Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Grejanje

Anonymous
    Guest

Grejanje - Page 2 Empty Re: Grejanje

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 8:12 pm

Mr.Pink wrote:pa to je sumanut račun za 60 kvm. meni toliko dođe sa etažnim na struju, a imam 100 kvm.

šta greješ - kuću, stan, sprat u kući...?
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Tue Oct 03, 2017 8:12 pm

kuća

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 8:15 pm

ja već 15 godina ne ložim u kući, imao sam i to nekad. rekoh, mama živi sama, ima reumu i nema šanse da se zajebava sa loženjem. ja na grejanje sada potrošim oko 40000 za sezonu (oduzimam redovni račun za struju) za kuću od 60m2, nisam prolazio jeftinije a da pamtim i da se ja brinem oko toga, a to je maltene 20 godina (nekada je struja bila jeftinija, grejali smo se i na naftu, imam ukopan rezervoar za 4 tone ali to je tek bzvz sada).
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Tue Oct 03, 2017 8:19 pm

da, da. jedno vreme su bili mazut/nafta najekonomičniji, pa je bila struja, sad mi pelet/briketi deluju primamljivo. prema klimi sam jako skeptičan.

na stranu što mi je kuća na sprat.

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 8:24 pm

drugar je sad sredio kuću na sprat, 120m2, zagrizao je za kotao na struju neke niške firme, sa 24kw ugrađene snage.

ja sam imao trću sa tim vailantom, pukao sam oko 95k za kotao sa ugradnjom. cena grejanja je tada bila približna onoj koju sam plaćao za pomenutu kombinaciju uglja i drva. e sad, jedno je kad je majka mogla da kupi ugalj preko sindikata pa ga plaća par hiljada na 10-12 rata, a drugo kad ti zvekne računu u januaru na 20000, pa se šlogiraš kad vidiš Grejanje - Page 2 1399639816  ona je prsla od tog stresa sa strujom, iako sam joj 10 puta crtano da je cena grejanja ista ili marginalno viša sa vailantom (a da ne računam razliku digitalnog tajmera sa jedne strane, i loženja uglja tako što se izađe iz kuće 4 puta dnevno, ode u garažu, iz garaže u podrum i u podrumu loži). onda je samoinicijativno kešnula 50k za tu klimu pre 2 godine i ona se do sada manje-više isplatila, uštedela je 25-30k po sezoni.

kuća je dobro izolovana, još je to utegnuto pre dve godine, ali ima velike prozore, nestandardne, koji su dobri, vakum stakla i sve ali sigurno nisu kao izolovani zid, tako da deo potrošnje otpada i na dizajn kuće.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 8:26 pm

jel su gas i kotlovi na gas toliko skupi da se vise i ne razmatraju?
    паће

Post by паће Tue Oct 03, 2017 8:27 pm

Mr.Pink wrote:da, da. jedno vreme su bili mazut/nafta najekonomičniji, pa je bila struja, sad mi pelet/briketi deluju primamljivo. prema klimi sam jako skeptičan.

na stranu što mi je kuća na sprat.  

И мени је... али горе не грејемо (осим прошле зиме, деца и унучићи зимовали овде). Једна дванаеска ми ладно покрива цело приземље од нето 85 квадрата, од почетка сезоне док не загуди кошава на једноцифрену температуру, а онда од топљења снега до докле треба у мају. Лепа ствар са климом је што можеш да је укључиш на 20 минута ако хоћеш, нема ту инерцију као сва остала грејна тела. Још лепша ствар је што не троши енергију да прави топлоту, него да је краде са улице - то је само једна топлотна пумпа са вентилаторима - што у киловатима изађе отприлике четвртина (загрејана жица има ефикасност 100% - сва топлота коју направи буде ту у просторији, овде ипак имаш и покретне делове, и извесне границе ефикасности).

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 8:29 pm

pojavljuju se sad malo vise investitori koji zidaju zgrade sa grejanjem na toplotne pumpe, medjutim jos kod nijednog u ns nisam dobio konkretan odgovor koliko to kosta mesecno pa i sa greskom gore dole malom, svi nesto muljaju jeftinije od gradskog centralnog grejanja i nista vise od toga ne govore.
    Sotir

Post by Sotir Tue Oct 03, 2017 9:25 pm

Gargantua,
    Trebalo bi da imaš u uputstvu klime ekonomičnost za grejanje u odnosu na spolj. temp. Ako je mnogo hladno napolju, klima se muči i bolje je koristiti običnu grejalicu, zato ti je i račun tako skup bio u januaru.
    Kčima greje ekonomično jer bukvalno uzima toplotu od spolja, ali to slabo radi ispod nekih minus pet.

Za izolaciju kuče, preporučujem da uzmete prvo IC termometar, onaj koji meri na desetak cem temp bilo koje podloge, ima ih za par hiljada. Ja sam snimio svaki zid, pod i plafon u kući na više mesta i na jesen i u zimu, i našao sam slaba mesta gde nisam očekivao, i posle sam to lako sredio. Preporučivali su mi da isperem radijatore, navodno se napune talogom i slabije greju po ivicama, ali je merenje pokazalo jako mali pad na ivici pa nisam bacio pare na to.
    Sotir

Post by Sotir Tue Oct 03, 2017 9:27 pm

Imam jedan problem, stavio sam PVC prozore koji dobro dihtuju, i sad nam je malo zagušljivo u sobi - preje prolazilo puno vazduha sa strane i vetrilo.
    Da li ima neki dodatak sa strane , gde imam pvc lajsnu, koji bi služio da propušta malo vazduha? Ili neki drugi fazon, da ne držim otvoren prozor.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 10:08 pm

ali bi mi u januaru na strujnom kotlu račun verovatno bio 20-25k a ne 16k. to što je klima manje efikasna na tako niskoj temperaturi - pa znam, 10ak minuta u sat vremena greje spoljnu jedinicu da bi radila kako treba, tj. ne greje unutra.

ja ne mogu drugačije da ogrejem kuću od 60m2 za 40ak hiljada po sezoni.
    паће

Post by паће Tue Oct 03, 2017 10:18 pm

Sotir wrote:Imam jedan problem, stavio sam PVC prozore koji dobro dihtuju, i sad nam je malo zagušljivo u sobi - preje prolazilo puno vazduha sa strane i vetrilo.
    Da li ima neki dodatak sa strane , gde imam pvc lajsnu, koji bi služio da propušta malo vazduha? Ili neki drugi fazon, da ne držim otvoren prozor.

Пре шурнаест година сам видео тзв. регулатор промаје. Комад пластике са зупцима који се качи на прозорски оквир, ваљда завртњем испод крила, и држи крило отворено неколико милиметара и не да му да мрдне. То се исто постиже и овим прозорима на кип, али код њих не можеш да одредиш колико ће да буду одшкринути.

Регулатор промаје сам видео једном на полици у дрвари (и још пар пута у табели артикала, дрвара је била део фирме где сам радио, неком је било јако смешно што неко покушава да регулише промају), крајем осамдесетих. У принципу би се дало импровизовати на сто начина... смислићеш нешто, Грунфе.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Sotir

Post by Sotir Tue Oct 03, 2017 10:29 pm

Gargantua,
    Jasno je to sve, samo ti kažem da je bolje da od nekog minusa koristite običan kalorifer umesto klime, i brže a i isto košta.

Za regulator promaje, bilo na How its made kako prave prozore u Kanadi, imaju dole ručicu sa navojem koliko tačno da se otvori i da tako stoji.
    паће

Post by паће Tue Oct 03, 2017 10:33 pm

Sotir wrote:
    Za regulator promaje, bilo na How its made kako prave prozore u Kanadi, imaju dole ručicu sa navojem koliko tačno da se otvori i da tako stoji.

Андерсонови прозори, ручица нешто као у колима? Видео уживо, имао то један нашијенац а било и у дућану. Отприлике двајес кругова да га окренеш за 90 степени. Кошта ко ђаво.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 10:53 pm

Sotir wrote:Gargantua,
    Jasno je to sve, samo ti kažem da je bolje da od nekog minusa koristite običan kalorifer umesto klime, i brže a i isto košta.

kad je 2012. onaj februar zveknuo ludački minus više nedelja, mučeni vailant je drndao non stop sa svih 9kw ceo mesec.

cijena, prava sitnica - 36k račun Grejanje - Page 2 1399639816
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 11:11 pm

Sotir wrote:Imam jedan problem, stavio sam PVC prozore koji dobro dihtuju, i sad nam je malo zagušljivo u sobi - preje prolazilo puno vazduha sa strane i vetrilo.

jel rehau?  imas li ideju koliko bi mogo kostati samo kupatilski takav prozor, dimenzija 40*50cm npr, sa ugradnjom
    ♏

Post by ♏ Wed Oct 04, 2017 12:02 am

Besplatno je da ti dođe, izmeri i pošalje ponudu, pitaj bilo kog majstora. Ruke su jeftinije zimi jer je manja navala, a nije problem za ugradnju jer imaju pur penu za hladno vreme. Veća je smaračina što posle treba moler da gipsa, uokviruje i bandažira, ali to ćeš izbeći ako su ti u kupatilu svuda oko prozora pločice.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Oct 04, 2017 12:12 am

pa jesu skroz do prozora iznutra, ja bas brinem oce morati da olupaju te plocice. prozor nije direkt na zidu vec u zidu rupa sirine jedne plocice i tu je prozor, tako da su plocice i pored i pod prozorom, samo je gornja strana direktno u ravni sa plafonom
    ♏

Post by ♏ Wed Oct 04, 2017 12:18 am

Ne brini, izvadiće ako nije totalni mentol skroz lagano taj drveni ram bez da ošteti pločice.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Oct 04, 2017 12:23 am

fino, zvacu ih ovih dana jer trenutno samo za toliki pvc prozor imam love Grejanje - Page 2 1399639816 fali mi par iljada za ceo stan.
    ♏

Post by ♏ Wed Oct 04, 2017 12:39 am

Može da ti premeri sve kad već dolazi i pošalje cene za svaki prozor ponaosob, pa proberi. Razmisli unapred koji bi jednokrilni, a koji dvokrilni i gde bi sa roletnom, a gde bez. Ostale stvari, vendora, profile, ostakljenje, to ti već sve ide onako à la carte, manje su sitnije, veće krupnije, ne bih pametovao.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Oct 04, 2017 12:49 am

tako cu nesto i da ih zamolim, hvala za info
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue Oct 24, 2017 10:01 pm

Jel ima negde da se kupi kuka sa drškom kojom se podiže gornja ploča na šporetu? Ili da se napravi kod nekog majstora.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Oct 24, 2017 10:05 pm

idi na neko gradilište nek ti saviju parče armature Grejanje - Page 2 1143415371
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue Oct 24, 2017 10:11 pm

Imam ja kuku ali se odvojila drvena drška. Grejanje - Page 2 1143415371 od toplote verovatno

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 6:17 pm