Zuper wrote:Je l' znate da su cuveni Dundjerski, poreklom iz okoline Gacka, Hercegovina tj. Travunija?!
Nisam imao pojma, ali me baš interesuje. Pričaj nam malo o tome.
Zuper wrote:Je l' znate da su cuveni Dundjerski, poreklom iz okoline Gacka, Hercegovina tj. Travunija?!
William Murderface wrote:Zuper wrote:Je l' znate da su cuveni Dundjerski, poreklom iz okoline Gacka, Hercegovina tj. Travunija?!
Nisam imao pojma, ali me baš interesuje. Pričaj nam malo o tome.
Gargantua wrote:mog čukundedu dovela tetka u šabac oko 1858. kad je bio baš beba, iz jednog sela na severu majevice.
Gargantua wrote:doduše kod mene je 1/4 direktno lička (i to ona najljuća, 6. lička), možda je to
William Murderface wrote:Gargantua wrote:mog čukundedu dovela tetka u šabac oko 1858. kad je bio baš beba, iz jednog sela na severu majevice.
Kolko je tad bio visok?
Gargantua wrote:možemo da utvrdimo ako zuper plati ekshumaciju
Gargantua wrote:možemo da utvrdimo ako zuper plati ekshumaciju
uskok i ajduk wrote:Близу 2 метра, а нисам Динарац.
bemty wrote:ja sam cula da visociji muskarci imaju veci i-ku, jel to tacno?
Kinder Lad wrote:bemty wrote:ja sam cula da visociji muskarci imaju veci i-ku, jel to tacno?
Jeste. Najvisociji su muskarci iz dinarskih predela, a jasno je prethodnih 30 godina da od njih niko pametniji nema u svijet.
Kinder Lad wrote:bemty wrote:ja sam cula da visociji muskarci imaju veci i-ku, jel to tacno?
Jeste. Najvisociji su muskarci iz dinarskih predela, a jasno je prethodnih 30 godina da od njih niko pametniji nema u svijet.
И Гаврило Принцип, али он нешто мајушан беше.Zuper wrote:uskok i ajduk wrote:Близу 2 метра, а нисам Динарац.
Izrode. Pa ti srpskog roda nisi...
Zmaj 1.0 i 2.0 Dinarci do srzi.
William Murderface wrote:Kinder Lad wrote:
Moravci su istina lukaviji. Ima kod Cvijića.
William Murderface wrote:Kinder Lad wrote:
Moravci su istina lukaviji. Ima kod Cvijića.
Šumadiski varijetet zauzima skoro celu moravsku Srbiju i obuhvata više stanovništva nego i jedan drugi dinarski varijetet.
O ovom rasnom momentu, rasnom ključu za razumevanje problema srpskog jezika i srpskog identitetu uopšte, najviše je na ovoj tribini govorio etnolog Bojan Jovanović. I on polazi od toga da je Cvijić u svojim političkim projektima glavnu ulogu namenio Dinarcima i potpuno zanemario moravsko-vardarski rasni tip. On je, kako Jovanović kaže, “zapostavio i marginalizovao realnost Juga Srbije, oličenu u centralnobalkanskom psihičkom tipu”. Medjutim, on misli da je Cvijić time učinio neoprostivu, fatalnu grešku koju nikakvo pozivanje na državotvornost Dinaraca ne može umaniti i opravdati. Mada je veoma dobro poznavao i tačno opisao “dominantno violentnu prirodu Dinaraca, njihovu impulsivnost, psihičku nestabilnost i nepouzdanost”, kaže Jovanović, Cvijićje je ipak neoprezno svoj projekt jugoslovenske države “vezao za taj psihički tip”.