 am

ko god da je rekao, 45k rsd za tonu peleta je izuzetno optimisticna procena
    drzavno mafijastvo vodi celu pricu (srbijasume) tako da je sve ispod 450-500e za pocetak dobro.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    kapetanm

Post by kapetanm Tue Jul 12, 2022 4:40 pm

Ja se grejem na pelet, cele prosle sezone oko 750 evra. Ali vredi, zato struja po par hiljada a ranije, tokom zime kad sam se grejao na struju i dogrevao bilo 20-25000 mesecno. Ali ovo mi ravnomerno i automacki. Ima sad peleta sa svih strana, oko 42-45000

Post by Zus Tue Jul 12, 2022 6:35 pm

Bice zima - biračko telo traži grejno telo
    kondo

Post by kondo Wed Jul 13, 2022 11:37 pm

el stvarno kubik bukve otišao na 14k?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    паће

Post by паће Thu Jul 14, 2022 8:56 am

У, је... трошили смо букву тамо једанаесте, дванаесте, била 4500 па 5000.

_____

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 6:14 pm