Creepy Uncle wrote:nisu ortodoksi kao takvi izuzeti iz vojne službe več ultraortodoksi, Haredi, i to oni koji su se izjasnili da su posvetili život izučavanju Tore.
Aha, ok. Ali broj Hareda je ogroman - a koliko sam upoznat ranije i sad malo dodatnim istraživanjem, odlazak u ješivu je njima pravilo i uobičajeni sled života muškaraca.
Sada se malo više upoznajem sa pričom - borba za njihovo uključivanje u vojsku (a problem nije samo vojska nego i generalni workforce koji izgleda takođe ne ljube) traje već neko vreme, sa usponima i padovima, u zavisnosti od političke konstelacije u datom trenutku. Naravno, faktor je i što su izuzetno fanatični i berserkerski nespremni na kompromise i diranje onoga što smatraju da im pripada. Znam da se iz nekih krajeva u Bruklinu, gde se desio apsolutni white flight, nisu povukli samo Haredi, naprotiv rastu u broju.
Ipak, deluje mi da u skladu sa njihovim daljim demografskim rastom ova situacija prosto postaje neodrživa i da će se nešto preduzeti na tom polju.